Last news in Fakti

18 Септември, 2022 13:00 9 817 74

Пазарите вече ни извиват ръцете заради Асен Василев

  • стефан антонов-
  • лихви-
  • лихва-
  • кредит-
  • мерки

Ще платим 1.056 млрд. лв. по-големи лихви

Пазарите вече ни извиват ръцете заради Асен Василев - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За първи път след 2020 година България изтегли заеми от международните финансови пазари и очаквано ще плати прескъпо за безобразното закъснение, с което предприе тази стъпка. Загубените пари на данъкоплатците, измерени чрез по-високи лихвeни плащания в сравнение с достъпните условия от пазара в началото на годината и края на миналата, са в размер на 1.056 млрд. лв. Днес правителството изтегли два заема на обща стойност 4.4 млрд. лв., пласирайки две емисии еврооблигации. Първата е седемгодишна в размер на 1.5 млрд. евро и доходността по нея (комбинация от дължимата всяка година лихва плюс отбив от номинала на продадените облигации) е 4.33%. Другата, 12-годишната емисия е за 0.75 млрд. евро и доходността по нея е 4.81%.

Резултатът е най-доброто, което можеше да си постигне в сегашните условия на международните пазари, но е потресаващо по-лош в сравнение с това, което можеше да се постигне като лихвени условия, ако облигациите бяха пласирани в началото на годината, или миналата есен. А това можеше да се случи. Още миналия септември, когато се гласуваше актуализацията на бюджет 2021 Асен Василев е беше посъветван, че идва период на високи лихви и за да го изпревари, той трябва да изтегли колкото може повече заеми, или поне да заложи тази опция на следващия служебен министър. Василев обаче планираше да основе партия с Кирил Петков, и отказва, жертвайки националния нитерес пред политическите си амбиции и плодовете на егоизма му ще плати цялото общество.

Конкретните сметки

Последната емисия държавни ценни книжа със седемгодишен срок на обслужване датира от 21 март. Тогава дългът на България е носил доходност на инвеститорите, които са го записали при първичното предлагане в размер на 1.33%. Днешната седемгодишна емисия е пласирана при доходност 4.33%, което прави точно три допълнителни процентни пункта или 45 млн. евро млн. лв. загуби за всяка от следващите седем години при равни други условия.

Изчисляването на загубите при 12-годишната емисия е по-трудно и може да се направи с няколко условности. Причината е, че няма пласирана наскоро емисия с подобна срочност, с която да се направи директното сравнение. През март, когато правителството опита да пласира 10-годишен дълг, доходност от 2.47% му се видя неприемливо висока, а тази по 12-годишен би била дори по-висока. От друга страна, през септември 2020 г. тогавашният финансов министър Кирил Ананиев пласира облигации с 30-годишен срок на обслужване и доходност от само 1.47%.

Така, при формираната днес доходностот 4.81% за 12-годишния дълг, може да се направи извод (и той няма да е спекулативен), че преди половин година същият би ни излязъл поне 2.5 процентни пункта по-евтино. А миналата година дори още по-евтино. При обем на заема 0.75 млрд евро и срок на обслужването му от 12 години, това прави по 18.75 млн. евро повече лихви на година.

При обръщане на сумите от двата заема в лева, и умножаването им по броя на годините, в които ще се обслужват, излиза, че допълнителните лихви, които ще платим са 1.056 млрд. лв.

Защо тези сметки не са спекулация

Още миналата есен беше ясно, че оформящия се между 6 и 7 милиарда лева бюджетен дефицит за тази година, ще изисква да се покрие със заеми. Беше известно също, че предстоящите погашения по стари дългове в началото на 2023 г. ще изискат още през тази година да се изтегли нов заем, с който да се превърти стария, тъй като не можем да си позволим окончателното му изплащане.

Миналия септември растящата инфлация накара дълговите пазари да потърсят по-висока доходност от новите емисии на пазарите. Това се видя и по Държавните ценни книжа, от чието емитиране Асен Василев бягаше и завеща нерадостното задължение на Валери Белчев.

От тази година за покачване на лихвите допринасят и решенията на Федералния резерв на САЩ и Английската центрана банка да атакуват високата инфлация с покачване на основните си лихвени проценти. Към тях от това лято се присъедини и Европейската централна банка, а решенията на централните банки, оказа се, влияят далеч по-силно на пазарите отколкото войната между Русия и Украйна. Така че, не войната, а монетарните решения на големите централни банки вдигат лихвите и това се виждаше от експертите още миналото лято. Путин още не бе почнал да струпва войски по границата с Украйна и въобще трудността да се предвиди факторът „Война“, тук не играе.

Цялата тази информация, макар и не като фактология в ретроспекция, а като основен прогностичен сценарий, беше пред очите на Асен Василев. Той обаче я пренебрегна, не желаейки Бойко Борисов да го одумва, че тегли заеми. По същество друг пример за див и безотговорен популизъм, но не той е днес на фокус. Така за четирите си месеца като служебен финансов министър Асен Василев пусна само една малка емисия ДЦК, а като финансов министър вече в правителство на собствената си партия, той проспа и първото тримесечие на тази година за теглене на заеми. Пак, оставете настрана войната. Дори и с нея предвид този период винаги е най-изгоден за нови заеми. Те обаче пак не бяха изтеглени.

Вместо да се загрижат за всичко това, с проектобюджета си от февруари, „Промяната“ ни залъгваха, че можем да минем 2022 година със само седем милиарда лева нови заеми, въпреки, че проектобюджета на Валери Белчев от миналия ноември сочеше 10 милиарда. Е, с актуализацията, пак предложена от „Промяната“, стигнахме до признание, че държавата се нуждае от 10 милиарда нови заеми. Но вече беше късно. Лихвите се устремиха нагоре.

Още негативни последствия

Развитието на днешния аукцион показва далеч по-голям интерес на инвеститорите към заеми с кратък период на обслужване. Логиката е, че централните банки ще продължат да вдигат лихвите в обозримото бъдеще и отпускането на дългосрочни заеми при сегашните ниски лихви ще им бъде неизгодно. Далеч по-добре за богатите на кеш инвеститори е да почакат малко. В следващите три години, ако нещо не се промени, България ще се нуждае да изтегли към 40 млрд. лв.

Ако не желаем да се вкараме в стресовата ситуация да теглим краткосрочни заеми, като всяка година се чудим как да ги превъртим с още по-нови заеми, изходът е да се примирим, че по предстоящите емисии ще трябва да плащаме лихви между 3% и 4% годишно в оптимистичния сценарий. И това означава, че за всяка година в периода между 2026 и 2035 (а може да бъде и по-дълъг) ще плащаме между 1.2 и 1.6 милиарда лева повече за лихви в сравнение с тазгодишните ни лихвени разходи.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 63 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дизел

    58 72 Отговор
    Не е заради кокорчо, заради Радев е. Кой го знаеше Кирчо преди Радев да го доведе?

    Коментиран от #5

  • 2 Да, Нали?

    74 104 Отговор
    Той е виновен, нали? Че намери празна хазната по време на пандемия. Бойко Борисов не е виновен, че е "трансферирал" хазната в шкафчетата и гардеробите си тук и в Барселона.

    Коментиран от #18, #27

  • 3 ФактЪ

    102 36 Отговор
    То датчанина(бившият му бизнес партьор) беше казал, че е мошенник нал Кокор, но ние не повярвахме...
  • 4 Държавата върви на зле не заради Петков-

    62 95 Отговор
    Василев, а заради крадливите митрофанчета от руската агентура у нас. Те крадат не само нашите данъци, те открадват и голяма част от парите на ЕС, които минават през техните фирми и пътуват в Русия за да въоръжават красната армия. Защо търпиш това , НАРОДЕ !? Не западната политика ни е виновна, а тясната обвързаност на елита от предатели с Масква, те крадат народните и европейски пари !

    Коментиран от #22, #49

  • 5 Механик

    108 31 Отговор

    До коментар #1 от "Дизел":

    Аз не занам кой е довел Кирчо ама знам кое посолство го "избра". (да ти помогна, не е руското)
    Кирчо дойде, по-точно, беше сложен, за да ни ваксинира и за да доскапе държавата. С първото не се справи, но с второто е отличник. Сега берем плодовете на това "управление"+ на всички останали през последните 33 години, без изключение.
    Докато има такива, като Последния Совиянец (дето беше много активен, а сега не се появява), ще ни управляват кирчовци-кокорчовци. Всеки следващ ще е още по-зле! Помнете ми думата!

    Коментиран от #8, #56

  • 6 Истината

    47 38 Отговор
    Гласове на Дачков е руски пропагандистки сайт и услужливо забравя да ни каже, че Асен Василев беше министър на Румен Радев и направи партия , която бе толерирана от него.
  • 7 Реалист

    71 12 Отговор
    Е най-накрая някой го каза в прав текст. Не войната, а банкерите предизвикаха краха в икономиките. Прочетете интервюто!

    Коментиран от #12

  • 8 Електроник

    36 34 Отговор

    До коментар #5 от "Механик":

    Май подобно на Дачков забравяш от кое президентство агитираха за Кирчо и Кокорчо и в чие правителство бяха министри.
  • 9 Жълтопаветния тролитет

    59 15 Отговор
    Фалит в угода на краварника е хубав фалит, а фалит в угода на раша е лош фалит! Има ли логика в тия твърдения?
  • 10 мислете , бе

    67 19 Отговор
    Ндаа , далаверите на Коки , не само ние ами и внуците ни ще ги плащат ! Пак глаДувайте за ПП , пак !!! Не е будала изялия баницата , ние сме будалите щото се вързахме на налудничави обещания и директни лъжи и си ги избрахме (не без помощта на Радев , разбира се) да ни крадат , баламосват , съсипват и унищожават . Така че - след две седмици - мислете за кого ще гласувате (за да не гладувате) !!!
  • 11 Българка

    28 62 Отговор
    И така, защи не вземат да се разберат доскора управляващата шайка ГЕРБ- ДПС с коментаторите си? По време на управлението на ПП-ДБ-БСП ГЕРБ и ДПС ежедневно ни заливаха с помии от НС и медиите, че правителството Петков загробва държавата с теглене на заеми. Когато фактите показаха, че при предишното правителство това е лъжа и като цяло заемите на България са по-малко в наследство за кабинета Радев, сега пък са упреквани, че не са теглили заеми
    Приказката за "Зайо защо си с шапка? Зайо защо си без шапка?"
    Хора не гласувайте за ГЕРБ-ДПС и техните слуги- отрочета ИТН и Възраждане. Стга са ни лъгали, стига са ни грабели! Напротив след присъди да си ни върнат ограбените милиарди

    Коментиран от #20

  • 12 Факт

    70 14 Отговор

    До коментар #7 от "Реалист":

    Киртака и кокорляка са просто слуги на глобалния "елит", продали се с една единствена цел - лични облаги за сметка страдание то на милиони.

    Коментиран от #70

  • 13 Протестиращ

    68 13 Отговор
    Нали Радев, Нинова, Кирчо, Кокорчо, Манолова и сие лъгаха, че като няма ГЕРБ ще останат едни 20 милиарда и ще имало пари за всичко. После си гласуваха нов 10 милиарда дълг и лъгаха, че било за всеки случай и нямало да го използват целия, а сега щели да го използват максимално и още щели да теглят. Хора, осмисляйте ги тези неща и ги помнете като гласувате!!!!!
  • 14 Тулуп

    32 7 Отговор
    За всичко е виновен депутатът ХРИСТО

    Коментиран от #16

  • 15 почакайте , почакайте

    61 11 Отговор
    То това е нищо , тепърва ще узнаваме с колко са ни загробили тези ултра мошеници ! Българина , че ще гладува и студува е ясно , щото му е толкова акъла . Гласува за този , който го лъже най добре , после плаче ама е късно . Василев вече е милиардер и просто си нямате на идея ... колко му пука за нас ! ПП. Същото важи и за Петков , Лорер , Нинова , Хр. Иванов , Сл. Трифонов и пр.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Уха

    15 43 Отговор
    Асен Василев е лош, че тегли заеми. Асен Василев е лош, че не тегли заеми.....
    Асен Василев е лош.
  • 18 Лондон

    54 13 Отговор

    До коментар #2 от "Да, Нали?":

    Заварил празна хазна,по-скоро главата ти е празна!!!
    11 милярда лв в резерва!!!!Запомни глупако тази цифра!!!

    Коментиран от #72

  • 19 НЯКОЙ

    15 29 Отговор
    Тези обвинения явно са поръчкови, защото директно се опитват да компрометират конкретна личност! Чета новините на Факти, но името на въпросния "финансов и политически коментатор" не съм го срещал никога!
  • 20 аман от демагогия

    43 14 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Стига с тази демагогия , стига с тази лъжлива пропаганда !!! Казано е : Когато фактите говорят - и Боговете мълчат !!! Вие за по голяма от Бог ли се имате , канадска "Българко" ?! Наясно сме , че сте от ПП тролетарите и ви плащат за лъжите , които списвате тук , но все пак - имайте мярка !

    Коментиран от #68

  • 21 Абе

    43 2 Отговор
    Тъпото общество ще си плаща за тъпите избори които направи.
    Това е положението
  • 22 Изпии си аповете

    12 29 Отговор

    До коментар #4 от "Държавата върви на зле не заради Петков-":

    Да не би митрофановчетата да продадоха нефтохим на лукойл или те
    да направиха тръбата на Путин до Сърбия, те ли разтуриха договора
    с газпром така, че пак да купуваме от тях ама на двойна цена.
  • 23 Е кой го писал това?

    23 36 Отговор
    Защо не припомни на ББ и Пеевски кражбите.Десетки милярди.Ако пак тия двамата се върнат на власт ,жална ни майка.

    Коментиран от #25

  • 24 Храчков си е Храчков

    4 8 Отговор
    Жалко за Стефчо
  • 25 Как кой?

    2 9 Отговор

    До коментар #23 от "Е кой го писал това?":

    Храчков...
  • 26 Бибиби

    7 9 Отговор
    За всичко е виновен депутатът Христо.
  • 27 Баста 🇺🇦

    31 18 Отговор

    До коментар #2 от "Да, Нали?":

    НЕ ЛЪЖИ! Борисов остави 4 милрд. чиста пара в държавният бюджет. А за всичко е виновен фатмако.
  • 28 следващият Премиер да е като Брад Пит

    35 14 Отговор
    ПП и коалиция само за седем месеца нанесоха на България такива щети , които не ще можем и за седем години да възстановим! Но така се получава ,когато избирателите си избират политиците които ще ги управляват ,защото имали хубава усмивка и приличали на Джон Траволта. А пък издигнатият юмрук (със зелени чорапи) май ни влезе директно в ...за.
  • 29 Баста 🇺🇦

    25 19 Отговор
    НЕ ЛЪЖИ! Борисов остави 4 милрд. чиста пара в държавният ХАЗНА. А за всичко е виновен фатмако.
  • 30 Хи хи

    35 14 Отговор
    Как бе ? Този "гениален" финансист без диплома , не може да бъде !Ама той дължи и 8 милиона паунда на английската хазна . Само как ни изпързаля умният мошеник. .

    Коментиран от #52

  • 31 Тома

    18 25 Отговор
    Платена статия от герб
  • 32 Васил

    18 31 Отговор
    Айде сега Асен Василев бил виновен че 12 години от Рапона държавата се източваше като продънено корито.

    Коментиран от #44

  • 33 Гост

    17 21 Отговор
    От цялата статия разбрах само, че Василев не е изтеглил колосални заеми и в това е вината му. Или ако следваме съветите на автора на статията - всеки да тегли заеми, колкотото се може повече, защото лихвите ще се вдигат.
    Изключително предизборна статия. Не очаквах, че чак такъв страх ще предизвикат ПП.
  • 34 Щирлиц

    36 12 Отговор
    Народът се разгневи за чекмедже с милион, но да плати 1056 чекмеджета за лихви са му идеално.
    Ядосваше се за ремонта на ремонта, а сега без каквито и да са ремонти е ок.

    Коментиран от #38

  • 35 ОБЕКТИВЕН

    24 7 Отговор
    ВСЕ ЕДНО ОЩЕ ЕДНИ F16 НА ЧЕРТЕЖ САМО, ЧЕ И ЧЕРТЕЖА НЯМА ДА ПОЛУЧИМ В СЛУЧАЯ ,ИМАМ ЧУВСТВОТО ,ЧЕ НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ СА ВАКСИНИРАНИ И ПРОГРАМИРАНИ ДА НИ ИНИЩОЖАТ!

    Коментиран от #40, #41

  • 36 Дядо Боби

    17 3 Отговор
    Всички в затвора!
  • 37 Дааа

    28 9 Отговор
    ФАКТИ НАЛИ ВИЕ В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ЕДНА ГОДИНА ,ПОСЛУШНО ЛОБИРАТЕ ЗА КОКОРЧО И КИРЧО ,ПРОГЛУШИХТЕ НИ УШИТЕ С ТЯХ!
  • 38 Конска Паци

    9 6 Отговор

    До коментар #34 от "Щирлиц":

    eдни некадърници не могат да оправдаят други некадърници. Аргументът ти е невалиден
  • 39 Коалиция Газпром

    19 21 Отговор
    Този икономически коментатор (НЕ Е икономист ), прогнозира виденова зима през 2021 г. - може би защото не са били ГЕРБ на власт.
    Асен спаси над 4 млрд. държавни пари, които бяха в КТБ . Асен намали дълга с 2,3 млрд. Асен спря част от корупционните потоци към мафията Д(п)С-КГБ-ГЕРБ ... Асен каза, че пРезидента е позор (ГЕРБ се прегърнаха с руzкия агент радев ) .
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 По правописа се познават ..

    13 5 Отговор

    До коментар #35 от "ОБЕКТИВЕН":

    въИзрожденец ?!
  • 42 Гост

    16 11 Отговор
    Тоя финансов коментатор да си фърли дипломата. Обща и годишна доходност нямат нищо общо стефчо....
  • 43 А НИЕ ЩЕ ПЛАЩАМЕ.

    25 4 Отговор
    ВСИЧКИ МЕДИИ ХВАЛЕХА ПРОМЯНАТА, А СЕГА ОБЪРНАХА ПАЛАЧИНКАТА - КИРЧОВЦИТЕ СТАНАХА ЛОШИ? СЪЩО КАТО РУМЕН РАДЕВ!
  • 44 оня с коня

    20 13 Отговор

    До коментар #32 от "Васил":

    Е как така 12г държавата ще се е източвала,след като през тия12г при управлението на Борисов и ГЕРБ бяхме ПЪРВЕНЦИ НА ЕВРОПА по Най-нисък Външен дълг?Ма Грехота от Бога е да се лъже така на Гьотере бе Дебили безпътни такива и разберете го най-накрая - каквато и Промяна да искате,ПАК ще сте си у Тинята до ушите щото Нямате ВЪТЪК!

    Коментиран от #71

  • 45 ЕВАЛАТА НА "ПРОМЯНАТА " , НА ПАРАПЕТА

    24 14 Отговор
    ДЖУКАТА, АСАНЧО, ЛОРЕАЛ,ДЕДО ЕКОНТИЙ,ПРОКОПИЕВ, БАДЖАНАЦИТЕ,КУМИЦАТА, БОЙКИКЕВ 🌈 И ЦЯЛОТО БКП
  • 46 Подкрепа за Кирил и Асен

    20 25 Отговор
    Всички закачени към московските бандити, плюят по Кирил и Асен. Забравиха въртешните си борби. митрофан радев назначава кадри на ГЕРБ-ДПС, ГЕРБ хвали патерицата ди копейкин, за Д(П)С пълно затишие.
    За всички имат компромати, за Кирил и Асен - нищо, прякори, жълтини, лъжи. Всичко в момента се движи от митрофанова и пРезидент-прокурор-ГЕРБ-ДПС-копейки-чалгари са само изпълнители на мафията- путлер !

    Коментиран от #67

  • 47 АСЕНЧО СЕ КЕФИ.

    14 9 Отговор
    ПАЗАРИТЕ НИ ИЗВИХА РЪЦЕТЕ И НИ ГО НАЧЧУКАХА!
  • 48 Калбо

    19 13 Отговор
    нека тези които гласуваха за тях нека да видят докъде я докараха тези двамата некадърници държавата ни нека всички българи да се организират правилно мислещи хора тези двамата не стават продължаваме промяната са предатели на българската история език те са слуги на запада и на сащ паднали са на колене и ближят сладоледа на американците
    Още колко други лоши неща ще излязат които са направили не ми се мисли за това
    Как можа българия да се върже на един лъжец и един крадец

    Коментиран от #69

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Продавайте

    9 5 Отговор
    държавата на Япония, Корея или Китай за 5г.ще сме топ 5 икономика и ЕС ще ни гледа с бинокъл.
  • 51 Гост

    17 6 Отговор
    Факти не са факти,а купени като останалите. За всичко са виновни Кирил и Асен!?
  • 52 Мунчо

    3 9 Отговор

    До коментар #30 от "Хи хи":

    Нема страшно, сега ще върне милионите, които дължи... Все пак е бивш финансов министър и ако не е успял да "усвои" няколко милиона, здраве му кажи... 😅
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Точен

    16 6 Отговор
    Защо манипулирате хората.Точно Асен искаше да изтегли 9 милиарда заем заради ниските лихви, като казваше, че после ще се вдигнат и ще трябва да плащаме милиони повече лихви. Не помните ли , че точно Бойко и Герб ги клеветяха че само теглят, сега се сетили.
  • 55 Абе

    9 6 Отговор
    До вчера беснеехте и плюехте,че ПП теглели заем след заем,днес ги плюете,че не изтеглили заем навреме!И къде е истината?!Кой свали правителството не навреме?!Дондуков 2,през Чалгаря,ГЕРБ,ДПС!Сега не търсете под вола теле!Не била виновна войната!Айде бе!Да виновна е И пандемията!И кой пусна вируса?!Дали има още заблудени,че е случайност?!Много съвпадения,за да е случайност!
  • 56 Чоко

    11 6 Отговор

    До коментар #5 от "Механик":

    Ъи си много просто момче. Как може да дрънкаш, че "прекрасната" ни държава е съсипана за 6 месеца. Всички троляци на Възраждане трябва да разберете, че номерът ви няма да мине. Всички знаем, че най-крадливата сган е обвързана с Русия. А вие сте пъпната връв на тази обвързаност.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Кирчо съм

    8 4 Отговор

    До коментар #57 от "Аз съм ИДИОТА АСАН ВАСИЛЕВ !":

    Кукорчо да не си нсшмъркан .....във предизборна кампания сме ....не говори така , ще останем под 4% - та....бъди малко по тактичен !

    Коментиран от #60

  • 60 Аз съм ИДИОТА АСАН ВАСИЛЕВ !

    8 4 Отговор

    До коментар #59 от "Кирчо съм":

    Ей парапет я млъквай , можеш само да бараш Лесната под полата там и повече нито гък .....че ще кажа и други истини за теб !
  • 61 Аз съм ИДИОТА АСАН ВАСИЛЕВ !

    12 5 Отговор
    Гласувайте за нас двамата ИДИОТИ командирите на подмяната , и ще ви оправим .....ВЕРВАЙТЕ ни !
    Затуй ни трябват 121 прасета да гласуват за нас !

    Коментиран от #62

  • 62 Кирчо съм

    9 4 Отговор

    До коментар #61 от "Аз съм ИДИОТА АСАН ВАСИЛЕВ !":

    Кукорчо какви прасета ти трябват бе друже ?????
    На подмяната ни трябват 121 гласа и ще вкараме България във пълен хаус и разруха .......ако не вярвате гласувайте за нас ! Ние знаем как и можем !!!!
  • 63 Болярин

    11 6 Отговор
    Тоя харвардски измамник, асанчО крадливотО, разбира от мъже, но не и от финанси - така че да си продължи с първото !!!
  • 64 Буха ха

    7 2 Отговор
    Мръсен нехетеросексуалист
  • 65 ГЕРБ

    3 7 Отговор
    Защо бе не са ли най красивите и умни от ПП .
  • 66 безпартиен

    7 0 Отговор
    И кои са банките дали ни заем?Тайна или строго секретно?Тези банки дали заемите имат ли собственици и кои са те?Дали даването на заем не е обвързано и с процент за "поискалия" заема?Има ли ДАНС,разузнаване,ГДБОП и който се сетите който да даде отговор на въпросите?Ако някой знае отговорите на въпросите нека ги напише,че може и да ми изтрият коментара!
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Еха

    3 1 Отговор

    До коментар #48 от "Калбо":

    “ Да живее Боко …иквата” ! Нали?!!! Че тея двамата… абе неам багаж да го мисля.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Хохохо

    3 1 Отговор

    До коментар #44 от "оня с коня":

    И още за Борисов, първенци по най ниски доходи,по най ниски пенсии, по най лошо здравеопазване, по най голяма корупция, по най голяма администрация, не споменавай БОГ, че ще те тресне някоя гръмотевица свише, заради лъжите ти.
  • 72 Брюксел

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Лондон":

    Ти видя ли ги тези 11 милиарда умнико?
  • 73 Каквото и да е направил финансовия

    2 0 Отговор
    Министър винаги ще има1-2 ,"Всезнайковци" които ще критикуват Министъра!! Такава е практиката, да бъдат забелязани тези които Критикуват!!
  • 74 8858

    1 0 Отговор
    Кирчо и Кокорчо ни ги натресе Радев, а
    ги избраха 80% от "ония" 80% на Радев...
    Радев поне да поиска прошка...