Last news in Fakti

26 Октомври, 2022 09:05 3 853 41

Мая Манолова пред ФАКТИ: Депутатите не искат да носят отговорност, а просто да са в парламента

  • мая манолова-
  • изправи се бг-
  • кабинет-
  • бюджет-
  • депутати

Ако смятаха партиите да направят правителство, ГЕРБ нямаше да си назначат „сватовници“ като на селска сватба и да ходят да уговарят „срамежливата мома“, казва тя

Мая Манолова пред ФАКТИ: Депутатите не искат да носят отговорност, а просто да са в парламента - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Служебното правителство се отказва от внасяне на проектобюджет за 2023 година въпреки вариантите, които направи. Вместо това служебната власт ще предложи да се удължи срокът на действие на тазгодишния бюджет и при него да се работи още няколко месеца от следващата година. Какво се случва в парламента? Пред ФАКТИ говори лидерът на „Изправи се България“ Мая Манолова.

- Г-жо Манолова, как гледате на процесите, които се случват в парламента. Три дни избираме председател на Народното събрание?
- Очевидно е, че избраните депутати не искат да носят отговорност. Те искат просто да са в парламента, но без да носят отговорност за кризите, за инфлацията, за доходите. Като погледнем и какви са първите проекти за решения, които са внесени, те са много далеч от проблемите на хората. За уж „социалната“ партия БСП най-важни са хартиените бюлетини. За ГЕРБ най-важно е облагането с нови данъци и мита на руския петрол. За ДБ най-важен е износът на оръжие и темата „Украйна“. Вижданията на депутатите са много различни от очакванията на хората, а хората искат едно – веднага депутатите да се захванат на работа да решават проблемите им. Нали така обещаха партиите по време на предизборната кампания.

- Вярвате ли, че партиите, които направиха Вежди Рашидов председател на парламента, може да сглобят и мнозинство…
- Такава коалиция ще ексхумира статуквото.

Правителство, излъчено от такава коалиция, ще е реванш на статуквото срещу надеждите на хората за промяна.

Не че другата коалиция насреща – визирам ПП и ДБ, е на промяната. Тя е по-скоро коалиция на войната, която е способна да тласка България към война. А Нинова е съгласна да участва, в която и да е от коалициите, стига да ѝ бъде гарантирано място във властта. Така тя ще може да трудоустрои партийната номенклатура, която ще я държи на власт в партията. А и „генералското“ поведение на Янев, който е готов с всички и на всяка цена …

- При тези разногласия в парламента, при тази открита конфронтация, вероятността за кабинет според вас е…

- Вижте, ако искаха партиите да направят правителство, ГЕРБ, като първа политическа сила, нямаше да си назначат „сватовници“ като на селска сватба и да ходят да уговарят „срамежливата мома“.

- И така стигаме до ролята на служебния кабинет и президента Румен Радев. Какво да очакваме от тях още…
- Служебното правителство показа, че може да е моторът, който да вади България от плитчините на кризите. На този фон, говоря и за добрите решения в енергетиката – публичните и прозрачни търгове на газ, които свалиха цената, някак ми е необясним отказът на служебния финансов министър да внесе бюджет за 2023 година. Задължение на всяко правителство – без значение дали е редовно, или служебно, е да внесе бюджет до края на октомври. На прага на няколко кризи, на прага на галопираща инфлация, на поскъпване на живота, на енергийна криза, намаляване на доходите на хората, на фона на страховете как ще се плащат сметките си през зимата, да откажеш да внесеш бюджет… Не го разбирам.

В бюджета трябва да е заложено незабавно увеличение на заплатите и доходите в публичния сектор, преизчисление на пенсиите, достатъчна подкрепа на енергийно бедните.

А да не внесеш бюджет, това е необяснимо поведение. Много се надявам, че изявлението на финансовия министър ще бъде коригирано от служебния премиер Гълъб Донев. Сега е моментът за смели действия в подкрепа на българите. Да избягаш от внасянето на бюджет, с който ще гарантираш, че хората ще са на топло и светло през зимата, е безотговорно. Очаквам ревизия на изявлението на финансовия министър, така че да имаме бюджет за следващата година. Като цяло, служебният кабинет се вслушва в препоръки - например ние, от “Изправи се България“, още от предния парламент водим битка срещу намерението на четворната коалиция да бъдат въведени две тарифи на тока. Вслуша се служебният енергиен министър, а това е добра крачка. Но към това трябва да се добавят и други смели решения. Давам и друг пример, за който ние настояваме. Връщането на училищата, болниците и общините на регулирания пазар за електроенергия. Най-накрая трябва да дефинираме какво е „енергийно беден“. Нека всички, които плащат по-вече от 10% от доходите си за електроенергия, да получат сериозни компенсации от държавата за сметките си.

- Преди дни отново повдигнахте темата за изгарянето на боклук у нас. Бяхте във Варна… Какво се случва там?
- Само в района на Девня се планира изграждането на 4 подобни инсталации за изгаряне на боклуци. Останалите проекти, редом с този на Солвей соди, са нова инсталация в Девня цимент, проектът за нови мощности към инсинератора в Девня и предложения завод за горене на боклук в с. Падина. „Изправи се България“ не сме против да се въведат екологично чисти технологии, които да спестят въглеродни емисии в атмосферата, но точно изгарянето на отпадъци не е решението, щадящо околната среда. Природата е най-голямото богатство на страната ни. Инсталацията, която Солвей соди планират да изградят, е с капацитет от 350 хил. тона RDF от отпадъци годишно, което е два пъти по-мащабен проект от намерението на кмета на София за завод за горене на боклук. Цялата област Варна произвежда под 70 хил. тона RDF на година, отделно за циментовия завод се внасят още 60 хил. тона на година. Т.е. няма свободна местна суровина. На практика всичко, което ще се гори от нови инсталации, ще е внос.

- Откъде…
- Най-вече ЕС, но и от Великобритания, и от целия свят. Щом е толкова екологично чисто и безпроблемно горенето на боклук, защо не си го горят в страните, а го пращат да го горим в България? Това е бизнес за милиони, но защо да е за сметка на българската природа. Ние ежемесечно показваме хилядите бали боклук на пристанището Варна-запад, предназначени за горене. Има и други начини за декарбонизация и за спестяването на разходите на дружествата за въглеродни емисии. Няма нужда да се правят нови инсталации. Да, това е изключително печеливша икономическа дейност. Няма никакво съмнение, че тези, които искат да изграждат нови мощности, ще печелят милиони. Ние просто няма да позволим това да е за сметка на здравето на българите и нашата красива държава да се превръща в бунището на Европа.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 имаш 1% много ти е

    36 16 Отговор
    Мая е мръсна комунистка
  • 2 Си ган

    34 10 Отговор
    По-голяма лисица от тази няма..

    Коментиран от #37

  • 3 Браво Майче

    23 12 Отговор
    Кажи им го. Какво стана с бизнесмена, Светослав... не помня фамилията му, нали Мая и той разкриха корупцията в земеделието, всичко се потули, защото Манолова не е в парламента, а Киро 7 месеца ни занимава с Украйна, все едно България е учредена икономически държава и да оправяме останалите държави.

    Коментиран от #25

  • 4 Ариел

    34 8 Отговор
    Горкичката. Как драпа и тя да влезе в парламента, за да имитира дейност. Как става това - нови избори , все едни и същи хора в парламента?

    Коментиран от #10

  • 5 Кир Ливанчо

    29 6 Отговор
    И Майчето е така, иска да дефилира с костюмчетата си, да кудкудяка от подиума и изобщо не е за парите. ;)
  • 6 Истината

    27 5 Отговор
    Голяма мъка, че не е в парламента!

    Коментиран от #20

  • 7 Сестра Галева

    25 4 Отговор
    И тя бе неоси отговорност и не е в парламента, това е ехунава новина. Един кърлеж по-малко в тялото на народа.
  • 8 Урюрвкос

    12 1 Отговор
    Да, това е изключително печеливша икономическа дейност но в крайна сметка ще останем и без чиста природа и без пари.
  • 9 Здрасти Майче,

    29 2 Отговор
    Сети ли се КОЙ предложи Пеевски 🤣

    Коментиран от #15

  • 10 Ходи ти

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ариел":

    Всички гласуват за познати лица, как хипотетично 1 милион ще гласуват за кандидат Георги Фотев примерно и ще спечели изборите, ако ще да е най-добрия държавник, гений, икономист, лингвист, юрист и с още 5 висшета. Няма как да стане.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 котьо

    14 1 Отговор
    айде закривай тоя цирк - парламента.
    като през комунизма - да се събират за 5 дни в месеца и да вземат решение за гласуване на важните закони. другото да си го вършат онлайн! да се събират кметовете от населените места за това гласуване и толкоз.
    аман от хрантутници, институцийки и т.н
  • 13 майо ма

    18 7 Отговор
    аман от комунисти под различни имена/вие за пари и майките си ще прекръстите/ и защо всички партийки с по 2% подкрепа ви публикуват денонощно, а тези с 30–50% не ви отразяват???
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Озадачен

    5 12 Отговор

    До коментар #9 от "Здрасти Майче,":

    Че какво му е на Пеевски? Е, не е особено красив, ама не е в Дубай. Нещо, опорки ли надушвам? Ако пък не, може и да не съм достатъчно информиран, ама не би ли трябвало да е при бай Ставри? Щото не съм чувал дори да е под съдебна процедура някаква. Дори се замислям, дали България нямаше да е по достойна държава, ако бяха приели тогава предложението на Мая?
  • 16 Радев

    21 4 Отговор
    Майче ,спря кеша и не те виждаме да висиш по улиците и да си правиш селфита в инвалидни столове! Къде са ти "майките" с които ежедневно се деряхте? Виждам,че ти е мъка ,че не си в Парламента да бучиш непрекъснато и да се изживяваш като политик! Липсва ти депутатската заплата,нали? Вече си ЗАБРАВЕНА,приеми го!
  • 17 Парла Мента xaxaxaa

    14 1 Отговор
    Хората са бедни всички едвам оцеляват КАТАТРОФА СМЕ ЦИГАНИ КРАЖБИ ПРОСТОТИЯ ДЪРЖАВАТА ПОТЪНА А младите изчезват от тук няма бъдеще....
  • 18 Агата Кристи

    13 3 Отговор
    МЪКААА, МЪКА,
    Че ти не си в парламента...
    Мноооого е кисело гроздето, когато не го достигаш !!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Истината е друга

    7 15 Отговор

    До коментар #6 от "Истината":

    Видиш ли, че кандидат, като Мая Манолова е засипана от платени драскачи, значи това е неудобен кандидат. Има платена кампания срещу Манолова, защото пречи на корупцията в България.

    Коментиран от #23, #27

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 4444

    12 4 Отговор
    Факти защо продължавате да набутвате в лицата на хората тази,никой не я смята за жива само вашия сайт под наем я показва,срам нямате ли за тридесет сребърника се продавате.
  • 23 4444

    7 2 Отговор

    До коментар #20 от "Истината е друга":

    Ти на кой свят живееш?

    Коментиран от #36

  • 24 Гочо

    10 2 Отговор
    Всички мислят за Народа докато ги изберат.После започват да си въртят техните далавери...Манолова не прави изключение...За Народа остава приказката със....супата...
  • 25 Хризантема

    9 4 Отговор

    До коментар #3 от "Браво Майче":

    Разкриха таратанци. От кречеталото мая може да се очаква само лъжи, лъжи и пак лъжи.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Георги

    8 1 Отговор
    Депутатите щом неискат да носят отговорност да си подадат оставките и на останалите депутати да са на заплати от 2000 до 3000 не пове4е народа неможе да им плати заплатите заради тях Българския народ живее на ръба и в мизерни условия
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Хахаха

    5 2 Отговор
    Най-големия пример за това (заглавието) - Мая Манолова.
  • 31 Мнение

    7 0 Отговор
    Не им се носи отговорност, а заплати и бинуси им се взимат. Увеличават си заплатите на всеки 3 месеца! Кризата само за народа ли е? Изпиха кръвта на хората вече и нямат срам и жалост.
  • 32 мириши на бунак

    6 3 Отговор
    ти пък щото си по-различна
  • 33 Тая уфсъ

    3 1 Отговор
    Мая мръсницата се загрижила за БГ природата,щото не и плащат от големите суми.Тая трябва да и вземат гражданството и да я пратят в Херсон за забавление на войниците

    Коментиран от #35

  • 34 Зевзек

    5 1 Отговор
    Манолова, ти си дори по-лоша. Освен, че искаш да си в парламента исксш и да си лидер на партия и не само идкаш да си лидер на България.

    Манолова си мечтае един ден да стане премиер или президент или и двете. Но дори за селски кмет няма качества. Манолова зе теб няма достатъчно избиратели дори за да те направят селски кмет в Кюстендилско. Какво остава, за да си президент.
  • 35 ГЕРБ=БСП=ДПС

    4 1 Отговор

    До коментар #33 от "Тая уфсъ":

    "Тая трябва да и вземат гражданството и да я пратят в Херсон за забавление на войниците."

    Руските орки не се занимават с противни бабички, когато наоколо има толкова много по-млади украински.

    Манолова да заминава бартер направо за Сибир в урановите мини. Ние пращаме на Путин, рубладжии за роби в урановите мини. А той ни плаща за тях с гориво за АЕЦ Козлодуй.
  • 36 ГЕРБ=БСП=ДПС

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "4444":

    "До коментар 20 от ...:

    Ти на кой свят живееш?"


    Той живее в света на рублите и червените бунаци, живее от лъжи, от хвалебствия и робуване на ЗЛОДЕИ като Манолова.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Има надежда

    3 1 Отговор
    Тази загуби времето на парламента да се прави на разследващ орган и не вкараха нито един закон.
  • 39 Поредните кьорфишеци!

    3 1 Отговор
    Кога бре Майо български депутат е носил отговорност за своите действия??? Кога? Айде Стиг със за учените фрази и почивай да бачкаш! Ако не изчезни!
  • 40 Краснай клошар

    1 1 Отговор
    Хахаха, корупцията идва с рублите от изток, таварищ платена подлога!
  • 41 любопитен

    2 1 Отговор
    ти за това ли се натискаш да влезеш в парламента?