Last news in Fakti

31 Октомври, 2022 17:50 1 063 1

Реакции на световните лидери на победата на Лула да Силва на президентските избори в Бразилия

  • бразилия-
  • лула да силва-
  • жаир болсонаро

Поздравявам Луиз Инасио Лула да Силва за избирането му за президент на Бразилия след свободни, честни и достоверни избори, се казва в изявлението на президента на САЩ Джо Байдън

Реакции на световните лидери на победата на Лула да Силва на президентските избори в Бразилия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Световни лидери поздравиха днес Луиз Инасио Лула да Силва за избирането му за президент на Бразилия. Той получи на вчерашните избори 50,9 процента от гласовете срещу 49,1 на сто за крайнодесния му съперник и настоящ държавен глава Жаир Болсонаро, съобщиха световните агенции.

"Поздравявам Луиз Инасио Лула да Силва за избирането му за президент на Бразилия след свободни, честни и достоверни избори", се казва в изявлението на президента на САЩ Джо Байдън.

Американският президент добави, че очаква с нетърпение да работи с него "за продължаване на сътрудничеството между нашите две страни".

"Ще обединим сили, за да посрещнем многото общи предизвикателства и да подновим приятелската връзка между нашите две страни“, написа френският президент Еманюел Макрон в Туитър само няколко минути след обявяването на резултатите от президентските избори в Бразилия.

Макрон подчерта, че тези избори отгръщат "нова страница в историята на Бразилия".

Германският канцлер Олаф Шолц също поздрави Лула да Силва за спечелването на втория тур на президентските избори в Бразилия, като подчерта в туита си, че очаква с нетърпение да си сътрудничи с него, особено по темите за търговията и борбата с климатичните промени.

Испанският премиер социалист Педро Санчес заяви днес, че победата на Лула да Силва в Бразилия дава възможност за "социална справедливост" и борба "срещу изменението на климата".

"Поздравления Лула за вашата победа на тези избори, чрез които Бразилия реши да заложи на прогреса и надеждата. Нека работим заедно за социална справедливост, равенство и срещу изменението на климата“, написа Санчес в Туитър.

Британският премиер Риши Сунак заяви в предизборните си поздравления, че очаква с нетърпение съвместната работа по различни въпроси, включително опазването на природните ресурси на планетата, ръста на световната икономика и насърчаването на демократичните ценности.

Руският президент Владимир Путин поздрави Лула за спечелването на трети мандат като президент в изявление, публикувано на уебсайта на Кремъл. Путин подчертава, че се надява на укрепване на връзките между Бразилия и Русия и че резултатът от изборите показва "високия политически авторитет" на Лула.

Китайското външно министерство поздрави Лула да Силва за победата, след като отношенията между двете големи развиващи се страни се влошиха при управлението на десния президент Жаир Болсонаро, който все още не е признал резултата от изборите. При предишното си управление Лула включи Бразилия в първия състав на групата БРИКС през 2009 г., включващ Бразилия, Русия, Индия и Китай.

Говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзяан заяви днес, че Пекин желае да работи с Лула за засилване на всеобхватното стратегическо партньорство между двете страни.

Индийският премиер Нарендра Моди също поздрави Луис Инасио Лула да Силва за победата му на президентските избори в Бразилия, като подчерта, че се надява на задълбочаване на връзките между двете страни. "Очаквам с нетърпение да работим в тясно сътрудничество за задълбочаване и разширяване на нашите двустранни отношения, както и нашето сътрудничество по глобални въпроси", написа в Туитър канцеларията на Моди.

"Бразилците решиха. Очаквам с нетърпение да работя с Лула за укрепване на партньорството между нашите страни и (...) за напредък в нашите общи приоритети - като опазването на околната среда", заяви в Туитър канадският премиер Джъстин Трюдо.

"Огромни поздравления за Лула за огромната му победа на изборите в Бразилия. Очаквам с нетърпение да работя с вас за опазването на околната среда", заяви в Туитър австралийският премиер Антъни Албанезе.

"Лула победи, благословен народ на Бразилия. Ще има равенство и хуманизъм", написа в Туитър мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор.

"Да живеят народите, решени да бъдат свободни, суверенни и независими! Днес в Бразилия демокрацията триумфира, честито Лула, целувам те силно!“, изрази задоволството си президентът на Венецуела Николас Мадуро.

"Вашата победа отваря нова ера в историята на Латинска Америка. Време на надежда и бъдеще, което започва днес", написа президентът на Аржентина Алберто Фернандес, уверявайки, че е партньор, с когото Лула може "да работи и да прави големи планове за добрия живот на нашите народи“.

"Целуваме те братко, президент Лула", заяви в Туитър президентът на Куба Мигел Диас-Канел.

"Лула. Радост", гласи туитът на президента на Чили Габриел Борич.

"Поздравявам Лула за избирането му за президент на Федерална република Бразилия. Като демократична държава, ние ще продължим да укрепваме приятелството и сътрудничеството между нашите страни, за подобряване на живота на нашите граждани. Нашият регион продължава да се интегрира“, подчерта еквадорският президент Гилермо Ласо.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йоло Денев

    1 2 Отговор
    Луна президент!Ура!
Новини по държави: