Last news in Fakti

22 Август, 2022 13:00 1 507 37

Демократичният проевропейски вектор: какви са задачите пред ПП и ДБ преди изборите

 • продължаваме промяната-
 • дб-
 • асен василев-
 • христо иванов-
 • кирил петков-
 • коалиция-
 • бсп-
 • газпром-
 • румен радев

ПП и ДБ ще се явят отделно на предстоящите избори

Демократичният проевропейски вектор: какви са задачите пред ПП и ДБ преди изборите - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вече е ясно, че "Продължаваме промяната" и "Демократична България" ще се явят отделно на предстоящите избори. Като обща стратегия това не е най-оптималният вариант, но от гледна точка на идентичността и амбициите на двете формации беше по-лесното и разбираемо за електоратите (а и част от лидерите) решение. Само по себе си то не намалява, макар че и не подпомага, шансовете за добро представяне на октомврийските избори на това, което може да бъде наречено демократичен и проевропейски вектор в българската политика.

Срещу тях се борят всички "газпромчици" и "схемаджии"

Демократичен, защото той е съдържателният наследник на реформаторското СДС от 90-те години, което целеше да превърне България в модерна, свободна демокрация. Проевропейски - защото еднозначно устоява защитата на европейските ценности: от правовата държава и нетолерантността към корупцията до защитата на правата на гражданите и суверенитета и независимостта на малките държави. И ДБ и ПП, като цяло, не са склонни да правят компромиси с тези ценности по корупционни причини или заради някакви специални отношения с Русия и други автокрации. Това обективно отличава и двете формации от другите.

Срещу този демократичен и проевропейски вектор стоят комбинираните сили на почти всички останали партии в страната. Правителството "Петков" падна под ударите на ад хок коалиция на желаещите да обвържат отново България с Русия и "Газпром" и тези, които искаха да се продължат управленски примитивните и неизгодни за държавата схеми в строителството на пътищата, контрола по границите и т.н. Комбинираната сила на "газпромчиците" и "схемаджиите" се оказа достатъчна не само да разклати, но и да свали от власт сложната четворна коалиция, в която те успяха да се сдобият със собствени подводници като ИТН.

Правителството на Гълъб Донев всъщност е демонстрация на това какво би правила една сборна команда от "газпромчици" и "схемаджии". Ще продължи плащанията към пътностроителни фирми при занижен контрол и с неясни критерии. Ще отказва договорени доставки на американски газ, ще симулира търсене на алтернативи на руския газ, но в един момент ще обяви, че без него България е загубена. Играта тук е на време - да се стигне до толкова кризисна ситуация, че България да е принудена да моли за разговори с "Газпром". А цената, която Москва ще поиска, ще е, разбира се, нов дългосрочен, монополен ангажимент. Куриозното е, че тази управленска стратегия се приема в момент, в който режимът на Путин открито използва газа като оръжие във войната в Украйна и чрез него се стреми да оказва влияние върху ЕС и НАТО.

Защо е важно демократичният вектор да надделее

Българското правителство в момента явно няма проблем с това влияние и само се опитва да го усилва. Като при това разчита и на абсурдни аргументи. Например този: американските танкери нямало къде да разтоварят газа си, но същевременно самото правителство обяви търг за доставка на втечнен газ, който също все пак трябва да бъде закаран до някакъв терминал. Или е вярно, че терминали има и тогава има смисъл в обявяването на търгове, или е вярно, че достъп няма и тогава и обявените търгове са безсмислени. Подобен театър на абсурда може да има едно единствено предназначение - да подготви почвата за връщането на "Газпром" у нас.

За да не се установи редовно управление на "газпромчици" и "схемаджии" след изборите е необходимо демократичният вектор да има много сериозен резултат и да стане незаобиколим фактор при съставянето на ново правителство. Да се разчита на ГЕРБ в газовата политика би било недалновидно. В крайна сметка това е партията, която в навечерието на войната в Украйна осъществи всички елементи на Путиновата стратегия за построяване, при това на наши разноски, на газопровод, който заобикаля Украйна. А и до днес експерти на ГЕРБ не спират да въртят опорки за това как уж пак сме купували руски газ, но по-скъпо, което скоро може и да стане вярно. Като цяло проблемът на ГЕРБ е, че заради "схемаджийски" интереси - било в енергетиката или пътностроителството - често са губили евроатлантическия си компас и са демонстрирали силен ориенталски, дори в геополитически смисъл, уклон.

Тръгвайки поотделно към изборите на 2-ри октомври, ПП и ДБ имат обща задача да увеличат представителството си. Има, разбира се, и риск взаимно да "изяждат" част от електоратите си, като в този процес отблъснат и потенциални нови избиратели. На пръв поглед ДБ са по-заплашени от тази перспектива, но и ПП нищо няма да спечелят, ако за сметка на един, два процента загубят най-добрия си партньор в следващия парламент.

ПП и ДБ трябва да се концентрират върху разликите помежду си

За да избегнат подобно развитие, и двете формации е необходимо да се фокусират върху отликите помежду им, които отварят път към повече избиратели, а не преразпределят гласовете от "ядрата". Няколко различия между двете формации може да се окажат по-скоро продуктивни в това отношение:

ПП се позиционираха вече като центристка формация, което позволява на ДБ да развива център-дясната си идентичност. В икономически план ПП са далеч по-силно кейнсиански настроени от ДБ. В тандема ДБ има задачата да гарантира фискалната и финансовата устойчивост на България, за да стане възможно приемането на страната в еврозоната в най-кратки срокове. ДБ има силни икономисти, които биха могли да очертаят още по-ясно профила на формацията в посока на по-сериозна макроикономическа дисциплина, с разбирането обаче, че по време на криза по-усилено харчене за определени цели неизбежно се налага. С пенсионната реформа ПП доби възможност да влезе сред електорат, който по принцип досега не е гласувал за реформаторски партии. ДБ и ПП заедно би трябвало сериозно да се замислят за пакети от икономическите мерки за стимулиране на икономическото развитие извън София и Пловдив - разликите между столицата и страната продължават да се засилват, което със сигурност допринася и за доста тревожния GINI коефициент (който мери разпределението на благата в обществото - б.р.), който имаме;

ПП е по-отворена за компромиси по отношение на БСП, отколкото ДБ: и в следващия парламент може да се наложи да се правят сложни коалиции и сериозни отстъпки за съставяне на правителство. Ако се стигне до управление с БСП, ДБ трябва да има по-сериозни червени линии спрямо исканията на БСП в поне две направления: ново обвързване с "Газпром" и евентуално спиране на военните ни доставки за Украйна. Също така ДБ могат да поставят по-остро важни символни въпроси като този за премахването на все по-нелепия и направо зловещ в настоящия контекст паметник на съветската армия "освободителка" в София. И еквивалентите му из страната.

ДБ е в малко по-добра позиция от ПП да води преговори с ГЕРБ по теми, които може да изискват широка парламентарна подкрепа. Сформирането на правителство в следващия парламент ще е трудно, но ще има теми, по които трябва да се постигне по-широк, дори надпартиен консенсус. Въпреки заявките на ГЕРБ за съдебна реформа, с тях по-скоро е безсмислено да се говори по тази тема: целта им тук е ясна и се свежда до запазване на прокуроро-съдебния чадър над схемаджийството. Но по балканска политика - по отношение на Северна Македония и т.н., както и по въпроси на геополитическата ориентация - санкции за Русия, газ, оръжие за Украйна - е добре да има големи политически мнозинства, които отиват отвъд необходимите за управление 121 гласа. ДБ може да работи за постигането на подобни мнозинства.

ПП е в по-сложни отношения с президента Радев от ДБ и може би е съхранила определени мостове към президентството. Въпреки факта, че президентът Радев беше активен участник в свалянето на правителството "Петков", все пак ПП беше най-голямата сила, дала му подкрепа на президентските избори. В този смисъл ПП има да изяснява отношенията си с Радев - въпрос, който на практика не стои за ДБ, въпреки опитите да я пришият в някакъв "президентски" лагер. ДБ в крайна сметка винаги е била критична към това, което вижда като русофилски залитания на президента, и в настоящата ситуация може само да задълбочава своите критики. ПП от своя страна би трябвало да дефинира своята позиция така, че без да губи избиратели, да стои на критична дистанция от позициите на Радев в енергетиката, войната в Украйна, превъоръжаването на българската армия и др.

Демократичните сили трябва да убедят българите в очевидното

Пред демократичния вектор има една основна обща задача, с която той трябва да се справи обаче. В обществото има реално усещане за криза и страх от влошаване на кризисната ситуация: обективни причини за такъв страх има с оглед на войната в Украйна и свързаните с нея инфлационни процеси. Едно е ясно обаче - връщането към стари схеми в икономиката и енергийни обвързаности с Русия няма да спрат нито инфлацията, нито ще отстранят другите проблеми пред България. Напротив, именно тези обвързаности в комбинация с родните корупционни схеми са основната причина за остротата на проблемите пред България в момента.

С правителството "Петков" страната демонстрира, че може да се справи и без схеми, и без зависимости - именно това изглежда доведе до истерия тези, които са превърнали схемите и зависимостите в свой главен политически капитал.

От тази гледна точка ПП и ДБ ще имат много трудна задача през октомври - да убедят хората в истината на очевидното. В страна с манипулативни медии, слаба публична сфера и тихи независими гласове на интелектуалци, страна, в която голяма част от бизнеса е свикнала да печели от държавно-частни схеми, очевидното и истината могат да се окажат непостижими. И хората могат да бъдат убедени, че ще са по-богати и по-сигурни, ако са навеки свързани с "Газпром" и строят магистралите си, като дават парите в аванс и без контрол на точно определени стопански субекти.

За да се види очевидното, често са необходими и концентрация, и усилия, и добра воля.

Автор Даниел Смилов


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 да де

  31 8 Отговор
  Две нули като ПП и ДБ поотделно или заедно пак са си нули.

  Коментиран от #3, #5

 • 2 Пич

  25 6 Отговор
  Задачите на ПП и ДБ , отново основно ще са свързани с правосъдието !!! Кирчовците и Ристовците ще се явяват на дела !!! Като обвиняеми !!!
 • 3 ГАНЬО

  27 5 Отговор

  До коментар #1 от "да де":

  ТЕЗИ ТРЯБВА ДА ГЛЕДАТ ПАРЛАМЕНТА ОТ ВЪН КОЙ Е ТОЗИ МАЛОУМНИК ДЕТО ПИШЕ ТАЗИ СТАТИЯ ТЕЗИ СА ЗА ЗАТВОРА ДОКАРА БЪЛГАРИЯ ДО ДЪНОТО.
 • 4 Да бе , да. ! 😜

  17 5 Отговор
  ПоДмяната и ДеБилите трябва да обещаят , че ще продължават да слугуват на турците и янките , до пълно съсипване на държавата !
 • 5 Кирлливец XIV

  17 5 Отговор

  До коментар #1 от "да де":

  Моля,моля две нули са си цяла тоа.лет.на!
 • 6 хайде БЕ

  18 5 Отговор
  по големи схемаджии от кирчовците няма - купиха по-скъп руски газ чрез близки посредници а народа да плаща вместо тях.хайде стига вече .Парламент и за двете формации през крив макарон
 • 7 гражданин

  17 6 Отговор
  Тези от ПП наливат огромни средства в ПР агенции, социолози, политолози, журналисти, сайтове - чужди и местни. Скоро излезна колко пари са дали на изрелска ПР агенция. Спускат всеки ден подобни сайтове на килограм навсякъде в мрежата, файсбук и т.н. Успоредно с това са обслужвани и от националните ни медии - винаги имат запазено място там когато поискат и за каквото поискат. За съжаление много от партиите се усетиха, че лесно могат да лъжат и манипулират масите и общественото мнение и започанаха да се възползват от това!
 • 8 Ясно е

  10 13 Отговор
  Чуят ли за ДБ, от мафията винаги подскачат като ужилени. Това явно се дължи най-вече на намерението на ДБ да сменят Гешев и да проведат съдебна реформа, което ще направи съдебно уязвими повечето политически мутри, начело с Баце.

  Коментиран от #17

 • 9 Някой

  16 5 Отговор
  Накарахте ме за няколко години да намразя някои думи - демократичен, зелен и т.н.

  Коментиран от #10

 • 10 Хех

  1 12 Отговор

  До коментар #9 от "Някой":

  Можеш да добавиш и думата мислене.
 • 11 Даа

  7 13 Отговор
  Демокрацията ще победи! Разни Борисови корумпета, изкопаеми комунета и рашистки Копейкиновци.
 • 12 Трябва

  3 12 Отговор
  ПП и ДБ още отсега да имат изработени закони,които да внесат незабавно в парламента,след започване на работата му.Например:1.ЗАБРАНА НА ЧАСТНИ ФИРМИ ДА РАБОТЯТ НА ГРАНИЦАТА.2.Държавната Консидалиционна компания и структурите и да бъдат съкратени напълно или функционално да работят и фирмите към нея ли са по.печеливши или отделно.Или точат държавни ресурси? 3.В министерството на земеделието имаше 22 търгоски дружества,които не работят и закриването им можело да стане до 20 години?????Що за глупости,поправете тези правни абсурди .4.За кадрите ,които сменят сега служебния кабинет защо така лесно става,а когато ПП правеше смени законът ги мотаеше????Къде е проблема????Трябва да няма пречки държавни служители да бъдат уволнявани????Оправете го този закон и още много ,много закони.Да сте готови с тях,работете предварително! УСПЕХ!
 • 13 Така е

  5 19 Отговор
  И ще победим! Ще заличим силите на злото - ГЕРП, ДПС, Фатмака Радеф и Копейкин!
 • 14 Поредните

  14 2 Отговор
  извъртяни безмислици на Смилов!
 • 15 ЗАДАЧИТЕ НА ПП

  17 2 Отговор
  и ДБ:
  1, ДА СЕ ГРЕЯТ НА СВЕЩИ ТИЯ ДЕТО ПОЛЗВАТ ГАЗ
  2. ДА ПРЕБИРАТ РАЗЛИКАТА ОТ 1,30лв. ОТ ПЕТРОЛНИТЕ ПРОДУКТИ МАКСИМАЛНО ДЪЛГО ОТ НАРОДА
  3. ДА НАПРАВЯТ ТОКА ОЩЕ ПО СКЪП И НА РЕЖИМ ЗА ДА МОГАТ ДА ГО ПРОДАВАТ НАВЪН
  4.ДА НЯМА НИКАКЪВ КОНТРОЛ ВЪРХУ ЦЕНИТЕ НА СТОКИ ОТ ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ ЗА ДА РАСТАТ
  5. ДА ИЗЛЪЖАТ ПАК ПЕНСИОНЕРИТЕ С УВЕЛИЧЕНИЕ НА ПЕНСИЯТА ИМ
  6. ДА ИЗЛЪЖАТ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ЗА УВЕЛИЧЕНИЕТО НА МИН. РАБОТНА ЗАПЛАТА
  7. ДА СИ ЗАКУПЯТ СВЕЩИ С ПАРИТЕ ОТ ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ЗАДАЧКИТЕ ИМ /ТАКА ВИКА БАБА /
  8. ДА СЕ УВЕЛИЧИ МИГРАЦИЯТА КЪМ ЧУЖБИНА СЪС 150% ТА ТУКА ЕВРО ПАРИТЕ ДА СА СИ САМО ТЕХНИ
  9.УРА ! УРА !УРА ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ А ТОВА П.П , Б С П и Д Б!
 • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 17 Още по ясно е

  6 4 Отговор

  До коментар #8 от "Ясно е":

  че нищо не ти е ясно! Сега ясно ли ти е, тролчо?

  Коментиран от #21

 • 18 Главната им

  12 4 Отговор
  задача е да изчезнат от политическия хоризонт. Направиха държавата бунище с обърканите си мозъци.
 • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 21 еее

  4 2 Отговор

  До коментар #17 от "Още по ясно е":

  по-уекичко ги казвай тия остроумия, ти направо се оуя!
 • 22 Тафтолог

  7 1 Отговор
  Мнение на “грантаджия” за “газпромаджии” и “схемаджии”.
 • 23 МалинчоКъпинов

  10 2 Отговор
  Задачата на тия грантаджийски проекти на Козяк е да се самовзривят и да ни отърват от т-пнята, нахалството и простотията си.
 • 24 Коментар

  11 1 Отговор
  Антибългарите на снимката, споменати в статия от ДВ като "Демократичен проевропейски вектор", е все едно ПИК да направи статия за Боко, Цецо, Гешев и Доган, със заглавие "Борците за България с антимафиотски вектор"???!!!

  Всички грантаджии, получавали субсидии от "Америка за България" (и други външни влияния), моментално в пандиза за национално предателство!!!

  Крайно време е антибългарите (т.нар. евроатлантици) да бъдат опандизени, а народът ни да си върне контрола над държавата!!!

  Само Възраждане!!!!!!!
 • 25 Митко

  8 2 Отговор
  Платеният от американски грантове проеврогеейски вектор: какви са задачите пред ПП и ДБ преди изборите - ДА ИЗЧЕЗНАТ ВЕДНЪЖ И ЗАВИНАГИ от България!
 • 26 хехехе

  7 2 Отговор
  Кокорчо, цитат он НС: ПП и ДБ да го д-ухат!
 • 27 Калин

  5 0 Отговор
  На ДБ задачите са повече от ясни - популизъм и ако може някакви други трикове, за да си докарат гласове.
 • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 29 Анонимен

  0 3 Отговор
  Завършили елитни университети на запад, върнаха се в Бг и работят за копейкин за хиляда лева, руски тролове. Запада си е запад и благодарим, че ги изгонихте от Бг. Много неща, които се изписват за западни държави са лъжи. Живи и здрави да сте и малко по добри.
 • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 31 Съветник

  1 0 Отговор
  Задача номер 1 пред ДБ и ПП - да не се доизложат :)
 • 32 Калин

  1 0 Отговор
  Предстоящите избори ще бъдат истинска катастрофа за послушковците от ДБ.
 • 33 Асен

  2 0 Отговор
  Пред ДБ единствената задача е да се скрият някъде
 • 34 Камен

  2 0 Отговор
  Каква демокрация? Каква Европа? Това са трето поколение шумкари назначени да загробят България.
 • 35 Приброяване на пилците

  0 0 Отговор
  Я да преброим колко са тия дето бършат д-то с Конституцията! Ей сега ще ви преброим точно колко сте тия дето нямат и елементарно уважение към най-висшия закон на държавата, но сте седнали да правите законови промени.
 • 36 Лично мнение

  0 0 Отговор
  Видяхме ви кои сте, щом се съюзихте с БСП ни станахте ясни на мига кои сте. Че и добре си паснахте, все едно сте роднини от различни поколения - баба, син и внуче! Коалицията така трябва да я кръстите - БСВ
 • 37 ДБ И ПП В ЗАТВОРА ЗАЕДНО С БОЙКО И ДОГАН

  1 0 Отговор
  ......................................................................................................