Last news in Fakti

20 Септември, 2023 10:00 4 195 84

Петър Кичашки за зърнарите: Това не е бизнес. Това е врътка. Далавера. Алъш-вериш!

  • зърнари-
  • протест-
  • петър кичашки

Махнете им субсидиите, връщането на акцизи и ги оставете на пазарен принцип да си реализират стоката. Голяма част от тях ще умрат от глад за няколко години

Петър Кичашки за зърнарите: Това не е бизнес. Това е врътка. Далавера. Алъш-вериш!  - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

У нас всеки си мечтае за “бизнес” като този на зърнарите, в който имаш гарантиран пазар на стоката си (на над пазарна цена), имаш благоприятен данъчен режим (например освен освободен от ДДС си и дарен с възможността да възстановяваш акциз на горива), имаш евросубсидия и има забрана за твоите конкуренти да работят. Да не говорим, че логистиката ти е на принципа от гарата до барата, возиш стока за милиони с тежко претоварени камиони на няколко километра разстояние. А и, пропуснах, имаш няколко работника, тоест разходите за труд са ти минимални. Това коментира във "Фейсбук" Петър Кичашки.

Дайте да си изясним нещо. Това не е бизнес. Това е врътка. Далавера. Алъш-вериш. Това е забогатяване по решение на ръководството. Държавата те е погалила с перо и те е направила богат. Махнете им субсидиите, връщането на акцизи и ги оставете на пазарен принцип да си реализират стоката. Голяма част от тях ще умрат от глад за няколко години. Защото нямат уменията да поддържат труден бизнес в сложен пазар. Бизнес с големи разходи, сложна логистика и нулева сигурност. Както изглеждат по-голямата част от нормалните бизнеси, впрочем.

Аз се занимавам цял живот с търговия на метали от и за металургията. Налагало ни се е в нашата дейност за една-единствена сделка да организираме три вида транспорт - камиони до жп гара, влак от гарата до пристанище и кораб от порт до порт. Камион, влак, кораб за една сделка. И то влаковете са четири, тръгващи от три различни града, товарят се със специализирана техника, после се разтоварват на пристанището в рамките на три поредни дни, наема се кораб, който се товари веднага след пристигането на влаковете и се изпраща в чужбина. Нали разбирате за каква сложна логистика иде реч? Организирали сме си го сами и между-другото, защото нашият бизнес не е логистичен. Просто се налага и го правим.

Същевременно ми разказваха за едни големи зърнари, които последния път, когато имаше внос на украинско зърно, били в шок. Милите били с препълнени складове, защото не знаели какво да си правят стоката, която нямала обичайния си пазар, поради непазарната си цена. Имат я, ама не знаят как да я натоварят на морски кораб и да я изпратят в чужбина. Не могат да пътуват претоварени с гондоли с по 50 тона до морето. Образно казано не знаят къде е жп гарата, камо ли как се поръчва и организира (и товари!) влак. Не знаят как да организират претоварването на морския порт, нямат идея как се намира кораб. И затова складът седи пълен, а те се вайкат ли, вайкат как държавата не им помагала.

Ама така е, когато често едрите земеделци са основно бивши трактористи. В моя край почти всичките едри зърнари са такива. Има едно изключение - един е бил комбайнер. Няма лошо да си тракторист или комбайнер. Но има лошо изведнъж да започнеш да се къпеш в пари, които смяташ, че си заработил, докато всъщност си ги получил. Това са много различни категории. Да заработиш или да получиш. И когато си получил нещо почти без усилия, то е много лесно да ти се отнеме. Просто трябва да те пуснат на свободния пазар, за да демонстрираш на всички колко много не си за тая работа.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 101 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    82 15 Отговор
    Врътките ги правят хората на Тиквата и Доган.Повечето земеделци са затънали в дългове към банките.Изкупуват им стоката на безценица пак хората на Тиквата и Доган на борсите.

    Коментиран от #4, #32

  • 2 Делю Хайдутин

    43 45 Отговор
    Като е толкова хубаво Петър да вземе мотика и да заминава на село.

    Коментиран от #7, #14, #19, #82

  • 3 ха ха хааа

    56 14 Отговор
    Абе , тия толкова ли са неосъзнати , че отишли и с джиповете на "протеста" ...🤭

    Коментиран от #10

  • 4 Стариа Софеанец

    7 18 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Върнаа ли се преателите ти от Вагнер ?!
  • 5 Браво!!!

    62 28 Отговор
    Много, много точно казано, г-н Кичашки!
  • 6 ИНЖ

    53 5 Отговор
    Точно така. Врътка, която плащаме всички Данъкоплатци. За съжаление по-голямата част от бъларския "бизнес" е нещо подобно. Непазарни структури под протекция. Какъв ти пазар, каква ти конкуренция.... За разлика от останалите соц-страни, които успяха да изградят конкурентни пазарни икономики. И затова са далеч пред нас.
  • 7 Хе-Хе

    34 16 Отговор

    До коментар #2 от "Делю Хайдутин":

    Ти май не четеш с какво се занимава Кичашки! Мотиката вземай ти!

    Коментиран от #84

  • 8 ТаУмВзе

    29 5 Отговор
    В таа Сиромашия и с Хляба се Изгавриха.
  • 9 без имена

    23 25 Отговор
    има лесно , бе петре. смени бизнеса си с този на зърнарите. щом си толкова добър металист , тия търтеи направо ще ги отвееш.
  • 10 Ъхъ!

    34 15 Отговор

    До коментар #3 от "ха ха хааа":

    И с трактори за по половин милион!!! Да се види колко са зле! От всички.

    Коментиран от #62

  • 11 мамул какъв е тоя

    40 17 Отговор
    институт за модерна политика.... ало корабчета плуват ли... къде е тоя институт, КОЙ го финансира, кой преподава в тоя институт ??? ами като мечтаеш да си зърнопроизводител, що не станеш, ами драскаш във фейса... или е по-лесно да усвояваш грантове за правене на пропаганда... Накрая ще се окаже , че точно това е идеята на "великите" сили - да съсипят селското стопанство, както съсипаха енергетика, армия, образование, медицина... накрая ще ни държат като роби и каквото ни подхвърлят "спасителите", това е.

    Коментиран от #13

  • 12 марин калифорния

    20 23 Отговор
    в целия европейски съюз е така,в България няма нищо по-различно освен разликата в субсидиите,тук 33 лв а в европа до 160 лв декар, завистливите мързеливи некомпетентни и злобни хорица по-добре да мълчат,, или да променят правилата в европа

    Коментиран от #16

  • 13 Последния Софиянец

    32 18 Отговор

    До коментар #11 от "мамул какъв е тоя":

    Денков има задача да фалира земеделците и САЩ ще изкупят земята на безценица като в Украйна.

    Коментиран от #31, #37, #70

  • 14 Зърнарите

    21 7 Отговор

    До коментар #2 от "Делю Хайдутин":

    не са виждали мотика на картинка.С 2 модерни трактора обработват площ,колкото една област и заработват,,Майбах"Какво говориш?Те са мнооого по различни от зеленчукопроизводители и животновъди.

    Коментиран от #21, #23

  • 15 Кочо

    7 19 Отговор
    В Библията е посочено - ,,Който има като зърнаря, още ще му се даде, а който като вас няма, ще му се отнеме и това, което има, и ще бъде дадено на този, който знае как да го стопанисва и печели". Хората си отвоюваха поредния транш от правителството, а вие ги подкрепяйте! Право на избор!
  • 16 Последния Софиянец

    26 1 Отговор

    До коментар #12 от "марин калифорния":

    От тия 33 лв 17 заминават директно в партийните каси.

    Коментиран от #65

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 12345

    19 3 Отговор
    Е, има пет - шест честни зърнопроизводители. Извикайте Диоген да ги потърси.
  • 19 666

    15 1 Отговор

    До коментар #2 от "Делю Хайдутин":

    Що, тия земеделци работят с мутики ли?

    Коментиран от #52

  • 20 Като депутатите

    15 1 Отговор
    Същата работа.
  • 21 Делю Хайдутин

    26 6 Отговор

    До коментар #14 от "Зърнарите":

    Ти ходил ли си в село?Само пенсионери и роми.Няма работна ръка.В момента няма кой да обере гроздето.

    Коментиран от #26, #41

  • 22 Латифундисти

    21 5 Отговор
    От всякъде цицат пари и после били частници! А малките земеделци в момента са с тях, но после ще фалират, защото огромните субсидии вземат големите арендатори, а те са една шепа. Изнудвачи.
  • 23 Кочо

    12 4 Отговор

    До коментар #14 от "Зърнарите":

    Вчера посетих моя зърнар да си получа рентата! Изскочи някакъв охрана! Питам го, какви са тези залостени порти, да не би да са ги пратили на протеста! Не, работят си хората, но дадоха по малко от миналата година! В интернет има информация, че за година са увеличили с около 3000 декара земите си и са над 20 000 декара сега! Работниците са се увеличили с няколко пазача предполагам и са над 40! Декларирана печалба за една от предните години - 45 000 лева, което не ми се вижда правилно! Като гледам колко е охраната на обектите, може би 10 души и колко щъкат в канцелариите, вероятно не повече от 10 механизатора обработват посочените декари! Тези все пак внушават доверие! всичко име подредено! Има едни други, като партизани са! Никога не можеш да ги откриеш, партизанстват по разни кьошета от по 2-3 декара и протестират!

    Коментиран от #43

  • 24 Българин

    9 14 Отговор
    Правителството е позор оставка
  • 25 Превозвач

    10 5 Отговор
    Много точно казано,Браво
  • 26 Хе-Хе

    17 0 Отговор

    До коментар #21 от "Делю Хайдутин":

    Как да има кой да бере гроздето, когато елита замина за Запада, а този елит, който остана тук за електорат, всичкия е записан с ТЕЛК, пенсиониран поради немощ на 25 години и програма за безработен айляк, привърженик на ГЕРБ и ДПС! Личен асистент на себе си!
  • 27 Сатана Z

    8 8 Отговор
    Вносът на Украинска плява и ярма под формата на жито произведено от Монсанто и Дюпон в България е врътка,далавера,а най—вече престъпление срещу българите и българските зърнопроизводители организирано от посолството и недовите подлоги
  • 28 A теб

    10 8 Отговор
    грантаджийо кой те субсидира и какви данъци плащаш? Ти какво ще спечелиш, когато те умрат от глад?
    Уж метали, пък директор на институт за не знам каква политика. Последно, метали или политика?
  • 29 фен

    11 5 Отговор
    Сори, ама и соросоията е бизнес! Махнете субсидиите, и въведете мита! Забранете вноса на субсидирана продукция, и оставете бизнеса да се развива! И ще имаме и селско стопанство, и индустрия .. Ама ПосолствоТО не дава, нали?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Др. Тодор Живков

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Последния Софиянец":

    Ти глупав ли си или да ???
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Кичашки,

    14 6 Отговор
    В жалкият си живот няма и един лев който да е спечелил без да е от НПО или държавен бюджет. Нито един лев !
  • 35 3333

    6 11 Отговор
    Браво за статията.Много точно казано.
  • 36 Майко мила, майко мила

    10 6 Отговор
    Още един разбирач гУлем изпълзя......Това вика е врътка. Далавера. Алъш-вериш. Това е забогатяване по решение на ръководството...... завършено малоумно човече като нещо не ти е ясно си налягай памперсите остани и не Дей да умуваш...
  • 37 Стариа Софеанец

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Последния Софиянец":

    Ка ти се струва 3 500 лв. декара , засега ... имам18 и не бързам ..
  • 38 Кич

    13 8 Отговор
    Много си зелен Кичашки. За да махнат субсидиите от ЕС на българските фермери трябва България да излезе от ЕС? Това ли искаш господин модерен? Другият вариант е ЕС да премахне субсидиите. Хайде кажи умна главо как тогава фермерите от ЕС ще бъдат конкурентни на фермерите от САЩ, които са още по-силно субсидирани. Трети вапиант е да се премахнат всички субсидии в света, което е чиста утопия. Много критикари се излюхиха напоследък. Изсипват личното си недоволство от живота към фермерите днес, утре към енергетици и кой ли не. Но никой те предлага работещи решения.
  • 39 грантаджии продажни и смотани

    15 4 Отговор
    Аре на село да дойдете че барем да видите как се вади хляба. Смотани НПО нищожества паразитни

    Коментиран от #64

  • 40 Кифла

    14 2 Отговор
    Безбожници! Заглавието ми стигаше.
  • 41 Ами за това

    10 3 Отговор

    До коментар #21 от "Делю Хайдутин":

    става дума ако не сте разбрал - големите субсидии отиват в зърнарите, които обработват големи площи с минимални усилия, а останалите производители на друга продукция не получават нищо. Защото да обработваш 1дка площ за добив на зеленчуци или плодове изисква много повече усилия, работна ръка и средства. И тези продукти не се търгуват на борсата( ако това Ви говори нещо). Т.е. зърнарите са намерили както казва народът "На работата лекото и на баницата мекото" Това справедливо ли е?!. И защо трябва да ги компенсира обикновения гражданин със своите данъци - за скъпата им продукция, скъпия хляб и месо. Защо миналото лято не подкрепиха животновъдите със фураж, а те трябваше да изколят животните си. И сега ние плащаме скъпо и прескъпо месо и млечни продукти. Този рекет трябва да спре.

    Коментиран от #44

  • 42 ДОКТОР

    8 2 Отговор
    Завистта ще ви изяде главите !
  • 43 оня

    4 2 Отговор

    До коментар #23 от "Кочо":

    Рентите ги дават в края на годината. Защо си отишъл сега:))

    Коментиран от #47, #51

  • 44 Делю Хайдутин

    9 1 Отговор

    До коментар #41 от "Ами за това":

    Половината от субсидиите отиват в партийните каси.

    Коментиран от #58

  • 45 Анонимен

    6 4 Отговор
    Този смешник претоварил малко скрап от кораб на камион и се помислиш за много важен. Само дето ние натоварваме по 6млн тона пшеница на година. Един телескопичен товарач е 200 000лв, само той имаш специализирана техника, олеее. И на такива тъпани им дават думата, защото щом разбирали от скрап, значи разбират от зърно. Този не спомена, че зърното дъжд не може да го вали и съхранението е специално.
  • 46 Мамул

    6 4 Отговор
    Кишачки, имаш дефицит господине! Зърнарите имат и земята и техниката и парите. Ако не произвеждат зърно ще произвеждат много по-рентабилни култури. Само , че Европа иска зърнените култури да се произвеждат в периферията, защото добавената стойност от декар е много малка. Най-нерентабилното производство е зърно. Не е като аспержи и брюкселско зеле. Колко е готино да купиш пшеница за 40 стотинки кило, а да произведеш крекери за 20 лева килото
  • 47 мдаааа

    2 1 Отговор

    До коментар #43 от "оня":

    Зависи , при нас ги дават септември , октомври ... ама Кочо го хапи кучиту ..🤭
  • 48 Хаха

    4 6 Отговор
    Тоя диванен "експерт", който "създава" продукт зад бюро, кога за последно е бил на полето в пек, кал, киша, дъжд, сняг в комбайн, трактор или камион, та коментира работа от която хал хабер си няма! На тоя ноктите му лакирани, атлантически епилиран, морен вода на поле никога не е пил, от бюрото на нам къф си институт говорящата му глава коментира работа на земеделци...
  • 49 Стан

    4 3 Отговор
    Много добре казано!
  • 50 Гост

    5 1 Отговор
    Цялата държава е един голям АЛЪШ-ВЕРИШ
  • 51 Рентите ги раздадоха вече

    5 1 Отговор

    До коментар #43 от "оня":

    В болшинството си. Що пишеш като не разбираш и очевидно и декар земя нямаш която под аренда да даваш. Хасково, Димитровград Сливен арендите са на 90% изплатени по банков път разбирачо !

    Коментиран от #55, #57

  • 52 Хаха

    2 4 Отговор

    До коментар #19 от "666":

    Бъди сигурен, че И с мотики са работили и работят все още! Няма как навсякъде да мине и "огрее" трактор и комбайн, но това диванни "експерти", като теб и коментиращата говоряща глава, няма от къде да знаете... Вие мислите, че продуктите се "произвеждат" от щандовете в хипермаркетите!
  • 53 Тома

    6 1 Отговор
    Тези земеделци които се трудят заедно със семействата си не стачкуват защото веднага ще им спрат малкото пари които вземат за труда си.Много хора оставиха този бизнес много отдавна.
  • 54 така е

    4 4 Отговор
    Напълно правилно.Зърнарите са вид олигархия, която се храни и то богато от помощите на държавата, а сега вече и от ЕС.
  • 55 Кочо

    5 0 Отговор

    До коментар #51 от "Рентите ги раздадоха вече":

    Бутраци! Аз не знам какво съм получил вчера и всяка година, да е жива и здрава касиерката, вече толкова години! Да не казвам, че другата рента я дадоха още в края на юли!
  • 56 Кичашки е просто едно

    3 2 Отговор
    НПО нищожество и никакво внимание не заслужава.
  • 57 И в бургаско са изплатени

    4 1 Отговор

    До коментар #51 от "Рентите ги раздадоха вече":

    Рентите на 80-90 % но са едни от най ниските в България около 32 лева и трябва картел да се разследва и коя точно е причината за това !
  • 58 Изразявам

    6 0 Отговор

    До коментар #44 от "Делю Хайдутин":

    съгласие с това. Затова смятам, че протестът е инспириран от политически сили в народното събрание, които гласуват решение, а след това не го подписват и дават умни съвети. За съжаление идват избори. А що се отнася до зърнарите ако миналата година бяха продали на животновъдите зърно на приемлива цена сега нямаше да имат залежаваща в складовете продукция, а животновъдите щяха да оцелеят в онзи труден момент.
  • 59 Лендлийз

    3 2 Отговор
    Според този Титан на логистиката, дето товари скрап и го изнася създавайки "добавена стойност" в земеделието единствения логистичен проблем е превоза на готова продукция. Всички коментари са излишни... Само да има едно на ум, че като свърши хляба неминуемо ще свърши и жицата дето и е сложна логистиката.
  • 60 Тъмен субект

    5 7 Отговор
    ЕС дава субсидии на ВСИЧКИ зърнари във всички страни, защо на нашите да не им се дава. И стига сте настройвали хората едни срещу други. Ползвате завистта като оръжие. Целият български народ има полза този бранш са работи добре и да се храним с български чисти продукти. Те не са ни врагове, ние на тях също.

    Коментиран от #63, #72, #80

  • 61 Всеки един от протеста

    5 3 Отговор
    По стойностен коментар може да направи от този Кичашки ! Всеки един тракторист дори.
  • 62 Пет пари

    3 4 Отговор

    До коментар #10 от "Ъхъ!":

    А ти смяташ че е правилно да са с волове и дървено рало? Трактора е за РАБОТА, с него не се връткаш за фукня. Ама ти откъде ще знаеш?
  • 63 Хаха

    5 2 Отговор

    До коментар #60 от "Тъмен субект":

    Това е абсолютно вярно! И друго не разбирам - защо страна зърнопроизводителка "трябва" да внася чуждо зърно!? А и нали украинското уж беше за "гладуващите" в Африка! Нерде тоя зор за България, Полша, Румъния и други, които имат собствено производство да задоволят в пъти местното търсене! Все едно да задължат Еквадор да внася банани от Колумбия например...

    Коментиран от #67

  • 64 Смотани НПО нищожества

    8 2 Отговор

    До коментар #39 от "грантаджии продажни и смотани":

    Този Кичашки зърно е виждал само когато канарчетата си е хранил. Взело да умува съществото повредено ....
  • 65 марин калифорния

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Последния Софиянец":

    ти за рента чувал ли си,и колко пари се изплащат на хората 3 000 000 000 лв,са платени за рента през 2022год.

    Коментиран от #68

  • 66 МАМИН СЛАДЪК

    3 2 Отговор
    ЩО НЕ СИ КУПИШ ХИЛЯДА ДЕКАРА ЗЕМЯ И НЕ ПОЧНЕШ ДА ПЕЧЕЛИШ БЕ НАЛИ СИ ГОЛЕМ ОРГАНИЗАТОР КОНКУРЕНЦИЯТА ТИ Е НИКАКВА ТЪПИ ТРАКТОРИСТИ ЗА НУЛА ВРЕМЕ ЩЕ ГИ СМАЧКАШ
  • 67 Даааа

    6 1 Отговор

    До коментар #63 от "Хаха":

    украинското уж беше за "гладуващите" в Африка..... беше .... за тези които на глупостите на Урсула вярваха, но и те сега разбраха истината.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Касапин

    1 2 Отговор
    ЗАЩО УКРАИНСКОТО ЗЪРНО НЕ ОТИВА ДИРЕКТНО НА СВЕТОВНИЯ ПАЗАР БЕ МАМИН А ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ ТРАНЗИТ НАЛИ Е С НИСКА СЕБЕСТОЙНОСТ И ВИСОКО КАЧЕСТВО УКРАЙНА ЩЕ НАПРАВИ СТРАХОТНИ ПАРИ ИЛИ НЕ Е БАШ ТАКА
    НАЩО ЗЪРНО СЕ ИЗНАСЯ ПОСТОЯННО ЗА КЪВ НИ Е УКРАИНСКО ДА СИ ГО ИЗНАСЯТ КЪДЕТО И НИЕ ИЗНАСЯМЕ НАЩО ИЛИ
  • 70 Българските турци

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Последния Софиянец":

    С такива статии се обработва "почвата" ! Злоба и завист има в изобилие в България ! Няма само кой да сее и да жъне и да бъхти на полето !... Всички плюят хората,които полагат зърното в почвата и забрвят, че след туй те чакат да поникне,да завали дъжд и после сняг,да няма слана и град , да изкласи и узрее за да ожънат ! Докато я има тази бясна завист и злоба , българите и България едва ли ще прокопсат !...
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Светъл субект

    4 0 Отговор

    До коментар #60 от "Тъмен субект":

    Ако си мислиш, че ядеш чист продукт много ама много се лъжеш. Хляба в България се прави от второ и трето качество фураж. Първокласното жито се изнася далеч от твоята и моята трапеза.

    Коментиран от #73

  • 73 Тъмен субект

    2 0 Отговор

    До коментар #72 от "Светъл субект":

    Казвам, че всички ИМАМЕ ИНТЕРЕС да ядем чиста българска храна. Това казвам.

    Коментиран от #74

  • 74 Светъл субект

    3 0 Отговор

    До коментар #73 от "Тъмен субект":

    Оо, ти и аз може и да имаме интерес, но този интерес струва пари и се намира трудно. Камо ли пък ако живееш в голям град. Мисията невъзможна. Меса от дълбокия резерв на ЕС, аржентина и тн. Зеленчуци - хидропоника и пестициди на корем. Плодове същата работа. Качествен продукт се произвежда, но е труднодостъпен, почти неоткриваем и с цена до небето.

    Коментиран от #76

  • 75 Герои на капиталистическият труд

    1 1 Отговор
    Мисля, че същите тия зърнари в Добруджа, ни попречиха да добиваме там, шистов газ!
  • 76 Хаха

    2 2 Отговор

    До коментар #74 от "Светъл субект":

    Кой ти казва, че е скъп и труднодостъпен качествения продукт!? Напротив, лесно е - продаваш или даваш под наем жилището си в града, отиваш на къщата си на село /95 процента от българите имат такива, ако нямат си купуваш за сметка на панелката/, оставяш правенето на "просукт" зад бюро и пред компа, започваш да обработваш бащината земя вместо да я даваш под аренда на "гадните" зърнопроизводители, лозе, в къщата да отглеждаш животни, зеленчуци, плододове, ако искаш ставаш ловец и/или рибар и те ти ги качествените продукти... Ама всеки иска в града, на диван, зад бюро, барове, развлечения, компании, Фички... Ами ще си ги купувате скъпо продуктите с високо качество, ако не - гмо с вкус на нищо!
  • 77 А сега де

    1 1 Отговор
    И защо Пешо не стане тракторист и да се къпе в пари???
  • 78 на хляба мекото и на работата лекото!

    3 0 Отговор
    Почти всичко в зърнопроизводството е механизирано, и с тия прибързани реакции, зърнарите си вкараха автогол, защото претенциите към тях неминуемо ще нараснат! Не знам, може би се използват някакви високодобивни сортове пшеница, но качеството на хляба у нас, отстъпва на тоя, предлаган в другите страни! Включително в Русия и Украйна! Независимо от това, че много от хората намаляват консумацията си на хляб, производителите продължават да предлагат, големи по размери, нискокачествени хлябове, които не могат да бъдат оползотворени, защото бързо мухлясват и на края подлежат на изхвърляне!
  • 79 Васил

    3 0 Отговор
    Това е чистата истина за монополистите наречени зърнопроизводители крайно време Денков да им врътне кранчето и парите да се дадат там където е необходимо.
  • 80 умен

    1 1 Отговор

    До коментар #60 от "Тъмен субект":

    Като не сме им врагове защо складовете им пълни със слънчоглед от миналата година а ние плащахме по 5-6 лв литъра? Да бяха го продали на тогавашните високи цени или да смъкнат, че на народа да му е по-лесно.
  • 81 Дупничанин

    0 0 Отговор
    "Мушенгия" си забравил.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Циник

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хе-Хе":

    С какво се занимава? Пак с далавера, ама друга. И го е яд, че за неговите далавери не дават субсидии. Ами да купува трактор и да почва, като е толкова лесно.