Last news in Fakti

5 Октомври, 2022 07:04 4 835 45

Иван Сотиров: Тези дребни политически сметкаджии

  • иван сотиров-
  • герб-
  • продължаваме промяната-
  • демократична българия

Партийният егоизъм и продължаването на дребните партийни игри осигуряват на президента Румен Радев възможност за узурпиране на повече власт

Иван Сотиров: Тези дребни политически сметкаджии - 1
Снимка: Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тези дребни политически сметкаджии, които ни набутаха прокремълския президент Румен Радев с инфантилната идея, че така ще прецакат Борисов, днес с мефистофелска страст тласкат ГЕРБ към коалиция с ДПС, “Български възход” и “Възраждане”.

Те дори не се опитват да прикрият извратените си мечти да видят Родината ни с такова управление и радостно потриват ръчички по медиите в трепетно очакване да се реализира поредния национален провал. Зад комсомолския ентусиазъм, с който лидерите на “Промяната” следват ленинския принцип “Колкото по-зле, толкова по-добре”, прозира перверзното им намерение да бъде наказан “простия народ”, който не оцени техния огромен управленчески талант и техните титанични усилия да променят България.

След едно такова тежко наказание народът ни трябва да прогледне, да се покае и на следващите предсрочни избори да даде мощна подкрепа на партиите на “Промяната”. Дават ли си сметка лидерите на ПП и ДБ, че с коалицията си с БСП загубиха повече гласове от тези които получи БСП и че вместо да извадят очите на Борисов му изписаха веждите, позиционирайки партията му като единствената реална алтернатива на директното завръщане на БСП във властта? Как от ДБ очакват да се приеме обяснението им, че са се коалирали с БСП, защото ГЕРБ били по-големи комунисти от БСП, след като лидерите им бяха в коалиция с ГЕРБ, по време на второто правителство на Борисов и след като подкрепиха първото му правителство с бурно ръкопляскане в Народното събрание?

Защо не поискаха от БСП да се разграничи от БКП и да се покае, преди да се коалират с нея, така както искат от ГЕРБ да се покаят за 12 годишното си управление? Сигурно, защото 12 годишното управление на ГЕРБ, в което, за един немалък период, лидерите на ДБ съучастваха, беше по-страшно от 45 годишния комунистически режим?

Досега резултатът от борбата на ръководствата на ПП и ДБ срещу Борисов е втория мандат на прокремълския президент Радев и връщането на ГЕРБ като първа политическа сила. По отношение на това, дали ще излезнат сметките им да се върнат на бял кон, ако успеят да набутат ГЕРБ в коалиция с ДПС, могат да видят резултатите от грешката, която допусна през 2001 г. ръководството на ОДС, като набута НДСВ в ръцете на ДПС със същата надежда, че след провала на НДСВ ще се върнем на бял кон. Тогава ОДС беше втора политическа сила, след това се разпадна на парчета, а днес от нея не са останали нито кон, нито ездачи, а изпаднали скитници, които срещу подхвърлен комат са готови да участват във всякакъв политически формат.

Днес се случи това, за което многократно съм предупреждавал. Борисов няма да предприеме самоубийствен ход да се коалира с ДПС, така както лидерите на ПП и ДБ се простреляха с коалицията с БСП. Беше ясно, че Борисов в характерния за него стил ще им предлага широко евроатлантическо обединение и приоритетни линии, с чието отхвърляне те ще влезнат в ролята на ИТН. При това положение предсрочни избори не вещаят за тях нищо добро. Гневът на избирателите за поредната парламентарна криза и “приятелското” чегъртане от служебния кабинет на техния президент ще ги потопят още по-дълбоко.

Пред ПП и ДБ има три варианта:

1. Да продължат да работят за връщането на ДПС във властта, след като върнаха БСП в управлението;

2. Да осигурят поне още едно служебно правителство на прокремълския президент Румен Радев, точно в този критичен момент на брутална кремълска агресия срещу нас и нашите съюзници;

3. Коалиция на ДБ, ПП и ГЕРБ за формиране на стабилно евроатлантическо мнозинство, което да излъчи правителство от взаимно приемливи фигури с няколко основни приоритета:

Обезпечаване на енергийна независимост от Кремъл, включително премахване на мораториума за проучване и добив на шистов газ и форсирано разработване на всички собствени източници на енергоресурси; Подкрепа за максимално бързо приемане на Украйна в НАТО;

и изпращане на оръжие за Украйна; Приемане на пакет от икономически мерки за овладяване на инфлацията и стабилизиране на икономиката; Редукция на публичната администрация и максимално изтегляне на държавата от намеса в икономиката, като най-ефективен инструмент за ограничаване на корупцията;

Изготвяне на общ проект за съдебна реформа и конституционна промяна за премахване на служебния кабинет като анахронизъм, който противоречи и компрометира парламентарния характер на Република България.

Дотолкова, доколкото тези партии представляват избирателите, които през годините съставляваха демократичната общност и които споделят евроатлантическите ценности, това е най-логичното решение, независимо от отношенията между и към техните лидери.

Партийният егоизъм и продължаването на дребните партийни игри осигуряват възможност за узурпиране на повече власт в ръцете на прокремълския президент Румен Радев, което е първостепенна заплаха за националната сигурност на България. Днес Родината ни се нуждае от широка евроатлантическа коалиция с ясно поемане на отговорността на партиите в нея за справяне с кризата. Всеки опит за размиване на политическата отговорност и скриване зад правителство ”Беров 2” ще бъде триумф за мафията и проява на груба форма на национална безотговорност.

Още преди четири месеца предложих това решение и предупредих, че предсрочни избори по време на тежка криза ще възпроизведат тогавашното съотношение на партиите, но ще увеличат присъствието на радикални, популистки, прокремълски и ксенофобски партии, което е в разрез с националния ни интерес и ще задълбочи кризата, а системните партии ще бъдат принудени на много по-тежки компромиси и безпринципни решения. Това, както всички виждаме се случи. При още едни предсрочни избори тази негативна тенденция ще се засили.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СЗО

    71 12 Отговор
    Е на това му се вика пасквил.

    Коментиран от #10

  • 2 СЗО

    79 15 Отговор
    Удобно се пропуска факта че Боко е евроатлантик само на думи.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ддд

    60 9 Отговор
    Сотиров ДБ ще ме загубят като избирател ако се хванат за сиренцето което им дава боко тиквата
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 горски

    48 11 Отговор
    Този пишман анализатор,дава ли си сметка,че представителството на народа,е представено с гласуване не само за партиите,но и за президента,и то в много по голяма степен.Същия анатемоса,определени взаимодействия и политики,но много удобно предлага други ,по същия начин омазани с фекалии.....
    Или трябва да заработваме по нещичко,като ръчкаме конете,та дано изпадне нещичко от самара......
  • 8 наблюдател

    22 43 Отговор
    Правителството на ПП-БСП-ИТН-ДБ беше разтърсвано от непрекъснати скандали за пари, Украйна и т.н.И този дето ги създаде Президента и той се отврати от тях-СЕГА БОЙКО ИМ БИЛ ВИНОВЕН НА ТИЯ НЕКАДЪРНИЦИ!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Мимч

    24 16 Отговор
    Стига с твоите пропаганди.Никакво оръжие за Украйна От такова бързане загиват и хора в,, Арсенал,,
  • 13 Тоя никога

    39 5 Отговор
    Не се е срамувал от това, че природата му е отредила да е цървул. А всички знаем, че колкото и да лъскаш един цървул, лачена обувка от него не става.
  • 14 Иван Сотиров Вечния Мишок от бившето

    40 3 Отговор
    СДС, Койти 20год Мишкари в СОС, участник в схемите с Заменките на всички нива, и Лобист на "печелившите" обществените поръчки в Столичната Община! На Хранилка където има за харчене или вземане на пари!! Дребен но Вреден за жителите на София! Гласуваха 3%данък за, Общината при сделки да граждани с имотите им?? Общината да нее съсобственик на тези имоти, това е Пладнешки обир от страна на СОС и Столична община!!
  • 15 Бисер

    23 2 Отговор
    Всичко знае Сотиров,ВСИЧКОООО!Дори съм сигурен,че може да каже и резултатите от изборите. Знае човека,знае
  • 16 Къв е тоя

    33 5 Отговор
    Гнусньо, поредния разбирач.
    Айде марш при геьовете.
  • 17 7776

    10 14 Отговор
    Посочената в първите редове коалиция е единствената разумна и работеща....
    Ххх ардвардските Измамници вън от България..

    Коментиран от #34

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Реално

    10 19 Отговор
    Буда е главния виновник за избора на един никому известен фатмак, профилиран от КГБ-Решетников, предложен от агент Гоце, презентиран от слаФчо и оставен да се бори с неизбираемата Цецка !
    Буда и пРезидента са в комбина от самото начало.

    Коментиран от #31

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 пешо

    18 10 Отговор
    пак виновни са пп и дб 12 години ни управлява путиниста боко е стига
  • 23 Бамби

    14 3 Отговор
    Все идиотски и самоубийствени идеи!
  • 24 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 0 Отговор
    ПОЛИТИЦИТЕ ни имат за будали а БГ НАРОД СТРАДА
  • 25 абе

    13 8 Отговор
    Боко и Доганя - проатлантици??? единият прави газопровод на Русия, другия със сараи на територията на руската рафинерия... смех...тия са Руски-ДС проксита отвсякъде
  • 26 Лейди Ди

    13 5 Отговор
    Истината е само една - БЪЛГАРИЯ В МОМЕНТА Е ЕМАНАЦИЯ НА ГОЛЯМАТА ИЗМАМА ОТ 1989-1998!
    ИЗМАМАТА С "НЕЖНАТА РЕВОЛЮЦИЯ" ;
    ИЗМАМАТА С " КРЪГЛАТА МАСА";
    ИЗМАМАТА С КОНСТИТУЦИЯТА ;
    ИЗМАМИТЕ И ПРИСВОЯВАНЕТО НА ЗЛАТНИЯ РЕЗЕРВ, НА ВЪНШНО-ТЪРГОВСКИТЕ ДРУЖЕСТВА, НА ПЕНСИОННИЯ ФОНД, НА СПЕСТЯВАНИЯТА НА ХОРАТА И В ПОСЛЕДСТВИЕ НА БАНКИТЕ!!!!
    ИЗМАМАТА В СДС.
    ТОВА Е КОРЕНА НА ЗЛОТО!
    КОЙ СТОИ В ДЪНОТО И ИМА ПОЛЗА?????
    БКП/БСП !
    КОСТОВ, ЦАРЯ, БОРИСОВ, И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ СА
    В СЛЕДСТВИЕ ОТ ГОРЕИЗБРОЕНИТЕ ИЗМАМИ !
    ИЗВОДА:
    ГОРЕИЗБРОЕНОТО ДОВЕДЕ СЛЕД СЕБЕ СИ РОЕНЕТО НА БСП И СЪЗДАВАНЕ НА МНОЖЕСТВО ПАРТИИ - САТЕЛИТИ/ЛУМПЕНИ, С ЦЕЛ - ЗАБЛУДА НА НАРОДА!
    ЗА ДА ИСКАМЕ БЛАГОДЕНСТВИЕ И ПРОСПЕРИТЕТ:
    1. ДА СЕ СЪЗДАДЕ ИСТИНСКО МОЩНО ГРАЖДАНСКО ДВИЖЕНИЕ!
    2. ДА СЕ ЗАБРАНЯТ ДОСЕГАШНИТЕ ПАРТИИ И ДА СЕ РАЗСЛЕДВАТ ЗА ИЗМАМА И ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА;
    3. ДА СЕ СТАРТИРА ПРОГРАМА ЗА СМЯНА НА КОНСТИТУЦИЯТА С ПЪРВО ДЕЙСТВИЕ - ПРИВИКВАНЕ НА ЦАРЯ И ОБЯВЯВАНЕ НА РЕФЕРЕНДУМА 1946 ЗА НЕЗАКОНЕН!
    ЗАЩОТО, ДЪРЖАВАТА НИ Е НЕЛЕГИТИМНА / НЕЗАКОННА - НАСТОЯЩАТА КОНСТИТУЦИЯ СЪЩО!
    МЕЖДУНАРОДЕН СЪД ЗА ВИНОВНИТЕ ЗА ГЕНОЦИДА!

    Коментиран от #44

  • 27 От кухнята

    10 6 Отговор
    В тази световна ситуация смятате ли, че герб ще поискат вот на недоверие без консултации с даден стратегически партньор? Нали са АПОЛОГЕТИ" на Евроатлантизма?Ами този партньор чрез Митов и Дончев подложиха динена кора на шефа си и го изпързаляха по Станиславски. Сега е притиснат до стената. Той няма достатъчно интелект, за да прозре последствията и ще последва публикуването на скритото име по закона Магнитски. За какви 5 рубли става дума?
  • 28 Аршлох

    13 2 Отговор
    Гусина,не беше ли от котилото на стратега М@ вър от Драгалевци ?За тях да се говори само добро или нищо,като за знаете кои.
  • 29 Сиганин

    23 3 Отговор
    И в трите телевизии представители на ГЕРБ, народе спиш ли?
    Много бързо забравяте до къде ни приземи Бойко. Ако ПП и ДБ участват в коалиция с ГЕРБ ги отпишете като партии.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Ами

    9 0 Отговор

    До коментар #20 от "Реално":

    Вече се обърках ,кой кой е,ама ни направиха на маймуни
  • 32 нннн

    15 2 Отговор
    6,5 милиона население, 6,6 млн избиратели в избирателните списъци??? Изборите трябва да се анулират!
  • 33 Тези дребни

    18 5 Отговор
    Политически сметкаджии ли са виновни, че за герб гласуват само зависимите от тях финансово? Да герб са едри политически играчи с една цел ограбването на народа.
  • 34 Снонимен

    14 2 Отговор

    До коментар #17 от "7776":

    Този сотиров, защо не си навре анализа в някъде си...,ама от всезнаещи глупаци на тулупа
  • 35 Тома

    14 3 Отговор
    А този писач не знае ли че половината депутати на герб заедно с тиквата са за затвора ако спазваме законите
  • 36 Българските турци

    6 3 Отговор
    Ето още един според който е крив пак народът!!
    А всяка нация си има характерни само за нея принципни норми които никой не би и помислил да ги прегази !...Единствено в България не е така ! От векове насам българският елит (царе,боляри,политици,интелектуалци и бизнес) не са съумели да засадят единството в съзнанието на народа си ! Поради това принципите не могат да пуснат корени в националното самосъзнание на българите ! Именно затова днес българинът е в един безкраен ФИЛОФОБИСТИЧЕН хаос ...Затова България следи световния политически ветропоказател за да може да се приюти винаги под най силната "мишница" на деня ...на ЗАВЕТ ! ! ! Изминали са 144 години от 3 март а България и българите все още се лутат в хаоса на Европейските интриги..и се мъчат да определят чий.камшик повече боли от турския…Единственно "Диктаторътъ" Стамболов и "селянинът" от Правец съумели що годе да лавират между западните и източните далавери и постигнали някакъв прогрес в България...Диктатор и селянин !?... A имахте начело Демократ с Харвардски мозък и Канадски паспорт!...България към Марс ли полетя ?!...Или жонглира на ръба на икономическа и демографска пропаст ?!
  • 37 Странно

    13 4 Отговор
    Прелистих набързо, написаното от този и бях,меко казано възмутен! Казва, че предишното правителство били некадърници,но най -доброто за България било, стабилно правителство с участието на ГЕРБ, ПП и ДБ?!?!?! Дали пък целия вой не е само и само ГЕРБ да се върнат на власт?!?!?!
  • 38 Чокочоко

    13 4 Отговор
    Митрата активира всякакви да убеждават, че не той е причината за кризата. Чакат ПП и ДБ да клъвнат, за да може после хората да си кажат " ето и тия са като ония". Много удобно повтарят, че ДБ участвали в коалиция с ГЕРБ през 2013, но премълчават, че след като Толупа отказа дълбоката съдебна реформа и ДБ се оттеглиха. Сега постоянно го повтарят. Ето това им е тактиката на крадците.
  • 39 Мдааа ... ясно беше

    9 1 Отговор
    Айде циливайте се с ГЕРП това се очакваше, заслужете си сребърниците от Америка за България...
    На демоКРАДЕЦ вяра нямай!!!
    Е и как да им верваш на тия демоКРАДЦИ като навремето 2014г. ДСБ /реформаторски блок/ се клеха преди изборите никога с ГЕРБ, подлъгаха ни та ГЛАСУВАХМЕ за тях, а после за пустия кокал ни се подиграха и се прегърнаха и целунаха с бай0ня!!!!
  • 40 1111

    4 0 Отговор
    Сметкаджиите си вкараха автогол. Депресираните да излязат и да гласуват следващия път! С "не подкрепям никого" няма да стане!
  • 41 Този е странен

    6 4 Отговор
    Коалиция ГЕРБ Възраждане и ДПС и незоразумението ИТН свалиха от власт управлението на ПП с измислени причини. Сега същата коалиция да бъде така добра да ни "измъкне от хаоса" като толкова го може. ГЕРБ защо не подкрепи правителството на ПП в предишния парламент? Нали сега точно това предлагат.

    Коментиран от #43

  • 42 НЯКОЙ

    4 0 Отговор
    Сега празните кофи ще дрънчат с умопомрачителни "анализи и прогнози" - уважаеми сънародници, запушете си ушите!
  • 43 Българските турци

    5 0 Отговор

    До коментар #41 от "Този е странен":

    Защо все някой трябва да ви "измъкне от хаоса" ?!... Вие нали сте народ с достойнства ?!... Дайте отпор...обединете се и изритайте всякакви мафиотски и корумпирани "кърлежи" които смучат ресурсите на българската държавност !!! И крайно време е да разберете че Демокрацията не се гради с протести и демонстрации а с принципи , единство и труд...труд в буквален смисъл...с пот на челото в заводи и фабрики...на полето и по нови строежи !!! Никой не дава нищо на никого БЕЗВЪЗМЕЗДНО нито преди години СССР ... нито днес след години ЕС и НАТО !!!
  • 44 Българските турци

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Лейди Ди":

    Ако беше президентска система в България...в момента никой нямаше да говори за следващи избори или за това колко ще просъществува новият парламент!!...Все някак българите щяха да си изберат един президент и той щеше да състави правителство... от кадърни или некадърни политици и седем впрегатни партийни сили в парламента и щеше да ръководи някак си България един мандат!...Ако е успешен може би и 2 или 3 мандата?...България изживя такива времена !... Всички пак си мрънкаха и мърмореха... но колкото и да не е много богато но поне добре си живееха !?..Толкова трудно ли е да се осъществи онова национално равновесие с което България да заживее пак в нови "сладки времена"?!...
    Президентската система е най изгодна за България!!...Просто се обърнете назад и кажете освен Батемберг , Стамболов , Фердинанд, Борис ІІІ и Тато какви блестящи личности е имало на Бъгарската политическа арена които са се запечатали в историческата памет на Българите от Третата Българска Държава?!...
  • 45 бай Даньо

    1 0 Отговор
    Поздравления за автора. Не съм чел по смислен анализ на днешната ситуация от месеци. Аз самия от скромната ми трибуна говоря същото когато имам щастието да не ме изтрие мисирката на фитките защото съм написал повече от едно изречение.