19 Май, 2022 16:49 1 047 0

Призоваха ФИФА да плати на работниците в Катар

  • катар-
  • фифа-
  • световно първенство-
  • футбол-
  • компенсация-
  • човешки права

Хиляди мигранти са били експлоатирани в Катар

Призоваха ФИФА да плати на работниците в Катар - 1
Снимка: Shutterstock

"Амнести Интернешънъл" и други правозащитни организации призоваха ФИФА да отдели 440 милиона долара, за да компенсира работниците мигранти в Катар за "злоупотреби с правата на човека" по време на подготовката за Световното първенство през 2022 г, съобщи Ройтерс.

В писмо до президента на ФИФА Джани Инфантино правозащитните организации заявиха, че ръководният орган на световния футбол също трябва да работи със страната домакин, за да защити правата на работниците мигранти в бъдеще. "За да коригират множеството злоупотреби, извършени от 2010 година, когато ФИФА даде домакинството на Мондиал 2022 на Катар, без да изисква никакво подобрение в защитата на труда, организациите призоваха ФИФА поне да задели 440 милиона долара, колкото раздава като наградни фондове на участниците на Световното първенство", заявиха от "Амнести Интернешънъл".

Правителството на Катар заяви, че трудовата му система все още е в процес на подобряване, но отрече обвиненията, отправени в предишен доклад на Амнести, че хиляди работници мигранти са били експлоатирани. В доклад от 48 страници на Амнести се казва, че все още са широко разпространени практики като забавяне на заплати. От ФИФА отговориха, че работят с организационния комитет и вече са изплатени компенсации на редица работници. Световното първенство ще се проведе от 21 ноември до 18 декември, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА