Last news in Fakti

26 Август, 2022 21:00 6 793 120

България и цялата истина за руския газ

  • газ-
  • газпром-
  • русия-
  • втечнен газ

Страната ни - за разлика от Германия и други европейски държави - и в момента може да си намери газ и без "Газпром": чрез седемте танкера на Петков, азерския газ и т.н.

България и цялата истина за руския газ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Що за държава ще иска да се обвърже отново с "Газпром" - при положение че може и без него? Отговорът: далаверативна демокрация като България. В която внушават, че без руски газ българите ще стоят "на студено и некъпани".

Философът Юрген Хабермас е един от основните защитници на идеала за делиберативна демокрация - демокрация, която стъпва на рационални аргументи, добронамереност на спорещите страни и изключване на манипулацията, подвеждането, лъжата, както и насилието срещу опонента. Макар и утопичен, делиберативният идеал е поне насока, която развитите и утвърдени демокрации следват - понякога и те му изневеряват, но като цяло политиката им е добронамерен опит да се придържат към него.

В България демокрацията, за съжаление, има по-систематични отклонения от делиберативния идеал: тя дори рискува да се превърне в някакъв негов антипод. Този антипод без особени теоретични претенции може да се нарече далаверативна демокрация. В далаверативната демокрация изкуството на политиката се състои в това така да се подведе общественото мнение, така да се излъже избирателя и политическия опонент, че зад гърба им и уж в тяхно име да се завърти някаква далавера, от която печалба имат основно организиралите я политици. Далаверата, както ще стане ясно, може да е изцяло домашна, може да има геополитическо измерение, а най-често се случва националното и геополитическото да са преплетени.

Няколко примера са необходими, за да се илюстрира абстрактно-звучащата теза за далаверативната демокрация:

Цената на руския газ

През последните месеци, въпреки опитите с дребни лъжи и мистификации да се попречи на истината, все пак станаха ясни две неща. Първо, че България - за разлика от Германия и други европейски държави - и в момента може да си намери газ и без "Газпром": чрез седемте танкера на Петков, азерския газ и т.н. Второ, че има начини, по които този газ да стигне до България от терминалите в Гърция и Турция. Затова в крайна сметка защитниците на руския енергиен гигант в България, които междувременно успяха да свалят правителството "Петков", възприеха тезата, че руското синьо гориво е, ако не многократно, то поне значително по-евтино от неговите алтернативи. Синдикати и работодатели заговориха, че могат да "понесат" само цени, които са повече от два пъти по-ниски от пазарните (TTF) в момента. И с този аргумент всъщност подкрепиха правителството "Донев" да започне преговори с "Газпром".

Вече всички знаят, че по договора ни с руския доставчик обаче, цената на газа е 70% от TTF + петролна компонента, което го прави общо около 80% от TTF. Грубата математика показва, че никакво двойно сваляне на цената на газа не може да бъде постигнато. Напротив, цената ще е сходна, а може би и по-висока от тази, договорена от Петков за седемте танкера - 10% под TTF. В някакъв най-благоприятен случай, цената на газа на "Газпром" е възможно да е с максимум 10% по-изгодна от тази на алтернативите.

И сега истинският въпрос е: що за държава, която може да се справи съвсем прилично без "Газпром", ще иска да се обвърже отново с него заради потенциална печалба от 10% разлика в цената на 3 млрд. куб. м. газ? Една далаверативна демокрация би могла да го направи, защото тези 10% лесно могат да подплатят джобовете и чекмеджетата на определени политици, като остане и за целия хор на българските газпромчици. Една делиберативна демокрация, а и сериозна държава по принцип, няма да се обвързва с доставчик, който използва газа като оръжие срещу цяла Европа - това поне трябва да се разбира.

Неустойките по договора с "Газпром"

Когато една от страните едностранно и без съгласието на другата измени условията на даден договор, тя го нарушава, не изпълнява задълженията си и дължи неустойка на другата страна. Стефан Янев - бивш служебен премиер - обаче разви обратната теза и предрече, че ако България не започне да плаща в рубли за газа (както Русия едностранно поиска), нашата страна ще дължи милиардно обезщетение на руската. Този абсурден аргумент не би трябвало да излиза от устата на бивш премиер или на какъвто и да било служител в една нормална демокрация. Но в далаверативната демокрация не само е възможно, но е и донякъде неизбежно.

Янев сам по себе си не е проблем - неговият "аргумент" обаче се поде мощно от всички ешалони на газпромчиците, с което всъщност българската позиция в едно бъдещо арбитражно дело се подрива. А това, уви, не е прецедент. Правителството на Борисов преди няколко години се отказа от 1 милиард неустойки по валиден договор с "Газпром" (и същевременно се съгласи само да си финансира с още 3 милиарда изграждането на транзитен тръбопровод за Сърбия и Унгария през наша територия). Вярно е, че неустойките трябваше да се решават от руски съд, но целият въпрос е кой умник от българска страна е подписал подобен договор? Може би е бил същият, който е подписал преди това и споразумения за закупуване на два ядрени реактора от руснаците, без да имаме политическо решение за строеж на ядрена централа в "Белене".

Всички тези примери са безспорни доказателства за далаверативния характер на българската демокрация през последните десетина години.

Бойко Борисов против разговори с "Газпром" ли е или не?

Борисов трябва да бъде използван от Хабермас като парадигмален пример на обратното на делиберативния политик. Борисов е представител на школата Живков-ДС-Библиотекарския, която поддържа жива традицията на скриването на собствените помисли и намерения, оказването на натиск над политическия опонент с ченгеджийски похвати и директния натиск върху него с репресивния апарат на властта. Затова и хората не успяха особено да се вживеят и да съчувстват на Борисов за иначе нескопосаното му задържане - в крайна сметка той не е жертвата на наказателна репресия в България, а е по-скоро толериран и закрилян от съответните органи на държавата.

От гледна точка на настоящия анализ обаче е важно, че тази силна позиция на Борисов явно му е създала илюзията, че истината и аргументите в политиката са за слабите. Юнакът сам произвежда собствени факти и ги налага на публиката. В половинчасова тирада пред медиите Борисов трябваше преди два дни да излезе с ясна позиция дали подкрепя, или не започването на преговори от страна на служебното правителство с "Газпром". От колоритния му речетатив излезе, че би подкрепил "100% диверсификация, ако му поискат", че би пратил Дончев или някой друг да подпише някаква (всякаква?) позиция, че би подкрепил отказ от газа, но откъде?! (да се вземе друг), че смята за добре запазването на договора с "Газпром" до края на декември и т.н. и т.н. Съвкупността от тези разнопосочни мисли при най-добронамер прочит е, че Борисов всъщност прикрива (не съвсем умело) позицията си. Друго напълно възможно тълкуване е, че Борисов няма нищо против връщането към "Газпром" поне до края на годината. Най-ревностните евроатлантици сред почитателите на Борисов сигурно виждат и някаква позиция срещу действията на служебното правителство, но всъщност критиките на лидера на ГЕРБ (както обикновено) бяха срещу ПП и ДБ.

С две думи, ако искате пример за политик от далаверативна демокрация, всяко интервю и публична изява на Борисов биха били перфектни - в тях аргументите стават на желе, което всеки би могъл да употреби според вкуса си.

Каква е геополитическата ориентация на Румен Радев, БСП и Стефан Янев?

Може би най-голямата манипулация на общественото мнение в момента съществува по въпроса за геополитическата ориентация на определени политици. Те, твърди се, са "разбира се" за проевропейска и пронатовска политика на България, но в думите и делата им има толкова критики и разминавания с позициите на ЕС и НАТО, че накрая човек започва да се чуди от коя страна на конфронтацията с Русия са всъщност. Войната в Украйна направи тази "амбивалентност" изключително видима. С нежеланието си да са критични към Русия, стремежа да продължат енергийното обвързване с нея и липсата на солидарност към Украйна (и другите страни от ЕС и НАТО) всъщност тези политици почти всекидневно започнаха да повдигат въпроса къде точно стоят. Бедата е в това, че с позицията си те наливат вода в мелницата на открито евразийски партии като "Възраждане" - в крайна сметка, като твърдиш, че вината за конфликта в Украйна е и на НАТО, че даването на оръжие на жертвата е нещо лошо, че без руски газ не може и не бива, че ЕС и САЩ водят политика, която системно се разминава с "националния ни интерес" възниква въпросът - ами защо да не напуснем тези организации; защо пък да не си пробваме късмета с Русия?

Честната и открита позиция приляга на делиберативната демокрация - в далаверативната демокрация политиците си правят сметки как да спечелят някой друг глас като замажат така посланията си, че те да са приемливи и за демократа, и за почитателя на Путиновата автокрация. Пресечна точка между двете обаче трудно може да се намери, освен на нивото на базовото обезпечаване с храна, вода и топлина. Поради това, вместо да твърдят, че в един "руски свят" България ще бъде по-добре (което си е голяма лъжа), се прибягва до "малката" лъжа, че без руски газ българите ще стоят "на студено и некъпани".

***

На лъжата краката обикновено са къси, но за съжаление те все пак могат да я отнесат до финала на предсрочните парламентарни избори на 2-ри октомври. А ако това стане, България ще продължи да си функционира като далаверативна демокрация, но вече с опасност за отпадане от демократичния свят. Защото една лъжа повторена милион пъти може да стане по перверзен начин и нещо като истина.

***
Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 100 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    97 23 Отговор
    Да вече след изцепките на про100то евтин газ при тези спотови цени на борсата няма как да има.
  • 2 Последния Софиянец

    81 48 Отговор
    Четете бе хора! Руснаците казаха че няма да ни дадат газ даже и да искаме защото сме вражеска държава.С нашите оръжия убиват млади хора.

    Коментиран от #50, #60

  • 3 Бля,бля

    99 19 Отговор
    По точен непрочетен коментар от вкисналото зеле няма. Само там е истината.😝
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Евроренде

    80 21 Отговор
    32 години аман от тия !

    Коментиран от #72

  • 6 КОНТРАТА

    132 29 Отговор
    Немците що не ги взеха тези 6 танкера с втечнен краве газ? В Германия ако купят такъв скъп газ от краварите ще падне правителството!

    Коментиран от #15, #24

  • 7 старецът и реката

    66 21 Отговор
    Цялата истина ли, това е шега, а шегата винагие лъжа.
  • 8 Делю Хайдутин

    107 27 Отговор
    Американския газ може да е 10 процента по евтин от борсите,ама като платим терминали и превоз и се губи една трета и става двойно по скъп.
  • 9 Гьобелс Веле

    68 18 Отговор
    Вярвайте ни
  • 10 Комуниста

    97 25 Отговор
    Преди 1989г по Доче Веле говореха че българите се били натрапили на Балканите преди 1300 години и че сме били варвари. Сега колабороционисти си съррудничат с такива които мразят България и българите.
  • 11 Милен

    99 25 Отговор
    Поредното съчинение в който авторът в стремежа си да се изтъкне колко е по-висш ментално от простолюдието се е оплел в разни сложни изрази, а на практика нищо съществено не е казал :))))

    Коментиран от #102

  • 12 Даа

    27 81 Отговор
    По ясно не може да се каже. Всичко свързано с Гъзпром е една голяма лъжа.
  • 13 го шо

    101 23 Отговор
    прочетох само първия абзац. манипулация от най-долна проба.
    да поясним на зелето: не става дума за това, дали може или не може без руски газ. а за това, колко ще струва на територията. тя е твърдо най-бедната в европа и ЦЕНАТА ИМА ЗНАЧЕНИЕ! от тук нататък всички бръщолевения на зеуенцето - не нам, не нам и у уево!

    Коментиран от #28

  • 14 Професора

    69 18 Отговор
    Истина и DW е оксиморон!
  • 15 бомбето

    9 37 Отговор

    До коментар #6 от "КОНТРАТА":

    В Германия ся строят терминалите , а отделно американците щяха да са доволни , ако намерим другаде
  • 16 Браво

    50 14 Отговор
    Аз съм за руският газ само какда го платим като Руската Централна Банка е санкционирана .... Ако го платим в рубли ще ни изклати ЕС .... но Служебният иска да платим за да не ни съдят Руснаците .... Ако се го направим ще ни изкатят Руснаците благодарение на некадърните Ни политици... Далаверна демокрация
  • 17 един от многото

    80 13 Отговор
    И това го пишат наглеци , които внасят руска газ! Боже пази ни от приятели , от враговете си сами ще се пазим!
  • 18 факт

    19 21 Отговор
    Боко не застане ли на пангара ,все цървули ще сме си !
  • 19 Голямата лъжа

    37 15 Отговор
    по подхожда за заглавие на този материал - измишльотини ако може да бъде наречен така
  • 20 точков

    14 56 Отговор
    ватенките ще пият газта си,докато се задавят !
  • 21 толупа

    39 20 Отговор
    завинаги с путин и русия само руски газ

    Коментиран от #29

  • 22 Булпсихопат

    20 9 Отговор
    Хаз! Запомнете. Хаз е украински газ. За нас. Голям праз. Празна газ по газови потоци покрай нас. Щото е руска газ. Един хаз за некои от Вас ама за нас руски газ. Е нема такова шикалкавене.
  • 23 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    27 61 Отговор
    Не сте ли разбрали ,че кремъл извърши преврат в бг??????Жалко за вас,като медии!С пълно право тази мутрафонова се държи с вас по този начин.Вие,рублофили не сте хора за уважение!

    Коментиран от #63, #87, #117

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Хаха

    54 14 Отговор
    Защо местната жожа ( от Джордж Сорос) е толкова обсебена от руските търговски дружества Газпром и Лукойл. Това е диагноза за известно психиатрично заболяване. И тази напълно безсмислена статия е писана от местен жожак, я Дайнов, я Агов или друг подобен нездрав индивид.

    Коментиран от #33, #35

  • 26 Голем смех

    19 63 Отговор
    Божкеее, какви тъпи хора пишат тука. Примитивни, необразовани. Типични фенове на Путлер...
  • 27 Мда

    19 57 Отговор
    Газпром ни отряза, обаче наште путиньовци продължават да тичат подир gaZa им и да се молят да се върнат, готови да им подарят цялата държава отново! Колко трябва да си жалък и да нямаш достойнство за да се унижаваш по тоя начин!
  • 28 не се хаби

    12 31 Отговор

    До коментар #13 от "го шо":

    Бегай да четеш алкашкая правда
  • 29 бегом

    2 7 Отговор

    До коментар #21 от "толупа":

    Ходи се гръмне.
  • 30 Фффффф

    11 35 Отговор
    В България демокрацията е путинова демокрация,или демо страция
  • 31 горски

    64 8 Отговор
    Кой е автора на статията.
    Как можеше десетки години да правим алъш-вериш и двете страни да са на далавера,и изведнъж от този кладенец водата е горчива.
    Търговията е двустранно начинание.Русия има газ за продаване,ние имаме нужда да купуваме.При умерено поведение от двете страни,и зачитане на интересите може да има сделка.Друг е въпроса ,ако някоя от страните търси нещо друго,или пък не уважава съседната страна или търговски партньор.
    Всичката помия се хвърля върху Русия.А си представете ,че отношението на България към САЩ е същото.Щяхме ли да можем да търгуваме с Америка.Не нали....Така че вместо да сме обрани и дипломатични,ние изпадаме в неоправдана истерия,най вероятно заради чуждо влияние и заради далавера на управляващите политици.
    А Украйна е само повод......Ако утре дойде на посещение саудитски принц у нас,ще си изпотрошим да му се подмазваме,въпреки че в държавата му няма и помен от демокрация и зачитане на човешки права.А и е във война с Йемен.
    Просто сме подлоги,на други държави.Това е нелицеприятната истина.Всичко друго са дрънканици...

    Коментиран от #38, #86, #114

  • 32 Щатски подлоги

    35 11 Отговор
    с тежък и нелечим умствен дефицит са налазили форума.

    Коментиран от #34

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Софиянеца

    25 6 Отговор

    До коментар #32 от "Щатски подлоги":

    От не къпанните ДАпродадем България са

    Коментиран от #37, #39

  • 35 Иван Василев

    1 5 Отговор

    До коментар #25 от "Хаха":

    Ти пък за какъв се смяташ, като Джуджак?
  • 36 Ченгето Сашко Андреев

    22 7 Отговор
    Точно така Дойче Веле, ще ви каже истината,
  • 37 Чудя се...

    3 13 Отговор

    До коментар #34 от "Софиянеца":

    Ти сам можеш ли да си вържеш обувките?????
  • 38 опорките издишат

    9 46 Отговор

    До коментар #31 от "горски":

    Русия има газ за продаване но ни врътна кранчето при валиден договор.Кое не е ясно?
  • 39 ХА ХА

    7 22 Отговор

    До коментар #34 от "Софиянеца":

    Неумитите комунисти, дето се къпят само в неделя реват за баня! ха-ха-ха
  • 40 Българин

    43 5 Отговор
    Тъпа и невярна статия, какви 7 танкера бре като няма осигурени слотове за разтоварване, статия в стил лъжливия Кирчо.Стига писахте глупости, приятелчетата кирчо и асен ни принесоха в курбан относно газа за България, за да се наведът пред Сащ и приятелите им.Децата го виждат бре, стига вече манипулации.
  • 41 Наглеци

    28 4 Отговор
    Тия лъжци и манипулатори DW се изживават за някаква институция на "Истината"!?!?
  • 42 Да такъв е българина

    36 8 Отговор
    ДА. 85% от българите не можите да ги накарате насила да са за американците или ЕС а най вече за НАТО 😬 това са българолюбци тези хора който помнят историята който не си дават родината да я ограбват.. строена от техните деди и тези
    който незачитат българските народни цености хора който неможе да ги командват чужди правителства и най вече да ги разделят с братския руски народ !

    Коментиран от #47, #83

  • 43 Ръкята на убиеца

    36 5 Отговор
    Първото е много важно. Сега сме бедняците в европа, ако агентите на Нато спрат руската газ ще станем бедняци които седят гладни и на студено!
    Това е наистина вярно. Какво казват Германците не ме вълнува. Те са все още под Американско робство.

    Сащ отиват надолу в кенефа не сме напът с тях. Само руска гяз може да оправи България. Всичко друго е обещания на корумпираните ни политици!
  • 44 D4нет

    27 6 Отговор
    Немците ни дават акъл за газа, бе я си заврете тръбата на северен поток заедно с канадската си турбина там де слънце не огрява!
  • 45 Демократ

    8 34 Отговор
    За съжаление много дълго време цялата власт е в ръцете на родоотстъпници,за които патриотизъм значи вярност към Кремъл,защото по схемата на руската мафия обират цял народ и пълнят ненаситните си гуши.За каква демокрация се говори,когато организираните държавни престъпни групи са недосегаеми за българските закони,политиците владеят съдебната,законодателната и изпълнителната власт. Демокрация означава законност,ред,разделение на властите,отговорност на политиците пред народа,свобода на словото,граждански права за всички.Кое съществува в България?

    Коментиран от #104

  • 46 един

    6 41 Отговор
    Ако българите разрешим на тия национални предатели да се договорят отново с Газпром,тогава тежко и горко ни за поколения напред,това ще бъде трагедия за България!Русия има намерение отново да ни измами,както стана с реакторите за Белене и прословутата Пътна Карта,където загубихме милиард $ от спрения газопровод минаващ през Украйна!Ако сл.правителсво подпише какъвто и да било анекс към настоящият договор,това означава че анекса автоматично ни задължава,да вземем количествата газ които не сме взели до сега,или само да ги платим!Представете си само за какви пари иде реч,когато цената за 1000м3 към днешна дата надхвърля 3000$!Ако разрешим това да се случи,значи не сме народ а мърша,както е казал Славейков!Русия ще затъне в дългове и репарации,а ние ще им плащаме задължениета,все едно ние сме воювали!Затова е абсолютно наложително да се спре подписването на какъвто и да е договор с Газпром!

    Коментиран от #49

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Да такъв е българина

    29 3 Отговор
    ДА. 85% от българите не можите да ги накарате насила да са за американците или ЕС а най вече за НАТО 😬 това са българолюбци тези хора който помнят историята който не си дават родината да я ограбват.. строена от техните деди и тези
    който незачитат българските народни цености хора който неможе да ги командват чужди правителства и най вече да ги разделят с братския руски народ !

    Коментиран от #84

  • 49 Мда

    5 12 Отговор

    До коментар #46 от "един":

    90% от коментиращите си мислят, че тази статия е писана от някой си Дойче Веле, как да стане?!?

    Коментиран от #52

  • 50 Моряка

    35 6 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Вярно е Софиянче,с нашите оръжия и боеприпаси убиват руснаците,правнуците на Освободителите ни.Открито американските подлоги ПП,ДБ,ГЕРБ,ДПСЦ,ИТН,Изправи се,Подигни се,Надупе се,Изближи се,подкрепят с 2 ръце.Бесепето с едната ръка продава,с другата прикрива.

    Коментиран от #67

  • 51 Васил

    8 26 Отговор
    Газ може да се намери обаче доста лобисти са прибрали кремълски рубли.

    Коментиран от #55, #120

  • 52 МДа

    12 3 Отговор

    До коментар #49 от "Мда":

    Останалите 10% сред които си ти са подлоги.
  • 53 Вопроси

    27 3 Отговор
    Защо забравяте сметките за количества? Годишното потребление е 3млрд куб.м. Азерският газ е 1млрд и се мисли дали да стане примерно 1.5. Остават 1.5-2млрд нужни годишно или около 200 милиона на месец. Танкер е средно 90млн куб.м. или са нужни 2 месечно да идват.
    Наскоро имаше статия, че в света има всичко 297 танкера и за следващите 2 месеца само 1 в Азия е свободен. Как ще резервираме по 2 на месец? Къде ще имаме такава квота за разтоварване?
    Транспортът е по 100000$ на ден само за заемането на танкера. Цената се очаква да стигне и 150000$. Към 3 милиона поне е за 90милиона куб.м. или по 3цента на куб.м., на мегават излиза към 30долара- към 91 куб.м. са за мегават.
    Т.е. транспортът оскъпява и реално го няма, не е ясно и кой има мощности за такива количества(Няма да сме само ние с нашите нови клиенти.).

    Иначе празни бръщолевения наистина правят яка статия, като липсват важните сметки.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Xуйрейшио Кейн

    9 1 Отговор

    До коментар #51 от "Васил":

    флатулентният ти газ ли имаш предвид? ако ще да си разпориш ануто, няма да стигне...
  • 56 Идиота Тиква от Банкя

    12 11 Отговор
    Значи президента трябва да се пенсионира, той вече няма подкрепата на народа и да прави партия е безсмислено, затова ТУЛУПА го светна как се взимат комисионни от ГАЗПРОМ - тръба за 3 МЛРДА им построи, Лукой 12 г по негово управление, приятеля му шефа на Лукойл не плаща ха данък, та това е схемата, обясни му схемата на Радев и готово, на колене пред Газпром. Всичко е ясно, отдавна казах, ако видиш язодия Близнаци бягай далече това са нагаждачи и си въртят задните части зависимост от ситуацията. Ето новата двойка, която разгр. бва БГ Борисов - Радев, другия Симеончо 2 Мадридския алкаш, е тия тримата представители на зодия Близнаци ни сьсипаза, като добавим и г-жа Йес, Миглена Кунева (Пръмов) която затвори и АЕЦ - Козлодуй, Делян Добрев от ГЕРБ идиотчето 3 дни преди да изтече догова с Росатом го наруши за да ни осъдят, а сега измисля лъжи за танкери е. Така, че трябва да се накажат на 2 октомври

    Коментиран от #58

  • 57 Tутанкамон

    8 17 Отговор
    И сега разбрахте ли кой е кръстникът на българската мафия в момента...това е президент Радев
  • 58 Грогу

    22 5 Отговор

    До коментар #56 от "Идиота Тиква от Банкя":

    Mного сте нахални . Светът бил с вас , народът сте вие , айде бегай от тук , че фалирахте България , заради сребърниците , които получавате от Сащ
  • 59 В.В.П.

    20 3 Отговор
    Голата истина е ,че газ няма .Никой няма да даде на България..нещо като бананите .Газта е стратегическа суровина.и поради тази причина всичко е ПАЗАРЕНо..о време..Просто се наместват други посредници...Сменят играчите..Повдигат цената и народа свиква ,..Туй с газта от сащ с танкерите е измама .Българските политици ще подарят и ,Булгаргаз,на янките да ги държат на власт .Ще фактурират скъпа руска газ ..Булгара ще плаща..
  • 60 Българин

    6 26 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    ЧЕТЕТЕ БЕ ХОРА РУСИЯ УБИВА ЖЕНИ И ДЕЦА В УКРАЙНА.

    Коментиран от #62, #68, #70, #81, #111

  • 61 Наблюдател

    20 2 Отговор
    Комисионерите газ пикаят. Секна далаверата, сега печелеха по 40% надценка, зимата щеше да е 100. Германия, Франция, Австрия, Гърция, Унгария, Чехия и..не можели, ние можем. Не, не искат по нашата схема на двойна цена руски газ. Искат да си вземат евтиния и да ни го препродават като Гърция. А да питам защо Украйна дето е във война не спре транзита на руски нефт и газ? И за кого отива този неморален руски газ и нефт, за самата Украйна и за моралните западни господари. Този въпрос защо никой не го задава
  • 62 Прав

    18 5 Отговор

    До коментар #60 от "Българин":

    Убиват ги бандеровците, които ги ползват за жив щит.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Продажник

    12 3 Отговор
    Ако зелето плати неустойкиъе по договора, ще прочета статията
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 А бе

    7 18 Отговор

    До коментар #50 от "Моряка":

    Моряче, точно руснаците избиват правнуците на нашите освободители,които са били предимно от украинските земи!

    Коментиран от #92

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Смешниците

    9 1 Отговор
    Може три пъти по-скъп,но да е задокеански.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Лично мнение

    10 0 Отговор
    Само прочетох далаверативна демокрация и прихнах от смях. Не че не е вярно, но точно пък Германия да ни нарича така?! Хайде моля ви се. Каква ли е демокрацията на Германия с нейната Урсула и далаверата с Пфайзер за милиарди долари?
  • 78 333

    5 2 Отговор
    Кой го пише тези неща бре? Чак е нечовешко.
  • 79 Данчо

    3 2 Отговор
    Слави и Радев еVат Матю Харев на диванчето в Банкя. С оранжевия през ерватив върху шкафчето.
  • 80 Ами

    3 3 Отговор
    Всичко е просто без рубли няма корупция,колко газ и трябва на България колкото на едно немско село ,и навързани сто посредника и всеки вика неговата газ е скъпа ,пък тя неговата по скъпа
  • 81 333

    5 2 Отговор

    До коментар #60 от "Българин":

    Въпреки, че няма лечение за такива като теб, отиди на доктор. Може пък да имаш ковид и да ти трябва ваксина.
  • 82 САТЪРА НА ХАНА

    12 1 Отговор
    АБЕ ГЕРМАНИЯ УЖ ВЕЛИКА ДЪРЖАВА .
    АМА ШОЛЦ ХОДИ ДА БИЕ ЧЕЛОТО ПРЕД ЕМИРА НА КАТАР И ГОЛЕМИЯ БЯЛ ВОЖД НА КАНАДСКИТЕ ИНДИАНЦИ ДЖЮСТИН.
    ...
    И ПАК НИЩО НЕ МУ ДАДОХА :)
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Мутрофанова

    3 6 Отговор

    До коментар #48 от "Да такъв е българина":

    Получаваш следващия ми чифт кюлоти нека да ги понося още малко
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Те не са

    2 8 Отговор

    До коментар #23 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Хора те са комунисти и обичат миризмата на мутрофанова
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Да те поправя

    6 1 Отговор

    До коментар #67 от "А бе":

    Само половината от нашите освободители са украинци. Другата половина са македонци. От четата на Александър Македонски и може би малка част от хората на баща му Филип, така наречените филипинци.
  • 93 Ей тия последователи на

    8 0 Отговор
    Гьобелс умора нямат. А скрийте се бре! Не за друго, да не ви скрием ние!
  • 94 🇧🇬🇷🇺

    4 2 Отговор
    Газ от Газпром чрез посредници
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Факти

    5 0 Отговор
    Мнения може да има всякакви , но фактите са едни !
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Коалиция Газпром, Радев-Бойко

    4 4 Отговор
    Явно нещата излязоха извън контрол.Някой май пита, КОЙ подведе Путин, че България няма да заеме тази твърда позиция и ще ОСЪДИ Газпром.В Русия няма понятие като политическа отговорност.Там е физическа отговорност.Р.Овч. си го каза директно.Сега Служебното на Радев спасява положението.Нито протести ще го спрат, нито разума.А до пускането на газ може да се стигне, само ако някой даде гаранции, че ако ПП отново управляват, ще бъдат пак свалени на мига, чрез спиране на газа.
  • 100 DW дежурните Лъжци и маниполатори!!

    8 2 Отговор
    DW лъжци и маниполатори!! Не се чете!!

    Коментиран от #115

  • 101 Ако

    6 1 Отговор
    Имахме истински политици дойче веле трябва веднага да бъде забранена
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Токсик

    6 1 Отговор
    Точно швабите, които създадоха фашизма и го разпространяват вече десетки години в цяла Европа, създавайки неофашистки чудовища като Украйна, за да се конфронтират с Русия, продължават да купуват руски газ, но на нас които сме приятелска държава на руснаците ни поучават и не ни позволяват. Трябва спешно да проведем референдум за излизане от ЕС и НАТО, защото тези не се търпят вече! А Дойче Зеле трябва да се забрани в България!
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Tони

    5 1 Отговор
    Това не е война между Украйна и Русия а между всички и Русия,каква е Украйна нито е в НАТО нито в Европа какви помощи ,че сме длъжни и да ги храним на никой не е нужна България освен на краварите за база войната е за разпада на Русия и превземането на петрола газта и богатствата на държавата,щом може всички да помагат защо ние е на нас членствата за да се плащат разходите по войната ,евтина газ договорил Петков малко като приказката за лисица и щъркел можели да имаш течен газ а да няма къде да се стовари щом е толкова евтин защо Германия не го купи а затваря заводи,DW е пропаганда .
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 ОлигоМайФренд

    2 0 Отговор

    До коментар #106 от "Наско":

    И от една психиатрия се интересуват от теб....
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Истината

    1 0 Отговор
    Що за държава ще иска да се обвърже отново с "Газпром"? Отговорът: само България защото всички некъпани демокрации в ЕС вече са обвързани.
  • 111 асдаа

    2 1 Отговор

    До коментар #60 от "Българин":

    Ние четем ама ти явно НЕ ЧЕТЕШ. Цели 8 години ук-рите убиваха деца и жени в източна Окрайна. Съвсем целенасочено подлагаха на геноцид руското население в източна Ос-ра-йна.
  • 112 Мдааам

    2 0 Отговор
    Нека си изясним, кой е авторът - Даниел Смилов, член на УС, програмен директор „Правова държава“ на Центъра за либерални стратегии на видния глобалист и член на глобалния борд на фондацията на Сорос Отворено общество Иван Кръстев. Това би трябвало да ви обясни много неща, вкл. "пропуски" и откровени извъртания и лъжи
    Само 2-3 подробности.
    Нарушаването на договорите - да, Русия поиска плащане в рубли, но защото ние я отрязахме от SWIFT и й блокираме всички постъпления в западните банки. Т.и. - искаме да ни дават газ, който да не плащаме.
    Цената на 7-те танкера - служебният кабинет нямаше как да купи повече от един танкер, защото цената щеше да надвиши 100 млн. лева и е необходимо по закон разрешение на парламента, какъвто няма.
    И още, твърдението на Смилов, че цена TTF -10% + пари за регазификация и пренос по газопреносна мрежа, може да е по-ниска от цена TTF -30% + пари за същата газопреносна мрежа е направо смешно.
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Акъл4you

    1 0 Отговор
    Виж ся. Това управление като в Бг го няма никъде по света. За по малко от година време успяхме да се скараме с рушняците, да не си получим Ф ките платени на чичо янко преди, да признаем че цар Самуил е македонски цар и макетата да ни наричат фашисти, да достигнем почти хиперинфлация по отношение на цени на основни храни и горива, да останем без газ т.е. зимата на студа щот сме . ..курназ(няма нищо общо с мизийската лелка нинова)
  • 117 Дълбоко..

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    гълтащ си. Триещият коментарите ми, има и дълбоко гър ло.
    Явно вече имате не Един и Два ордена "Гьобелс- Сталин".....
    За да изпитате душевен орг@зъм е Време е да откриете нова еднопосочна самолетна линия до Сибир, до Аушвиц, до Треблинка..
  • 118 Перо

    2 0 Отговор
    Няма либерална,няма делиберална,всичко опира до пазарната икономика! Интереса,клати феса! Въпрос на цена и дългосрочна ефективност! Ползват се различни източници,това е диверсификация,а не смяната на един доставчик с друг и запазване на монопола!
  • 119 Минувач

    0 0 Отговор
    Щом го коментира DW пак няма да се разбере истината!
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.