9 Ноември, 2022 13:27 1 935 23

Сключиха ли примирие ПП и ГЕРБ?

  • герб-
  • пп-
  • примирие-
  • кирил петков-
  • бойко борисов-
  • правителство-
  • кабинет

Добре е да има примирие преди решителната битка за евентуален предсрочен вот догодина

Сключиха ли примирие ПП и ГЕРБ? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Едночасовите разговори пред медиите между ГЕРБ и "Продължаваме промяната" във вторник бяха успешни - просто защото се състояха, и то цивилизовано. Даже има и малък резултат от тях - ще продължат в експертни групи по бюджета за догодина.

"Продължаваме промяната" настояха ГЕРБ да подкрепи искането им парламентът с декларация да призове служебното правителство да внесе нормален бюджет за 2023-а. Кабинетът отказа това с разбираемия довод, че е безсмислено при липсата на парламентарно мнозинство, което да подкрепя изпълнението му. И внесе в парламента предложение за продължение на настоящия бюджет до първите месеци на следващата година.

Някаква полезна работа бе свършена

Разминаванията между ПП и ГЕРБ по макроикономическите параметри са драстични, защото според Асен Василев брутният вътрешен продукт догодина ще е с 30 милиарда лева по-висок, което дава възможност за много допълнителни разходи: за увеличение на минималната заплата със 150 лв., за увеличение на пенсиите с по 10 процента от първи януари и от първи юли, за увеличение на заплатите в образованието и здравеопазването и т.н. Въпреки това бюджетният дефицит щял да спадне до 2,1 процента и така да има още възможности за харчене до заветните три на сто от БВП. Според Кирил Ананиев и Делян Добрев обаче това са нереалистични прогнози, базирани на остарели разчети на МВФ, и подобни разходи могат да увеличат външния дълг.

Всъщност целта на срещата ПП-ГЕРБ бе да се стопи политическият мраз между тях, който прави невъзможно не само създаването на правителство, но и извършването на някаква полезна работа от този парламент преди да отидем на избори. И то разбираема за гражданите работа - а не парламентът за четвърти път за тази година да се занимава със собствения си правилник, сякаш това е най-важната дейност на депутатите, по-важна от избирането на редовен кабинет и приемането на редовен бюджет.

Под натиска на безизходицата

Парламентът вече показа, че може да работи в режим "тематични мнозинства", но от това избирателите на основните парламентарни партии буквално станаха разногледи. ГЕРБ например с едно мнозинство е за връщането на хартиената бюлетина, с друго е в коалиция с "Демократична България" и ПП за оръжието за Украйна, в трето ПП е само отчасти с ГЕРБ и ДБ за втората партида изтребители F-16, в четвъртото, за бюджета, вероятно ГЕРБ и ДБ ще са в един по-консервативен отбор, а ПП и БСП - в друг, по-социален.

Шизофренната ситуация бе заложена от самия старт на 48-ото Народно събрание, когато в избора на негов председател аксиоматично се привидя бъдещо управленско мнозинство. И в безизходицата компромисно се стигна до нежелания от никого избор на Вежди Рашидов, който рядко води парламентарните заседания. За антикорупционните формации той е "главният мултак на републиката", а за ГЕРБ е човекът, който се застъпваше за посланик Елеонора Митрофанова и помрачава евроатлантическия образ на партията.

Сега партиите сякаш правят опит да покажат, че хем могат да са от двете страни на фронта, хем да не се приема всяко тяхно действие като предателство. И особено - да не се държат като скачени съдове - най-вече ПП и ДБ, иначе да следва отказ от идеологически позиции. Като например ПП да гласува шарено за самолетите, а ДБ да започне да се чуди как, критикувайки бюджетния волунтаризъм, да не се окаже в един отбор с ГЕРБ.

Примирие преди решителната битка

Но този опит е закъснял и е вече невъзможен. Основната политическа задача на един новоизбран парламент е да излъчи управленско мнозинство. Гражданите са на предела на търпението си и искат редовно правителство. Избирателите на ГЕРБ няма да простят на своите отказа от управление, след като са първа сила и вече две години не са на власт, а и централната власт е ключов инструмент да запазят и разширят позициите си на местните избори идната есен. Избирателите на ПП и ДБ пък няма да простят на своите партии управление на всяка цена. Играта кой да е виновен, че отиваме пак на избори, вече е с нулев резултат - и едните, и другите ще са губещи след два месеца парламентарно безплодие насред инфлация и световна несигурност. Неслучайно Бойко Борисов веднага след срещата ГЕРБ-ПП заговори, че няма значение с чий мандат ще бъде избран кабинетът, важното е да има такъв и всички партии, без "Възраждане", да подкрепят по един или друг начин базисни политики.

Затова основната задача на вчерашната среща бе да стартира процес на снижаване на острата политическа конфронтация и да се стигне до някакво правителство, отлагайки предсрочните избори. Нещо като примирие преди решителна битка за евентуален предсрочен вот догодина. След десетина дни може да се навлезе и в ключовата фаза на примирието, когато парламентарната рулетка се завърти паралелно със Световното първенство по футбол. Тогава политическите маневри ще се радват на мижав публичен интерес и могат да бъдат преглътнати с великодушна досада - да свършва най-сетне тая мъка. А след Световното идват Коледа и Нова година с неизменните пиратки и фойерверки - вече в чест и на един мижав кабинет.

Автор: Веселин Стойнев


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    14 4 Отговор
    Крадливите продажници даже у коалицийка ще се Гушнат. Иначе мустафата вади компроматите. И не само. Честито Робе Овца!
  • 2 !!!?

    13 1 Отговор
    Новият хит - "Стерилен Кабинет" !!!?

    Коментиран от #12

  • 3 !!!?

    13 1 Отговор
    Новият хит - "Стерилен Кабинет" !!!?

  • 4 Някой

    13 5 Отговор
    Ако да, то народа загуби. Двете мафиотски структури, ако се обединят, става една още по-голяма мафиотска структура.
    Дано не е вярно това, че иначе по-добре да пускаме кепенците.
  • 5 Гласове от зайчарника в Банкя

    8 2 Отговор
    ПП и ДБ подариха на Бацо cтpaпон, а той им подари по едно кюлче, все пак ще сядат на баница за 20 милиарда!
  • 6 Мафията...

    8 3 Отговор
    и мафията се сдушиха! Балъците са оф цете, които гласуват за мафиоти!
  • 7 Реалист

    9 1 Отговор
    Ако сключат сделка пп на следващите избори бел ден нема да видят:)
  • 8 Иван Тушев

    9 2 Отговор
    С ГЕРБ не трябва да има никакво разбирателство и примирие. Те са злобни и коварни и който им тръгне по гайдата ще бере много ядове.
  • 9 Гражданин за Евро Развитие на Борисов

    1 5 Отговор
    Щом Бойко е казал че са си стиснали ръцете значи е така и точка, няма 16 политики и други глупости. На следващите избори никой да не гласува за промяната, че Бойко ще ви накаже с невалидна бюлетина. Гласувайте за герб, дъпъсъ, янев, израждане и итн.
  • 10 Ти си

    1 1 Отговор
    Интереса клати феса , нищо ново .. ....
  • 11 Разбира се ,

    4 0 Отговор
    че не са ѝ това няма как да стане ! Какво примирие със злосторници , както на България , така и за гражданите ?
  • 12 Телевизия Бобов дол

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "!!!?":

    Стерилен като безплоден или стерилен като чист ?
  • 13 БгТопИдиот

    4 0 Отговор
    Конфронтацията между козак 1(ГРЕБ) козак 2 (Пит.П)е шоу за простолюдието.
  • 14 СЗО

    5 1 Отговор
    Единствено мнозинство, което си струва е за премахването на Гешеф, и съдеба реформа.
  • 15 Eдин ФАКТ

    5 0 Отговор
    ЕС "размаха" 2 милиарда лева за примамка да бъде съставено правителство! И ... всияко се подрежда! ЕС дават кредити, с които "управляващите" ни "управляват" (разбирай - правят си кефа), а ние и децата ни и техните деца ще изплащаме кредитите! Чудесно нали!!!
  • 16 Бай Танас

    2 1 Отговор
    Никога примирие с ПП-тата !!! НИКОГА !!!
  • 17 МОШЕНИЦИ ОТ ПП И ГЕРБ ;

    3 0 Отговор
    Янис Варуфакис: Не приемайте еврото! ЧЕТЕТЕ КРАДЦИ И МОШЕНИЦИ ! ЛЪЖЦИ И БОКЛУЦИ ! .......................................................................................................................................................................
  • 18 ПП И ГЕРБ В СИБИР НА ВЕЧНА КАТОРГА !

    2 0 Отговор
    НЕ СЕ ЛИ НАКРАДОХТЕ БЕ МРЪСНИЦИ !? НЯМА НАКАЖДАНЕ ПРИ ТИЯ УРОДИ !
  • 19 И СЛЕД 10 ИЗБОРА ЗА НС

    3 0 Отговор
    ПАК СЪЩИТЕ ГОВЕДА ЩЕ ИСКАТ ВЛАСТ АКО НЕ ГИ ПРАТИМ НА ЗАТОЧЕНИЕ !
  • 20 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Обикновения "тулуп" разбра, какво е демокрация – насилие, убийнства, секс и пари !!
    Няма съзидателни приказки,, идеи, действия.. Нищо по-свястно от това да ругаят всичко руско и да слушат и вършат това, което каже чичо Сам !
    Всичко е пари приятелю – и защо да не се съюзят и с дявола. Сън не ги лови – само за моето благосъстояние мислят...........
  • 21 В потока

    2 0 Отговор
    Стисне ли ръката на Тиквока,ПП отива в потока.
  • 22 НА ФОТОТО - ГЕРБ ТРЪГВАТ КЪМ СИБИР ЕДИН

    0 0 Отговор
    СЛЕД ДРУГ ЗА ХРАНА НА БЕЛИТЕ МЕЧКИ !
  • 23 Анонимен

    0 0 Отговор
    Ако.. Пп и дб у кенефа отиват на следващите. Но те да си кажат.