Last news in Fakti

22 Октомври, 2022 13:00 2 921 20

Разногласията между Париж и Берлин се задълбочават!

  • франция-
  • германия-
  • аец-
  • руски газ-
  • енергетика

Днес тази зависимост между двата енергийни източника е пагубна

Разногласията между Париж и Берлин се задълбочават! - 1
Снимка: Фейсбук/Божидар Чеков
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Следствие на войната в Украйна енергийната криза заплашва както цялата европейска индустрия така и нуждите за отопление на 450 милиона европейски граждани. Няма ден в който някой управляващ да не призове публично за солидарност между страните членки. На последното заседание състояло се в Брюксел тази фасадна солидарност започна да се пропуква, защото стана ясно, че Германия изобщо не държи сметка за интересите на останалите страни членки.

От няколко месеца нейни представители обикалят САЩ, Норвегия и Персийския залив за да склюват самостоятелни договори за доставки на синьо гориво. Този немски егоизъм дразни всички останали страни, особено по-малките, защото те не разполагат с финансовите възможности на Берлин от една страна и са в пълно противоречие със спогодбите за обща енергийна политика проповядвана от Брюксел.

Освен това Германия въведе ценови щит от 200 милиарда евра за да предпази собствените си индустрии и население и по този начин наруши едностранно законите на свободна конкуренция на европейския пазар.

Пак водена от вътрешно политически нагласи, предимно към "Зелените", немските политици наложиха, преди избухването на войната, цените на електроенергията в Европа да зависят от цените на газа. В тази постановка прозира съперничеството между френската енергийна политика, почиваща върху атомната енергия и немската изцяло зависеща от руския газ. Днес тази зависимост между двата енергийни източника е пагубна, защото тика цените на тока във всички области на икономиката към непознати висини и е главен двигател на инфлацията. Френският президент Еманюел Макрон единствен се осмелява да критикува този принцип. Чрез опозицията си на немския егоизъм той защитава интересите на всички страни разполагащи с атомни централи.

На срещата в Брюксел той предизвика разговор на четири очи с Олаф Шолц. Какво са си казали двамата управляващи на двете най-развити икономики не се знае. Самият факт, че те са останали заедно едва 15 минути, не вещае нищо добро за проблемите, които се трупат пред европейците.

Дали следствие на разговора им, или в резултат на растящото напрежение между двете страни, Съвета на министрите на Франция и Германия, предвиден за 26 октомври във Фонтенбло, бе анулиран.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 £€¥√

    35 1 Отговор
    Няма ден в който някой управляващ да не призове публично за солидарност между страните членки

    Ъъ,нали Украйна не е страна членка (все още)
  • 3 Ъъъъ

    7 53 Отговор
    Нищо бе, важно е, че Ганьовците се радват, че Путин разбива Украйна! Понеже тока от Украйна, щеше да е за Европа (а може би са забравили путинистите, че България е в Европа и ЕС, та толкова се радват на Русия?)! България трябва да бъде изхвърлена от ЕС. Не заслужава да бъде в ЕС и НАТО!

    Коментиран от #9, #17, #19, #20

  • 4 Даю

    8 6 Отговор
    Хибридните простотии на господин чеков
    Не че е познал нещо някога
  • 5 .....

    0 27 Отговор
    Руските пасквили си личат отдалеч. Даже и без дисклеймъра на редакцията :)))))
  • 6 Ами ето, на:

    22 4 Отговор
    Няма ден в който някой управляващ да не призове публично за солидарност между страните членки.
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------
    Ще се топлим със "солидарност". За мен ако може една шведка- да ме топли...

    Коментиран от #7

  • 7 ЕКомисия

    3 20 Отговор

    До коментар #6 от "Ами ето, на:":

    За русофилите по една "шведка" от Максуда. Толкова са заслужили в живота. Вече няма "комунизъм", да има "поравно" :))))))
  • 8 Тъпунгери, баце

    29 0 Отговор
    са начело на ЕС!
  • 9 Първо, на Европа, западната

    41 3 Отговор

    До коментар #3 от "Ъъъъ":

    въобще не и пука за България. За тях ние сме пазар за техните боклуци и източник на работна ръка.
    Второ, Европа я разби Америка, защото Америка не иска силна Европа, еле па силна Европа в съюз с Русия.
    Третео, Ганьо, поне тоя на повече годинки, е видял и е разбрал как стоят нещата.

    Коментиран от #11

  • 10 Знайко

    5 17 Отговор
    Французите да не се правят на "ЧИСТИ". Ядрената енергия не е чиста енергия. Француьите направиха много лошо, като обявата ядрената енергия за "ЗЕЛЕНА". И не само я обявиха, ами нскараха и ЕС да я обяви за зелена.

    Другия път когато французите обвиняват някоя държава, че защитавала само своите интереси и не се интересувала от европейска солидарност. Да си припомнят какво направиха с българските тираджии. Да си припомнят, колко много се замърсява околната среда с СО2 заради малоумните местене на ЕС между брюксел и Страсбург...
  • 11 Ъъъъ

    3 12 Отговор

    До коментар #9 от "Първо, на Европа, западната":

    Мдааа Ганьо е разбрал да. Да стои в ЕС и НАТО, а да вика за Русия!
  • 12 мучо

    5 0 Отговор
    ама те отдавна се ритат по кокълчетата бе, от оттеглянето на меркел.......
  • 13 И КО" СЯ ????

    18 1 Отговор
    И ко ся .....всеки ще си прави туй което реши ????? Ама ще има Европейска солидарност .....ние т.е. най бедните да плащаме 7..8 пъти по скъп ток и да стоим на студа .....ама тия 💰 да ги дадем на УКРО -Нацистите ! Браво на изкуфелите промити мозъци на ЕС !
  • 14 Хи хи хи ! Голям майтап !

    23 2 Отговор
    ФАШ се разпада .....ЕС - също !
    Защо ритаме толкова много да влезем в свинарника ??????
  • 15 Етооооооо

    20 1 Отговор
    Богатия си е богат .....за какво му е да взема бедния при себе си .....освен за слуга !
  • 16 нннн

    12 2 Отговор
    Като гледам накъде водят Европа, се сещам за картината на Брегел ,,Притча за слепците"...
  • 17 Мамул

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ъъъъ":

    Дадох ти минус за цялостно творчество към теб и към политиката на "сектата"ти! Но "България трябва да бъде изхвърлена от ЕС. Не заслужава да бъде в ЕС и НАТО" си прав!
  • 18 Няма да ги подмине

    9 1 Отговор
    "проклятието на Еленски". Вече няколко премиери си отидоха покрай него. И около Фон дер Лайен се мъти голям скандал, този път покрай сделката на ЕС с "Пфайзър" и есемесите между нея и генералния директор. Говорим за милиарди евро. Вижте пресконференцията на евродепутати от създадената за целта комисия и ще видите как т. нар. "конспиративни теории" са на път да излязат чиста истина, дори тези, които ми се струваха доскоро съмнителни.
  • 19 Иван

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ъъъъ":

    ЕС се разпада, референдум за ЕС и НАТО.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.