Last news in Fakti

19 Август, 2022 13:57 2 955 15

Светлана Атанасова пред ФАКТИ: Туризмът е 25% под нивата от 2019-а

  • светлана атанасова-
  • туризъм-
  • лято

Туроператорите започват да възстановяват дейността си, но е трудно, казва председателят на БАТА

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Успяха ли туроператорите да възстановят бизнеса си, след като повече от 2 години бяха в плен на ковид мерките. По темата пред ФАКТИ говори Светлана Атанасова, председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА).

- Г-жо Атанасова, какъв туристически сезон наблюдаваме. Вече сме в разгара на лятото?
- Сезонът се очертава да е добър. Радваме се на хубаво време, добри условия за почивка както на море, така и на планина. Много българи предпочитат да изкарват лятната си почивка в чужбина. Да, бих казала, че нещата са добри.

- Взеха ли си вече глътка въздух фирмите в бранша, след като повече от 2 години бизнесът ви бе в плен на ковид мерките?
- Започва да се възстановява дейността на туроператорите, но не е както ни се иска. Трябва със съжаление да кажа, че, след повече от две години прекъсване, нещата трудно се възстановят. Трудно е да си мислим, че в рамките на една година ще можем да се върнем на нивата, които бяха в предишни години. Вижте, през последните две години нашият бизнес бе със забрана за дейността.

- Каква е равносметката. Колко фирми оцеляха, колко фалираха през изминалите две години…
- Статистиката е относителна, защото голяма част от фирмите просто намалиха много дейността, въпреки че имаше подкрепа от държавата. Имаше и фирми, които напълно прекратиха дейността. Това е факт. Все пак повечето по-малките фирми, които продаваха директно пакети на гражданите, успяха да се задържат. Но реално това е процес, който продължава и днес.

- Колко поскъпна услугата на туроператорите?
- Както всичко останало на пазара и при нас се вдигнаха услугите. Може би има ръст от едни 15%. Все пак всичко при нашите подизпълнителите поскъпна - самолетни билети, хотелски услуги, транспорт и т.н. Но трябва да отбележа, че не навсякъде е така. Конкуренцията е голяма и всеки турист, всеки клиент прави своя избор спрямо желанието, спрямо ценовите нива, които може да си позволи.

- Все още ли се натъкваме на това, че почивка в България, но купена от чужд туроператор, може да е по-евтина от такава, купена от български туроператор?
- Не смятам, че е така. Да, големите туроператори купуват хиляди нощувки наведнъж. Едно е да се купят 20 нощувки, а друго е да се купят 5000 или 50 000. Естествено е, че ще има разлика в цената, когато се купуват повече нощувки, но не смятам, че разликата в цената ще е фрапантна.

- Парите, които туроператорските фирми получиха от държавата, бяха ли достатъчни, за да оцелеят, или всичко е и въпрос на добър мениджмънт?
- Много от членовете на Българската асоциация на туристическите агенти се възползваха от възможността, която предостави държавата. Мога да кажа, че голяма част от членовете ни възстановиха своите позиции. Естествено е, че има какво да се желае още. Сега туризмът е много под нивата на 2019-а.

- Колко сме под нивата…
- Около 25%. Ковид е едната страна на нещата. Това, което удря България сега като дестинация, е изключителната близост с Украйна, в която се водят военни действия. Скоро имаше репортаж по телевизията за обезвредена бомба. При туризма най-важното е два имаш сигурността и предвидимост.

- Държавата покри пари на база оборот на фирмите…
- Бяха разписани и ставаше въпрос за определени правила и програми, при които фирмите доказват своята дейност. От Министерството на туризма, където имаше създадена комисия, преглеждаха нещата и на база какви финансови обеми е имала фирмата, се отпускаше някаква помощ. За да се получи помощ, все пак фирмата трябваше да кандидатства и да отговаря на условията.

- Как да гледаме към зимата?
- С оптимизъм, как. С оптимизъм, разбира се, защото летище София е по-далеч от летище Варна и от Украйна. Надяваме се на добър, силен сезон. Да имаме хубава зима и спокойствие за хората, които искат да почиват. Това е най-важното.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    23 0 Отговор
    Цените са 50% нагоре така че пак са на печалба
  • 2 ЕдинОтМногото

    21 0 Отговор
    С тия цени и тва ви е много
  • 3 Ще гласумам само за ПП " Ш М А Й З Е Р "

    11 0 Отговор
    Изборите са само - пременилсе е Илия , но пак в ТИЯ ! Време е да се свие мъжкият юмрук !
  • 4 Бай Конур

    12 1 Отговор
    Цените по морето са 100% нягоре в сравнение с 2019. Нещо по въпроса моме?

    Коментиран от #13

  • 5 Даа!

    12 1 Отговор
    Тези от Бата,пак точат зъби за нови" помощи" през зимата.Но ние сме си виновни.Откъде,накъде държавата през нашите преки и косвени данъци,ще налива стотици милиони в частни сметки.За да не фалира хотелиера? Като фалира- голям праз.Леглова база- в излишък.По данни не на статистиката( там са в сивата зона) над Един милион легла! Фалира- остава по можещия, по способния.А ние блеем и мълчим.С нашите пари да подържаме богатството на тарикатите.
  • 6 чичо Дончо каза

    12 1 Отговор
    Тази ,женица март месец обясняваше,че руските туристи ще бъдат заместени с македонски.Локумът "Сладки времена " свърши.
  • 7 Панчо

    12 1 Отговор
    Има лек за всичко. Слагате цена на чадър-50 лв, шезлонг -50 и т.н. Вход за плажа поне 10 лв. и без да правите нещо сте на печалба /стига да има още луди/. Хотелите и ресторантите ви са частна собственост, е защо българина трябва да ви плаща помощи. Ако не можете да развивате туризъм садете картофи или друго, същото е и с рекламата. Защо държавата за нейна сметка ви рекламира. На нас никой не помага да си платим ток, парно вода и др. А стига вече искахте.
  • 8 нннн

    7 0 Отговор
    Туризмът десетки години няма да стигне нивАта от преди. Част от персонала да се ориентира към нИвата!
  • 9 дилов син

    8 1 Отговор
    Така е като на влас не е Ипсолина от Банкя- Нашия Шеф боко!
  • 10 лъже тая

    12 0 Отговор
    българите плащаме повече за почивка в бг като хотелиерите получават средно до 15 - 20 евро на калпак от чуждите туроператори, докато ние бг плащаме минимум 100 лева според сезона ол инклузив. При бг туроператорите е почти същото.
    И после мрънкат че нямало бг в хотелите им на север. Често съм питал чужденци и винаги са плащали по малко от нас с вкл. самолет и трансфер
  • 11 Тази

    6 0 Отговор
    не знам на какво е председател, ама тотално не е в час по темата.Биваше поне малко да се подготви, а не да си ги смучи от пръстите. И само туроператорите ли участват в туризма!?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.