Last news in Fakti

14 Октомври, 2022 22:35 6 884 5

Човекът, който пасва като дялан камък на всеки пост

  • джереми хънт-
  • великобритания-
  • лиз тръс-
  • брекзит-
  • куази куартенг

Джереми Хънт наследява Куази Куартенг като финансов министър на Великобритания, чийто престой се оказа един от най-кратките на поста в британската история

Човекът, който пасва като дялан камък на всеки пост - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Джереми Хънт наследява Куази Куартенг като финансов министър на Великобритания, чийто престой се оказа един от най-кратките на поста в британската история.

В опит да заздрави собствените си позиции като премиер, Лиз Тръс прибегна до един човек, считан от мнозина за "дялан камък, който пасва навсякъде", но от друга страна, чието време на високи постове е "безвъзвратно отминало", посочва Ройтерс.

Второто не се оказа вярно, а за първото тепърва ще се разбере.

След като се оказа най-дълго управлявалият здравното министерство на Острова и след два по-кратки престоя начело на министерствата на външните работи и културата, Хънт се оказа почти ненужен в лидерските редици на консерваторите.

Причината - два неуспешни опита да оглави партията. През 2019 г. той беше победен от Борис Джонсън като наследник на Тереза Мей, а преди броени месеци отстъпи, при това твърде убедително, в надпреварата за наследник на Джонсън, спечелена в крайна сметка от Тръс.

"Ясно ми е, че обикновено има само един шанс", каза Хънт, след като загуби битката през 2019 г.

Той подкрепи това лято Сунак в борбата за лидер на консерваторите, която и обяснява защо се оказа извън кабинета на Тръс, след като тя стана премиер на Великобритания.

Но "дяланият камък" си остава такъв докрай. Именно затова Тръс прибегна до Хънт и го "извади от нафталина", за да го натовари с неблагодарната задача да успокои финансовите пазари след Куартенг.

Назначението на умерения Хънт има за цел и да внесе успокоение в редиците на консерваторите, които недоволстват от представянето на Тръс като премиер след само месец на поста, докато в същото време преднината на лейбъристите в проучванията на общественото мнение расте неудържимо.

"Назначаването на Хънт като министър на финансите е умен избор", написа в Туитър депутатът от консервативната партия Бърнард Дженкинс. "Той е уважаван от всички парламента".

За Хънт се смята, че подкрепя намаляването на данъците, а Тръс е на мнение, че той споделя вижданията ѝ за икономика с ниски данъци и висок растеж. "Той е сред най-уважаваните и опитни политици и споделя моите убеждения и амбиции за нашата страна", заяви Тръс, представяйки Хънт за нов финансов министър.

При опита си да наследи Джонсън, Хънт се беше обявил за корпоративен данък от 15 на сто с цел възраждане на стагниращата британска икономика. В момента данъкът е 19 на сто, а догодина ще бъде повишен на 25 на сто.

Анализатори са на мнение, че каквото и да говори Хънт, той ще се сблъска сега със същите проблеми като своя предшественик - как да балансира сметките като намалява данъците и същевременно поддържа високи публичните разходи.

Ако успее да го направи - явно е дялан камък.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Илф и Петров

    12 0 Отговор
    Другаря директор не знае какво ще ръководи,но знае че ще ръководи.
  • 2 Сатана Z

    5 0 Отговор
    Предизборната платформа на Лиз Тръс беше намаляване на данъците насред инфлацията,кото беше кауза пердета.Сега ще си сърба попарата и това е последният шанс на торите за да няма предсрочни избори.
    Но правителството все пак започна да изплаща енергийните помощи обещани на населението.

    Z

    Коментиран от #4

  • 3 yaйтнойз

    3 0 Отговор
    Една сватба с много души вмирисани на къри мисля, че ше оправи нещата...
  • 4 Гъгри

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана Z":

    Прибери пердетата
  • 5 0088

    2 0 Отговор
    ДЕМЕК. МАРКОНИ
Новини по държави: