17 Септември, 2022 13:00 11 444 81

С мерцедеси, яхти и самолети да е следващият протест на зърнените шейхове, много ефектно ще е

  • зърнари-
  • печалби-
  • пшеница

Не е тайна, че големите „зърнари“, както мнозина наричат босовете на пшеницата, са сред най-богатите българи

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Индонезия, Испания, Нидерландия, Иран, Пакистан, Либия, Тунис, Германия, Италия – това са страните, внесли най-много украинско жито. Те са и производители на зърно, но протести там няма. Конкуренцията определя цените. България не влиза в десятката, нито в двайсетицата. Но именно тук се пръкна „масово недоволство“ на зърнопроизводители срещу вноса на жито от Украйна.

Изкарани бяха стотици трактори по градове и пътища.

Медиите бяха залети с твърдения и „доказателства“, че украинската пшеница била некачествена“, едва ли не вредна за здравето. И излиза, че изброените по-горе държави са убийци на собственото си население, а най-загрижени за народа са българсикте милиардери, притежатели на зърното.

Не е тайна, че големите „зърнари“, както мнозина наричат босовете на пшеницата, са сред най-богатите българи. Те, семействата и любовниците им се придвижват до именията си и елитните курорти по света с частни самолети, луксозни яхти и бронирани брабуси. Те ползват и най-голям процент от евросубсидиите, в сравнение с останалите производители на селско-стопанска продукция.

През март 2022 г. производителите на пшеница в България настояваха да няма никакви ограничения за износ на тяхната продукция.

Защото това не било в унисон с пазарните правила.

Тогава украинско жито нямаше, защото Русия бе блокирала украински пристанища. ОК, известно е, че по износ сме на 11-о място в света и на 6-о в Европа. И те с право искаха да продават навън. Но да настояваш за спиране на вноса е рекет.

От което възникват някои въпроси.

Защо мнението на българските „зърнари“ съвпада с пропагандата на Кремъл, относно продажбите на украинско жито за европейски страни?

Не е ли странно, че при сегашната инфлация у нас, зърнените олигарси не възприемат вноса от Украйна като анти инфлационна мярка, а се тревожат, че се подбива пазара?

Освен това защо свръхпечалбата, която реализират от тази инфлация не я предлагат обратно в хазната за подпомагане на най-бедните? Моралът по принцип е нежелан гост в бизнеса, но все пак, когато времената са трудни съпричастността е важно нещо. А и сплотява.

Претенциите им са чисто и просто настояване

държавата да гарантира свръхпечалбите им.

Напълно неясно е също, откъде накъде в исканията им се промъкна темата за шистовия газ?! Това е абсурд: да не ползваме свои природни дадености, а да внасяме отвън, което е много по-скъпо. Само дето не посочват „Газпром“ като единствен източник… Засега.

Недоволстват и от „Зелената сделка“, което също няма никаква връзка с техния бизнес. Или има, но ние не я знаем?

Заплахите са още по-сериозни: ако държавата не клекне пред щенията им, зърнените шейхове щели да задръстят столицата с трактори и друга земеделска техника.

Това вече става досадно. На който нещо му е криво или не е на кеф – тича да блокира столицата. Но и новите латифундисти, като босовете-пътищари, ще изпратят трактористи, комбайнери и работници да свирят и скандират на стотици километри от домовете им, а те ще си пият питието в луксозни офиси и оттам по телефона ще разпореждат кой булевард или площад да бъдат запушени.

И нека не очакват обикновените българи да проявят разбиране и да им съчувстват. Няма за какво.

Едно предложение, ако позволите: На следващия протест зърнените босове да изкарат мерцедесите, яхтите и частните самолети – много ефектно ще бъде. Ще станат и международна новина...

Станимир Георгиев


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 134 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 спрете

    162 12 Отговор
    им субсидиите на тия и да видиш как ще мирнат

    Коментиран от #45

  • 2 Последния Софиянец

    51 122 Отговор
    Украинското зърно е отровно.

    Коментиран от #7, #59

  • 3 обективен

    140 14 Отговор
    Зърнарите ще ореват орталъка за това , че няма да си купят най--новият модел на Бентли !!!
  • 4 Да гърбят

    104 6 Отговор
    данъкоплатците на страните членки на ЕС , а тия да тънат в далавери , грабене и изключителен лукс !
  • 5 Някой

    98 29 Отговор
    Че са много богати, е вярно. Но са и прави, че украинското зърно е гледано по праяила, които се различаватнот тези в ЕС. Пестициди, хербициди, торове...
    А и уж е евтино, пък хляба и брашното все скъпи...
    Иначе, зърнарите са милионери. Но за това е виновна системата....

    Коментиран от #9, #10

  • 6 Не мога да разбера защо ползват субсидии

    140 7 Отговор
    след като не са зле финансово? Имат Бентлита, яхти, палати. Къщи, вили и собственост извън България. Защо парите не се пренасочат към истински нуждаещите се бизнеси или за инвестиции.
  • 7 Реално

    41 51 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Съветския путибацил е доста по опасен и отровен, че и няма лечение ...
  • 8 ъъъ

    81 20 Отговор
    е некой да се учудва след като бедните бежанци с поршетата,бяха настанени без пари в лукс хотели по морето,че и пари на ръка и безплатна храна

    и те така си живеем - остави ами се и чудим що ли сме зле

    Коментиран от #13

  • 9 а нашето зърно

    71 13 Отговор

    До коментар #5 от "Някой":

    с кво се пръска и наторява бе,нали заради тъпите субсидии се задължават зърнарите да ползват специално подбрани отрови които отдавна са изфрълени от европата,щото наште са лакоми задници и европейците ни тровят повече и от укрите
  • 10 Има си проверки

    65 13 Отговор

    До коментар #5 от "Някой":

    Така голословно да се дрънка, не е коректно. Има си сертификати и международни агенции за контрол. Ако не отговаря на европейските стандарти няма как да влезе в ЕС. Това не е един тир с ментета, че да се промъкне незабелязано. Това са милиони тонове, кораби и морски транспорт.

    Коментиран от #36

  • 11 Миризлив пор

    25 80 Отговор
    Не знам кой как плаща на автора, но "зърнарите" са хора, които са инвестирали правилно и работят. Срещу труда си получават и възнаграждение. Това, че голяма част от "бизнеса" не влага пари и работи с технологии от преди 50 години и все реве че малко печели мен не ме засяга!

    Коментиран от #12

  • 12 Последния Софиянец

    59 3 Отговор

    До коментар #11 от "Миризлив пор":

    Как банките им отпуснаха милиони без гаранция за трактори и комбайни?

    Коментиран от #35

  • 13 Кой е казал, че трябва да са са бедни?

    36 36 Отговор

    До коментар #8 от "ъъъ":

    Те бягат от войната, а не като нашите роми в Европа за да просят. Представа си нямаш каква промишленост и производство има В украйна. Ние сме дупка в сравнение с тях. Въпреки, че сме в ЕС. Или трябваше да си оставят парите и колите там, за да ти се харесат. Да просят ли трябваше. Не стига, че си оставят парите тук, ами се оплакваш. А парите ги дават на хотелиерите, не на тях. И повярвай, тези с поршетата не спят в мизерните хотели работещи с бежанци.

    Коментиран от #14

  • 14 ъъъ

    48 29 Отговор

    До коментар #13 от "Кой е казал, че трябва да са са бедни?":

    ок,може неправилно някъде да съм се изразил -обаче украинец да не проси пари и да не е авантаджия - такова жУвотно нема

    Коментиран от #24

  • 15 Царевичар

    25 54 Отговор
    Кво искате вие бе.Едно време ви зеха земята,не ревахте.Ся ви е върнаха,ревете.ТКЗСто лошо било,ся като стопани,па лошо.Бачкат хората,правят си далавери,печелят.Що не бачкате вие, правите далавери,си печелите.Милионери били.Ми станете и вие милионери.Нали имате земя,нали я обработвате.Все някой виновен на другият.Убави или лоши,търсят си ората хората.Капитализъм.

    Коментиран от #77

  • 16 Zaпобеду

    38 25 Отговор
    Статията е в подкрепа на шистовия газ, не четете.

    Коментиран от #22

  • 17 Такава безродна простотия

    32 31 Отговор
    Оплюваща хляба на България може да дойде в главата само на един 100% завършен предател.
  • 18 Българка

    50 19 Отговор
    Браво за позицията и на автора Георгиев. Крайно време КЗК да започне и да работи както за картел на зърнопроизводители, така и за мнополен диктат и престъпен сгпвор при продажба на зърно, дърва и горива. Кога ще има осъдени от зърненатаи дървената мафия? Кога по примера на Германия и други евродържави руския Лукойл-Нефтохим ще има надзор и оперативен контрол от българската държава? Докога ще се обслужват руски и мафиотски интереси на гърба и джоба на все оповече обедняващите българи?

    Коментиран от #23

  • 19 Реалност

    34 31 Отговор
    Некъпания Станимирчо е написал сумати глупости:
    първо - протестите не бяха само в България, а в цяла Източна Европа
    второ - нито една от изброените от краварския натегач държави не произвежда зърно
    трето - според третополовия България уж не сме в двайсетицата, но сме на 11 място в света и на 6 в Европа по износ.
  • 20 антиресно

    6 1 Отговор
    сст как държи на удар с рпг ?
  • 21 Любопитен

    41 12 Отговор
    Дали ще чуем мнението на автора за делото срещу Урсула и Пфайзер, все пак Урсула покрай ваксините е откраднала толкова много пари, че поне три авиокомпании може да си основе?
  • 22 00014

    31 8 Отговор

    До коментар #16 от "Zaпобеду":

    Да, щом намесиха шистовия газ, Кремъл и Зелената сделка стана ясно кой клати клона. Без да защитавам свръхпечалбите на зърнопроизводителите.
  • 23 Хахаха

    34 10 Отговор

    До коментар #18 от "Българка":

    Викаш да станем като Германия:) Според разследването срещу лидера на ЕС, което тече в момента Урсула само от дозите за България /които са платени от българския данъкоплатец и от които ще изхвърлим над 10 милиона/ се е облагодетелствала с над 80 милиона евро! А пък ако много искаш да станеш като германците решението е лесно - спираш да се къпеш и да ползваш климатици:)
  • 24 Ал Бунди

    22 6 Отговор

    До коментар #14 от "ъъъ":

    Що бе..искаш да кажеш че българина е света вода ненапита ли? А стига бе...ти имаш ли кантарче в къщи да мериш доматите, дето си купил от пазара? Не???? ами купи си..и ще останеш учуден как ежедневно тарикатите те метат на черешата...

    Коментиран от #28, #29

  • 25 Трябва да се прекрати вноса на чужди

    24 20 Отговор
    Боклуци в България, другите държави сами да си решават дали да консумират украинските отрови

    Коментиран от #27, #31

  • 26 Истина по европейски

    29 20 Отговор
    Който протестира е русофил!
    Който се къпе е русофил!
    Който е хетеросексуален е русофил!
    Украински турист с нов джип е честен и трудолюбив!
    Български производител с десет годишен мерцедес са мързеливи шейхове!

    Лошо няма, остава на научим Станимир Георгиев какво произвежда, на колко работници плаща заплати и с какво е допринесъл за благосъстоянието на българина!!!
  • 27 АнтиТрол

    11 16 Отговор

    До коментар #25 от "Трябва да се прекрати вноса на чужди":

    уауууу, Трол скапан, да го д ...... ш
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 А сега де

    11 7 Отговор

    До коментар #24 от "Ал Бунди":

    В ЕС нали бяхте много богати, дотам ли опряхте да си теглите доматите:)))
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Селяни!

    32 10 Отговор

    До коментар #25 от "Трябва да се прекрати вноса на чужди":

    Чезни бе мутро долнопробна, цяла българия знае че зърнарите са всъщност големите мутри, аре марш да ореш!
  • 32 Една

    30 8 Отговор
    Значи да внасяме зърно от Украйна, щото това било пазарен принцип. Добре, само че евросубсидиите нямат нищо общо с пазарните принципи. Защо не напишете една статия и за тях? Дефакто в ЕС няма пазарна икономика, а едни производители облагодетелствани за сметка на други, с нашите пари.
  • 33 Мафиоти

    17 11 Отговор
    Чугуните яко защитават мафия, знаем че сте в един отбор бсп, герб и дпс, отбора на мафията създадена от кгб!
  • 34 Враца

    15 11 Отговор
    Да поемем инициатива и нека всеки от нас подпомогне зърнените босове кой с каквото и колкото може. Нека да няма гладни и онеправдани! Да спрем вноса на зърно и Мерцедеси!!!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Някой

    27 10 Отговор

    До коментар #10 от "Има си проверки":

    Бе, точно в момента никой в Европа няма да посмее да каже, че нещо украинско не е добро. Политкоректността ни е завзела.
  • 37 Възмутен

    26 9 Отговор
    Авторът, не се опитва да направи разликата между различните зърнени култури, които се изнасят от Украйна.
    В момента в България има внос на слънчоглед равянващ се на 2/3 от произведения при нас слънчоглед. Но авторът не коментира високата цена на олито. Коментира свръх печалбите на зърнарите, но не коментира свръх печалбите на вносителите и производителите на олио.
    Когато говорим за цена, има цена на стара реколта и нова реколта, ние внсяме старата реколта на Украйна. И ние я внасяме не защото имаме нужда от слънчоглед, а защото едни хора печелят ужасно много от този внос,
    Авторът се вьзмущава от нежеланието за добив на шистов газ, но усложиво не казва къде ще се добива и дали след него ще можем да имаме собствено производство на зърно.
    Авторът дали може да ни каже защо преди войната нямаше толкова внос на украинска продукция в БГ?

    Коментиран от #38, #65

  • 38 Мафиата!

    27 6 Отговор

    До коментар #37 от "Възмутен":

    Кой вдигна цената на олиото, били казал?
    Пак същата мафия я вдигна двойно!
  • 39 Абсурд

    22 17 Отговор
    Когато говорим за износ на зърно от Украйна, знаете ли кой го изнася? Американските компании притежават по-голямата част от това зърно. Оказа се, че земята в Украйна отдавна е продадена на американски компании, това е тяхно зърно, те изнасят своето зърно“, обясни руският лидер. В Българий се внася отровна пшеница от окраината без пари. Това показва лабораторен анализ на партида, направен на 24 август, който няма да бъде обявен официално, защото лабораториите отказват да го направят публичен, за да си нямат проблеми с властта. Проба на украинска пшеница. Да, негодна е, да, вероятно отровна. Да, ливадната пеперуда нападна българските посеви покрай коридорите за внос на украинско зърно. Зърното, което се изнася, е миналогодишно, в Украйна няма силози и е лошо съхранявано. Нали всички знаем, че от микотоксини се умира?

    Коментиран от #43

  • 40 д ъъъ

    19 18 Отговор
    Грантаджиите на путлеристкото джудже.
  • 41 Хаха

    20 16 Отговор
    Чета това от некъв смешник който няма нищо общо със земеделието, чета и коментарите на ганя, и сигурно 80 процента и мотика не са вдигали а говорят за това. Първо ви кажа, че от известно време някъде 7 години от приятели арендатори продават зърното на Китай и Турция и не се занимават с тъпите европейски дотации който както казват те те водят до фалит а тези две държави дават кеш без да се циганят като европейците. Второ да ви питам ей така нали уж това зърно се овиваше до небесата, че е за държавите който имат продоволствие ни проблеми какво прави при нас и цяла Европа който уж нямаме такъва. Общо взето е една голяма далавера в която някой европейски бюрократ ще направи голямата далавера
  • 42 пацо

    21 23 Отговор
    Тези наши милиардери са част от про руската пета колона. Това са и същите които са против добива на нефт и газ в България
  • 43 Много ясно

    10 5 Отговор

    До коментар #39 от "Абсурд":

    Каргил е огромна международна компания. Кой да го изнася? ДАП София ли?
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 А после

    7 7 Отговор

    До коментар #1 от "спрете":

    От кого ще каш 100 лв. Рента от декар.Или ще си работиш сам земята,или ти ще ревнеш пред Европа и държавата…

    Коментиран от #47

  • 46 Кую

    28 1 Отговор
    Седем и нещо милиона тона зърно, при нужда около три, внасяме зърно!?! Някой здраво се прави на луд.
  • 47 бкп фермери

    17 15 Отговор

    До коментар #45 от "А после":

    Когато върнат трактора на дядо ми и ми платят рентата за 40 години назад, другарю крадлив и лъжлив комунист.
  • 48 Даже и без пари

    24 8 Отговор
    Украинските зърнени култури са отвавени от Монсанто. То Монсанто затов се и скри зад табелата на Байер защото се дискредитира по цял свят. От Украйна не ща нищо та даже и да е без пари.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Ирина

    14 18 Отговор
    Украйнското зъено е топ качество. Дано сега хляба поевтинее малко.
  • 51 Украйна е 100% поробена от САЩ

    28 7 Отговор
    И тяхно експериментално опитно поле, никой да не ми хвали нищо украинско, особено храна

    Коментиран от #60

  • 52 От Село

    12 5 Отговор
    Искайте им рента поне 100лв. Щом олиото и хляба скочи 2пъти и рентата трябва да е двойна. Под 80лв не трябва да има рента.Ако не им дадете земя,няма да имат работа и ще ви се молят и на 150лв рента. Аз имам 40декара разхвърляни в блока и казах или 100лв или заобикаляш, което е голям проблем за тях.Еми платиха си като попове.На другите дават 50лв.
  • 53 Матей преображенски

    9 9 Отговор
    Наближава времето държавата да си събере вересиите,т.е. конфискация на поземлените имоти и комасиране под държавната егида,възстановяване на ДЗС(държавни земеделски стопанства),а за честно ползване да се отпуска до един декар на семейство.Тогава народа ще види хаир,както беше при социализма,евтини хр. продукти,чисти храни и никакъв внос,разбира се в държавни магазини.
  • 54 Ахааа

    15 2 Отговор
    1.. Това че, босовете на пшеницата, са сред най-богатите българи - не значи, че са българи.

    2..Защо за американските тецове, Дънди Прешъса, Лукойла може държавата да гарантира свръхпечалбите им, а за други да не може ??
  • 55 ТО МАЙ ТОЧНО ТЕЗИ КРАДЦИ - ЗЪРНАРИТЕ СА

    12 3 Отговор
    ПОСЛЕДНАТА НИ НАДЕЖДА ДА НЕ БЪДЕ ОТРОВЕНА БЪЛГАРИЯ ..... ДАНО ПОНЕ ТЕ НЕ СТАНАТ И ПРЕДАТЕЛИ !
  • 56 БЕНЧО С БЕНТЛИТО ОТ БСП

    7 2 Отговор
    И ази съм на протеста....
  • 57 МАЛКА пенсИЯ

    1 2 Отговор
    НАЛИ,ТРЯБВАШЕ,ДА СЕ РАЗЛАЯТ,КУЧЕТАТА.Да се дигне,ГЮРУЛТИЯ.
  • 58 Търговец

    4 5 Отговор
    От 20 години търгувам със зърно за голяма Българска компания. Видях прохождането на земеделците мъките който изтърпяха да оцеляват. Въздържах се от коментари до сега но толкова неверни неща се изписаха и изговориха потресен съм. Защо плашите хората със ,,отровно,,зърно немогат да се начудя. От години върви внос от всякъде от Украйна от 5-6 години. Ще ви кажа стъпките за внос на зърно а вие решете къде и как някой си позволява да се заиграва със здравето на народа ни. Всеки внос да вземем слънчоглед пристига плавателен съд или камион независимо от количеството. Преди всичко се взема проба от зърното в присъствието на няколко институции. Пробата се взема от оторизиран и световно признат пробовземач. След това се пломбират пробите в присъствието на всички институции.от там отиват във международна лаборатория в европейска държава западна там се изследват за 86 бр. Показатели влака,примес ,масленост,ГМО,радиация и т.н. това струва на фирмата вносител 15000лв на проба. След анализа който се получава от БАБХ и всички заинтересовани институции. Плащат се всички налози ДДС и всички митнически такси. Които въобще не са малко това влиза в държавата. Чак тогава започва разтоварване на плавателният съд. И на всеки камион пак се прави проба за ГМО,радиация ,примес,влага,масленост. Ние търгуваме продукта и вторичните продукти в Европейският съюз не може да си позволим лоша или компрометирана стока да се предлага. Никой няма да я купува.Държавата е на ясно ,че се говорят
  • 59 Русофоб

    9 9 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    До кога ще ръсиш да само руски простотии ?!
    В статията е много добре обяснено.
    Същата работа е и с руския газ, няма значение , че е скъп , важното е да сме зависими от Расия.
    Всички русофили сте от едно котило.

    Коментиран от #66

  • 60 Русофоб

    8 9 Отговор

    До коментар #51 от "Украйна е 100% поробена от САЩ":

    За сега виждам обратното, руските монголоиди -буряти се опитват да заработят някоя рубла в Украйна като извършват военни престъпления и вие русофилите се радвате !
    Да не забравяме , че украинците са наш братски народ на който за момента нищо не сме дали даром.
    Кой от славянските народи заслужава най-много да помогнем ?
    Това е украинския народ.
    На Шипка не да били твоите раснаци , били да украинците !
  • 61 Феодали

    8 1 Отговор
    Не отклонявайте вниманието на хората и правителството от вашата алчност и неграмотност.
    Проверка на закупената земя,съд и национализация.
    Тия хора имат по 20-30000 дка земи закупени на гърба на народа. Другия начин е прогресивен данък върху земята.Никъде по света в нормалните държави няма толкова големи собственици на земя.
    Изводите си ги направете вие,как и при какви обстоятелства са я придобили.
  • 62 Феодали

    10 2 Отговор
    Наложете им данък върху земята а субсидии за земеделци до 500 дка.
  • 63 Тигър

    8 4 Отговор
    Внасяйте всевъзможни боклуци от където намерите а родните стоки с високо качество да отиват за белите хора! Ние сме хора втора ръка ,така ни казва статията! И на 5 стотинки да ви внесат зърно от Чернобил хляба пак, ще е 1.60лв.
  • 64 Марков

    12 3 Отговор
    Уважаеми българи,
    Тук и винаги се говори за субсидиране на зърнарите. Те са собственици на техниката за обработка на земята, организацията за това, на оборотните средства за гориво, торове, семена, административни разходи и други. Но те преобладаващо са в малка част собственици на земята. Земята, без която те са "НУЛА". А субсидията сега е за ползвателя на земята.
    Надникнете в договорите за аренда на земята. Собственикът подписва каквото му предложат. Арендата е каквото му дадат. А правото за информация? Имаш го, но няма как да я получиш. А истината за доходите на "зърнарите"? Може да се научи от отчетите им и от финансовите ревизии, но и двете са натъкмени и добре подплатени. В публичното пространство витае информационна мъгла. А какво субсидира държавата? Свръхпечалбата на арендатора. Парадокс български. И се чудим как е възможно на нашия пазар да се предлагат полски ябълки и гръцки домати на цена под тази на български производител. Въпреки субсидиите. А брашното от мелниците, с едрова цена беше над 1.40 лв/кг още през м. март, от старата реколта. Нашата държава е пълен хаус и се движи по инерция
  • 65 Кръпката

    6 3 Отговор

    До коментар #37 от "Възмутен":

    Действително, пътувайки по магистрала Тракия се виждаше какви огромни площи са засети със слънчоглед. В очакване на сериозни печалби по рекламирани и наложени високи цени на олиото. (Между другото може да видите българско олио по магазини във Франция на същата цена). И изведнъж - внос на слънчоглед от Окраина. Стара реколта. Сериозен удар. Очакваната голяма печалба от производителите се прехвърли на вносителите на слънчоглед. Ами пазарна икономика. Саморегулиране при липса на държава
  • 66 В грешка си

    3 5 Отговор

    До коментар #59 от "Русофоб":

    Сигурно си на две ракии за да пишеш така. Само ще те известя, че гумените домати, които ядеш, са от Гърция. Слънчогледът за олиото е украински, но в същност е американски (земята е тяхна). Ябълките са полски. И т.н. вносът се проверява от български и чужди лаборатории и на пазара не се допускат застрашаващи здравето продукти. Да, има риск, районът е рисков. Но прочети написаното преди теб. Въпросът е чисто икономически и твоята политическа реакция е необоснована.
  • 67 Житарите вземат най голями субсидии от

    10 3 Отговор
    ЕС за, Земеделие! Заради тях Загинаха всички останали, които се занимаваха със земеделие в България!? Тея нямат наяждане!! Рекетират държавата!!!
  • 68 В Монтанско дават 35лв Рента за декар???

    9 3 Отговор
    Държавата да сложи мин Праг 60-80 лв Рента, Северозапада са го Яхнали Житарите!!! Там е още Феофализъм!!

    Коментиран от #81

  • 69 Марков

    8 2 Отговор
    Украинското зърно било ОТРОВНО!!!! Когато гроздето е високо също е КИСЕЛО!!!! За 100 долара и аз ще КУПУВАМ стига да има къде да го вложа,а има такива места,като Животновъдството, Птицевъдството, Рибовъдството, Свиневъдство и други отрасли!!!!
    Нашето зърно било НЕ ОТРОВНО са пълни ГЛУПОСТИ!!!!
    Лично съм виждал по колко тона ПРЕПАРАТИ се вкарват от ТУРЦИЯ и нашите "ЧЕСТНИ" ЗЕМЕДЕЛЦИ , къде ги използват!!!! Да им направят проби на тяхното зърно и може резултатите да се окажат,че зърното им е по ОТРОВНО от Украинското!!!!
    За това по добре си мълчете и работете!!! Рентите, които дадохте Ви УБИВАТ сега не чуждия слънчоглед, пшеница, рапица и другите маслодайни култури!!!!
    Да прецакаш колегата си с това да вземеш повече земя е ЛАКОМИЯ и сега дойде времето за повръщане!!!!
    Приятен ден!!!
  • 70 Браво

    5 1 Отговор
    И преди писах....когато нямаше зърно вдигнаха цените веднага,сега като има зърно - пак им пречи!!!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 КИРО ЖЪРТЪ

    5 2 Отговор
    ФАКТИ, НЕ. ВИ. ДОЛЮБВАМ. НО ЗА. СТАТИЯТА. ЗА ЗЪРНАРИТЕ
    СТЕ. В НАПРАВО. В. ДЕСЯТКАТА,
    А. АЗ. И. ЩЕ. ДОБАВЯ, ЦЕЛИЯТ
    БИЗНЕС. В. БЪЛГАРИЯ. ОТ. РЕВОЛЮЦИЯТА. НА. 10 НОЕМВРИ, В. ЗАРОДИША. СИ. Е
    ЧИСТО ПАРТИЙНО- МАФИОТСКИ
    ВСИЧКО. БЕШЕ. ДАДЕНО. НА.
    НАШИ. ХОРА .КОЙТО СПРЕШЕ
    ДА. СЕ. ОТЧИТА, ПРОСТО. ГО. УБИВАХА. И. ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯХА БОГАТСТВОТО.ТЕЗИ. БОГАТАШИ
    ТАКА. СА. СВИКНАЛИ. ДА. ДЕРАТ
    КОЖАТА. НА. ДЪРЖАВАТА. АКО
    НЕ. ИМ. СЕ. УГОДИ.ТОВА. СА. СИ
    ЧИСТИ. МАФИОТЧЕТА. ПАРТИЙНИ. ДОНОРИ.
  • 74 Верто

    2 2 Отговор
    Зърнените мрши, милиардери в евро пак се притесниха за несметните си печалби. Тия зърнарски баклуци искат цял живот да ни доят до смърт, да не би да дойде отнякъде по-евтина продукция и веднага тя се обявява за "незаконна" ,"опасна" и т.н. Истината е, че тези маймуни са си сметнали отнапред едни печалби и нямат намерение да отстъпват от тях... Служебните галоши на Гадев естествено с лекота стават съучастници на тия престъпници, нали е в угода на Кремъл!
  • 75 Ся държавата

    2 0 Отговор
    Как ще ни компенсира и за РАДИОАКТИВНОТО ЖИТО къде сме го яли години наред
  • 76 Един

    2 1 Отговор
    Някой, който има време, да седне и да извади снимки на тези протестиращи зърнопроизводители от профилите им във фб (със сигурност има много - те не са скромни) с яхтите, колите и почивките им по острови и да ги сложи до снимките им от протестите. Сигурен съм, че ще си заслужава!
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Гео

    1 2 Отговор
    Зърнарите грабят българина по-зле от турско. Масово плащат на хората рента от 20 лв. Или 1,67 на месца. Грабеж
  • 79 Ангел

    3 0 Отговор
    Че са нагли е вярно.но да ги свързват с Русия и Кремъл си е преиграване.аз нямам 20000 декара с пшеница,имам 16 корена домати и две лехи с люти чушлета,но също съм против добива на шистов газ.поръчана статийка
  • 80 И.Петров

    1 0 Отговор
    От много компетентни разбирачи и анализатори в сектор зърнопроизводство ми дойде в повече.Коментара по -горе показва колко незнание и завист има към прогресиралите хора в тоя сектор.Преди да давате мнения ,като анализатор се информирайте за:
    1.Колко е субсидията на дка. за зърнопроизводство
    Овощарство
    Животновъдство
    зеленчуци
    и ще видите истината къде е и кои сектори защитава държавата.
  • 81 Агро

    0 0 Отговор

    До коментар #68 от "В Монтанско дават 35лв Рента за декар???":

    Да бе, минимум 60-80 лева. А 2000 лв заплата, за да си клатиш краката не искаш ли?! Едва ли знаеш от коя страна се хваща мотиката, ама нашият тръгнал да мрънка за ренти от земята на дедите му, които най-вероятно са си отделяли от хляба, за да я купят. Че някои зърнопроизводители са алчни, ама и че някои арендодатели сте... нямате наяждане. То всеки с по 200 дка земя и 100 лв рента = 20 000 лв на година. Работете си земите да видите какво е, пък после ламтете.