Last news in Fakti

11 Юли, 2022 17:10 1 944 5

Тревожно! Обезлесяването в бразилската част на Амазония достига рекорд за първата половина на 2022 г.

  • амазонка-
  • амазония-
  • бразилия-
  • лула да силва-
  • жаир болсонаро

Според горския активист за Greenpeace Brasil Ромуло Батиста е много е трудно да бъдем оптимисти за следващите няколко месеца в Амазонка

Тревожно! Обезлесяването в бразилската част на Амазония достига рекорд за първата половина на 2022 г. - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Обезлесяването в тропическите гори край Амазонка в Бразилия достигна рекордно ниво за първите шест месеца на годината, тъй като площ, пет пъти по-голяма от Ню Йорк, беше унищожена. Това показват предварителни правителствени данни, цитирани от Ройтерс.

От януари до юни 3988 квадратни километра са били разчистени в региона, според националната агенция за космически изследвания Inpe. Това е увеличение от 10,6 процента спрямо същите месеци на миналата година и най-високото ниво за този период, откакто агенцията е започнала да събира текущите си серии от данни DETER-B в средата на 2015 г.

Унищожените площи са нараснали с 5,5 процента през юни до 1120 квадратни километра, което също е рекорд за този месец от годината.

Амазонка, най-голямата тропическа гора в света, съдържа огромни количества въглерод, който се освобождава при унищожаването на дърветата, затопляйки атмосферата и предизвиквайки изменението на климата.

Обезлесяването пълзи все по-дълбоко в гората, като през първите шест месеца на годината щатът Амазонас в сърцето на тропическите гори регистрира повече разрушения от всеки друг щат за първи път.

Нарастващото обезлесяване през тази година също подхранва необичайно високи нива на пожари, които вероятно ще се влошат през следващите месеци, каза Маноела Мачадо, изследовател на горските пожари и обезлесяването в Центъра за изследване на климата Удуел и Оксфордския университет.

Бразилия регистрира най-големия брой пожари в Амазонка за месец юни от 15 години, въпреки че те са малка част от това, което обикновено се наблюдава при пика им през август и септември, според данни на Inpe.

Експерти в Бразилия обвиняват десния президент Жаир Болсонаро за намаляване на защитата на околната среда и насърчаване на дървосекачите, животновъдите и спекулантите със земя, които разчистват публична земя за печалба.

Офисът на Болсонаро насочи искане за коментар към Министерството на околната среда, което каза, че правителството е било "изключително силно" в борбата с екологичните престъпления. От ведомството добавиха, че като се имат предвид 12-те месеца до юни, данните на Inpe показват намаляване в обезлесяването с 3,8 процента спрямо същия период година по-рано.

Еколозите разчитат на левия бивш президент Луис Инасио Лула да Силва, който ръководи рязък спад в обезлесяването по време на президентството си от 2003 до 2010 г., да спечели изборите през октомври за обрат в екологичната политика на Бразилия. Анкета, публикувана миналата седмица, показа, че Болсонаро губи от Лула с 19 процентни пункта при очакван балотаж.

Независимо от това, тази година вероятно ще има високи нива на обезлесяване и пожари, тъй като дървосекачите и грабителите на земя се стремят да се възползват от слабото правоприлагане преди потенциална промяна в правителството, смятат експерти.

Според горския активист за Greenpeace Brasil Ромуло Батиста е много е трудно да бъдем оптимисти за следващите няколко месеца в Амазонка.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 дебам примитивите

    1 0 Отговор
    Санкции, нещо ?
  • 5 Вили Месершмидт

    3 1 Отговор
    Малко известен факт е, че основното и най-голямо количество кислород на тази планета се произвежда от фито планктон и водорасли, независимо какво твърдят екоталибанските лумпени
Новини по държави: