Last news in Fakti

24 Август, 2022 11:06 4 578 54

Как Борисов и Радев станаха партньори

  • румен радев-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • партньори-
  • газпром-
  • кирил петков

Сближаването между Радев и Борисов е закономерно

Как Борисов и Радев станаха партньори - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Напоследък президентът Радев и лидерът на ГЕРБ Борисов станаха партньори. Обедини ги общият интерес и политическите сметки. А те сочат, че и двамата биха спечелили, ако задушат "Продължаваме промяната".

Обратът в позициите е главоломен, измеренията на политическата драма - стъписващи. Докато ГЕРБ бе на власт, между Борисов и Радев течеше студена война. Президентът гласува доверие на Кирил Петков и Асен Василев като служебни министри, мнозина дори виждаха в ПП проект, който е тясно свързан с държавния глава. Очакванията бяха между кабинета "Петков" и президента да цари плодотворен мир и завидно разбирателство - някаква приказна идилия. Смяташе се, че синхронът ще бъде скрепен от общия императив: "изчегъртването" на ГЕРБ. Случи се обаче друго.

Отношенията с "Газпром" се оказаха преломни

Чегъртащите удариха на камък. Като оставим настрана съпротивата на верните на стария режим кадри в съдебната система и липсата на конституционно мнозинство в 47-ото НС, за неуспеха имаха значение и необмислени, прибързани и аматьорски ходове на самия Петков, включително ареста на Борисов. Отношенията между младия премиер и президента бързо започнаха да се охлаждат. Стана ясно, че Петков няма да се остави да бъде воден за носа. Разломът между президента и премиера тръгна от външната политика: теми като българската позиция по членството на РСМ в ЕС и енергийната диверсификация.

Човек би казал, че за Радев запазването на отношенията с "Газпром" се оказа доминанта, в името на която той в един момент реши да хвърли под автобуса редовното правителство. Така "изчегъртването" на ГЕРБ мина на заден план.

Четвъртото служебно правителство, назначено от Радев, побърза да завърти руля на 180 градуса - обратно към прегръдката на "Газпром", от която Петков се помъчи да ни отскубне. То оправда подозренията на евроатлантиците и потопи надеждите за нови американски танкери с втечнен газ за България.

Не на последно място, кабинетът Донев се зае да спасява страната от "хаоса и разрухата", причинени от правителството на Петков. Същата реторика - за "хаос и разруха" - днес използват и от ГЕРБ, месец след като получиха отказ от ПП за съвместни действия.

Привидно между служебния кабинет, който е проводник на политическата визия на Радев, и ГЕРБ има една важна разлика.

В кабинета Донев харесват "Газпром", който определят като неизбежен, в ГЕРБ - не. Напротив, Борисов и съпартийците му фактически поискаха да бъде потърсена наказателна отговорност на Петков за това, че не е подписал договора за американските танкери.

Сближаването между Радев и Борисов е закономерно

Тази разлика не трябва да се преекспонира. От ГЕРБ имаха 12 години да реализират енергийната диверсификация и да ни освободят от опеката на руската тръба. Вместо това чухме само сладки приказки и обещания, руските проекти се реализираха приоритетно, а газовата връзка с Гърция бе протакана.

За седем месеца кабинетът Петков направи повече за енергийната независимост на България, отколкото ГЕРБ за повече от десетилетие. Ето защо "Демократична България", която ясно е заявила своите евроатлантически ценности, ще покаже голяма наивност, ако се подаде на днешните лукави и несръчни опити за ухажване от Борисов.

Сближаването между Радев и Борисов е закономерно. И двамата разиграват етюди по пиеската за двата стола: как България трябвало хем да е с Брюксел, хем да подържа топли връзки с Кремъл. В тази творба осветяването на зависимостите от "Газпром" помага много, за да бъде разбрано поведението на родните герои.

Партньорството между Борисов и Радев не е трайно

В случай че ПП и ДБ оглавят следващо редовно правителство, не би било никаква изненада, ако партньорството между Радев и Борисов се развие и задълбочи в името на борбата срещу инициативите на Петков и Василев.

Засега обаче партньорството между Радев и Борисов е ситуационно и конюнктурно. Не може се говори дори за наченки на траен съюз. Пресилено е да мислим, че президентът и лидерът на ГЕРБ ще станат побратими.

Радев едва ли си прави илюзии. Ако по някакво стечение на обстоятелствата ГЕРБ се върнат на власт, в правителство, в което президентът не е представен, полицейската палка отново ще бъде размахана заплашително към сградата на "Дондуков" 2.

Обратното също е вярно. Ако служебните кабинети станат норма, а редовните – по-скоро изключение, за каквото тенденция има сериозни индикации, изтребителите на Радев отново ще подхванат с пълни сили Борисов, особено ако ПП вече не са припознавани като непосредствена опасност за замислите и амбициите на държавния глава.

Автор: Петър Чолаков


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путиниска мафиотска клика

    49 21 Отговор
    Извършва се мафиотски преврат в държавата.Разбраха че с избори не могат да се върнат на власт.Радев мафиота е в основата на това национално предателство

    Коментиран от #38

  • 2 Мда

    40 20 Отговор
    Няма нужда от доказателства, фактите са налице от 6 месеца насам.Готвят ни Правителство Газпром - Радев, Бойко, Копейкин, Пеевски, Янев и правилните хора на Радев в БСП.Правителство, за всекиго по парче от парите на ЕС за усвояване чрез шкафчета и крадене..

    Коментиран от #12, #39

  • 3 Абе станали пратньори?

    23 22 Отговор
    DW са пратньори с поръчкови и платени писачи на "журналистика" постоянно.
  • 4 Парапетков

    20 27 Отговор
    Служебното правителство, трябва да остане до пролетта ,когато ще има нови избори.
  • 5 Дойцезеле

    19 30 Отговор
    Благодарете на Корю и Кокорю и за цените им благодарете

    Коментиран от #7

  • 6 Гого

    7 15 Отговор
    Явно, Херо ги сдобрила !
  • 7 баста

    18 7 Отговор

    До коментар #5 от "Дойцезеле":

    Ей лъжец....Инфлацията е 18%, компенсирането и чрез увеличаване заплати, пенсии и стандарт е 16%....
  • 8 БРЕ БРЕ

    20 11 Отговор
    този петър чолаков голям разбирач ще излезе бе.от футбол и политика всички разбират в тази държава.само не разбрах къде е Българския Национален Интерес
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Евроатлантика Борисов

    28 9 Отговор
    И до днес ГЕРБ и лично Бойко не е казал, че са против политиката и действията на Правителството на Радев по отношение Газпром.Шикалкавенето и признак на подкрепа на Служебното ПравителствоПредложенията му, хвърляне прах в очите на избирателите му.ГЕРБ и Бойко са Газпромска Партия!И бяха такава досега.
  • 11 пламен

    26 6 Отговор
    Ще станат. И двамата са руски агенти. Мутрафонова ги е строила в две редици

    Коментиран от #22

  • 12 Гост

    14 14 Отговор

    До коментар #2 от "Мда":

    До онзи ден Радев беше спасител, борец и основател на промяната, а за 6 месеца стана мафиот и национален предател. Как става така? Според мен Радев се оптива да го играе като Ердоган. Да е с едните и с другите и да извлича ползи и от двете страни спрямо националните интереси. Всички ореваха света, че горивата скочили с левче, но че индустрията ни е в колапс и газът е скочил няколко пъти не е проблем.... важното е да сме "солидарни" с Украйна. Само да попита.... те кога са били солидарни с нашите проблеми, че ние да сме солидарни с техните. Все пак кой каквото си е надробил това ще си сърба.
  • 13 Така

    18 18 Отговор
    Ами Радев докара хаоса и сега трябва да извика Бойко да измъкне страната

    Коментиран от #17

  • 14 Начо

    16 6 Отговор
    Това са едни фейк генералчета които са пионки на мутрафонова от руското посолство
  • 15 Е как ?

    19 4 Отговор
    От една майка - БКП , а и една зодия са....
  • 16 Импиичмънт и затвор

    19 9 Отговор
    за Радев. Слава Богу за Борисов импийчмънт не се налага, само затвор.
  • 17 А всички знаем

    8 6 Отговор

    До коментар #13 от "Така":

    ББ как ще я " измъкне"!
  • 18 Хаахо

    13 6 Отговор
    "Радев беше спасител, борец и основател на промяната" ---Той и Слави БЕШЕ.Общото между тях - Радев и Бойко - интереси на Кремъл, пари и пак пари, Газпром да си ни дере кожите, европейските пари да се гепат.Явно бореца Радев и Бойко не можеха да разделят кой да е тартора като представител на Газпром и си спретнаха скеча с мутри вън.
  • 19 Казуар

    15 3 Отговор
    Просто Бойко е фурнаджийска лопата.

    Коментиран от #37

  • 20 Българка

    13 9 Отговор
    Да, действително Радев. и Борисов сближават позиции за яростна борба срещу ПП.Даже Президента на много възлови позиции в редица предприятия назначи бивши кадри на Герб, с цел да атакуват бившите управляващи .Също така да се прехвърлят кражбите от управлението на Герб върху Кирил и Асен.Радев изпитва панически страх от ПП , ако спечелят изборите.Затова са почнали офанзива с проверки на договори на ПП, което не е работа на Служебен кабинет, а на редовно правителство.Радев няма за цел да се състави редовно избрано правителство, за да управлява той и шайката от негови министри и сега и зимата и чак напролет през април да има избори. И да източват пари от Бюджета за високите им заплати.

    Коментиран от #31

  • 21 И двамата зодия "Близнаци"

    8 4 Отговор
    демек, мене гледа, тебе вижда.
  • 22 Все едно да

    5 4 Отговор

    До коментар #11 от "пламен":

    кажеш, че натовския генерал Ахмед Кенан е бил корейски агент само защото някога е служил в Северна Корея. Що за начин на мислене имате ? И не само Вие.
  • 23 Ами да

    11 4 Отговор
    Истината трябва да се знае от всички бълг.граждани, а тя е ,че Радев стои на 2 стола.Хем е със Запада, хем с Русия. Той е страхливец и затова не може да вземе окончателно решение с кого да води битка за просперитета на Б-я.Затова и ПП не му харесват ВЕЧЕ ,защото те са твърдо за Украйна и против императорските стремежи на Путин.Внушенията, че ако Газпром ни дава газ на по- ниска цена е една голяма лъжа.Газпром иска да се откажем от сключеният договор за плащане в долари и евро и да приемем плащане пряко в рубли, а не чрез превалутиране на долари и евро в рубли, защото ние имаме право на компенсации,които Газпром трябва да плати за спрените доставки на газ.Това също е един факт Радев да не иска съставяне на правителство от ПП и ДБ.Защото ще му се развалят приятелските връзки с Русия. От друга страна ЕС ще състави наказателни санкции на Б-я ,при положение, че плащаме газ в рубли, защото всички европ.държави имат договор с Газпром за плащане в долари и евро. Така, че Митрофанова да си затвори човката за плащане в рубли.Договорите трябва да се спазват.
  • 24 Колето

    11 4 Отговор
    Гумен е закачен на същата руска каишка като Тиквата
  • 25 избирател

    6 3 Отговор
    Ще видим дали са партньори.
    Тук и сега наблюдаваме кабинета на радев под лупа.
    Анализа ще го правим в края на септември.
    Всичко скрито ставя явно!

    Имахме доста надежди за поредния радев кабинет. Няма да бързаме с оценките.
  • 26 Танас

    4 3 Отговор
    Ми така си е .За първи път имахме възможност да се отървем от Русия и Доган. За добро или лошо това само времето щеше да покаже. А ма като знам как се ,,развивахме,, до сега можеше поне да се опита
  • 27 Проверената

    8 2 Отговор
    тактикае въприета от Радев, раделяй и владей
  • 28 Цуца

    9 4 Отговор
    Радев трасира пътя на Борисов за президентска държава. Ееееех, жална ни майка, народеееее

    Коментиран от #32

  • 29 Тома

    9 4 Отговор
    Всяко сближаване на тези двамата е голямата любов към Русия и руските хонорари за тях
  • 30 шогун

    8 4 Отговор
    Как как ? И двамата са чеда на БКП . Обучени са да лъжат и мажат .
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Цуца":

    или обратното?
  • 33 Отново

    7 2 Отговор
    Вменяване на пропаганда, финансирана от америка за България! Разкарайте се от страната ни продажници!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 нормален

    6 4 Отговор
    Време Радев да свика комисията по Национална сигурност и внимателно да разгледат зловредността на Америка за България и да си ходят в Америка ние искаме България за България
  • 36 Кочо

    2 2 Отговор
    Общ началник, как!? Второ, те са от едно номенклатурно котило с военно - милиционерски нюанси, възпитани във вярност на марксистко - ленинските постолати! Може да се надпреварват кой ще е по голяма работа, но появят ли се странични идеологически, политически, икономически и мачовски заплахи - се обединяват! Ще дойде някакъв Киро и ще им отнеме мисирките и мадамите - Айде, де! По глобално - 40 годишните келемета искат да вземат постовете на 60 годишните закоравели школувани мошеници, но не знаят как! И вие вместо да им ударите един прът на всички прехвалени главочи, им се радвате и сте се фокусирали в тях с манипулацията на медиите! И да има нещо по добро, не го виждате!
  • 37 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Казуар":

    И понеже Бойко е "фурнаджийска лопата" изпроводи посланик Макаров, като се облечe с тениска, а "новите" на Радев веднага наградиха Макаров с орден «Мадарски конник» 1-ва степен, но връчен му в Москва...., нали? А помниш ли как нашия президент-льотчик мигаше като "плъх в брашно" когато патриарх-полковник „Кирил московски“ публично му набиваше чемберите (се караше)?
  • 38 ТаУмВзе

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Путиниска мафиотска клика":

    Рублоибрикчии са и двата боклука, има още такива бая в клета България!
  • 39 Иванушка 🇷🇺

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мда":

    Нещо и днес ги няма рублотроловете, спряха копейките и всичко тръгна да рови по кофите пак, само аз бачкам на версия
  • 40 Ники чука

    1 1 Отговор
    НЕ ИСКАМЕ ДА НИ УПРАВЛЯВА ЧИЧО САМ
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Даааа

    2 0 Отговор
    Вече май , няма да вярвам на никой ! Аман от зависими политици ! Няма ли БЪЛГАРОФИЛИ в тази държава?
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 немил-недраг

    1 0 Отговор
    В тези избори ще избираме за или против връзките ни с Русия. Сега ще проличи коя партия на кой бряг е.
  • 45 Никола Малимов

    1 0 Отговор
    АБЕ ПРЕДИ БОРИСОВ НЕ ОСТАВАШЕ РАДЕВ НА МИРА ОТ СУТРИН ДО ВЕЧЕР СЕГА ВЕЧЕ РАДЕВ ГО НЯМА СЕГА Е ПОЧНАЛ ПЕТКОВ ЯВНО КИРЕТО МУ БЪРКА НЯКЪДЕ ПО ЧЕКМЕДЖЕТА И ВИЕ ОТ СУТРИН ДО ВЕЧЕР
  • 46 преса

    2 0 Отговор
    ВЪПРОС ОТ СТАНИ БОГАТ
    КОЙ ОТ ДВАМАТА НА СНИМКАТА НЕ Е БИЛ ЧЛЕН НА БКП
    АМИИИ СЕГААААА
  • 47 кирил

    1 1 Отговор
    Защото и двамата са марионетки на мутрафонова
  • 48 МАЛКА пенсИЯ

    1 0 Отговор
    НИЩО НОВО,ПОД СЛЪНЦЕТО-от 9.9.44,СА СИ ПАРТНЬОРИ.
  • 49 Плевню Банев

    1 0 Отговор
    А ще има руска баница за всички
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 ПРЕДИ НЕ ВЛИЗАШЕ В НС ПОСЛЕ НЕ ИЗЛИЗАШЕ

    0 0 Отговор
    ОТ ЖИПКАТА И НЕ ХОДЕШЕ НА РАБОТА , СЕГА НЯМА ДА СЪСТАВИ ПРАВИТЕЛСТВО И ЩЕ БЛОКИРА НАПЪЛНО БЪЛГАРИЯ С МЕСЕЦИ И ГОДИНИ -- ВСЕ ЗАРАДИ НЕГО Е ВСИЧКО И НЯМА СИЛА КОЯТО ДА ГО ПРАТИ НА МЯСТОТО МУ !
  • 54 БОЙКО ПОЧТИ ЗАБРАВИ МАНТРАТА ЛЪЖЛИВА

    1 0 Отговор
    ЧЕ КАТО ДОЙДЕ НА ХОРИЗОНТА ЩЕ СВАЛИ ЦЕНИТЕ НА БЕНЗИНА С ЛЕВЧЕ , КАТО ТВЪРДЕШЕ ЧЕ НАС НИ КРАДАТ С ЛЕВ И 20 ........... ТАКА ТОЙ МАШИНАЛНО СИ ОТКРАДНА 20 СТОТИНКИ ЗА ВСЕКИ СЛУЧАЙ КАТО ВСЪЩНОСТ ЗНАЕШЕ ЧЕ СМЯТА ДА КРАДЕ ТОЧНО 1,20 ОТ ЛИТЪР И НИТО СТОТИНКА ПО - МАЛКО !.............................ИЗБОРИТЕ МИНАХА , ОБЕЩАНИЯТА ЗАМИНАХА !