Last news in Fakti

8 Октомври, 2022 10:00 1 478 8

Успя ли #MeToo да сложи край на сексуалния тормоз?

  • #metoo-
  • холивуд-
  • харви уайнстийн

Пет години по-късно Харви Уайнстийн е в затвора за изнасилване, осъден на 23 години

Успя ли #MeToo да сложи край на сексуалния тормоз? - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

#MeToo - с този хаштаг жените по цял свят разказват за сексуалното насилие, на което са подложени. Това, разбира се, доведе до санкции, но дали пет години след възникването на движението е настъпила реална промяна?

Когато на пети октомври 2017-а година "Ню Йорк Таймс" публикува статията "Харви Уайнстийн е плащал с десетилетия на жени, за да мълчат за сексуалния тормоз, на който ги е подлагал", вестникът едва ли е могъл да предполага, че тя ще предизвика световен медиен феномен. В материала си журналистките Джоди Кантор и Меган Туохи разкриват, че холивудският магнат, продуцирал безброй хитове и спечелил "Оскар", е упражнявал сексуално насилие и тормоз над жени в продължение на десетилетия. Междувременно по целия свят избухват демонстрации срещу сексуалното насилие, а феминистките на Запад настояват за промяна на системата.

Движението #MeToo възниква именно от статиите за Харви Уайнстийн. След призива на американската актриса Алиса Милано жените започват да споделят сведения за сблъсъка си със сексуалното насилие в социалните мрежи под хаштага #MeToo (Аз също). Още в първия ден той е използван 200 000 пъти в Туитър. А на следващия ден - над половин милион пъти. #MeToo се превръща в тренд в повече от 85 държави и намира еквиваленти на много различни езици. Хаштагът е въведен за първи път в социалната мрежа My Space от правозащитничката Тарана Бърк през 2006-а година покрай работата ѝ с млади жертви на сексуално насилие.

Какво става оттам нататък?

Пет години по-късно Харви Уайнстийн е в затвора за изнасилване, осъден на 23 години. Други известни личности като американския актьор Бил Козби също получиха ефективни присъди. И френският фотограф Жан-Клод Арно беше осъден за изнасилване. Това създаде толкова големи проблеми на Шведската академия, връчваща Нобеловата награда за литература, на която съпругата му е член, че институцията замрази присъждането на наградата за една година.

Джоди Кантор и Меган Туохи заедно с журналиста от "Ню Йоркър" Ронан Фароу спечелиха наградата "Пулицър" за публицистика в служба на обществото. Техните разследвания залегнаха и в основата на филм на германската режисьорка Мария Шрадер под заглавието "Тя каза".

Правото на аборт също зае място в дебата, предизвикан от #MeToo. През 2022-а година Германия облекчи параграф 219а, т.нар. забрана за реклама на абортите, заради която лекарите дори не можеха да предоставят информация за интервенцията на своите сайтове.

Постижения, но и регрес

Успоредно с успехите се появи обаче и "обратно движение". През 2018-а година тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп назначи Брет Кавано за съдия във Върховния съд, въпреки че срещу него имаше обвинения в сексуално посегателство.

А през 2022-а година пък Върховният съд на САЩ отмени съдебно решение от 1973 г. (известно като делото "Роу срещу Уейд"), на което в продължение на десетилетия се базираха правата за аборт в страната. Унгария също затегна законодателството си за абортите. А съдебният процес срещу Амбър Хърд и бившия ѝ съпруг Джони Деп демонстрира пред световната общественост, че жените, които се осмеляват да разкажат публично за преживяното насилие, все още могат да бъдат посрещнати с презрение и подигравки.

Нужни са дела, а не думи

И ако пет години след #MeToo жените в Афганистан и Иран рискуват живота си, за да отстояват човешките си права, то британската феминистка Лора Бейтс призовава Запада да подкрепи думите си с конкретни действия. В книгата си "Да променим системата, а не жените", тя поиска спешни реформи в съдебната система, полицията, политиката, образованието и медиите.

Движението #MeToo разкри, че сексуализираното насилие срещу жени е системен проблем в световен мащаб. Лора Бейтс, която е основателка на проекта "Ежедневният сексизъм", призовава от това да се направят и съответните изводи: "Нищо няма да се промени, докато не признаем, че проблемът е в системата, а не в жените", написа тя в петата година от създаването на движението #MeToo.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ако ви прави впечатление,

    15 0 Отговор
    всички обвинявани мъже са богати. Как пък не се оплака някоя от обикновен, с нормални доходи мъж. Продуценти, холивудски актьори, порноактьор, шефове от най-висок ранг (напр. МВФ) президенти (2-ма на САЩ) , бодигард, обаче той пък насилван от богатата Марая Кери. Трябва закон за някаква давност. Не може да се оплакваш от 91-годишния Дж. Буш-старши, че те опипвал преди 30г. по време на снимка. Не ги помня всичките, но докато правили кариера не подбирали къде и с кого, а сега се сетили, че били опипвани или им били правени нечисти предложения (и то само от сега богатите). Аз бих предложил един срок от 7 дни, достатъчно време поне да заявиш за сексуален тормоз и след това - минала е давността - да не си мълчала.
  • 6 Както каза

    13 0 Отговор
    Катрин Деньов - ако продуцентът те покани в хотелската си стая на кафе, отвори ти вратата само по слипове и ти влезеш не го обвинявай после в сексуален тормоз.
  • 7 Хххххх

    9 0 Отговор
    Напротив - само влоши нещата за жените. Вече ще има по-малко възможности за развитие, защото мениджърите НЯМА да ги обучават и все по-малко ще ги вземат на работа. Компаниите няма да рискуват името и репутацията си с водене на дела за сексуален тормоз.
    Честито дами, отрязахте клона на който седяхте.

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.