11 Октомври, 2022 15:27 1 058 4

На британския Върховен съд ще отнеме месеци, за да реши за нов референдум в Шотландия

  • шотландия-
  • независимост-
  • великобритания-
  • никола стърджън

Правителството в Лондон казва, че това означава, че е ясно, че само то може да одобри евентуално гласуване

На британския Върховен съд ще отнеме месеци, за да реши за нов референдум в Шотландия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Върховният съд на Обединеното кралство заяви във вторник, че ще отнеме месеци, за да вземе решение дали шотландското правителство може да проведе втори референдум за независимост през следващата година без одобрението на британския парламент, предава Ройтерс.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън, лидер на Шотландската народна партия (ШНП), заяви, че иска да проведе вот за независимост на 19 октомври 2023 г., но той трябва да бъде законен и международно признат.

Британският премиер Лиз Тръс и нейният предшественик Борис Джонсън заявиха, че няма да дадат разрешение за какъвто и да е референдум, като казаха, че този от 2014 г., в който шотландците отхвърлиха прекратяването на 300-годишния съюз с 55% срещу 45%, е събитие за едно поколение, което не трябва да се повтаря.

ШНП обаче казва, че гласуването през 2016 г. Великобритания да напусне Европейския съюз, на което мнозинството шотландски гласоподаватели се противопоставиха, е променило съществено обстоятелствата.

Върховният съд, който има правомощия по всички граждански дела в Обединеното кралство, сега трябва да реши дали шотландското правителство може да приеме закон, който да позволи втори референдум без одобрението на парламента на Обединеното кралство в Лондон.

"Вероятно ще минат няколко месеца, преди да вземем решение", каза Робърт Рийд, председателят на Върховния съд, при откриването на двудневни изслушвания, които според него представляват "върхът на айсберга" в случая.

Съгласно Закона за Шотландия от 1998 г., който създаде шотландския парламент и прехвърли някои правомощия от Уестминстър, всички въпроси, свързани със Съюза на Шотландия и Англия, са запазени за парламента на Обединеното кралство.

Британското правителство казва, че това означава, че е ясно, че само то може да одобри евентуален референдум.

Въпреки това ШНП, която доминира шотландската политика повече от десетилетие, спечелвайки огромното мнозинство от местата в Шотландия на изборите в Обединеното кралство през 2019 г., казва, че това означава, че възгледите на шотландците се игнорират.

Миналата година тя обеща да проведе втори референдум, ако дойде на власт след избори за шотландския парламент и впоследствие беше преизбрана, макар и с подкрепата застъпващите се за отделяне шотландски "Зелени".

Лорд адвокатът Дороти Бейн, най-високопоставеният юридически служител на шотландското правителство, каза пред съда в Лондон, че е в обществен интерес Върховният съд най-накрая да реши дали може да се проведе референдум без съгласието на британския парламент и правителство.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    8 2 Отговор
    Референдума е визша форма на демокрация, да направим референдум за излизане на България от ЕС и НАТО.

    Коментиран от #3

  • 2 честен ционист

    6 0 Отговор
    Тромава западна бюрокрация. Ако възложите на Вова провеждането на референдума, точно за 4 дни ще се освободите от многовековния британски хомот.
  • 3 честен ционист

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    Направете де, с машините на Гуайдо..
  • 4 Скотиш спринг

    8 0 Отговор
    Свобода за Шотландия! Русия да помогне на Шотландския народ да се освободи от колониалното и краварско робство!
Новини по държави: