Last news in Fakti

30 Октомври, 2022 10:00 4 586 101

Приехме машинното гласуване на юнашко доверие, време е да го отменим

  • петър кичашки-
  • машинно гласуване-
  • избори

Реалният изборен процес е оставен в ръцете на шепа IT-специалисти, чиито имена едва ли знаят и в ЦИК

Приехме машинното гласуване на юнашко доверие, време е да го отменим - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вече няколко години от нашата гражданска среда говорим интензивно срещу машинното гласуване. Институтът за модерна политика имаше нарочни доклади по темата, както аз, така и д-р Борислав Цеков сме изписали тонове мастило, изприказвали сме часове ефирно време и въобще сме изразили ясно позициите си по въпроса. Днес виждам, че част от партиите, които едно време се поддадоха на социалния натиск от определени кръгове с очевиден интерес от машинен вот, вече се вслушват в аргументите, включително нашите, срещу тази технология на гласуване, за което ги поздравявам. Обективната истина е, че машините не решиха нито един съществен проблем, но създадоха много нови такива.

Единственият валиден аргумент в подкрепа на машинното гласуване е, че то премахва невалидните бюлетини. Хубаво, но машините отварят други категории проблеми, които са далеч по-съдържателни от невалидните бюлетини, това първо.

Второ, самите невалидни бюлетини съвсем не са били всичките на реални гласоподаватели, които нещо са излезли от квадратчето за гласуване и лошата секционна избирателна комисия им е анулирала вота. Да го говориш това е очевидна пропаганда. Да, сигурно е имало и такива случаи, но много от невалидните бюлетини са си били реално невалидни. Зевзеци качваха снимки в социалните мрежи на бюлетини пуснати за Йода например. Хората драскаха по бюлетините какво ли не - едни като форма на протест, други като шега. Сега тези хора просто не гласуват и това не значи, че вотът е станал по-честен. Въобще, да кажеш, че всички невалидни бюлетини са в следствие на „купени“ секционни комисии е не просто невярно, то е очевидна пропаганда.

Отделно има и друго - ако комисиите, в които има представители на всички партии, има застъпници, има наблюдатели и прочие, могат да се купят толкова лесно, то те могат да се купят и при машинното гласуване. Просто анонимният ай-ти експерт, който сваля протокола от машината ще го натаманява по решението на „купената“ комисия и готово. С други думи, купуването на комисии, ако въобще приемем, че е възможно, а какво остава за масово, ще действа без значение дали гласуването е хартиено или машинно. В този ред на мисли това, че отделни бюлетини биват невалидни - преобладаващата част от тях действително са за обявяване като невалидни - не води до някакво съществено предимство на машинния вот. Но дори и да приемем, че премахването на невалидните бюлетини е съществена и доказуема полза от машините, то това достатъчно ли е, за да се преодолеят негативите, които машините създават? Отговорът е еднозначен - не.

Следва да се отговори на въпроса какви са основните пороци на машините. На първо място това е непрозрачността на процеса. ЦИК не разполага с капацитета и техническите умения да следи работата на хилядите анонимни ай-ти експерти, които биват ангажирани с процеса. Фактически е невъзможно. Излиза, че реалният изборен процес е оставен в ръцете на шепа хора, чиито имена дори не знаем. Имена, които едва ли и самата ЦИК знае. Това юнашко доверие създава опасности от манипулиране на изборните резултати, програмиране на машините по волята на онези, които изпращат анонимните експерти да поддържат машините. Интересното е, че ние проявяваме хронично недоверие към всичко и всички, освен към някакви експерти, които не познаваме, на които сме поверили сърцето на демокрацията си. Мнозина от вярващите в „пръскането от самолетите“ са напълно спокойни, че никой няма да им открадне гласа в изборната нощ. Ум да ти зайде.

На онези, които прилагат аргумента, че след като избирателя види, че разписката от машината отговаря на вота му, значи няма проблем, трябва да им се каже следното - проблем никой не знае дали има и в това е проблемът. Защото разписката може и да отговаря на вота ти, но никой не може да гарантира, че в кода на машината няма алгоритъм за преразпределяне на вота впоследствие. Машините не подлежат на външен и независим одит, няма международни експерти, които да са проверили кода и да са запечатали машините, няма никакъв инструмент за външен контрол. Всичко е на честна дума и добри пожелания.

Ако някой дойде у вас и ви обещае реки от злато, ако му гласувате доверие и купите неговия продукт, ще го изгоните като активист на финансова пирамида. Ама иначе като дойде в телевизора и ви обещае горе-долу същото по отношение на гласа ви в изборния ден и изведнъж тоз алъш-вериш вземе, че мине. Абсурдността е очевидна.

Отделно фактически всички европейски държави се отказаха от тази технология, заради споменатите по-горе проблеми. Германия, Холандия, Ирландия се върнаха към хартиена бюлетина след като стана очевидно за гражданите на тези държави, че вотът им може да бъде манипулиран с машините. Да не би някоя от тези страни да е по-изостанала технически от нас?

Според НСИ 20 процента от живеещите по селата ползват външна тоалетна, но иначе сме супер техническа и напреднала нация, която си слага в малкия джоб и Германия, и Холандия, и Ирландия. Бай Ганьо ай-ти е положението. Но да оставим иронията настрана. Обективно погледнато е факт, че редица далеч по-богати страни от нас се отказаха от машинния експеримент. Не защото са назадничави, а просто защото няма достатъчно критерии за сигурност и прозрачност в изборния процес с машините. Това е положението.

„Аргументите“, че видите ли машините щяло да ограничат купения вот, даже ще ги подмина. Само следва да се каже, че акциите срещу купуването на гласове продължават, търговията си върви, тази язва не е ограничена по никакъв осезаем начин. Това е структурен проблем на изборния ни процес, а азбучна истина е, че фундаментални проблеми не се решават с повърхностни решения, каквато е една технология за гласуване.

Всички тези аргументи са ясни. Казвани са многократно, защитавани са публично. Но феновете на машинния вот не ги чуват тези аргументи, не водят същностен дебат с нас, противниците на тази непрозрачна технология. Те просто ги захвърлят настрана, обиждат те като враг на прогреса и спират разговора. Подхождат фенски, а не обективно. Битката им не е по аргументи, а на живот и смърт.

Следователно, когато по един такъв технически въпрос, се води Пуническа война, значи зад този въпрос се крие нещо друго. Дали не се крие обстоятелство, че някои хора и фирми се обогатяват от процеса? А дали не се крият манипулации с изборните резултати? Дали е възможно анонимните експерти, които поддържат машините, да имат определени политически пристрастия и това да им дава душевното оправдание да бръкнат в машините и да „напомпат“ своите? Никой не може да каже със сигурност. Но може да се каже едно и то вече е с пълно ниво на сигурност - възможно е. Самият факт, че такива манипулация са възможни, трябва да е достатъчен, за да отменим машинното гласуване. Няма логика да гласуваме юнашко доверие на хора, на които не бихме поверили и будка на вестници.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 95 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    15 42 Отговор
    време е/ комп. гласуване трябва

    Коментиран от #38

  • 2 Мдаааа.

    48 78 Отговор
    Лесно се печелят изборите със манипулират на софтуера 😂🤣😅

    Коментиран от #30, #32, #36

  • 3 1111

    103 42 Отговор
    Работата на всеки IT-специалист може да бъде проверена. Работата на комисия, намазала целия протокол с грешки, никой не може да провери!

    Коментиран от #27

  • 4 гого

    34 17 Отговор
    Е кво му е лошото на външните тоалетни по селата.
  • 5 .лудия

    23 31 Отговор
    Правилно всеки има право на избор

    Коментиран от #73

  • 6 Коментар

    42 35 Отговор
    Целта на машините за гласуване, бе да се спре купуването на гласове от ГЕРБ. Но на последните избори ГЕРБ пак стана 1-ва политическа сила. Стотици милиони бяха наринати на чужди фирми за машини които можеха да се направят в България от Български фирми. Дори и за обслужването им пак се викат специалисти от чужбина. Някои хора само гледат те да лапат, а за останалите – нищо.
  • 7 Брех

    78 14 Отговор
    Нищоправец от "институт" по нищоправене умува, над въпроси, които не разбира.
  • 8 Даниел

    69 20 Отговор
    Поредният опит да се отдалечи избирателя от изборния процес,което е основната цел на партиите купуващи гласове-ниска избирателна активност е гаранция за най-ниска цена на вота и по -голям шанс за успех!
    Довода ,че мшлините са в ръцете на няколко ИТ-та е смешен,защото например и ТОЛ системата се управлява от няколко такива

    Коментиран от #44, #51

  • 9 Тракиец🇯🇵🇧🇬🇺🇦🇮🇷🇩🇪🇮🇹

    59 28 Отговор
    Сбе другарю качишки колко ти плати организираната престъпност в лицето на БКП да плюеш срещу машинното гласуване с цел да се връщат чувалите с хартия които да обслужат ГЕРБ-ДПС ? Да се връщаме пак назад и ДС вечно да ограбва България чрез ДПС и ГЕРБ ли ? Няма да стане из-род

    Коментиран от #20

  • 10 Кочо

    77 18 Отговор
    Гласуването с машина е удоволствие и привилегия! Защо не се усъмните в касовия апарат в магазините и да накарате служителката да ви прави сметката с плюнка и химически молив върху амбалажната хартия?

    Коментиран от #48

  • 11 Интересно

    64 18 Отговор
    Кой дава най-много зор да се върнат хартиите, Герб и ДПС - партиите, за които всеки път статистиката е, че са най-големите дилъри на контролиран вот. 2+2=4??
  • 12 мафията се завръща

    56 20 Отговор
    С връщането на хартиените бюлетини се завръща ерата на големите фалшификации на изборите! Подправени протоколи, чували с бюлетини, "загубени по пътя", огромно количество непризнат вот. А БСП ще се срине още назад, не заради машините, а защото тя не е лява партия! БСП не се различава по действията си от десните партии.
  • 13 Сталин

    35 60 Отговор
    Само бананови републики гласуват на машини където контрола на софтуера е в ръцете на американското посолство.
    Никъде в " демократичния свят не се гласува с машини,даже в Англия се ползва молив за бюлетините.
    Българина е тъпо парче ако си мисли че като гласува до припадък за хора които са вече избрани и одобрени от американското посолство,че ще работят за интереса на българите е условията на фалшива демокрация

    Коментиран от #21, #23

  • 14 Да бе,

    51 14 Отговор
    Пак да се фалшифицират изборните протоколи - справка Цв. Цв.
  • 15 Кочо

    50 14 Отговор
    А Спорт - тотото в колко ръце е? По добре няколко IT специалисти, отколкото в ръцете на 13 000 комисии, съставени от тълпа корумпирани типове!

    Коментиран от #45

  • 16 МХтоМХто

    48 8 Отговор
    Почнаха да се подготвят за следващите избори. Какво означава анонимни IT специалисти? Изборния процес се контролира по същия начин както с хартиените бюлетини. Статията е плява за твърдия електорат. Предполагам целта е да се подготвят следващите избори иначе гласоподавателите на някои партии пак ще останат непреброени.
  • 17 Бисо

    45 8 Отговор
    Абе някой ще ми обясни ли ,как ДПС станаха втори в Благоевград?
  • 18 Пфуй

    40 9 Отговор
    А в чии ръце да оставим изборите, в ръцете на мафията ли?
  • 19 Българка

    50 16 Отговор
    Никакви хартиени бюлетини не трябва да се допускат в големите секции. Даже в по-малките също трябва да се гласува с машини, а не с хартии.
  • 20 РЕАЛИСТ

    15 37 Отговор

    До коментар #9 от "Тракиец🇯🇵🇧🇬🇺🇦🇮🇷🇩🇪🇮🇹":

    Ние ли сме най-напредналите в технологиите, че да имаме машинно гласуване. Никоя държава от старите демокрации още не го е въвела. Явно не му гласуват доверие засега.

    Коментиран от #22, #26

  • 21 Факт

    32 6 Отговор

    До коментар #13 от "Сталин":

    В Швейцария за всички избори има комбинация от машинно гласуване с цифрови устройства и гласуване по интернет.

    Коментиран от #39

  • 22 Истината

    35 5 Отговор

    До коментар #20 от "РЕАЛИСТ":

    В Белгия има електронно гласуване за всички видове избори и референдуми. Използват се електронни принтери, които не са свързани с интернет.

    Коментиран от #68

  • 23 Реалност

    32 7 Отговор

    До коментар #13 от "Сталин":

    В Естония хората могат да гласуват онлайн.

    Коментиран от #35, #41

  • 24 Мнение

    14 33 Отговор
    Някакви IT се правят на богове...Така може и от чужда държава да си ни превземат като нагласят резултатите.Ако е гласуване по интернет си представям как хакерчетата от други държави ще си счупят ръцете по време на избори.Неслучайно е забранено по други себе си уважаващи се държави.

    Коментиран от #28

  • 25 Хъхъ

    35 13 Отговор
    Пълни глупости, платени статии от ГЕРБ-ДПС-БСП , който ще фалшифицират вота на следващите избори !
  • 26 6нтщ5ж

    21 6 Отговор

    До коментар #20 от "РЕАЛИСТ":

    Франция разрешава машинното гласуване в чужбина!!!

    Коментиран от #70

  • 27 ако има желание

    13 27 Отговор

    До коментар #3 от "1111":

    всичко може да се прикрие. хард дискове горят, акаунти се губят... и още повече, кой ще отиде да ги проверява? дали ще е нинджа гуру или хоби php дев на държавна заплата?

    Коментиран от #52, #57

  • 28 Пфуй

    32 8 Отговор

    До коментар #24 от "Мнение":

    Кой ще те превземе бре, шишарко? Машините не са свързани с интернет, че да те превземат! Твоя компютър, ако не е свързан с интернет, имаш ли достъп до сайтовете?
  • 29 Гласувал за Възраждане

    18 35 Отговор
    Мойте уважения към машинния вот, но... След като, не се броят задължително контролните разписки, откъде да сме сигурни 100%, че това което сме избрали от екрана, и на разписката, е абсолютно същото с това, което е записано във флаш- паметта, на машината. Няма гаранция ... Затова- на хартия, както е по цял свят.

    Коментиран от #65, #101

  • 30 Думата "машинация"

    17 17 Отговор

    До коментар #2 от "Мдаааа.":

    произлиза от "машина" .
  • 31 Иван Тушев

    28 11 Отговор
    Ако се въведе електронното гласуване и гласуване по пощата пак ще се излюпят подобни назадничави индивиди, искайки хартиена бюлетина. Тези хора знаят ли, че сме в 21-ви век. Най-добре е може би да се гласува с цветни листчета.
  • 32 Затова и народът масово 60+%

    22 6 Отговор

    До коментар #2 от "Мдаааа.":

    не гласува с машинка ,а със среден пръст !
  • 33 ТаУмВзе

    20 2 Отговор
    СЛЕД 33 ГОДИН УЖ ГЛАСУВАНЕ, КВО СТАНА? Бухахахх
  • 34 Хм Хм

    21 10 Отговор
    4000, а? Нали партиите искаха и получиха кода на машините, софтуера. Откриха ли нещо? Не. Всяка партия може да си наеме специалист или фирма да провери кода. Ако нещо е нередно - веднага се вижда. Единственият начин за манипулация е да се подмени флашката след приключване на изборният ден. Но флашката се разпломбира и вади пред цялата комисия, която е съставена от хора от различни партии. Придружена е от разпечатката на машината и всичко това се запечатва пред ВСИЧКИ. Освен това има хартиени списъци и няма как данните от флашката и протокола да не съвпадат със списъците.
    Така че мили ми, господинчо, не заблуждавай хората, нищо че ти плащат за това.
    А ако искаме да сме европейци можем да гласуваме електронно. 12 лева струва електронният подпис. И тогава няма никакъв шанс за мамене, защото всеки ще може да си провери дали не са му откраднали подписа.
    Амин.

    Коментиран от #40

  • 35 Този град

    11 2 Отговор

    До коментар #23 от "Реалност":

    останаха ли 1/2 милион жители?
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 един

    26 8 Отговор
    Време е пак да си купуваме и фалшифицираме изборите както ние си знаем!И да е поправян протокола,кво от това,той Цветанов си го каза,"защото няма кой да ни накаже"!Това е цялата истина,ма@ията не иска никой да и се мотае в краката/според Валерката/!Но няма да е все така............!И на тая безскруплна ма@ия ще и дойде краят,рано или късно!От Украйна идват окуражаващи новини, от зад океана също,а време е и българина да се събуди и да я прати тая ма@ия по дяволите!
  • 38 абе

    19 21 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    бунак тия машини вътре са си едни стари компютри с тъчскрийн. време е да се сложи край на 200% софтуерна измама!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Не се знае каква версия код са получили

    20 13 Отговор

    До коментар #34 от "Хм Хм":

    Няколко машини още с включването си написаха "Дневникът е подправен" - явно недъгавите дейбърастки програмистчета не са успели да натаманят всичкия софтуер да не показва тая грешка при манипулирани записи в базата данни.
  • 41 Сталин

    16 15 Отговор

    До коментар #23 от "Реалност":

    Те затова в Естония са цъфнали като нас- американска колония

    Коментиран от #94

  • 42 нннн

    23 2 Отговор
    Няма ли контрол, всеки начин на гласуване е Пунта Мара. Проверка - на няколко нива, независими едно от друго. И пред камерите и светлините на прожекторите. Иначе фалшификациите ще продължават.
  • 43 Крум

    18 8 Отговор
    Това показва за пореден път колко ПРОСТ и лесно манипулируем народ сме.
    ЖАЛКО МНОГО ЖАЛКО!
  • 44 жълтопаветняи айтигосвърши офис планктон

    13 4 Отговор

    До коментар #8 от "Даниел":

    да то затова и тол системата е цъфнала и вързала най-вече откъм кражби
  • 45 Ха ха

    8 4 Отговор

    До коментар #15 от "Кочо":

    Тотото за пример ли даваш?Какво ще кажеш ако следващите избори излезнат абсолютно същите проценти за партиите ? Теоретически е възможно,нали.
  • 46 ай-ти превзетата територия

    14 3 Отговор
    То едни глупави анкети и рейтинг на статиите се манипулират във фeйкти, че някой ще оставят изборите да не нагласят през софтуера на мадуровските компютри.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Коче,

    8 4 Отговор

    До коментар #10 от "Кочо":

    Обаче данъчните се усъмниха в касиерките и въвеждат нови фискални апарати всяка нова петилетка.Т.е.машината смята 2+2=3.
  • 49 Машините

    13 5 Отговор
    Премахнаха мъртвите гласове , част от купените гласове , подправените протоколи , селските пазарлъци за гласове. Не могат да си снимат бюлетината с телефона за да вземат парите.
  • 50 Институт

    10 2 Отговор
    И то модерен. Че какво му е модерното на този институт от двама доброволци като Цеков и Кичашкш, които искат връщане назад. А такива глупости е надрънкал този модернист, ум да ти зайде. Но нали този "институт" трябва да получи някое дарение познайте от кого. Едва ли горепосочените персони го издържат от джоба си.
  • 51 Ха ха

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Даниел":

    ТОЛ системата- чиста като момина сълза.

    Коментиран от #53

  • 52 хе хе

    8 4 Отговор

    До коментар #27 от "ако има желание":

    Трудно може да стане за 12 837 машини едновременно. Не мислиш ли?
  • 53 Даниел

    8 3 Отговор

    До коментар #51 от "Ха ха":

    Не е ,там е работата,но същите тези ни убеждаваха,че ще печелим стотици милиони именно по тази схема на работа!
    Трябва да им повярваме,че е за добро връщането на хартиените бюлетини ли?
    Фактатът,че избирателната активност в гетата е спаднала след въвеждането на машината,е показателен ,че идеята за противодействие на купения вот работи !!
  • 54 Цуца

    7 4 Отговор
    Никога повече хартиени бюлетини!!!! Воят против машините е ”на умрело”. За пишещия статията:”на калпава ракета космоса й пречи”. Толкова се изписа за чувалите и многото възможности за манипулиран и компроментиран вот, че е пълно безобразие да се върнем към хартията. В нормалните държави е друг морал, ние все още сме далеееч от тях!
  • 55 Избирател

    6 6 Отговор
    Е нали машината издава и хартиена бюлетина на която виждаш за кого си гласувал - не вървят опорките че софтуера можел да се манипулира. Хартиените юлетини издадени от машината също се броят и се прави втори протокол.

    Но друго си е тези които броят ако се гласува само с хартиени да драснат една чавка на хартиената бюлетина ако не е за тяхната партия и да я обявят за невалидна. Второ знаем как става с купените гласове при хартиени бюлетини - дават му попълнена бюлетина за "правилната" партия а той трябва да изнесе празната която вече попълнена се дава на следващия - чак тогава 50лв.

    Коментиран от #63

  • 56 Разписките трябва

    14 1 Отговор
    Да равнят на протокола от машината, това не се прави, отказват да броят разпискуюите, докога сляпо доверие
  • 57 айде сега

    9 0 Отговор

    До коментар #27 от "ако има желание":

    Няма да се търчи. Когато протоколите се различават от разпечатките в урната, проверките ще са на конкретни машини и ще се намери кой. Все пак в съда се искат читави доказателства.
  • 58 Павел пенев

    10 5 Отговор
    Не може 600,000 бюлетини да бъдат изпратени в кошчето като невалидни. По важно е че тези бюлетини са били увредени умишлено защото са пуснати против ГЕРБ. И това е направено не от гласуващите граждани а от подставени лица на ГЕРБ в СИК.

    Коментиран от #66, #82

  • 59 ПетърКвИчашки

    6 1 Отговор
    Е една соросодина подлога. Да се занимава с нещо, което му се отдава. Примерно АналнияСекс.
  • 60 Ча,, ча,, ча

    9 6 Отговор
    Да запитам как тъка скупчина от никой неизвестни хораизведнъж стават любимци и то не само на хахавите жълтопаветници а и на цялата страна като знаем колко са мнителни особено във малките градове и селата. Как нарушител на конституцията и видимо обратен стават любимци на всички и печелят първо място и то със голям скок на глсуващи във последният момент. Как след като са паднали от власт за некадърност и са фалирали държавата за лично облагоденстване ще станат втора политическа сила. Как като във предизборната кампния ги гонеха отвсякъде а на митингите събираха по 15тина сиирджии постигнаха такива резултати. Нима половин България са хамави жълтопаветници и искат да са на студено и тъмно но Кики и кокорчо да ги командорят. Е че сме прости прости сме но не сме и мазохисти. Машините се пипат и то тъка че да е невъзможно да се състави правителство или то да не съществува много и някой със амбиции за друго управление да си командори дълго, дълго. Този и тези коити защитават изхвърлените от развитите нации машини са тези които печелят по нечестен начин и които истинските хора ненавиждат
  • 61 Така е

    8 2 Отговор
    Ромчетата и тия в Турция трудно се оправят с машинното гласуване. Колко гласове загубиха и ГЕРБ, БСП ,а ВМРО са вън вече няколко парламента, иначе цели ромски села гласуват за тях.
  • 62 Оооо знаем това ИТ специалистче

    3 2 Отговор
    има сайт за садомазо услуги. не се крие.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Тодор Димов

    3 1 Отговор
    А бе-е... какво доверие на комуняги? Оставете ги да си строшат улавите сметанки! Те и без това са празни.
  • 65 Специалиста

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "Гласувал за Възраждане":

    За да могат тези от информационно обслужване да си правят каквото си поискат ли??
  • 66 Тодор Димов

    3 1 Отговор

    До коментар #58 от "Павел пенев":

    Русняците беха ли там? Били са сигурно... тия боклуци винаги присъстват на места дето има какво да се яде... всеядни са. Българинът не яде това, което ядат животните му. Такава е еволюцията - иначе всички трябва да ПАСЕМ трева!
  • 67 хихи

    5 3 Отговор
    Юнашко, Юнашко!!!, колко да е юнашко, Колкото на хартиентите...
    НО Ромите изчезнаха от избиранелната ми секция, няма опашки и аромати...
    П.С.
    Твърдо ЗА
  • 68 РЕАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Истината":

    Белгия държава ли е?
  • 69 Ха ха

    4 3 Отговор
    Никога в протоколите при хартиени избори не са поправяни гласовете за отделните партии.Това се знае много добре.Поправки имаше в засечки от некомпетентност от съставящите протоколите.Например,получени в секцията 1000 бюлетини.По списък гласували 600,налични бюлетини неизползвани 402.И се започва ново броене на гласувалите по списъците,открива се грешката и се поправя.Това не води до промяна в резултата.От такова естество са всичките поправки,просто не им излизат засечки от бързане и некомпетентност.Гласовете за партиите никой не корегираСпрете с вашите измислици за влачене на пълни чували с бюлетини.Чувалите се пломбират и се подписват от всеки член на избирателната комисия.Предават се и само пред съда могат да се разпростират и да се броят.

    Коментиран от #75

  • 70 РЕАЛИСТ

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "6нтщ5ж":

    Германия, Холандия, Финландия и Норвегия машинно или друго електронно гласуване са били използвани, но са премахнати заради опасения, свързани със сигурността. В момента в Европа машинно се гласува само в Белгия, Франция и частично в Швейцария.
  • 71 Амдертлиев

    4 1 Отговор
    Гърб и ДъПъ Съ са си платили на тоя Кичашки от някакъв си супернеизвестен институт,евентуално който зе състои само от автора .В демократичния въдух под налягане,практиката се нарича: гоуз ту дъ хайъст бидър,демек правим всичко и всякакъв вид услуги за този който плати най много.Нищо ново под слънцето.Нали искахме демокрация,включително и аз.Май имаше нещо от рода на, внимавай какво си пожелаваш.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 рфедсв

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от ".лудия":

    ТАка те лъжат уж че ще избираш. А те ще си оправят с хартията резултата. Това искат уж че мислят за теб. От 32 г. ви лъжат едни и същи прости същества, обеднявате, изчезвате и не разбирате че ви лъжат?! Да ги смъмри Христос тези лъжци.
  • 74 КИЧАШКИ - ИНЖЕНЕР???

    5 0 Отговор
    Политолог - специалист по софтуер и електроника - НЯМА ТАКОВА ЖИВОТНО,
    Моя милост, като специалист в тази сфера мога да дам едно предложение:
    Вкарайте в машините за гласуване фискална памет и онлайн връзка с централен сървър и край със съмненията и възможностите за манипулации. Тази система работи в момента в НАП с касовите апарати и дава финансовата стабилност на държавата, на практика е непробиваема и всичко се записва в реално време и всякакви опити за манипулации са доказуеми.
    ДРУГ Е ВЪПРОСА ЗАЩО МАШИНИТЕ НЕ СЕ ПРОИЗВЕДОХА В БЪЛГАРИЯ, след като сме световен лидер в производството на фискални апарати и системи!!!!!!!!
  • 75 хихи

    3 0 Отговор

    До коментар #69 от "Ха ха":

    1000 роми на опашка "абсолютно неподправени"
  • 76 Бойко Борисов

    6 1 Отговор
    "Аз най-много харесвам машинното гласуване.
    Влизаш.... Гласуваш... Защото всеки би трябвало да може да чете... и да пише....
    Нали така?"

    (думи на екс-прмиера преди няколко години, повтаряна всеки ден по медиите. Днес пее друга песен)
  • 77 Иво.

    4 4 Отговор
    Платен коментар на 100 процента! При хартиеното гласуване е безспорен факт, че стават най големите манипулаций и фалшификаций, поне в България! Ако се върна драмата с протоколите и огромните чували с бюлетини, нито по комисия ще Ви ходя, нито ще гласувам! Малоумници!Доводите Ви са кръгла нула и пореден опит за манипулиране на общественото мнение!

    Коментиран от #93

  • 78 Факт

    6 5 Отговор
    Целият развит Свят гласува на машини само тука в Русия и Северна Корея още е на хартишки като в 19-ти век

    Коментиран от #91

  • 79 Дичо

    8 2 Отговор
    Не само че трябва да остане само машинно гласуване, но да се премахнат и номерата на партийте. Отиваш, четеш и гласуваш. Ако не можеш да четеш, не отиваш и не гласуваш.
  • 80 уви ФАКТ

    1 0 Отговор
    Гласуването се извършва чрез хартиен носител и ръчно преброяване. Гласоподавателят получава предварително отпечатани бюлетини ( бюлетин ) от маса на входа на избирателната служба (гласуването по пощата не е разрешено във Франция 7 ). За всеки кандидат, двойка кандидати (за ведомствени избори) или листа има една бюлетина. Тези бюлетини се изпращат и по пощата на избирателите преди изборите. След това самоличността и регистрацията на гласоподавателя се проверяват от длъжностно лице, след което избирателят взема плик. Ако действат и като пълномощник на друг избирател, те вземат втори плик. След това избирателят влиза в кабина със завеси ( изолоир), където са скрити от погледа, и пъха бюлетината на своя кандидат в плика. Те отиват до урната, където председателят на избирателната служба или техният заместник официално проверяват самоличността им. 8 9 Само в общини под 1000 жители официален документ за самоличност е незадължителен, ако заместникът може да удостовери самоличността. 10 След като служителите са признали правото си на глас, избирателната кутия се отваря и избирателят поставя плика. Един от официалните лица, традиционно високо, обявява „ A voté! (Гласувах!)“. Това е чисто церемониално и има двойно значение: гласът на избирателя(глас) ще бъдат взети предвид и те са изпълнили своя граждански дълг. След това избирателят се подписва в избирателния списък и избирателната му карта се подпечатва.

    Електронното гласуване се използва само за френски
  • 81 бройте разписките първо!

    4 1 Отговор
    машините са си ок но само ако резултатът от тях се ползва за да потвърди резултатът от преброяването на разпечатаните разписки - броят разпечатките и накрая сверяват с машинния резултат. от просто по-просто - ама не го правят. не искат да броят разпечатките - а за какво киснат толкова народ по комисиите тогава като ги мързи да броят?!

    Коментиран от #83

  • 82 Пълни глупости,

    3 4 Отговор

    До коментар #58 от "Павел пенев":

    Има статистика, невалидни за всички партии, има застъпници, всичко може да се провери, машината как ще я провериш, даже цик не могат, айде осъзнайте се вече някои
  • 83 Тъй са наредили

    1 2 Отговор

    До коментар #81 от "бройте разписките първо!":

    Специалистите, да могат да отчитат някои машинки до желаното, първият път го направиха с машините от чужбина, вторият път от някои секции в големите градове, пп няма как да са получили толкова при този хейт и т.н.
  • 84 франция гаранция

    3 2 Отговор
    Гласуването се извършва чрез хартиен носител и ръчно преброяване. Гласоподавателят получава предварително отпечатани бюлетини ( бюлетин ) от маса на входа на избирателната служба (гласуването по пощата не е разрешено във Франция. За всеки кандидат, двойка кандидати (за ведомствени избори) или листа има една бюлетина. Тези бюлетини се изпращат и по пощата на избирателите преди изборите. След това самоличността и регистрацията на гласоподавателя се проверяват от длъжностно лице, след което избирателят взема плик. Ако действат и като пълномощник на друг избирател, те вземат втори плик. След това избирателят влиза в кабина със завеси ( изолоир), където са скрити от погледа, и пъха бюлетината на своя кандидат в плика. Те отиват до урната, където председателят на избирателната служба или техният заместник официално проверяват самоличността им. След като служителите са признали правото си на глас, избирателната кутия се отваря и избирателят поставя плика. Един от официалните лица, традиционно високо, обявява „ A voté! (Гласувах!)“. Това е чисто церемониално и има двойно значение: гласът на избирателя(глас) ще бъдат взети предвид и те са изпълнили своя граждански дълг. След това избирателят се подписва в избирателния списък и избирателната му карта се подпечатва. Електронното гласуване се използва само за френски граждани, живеещи в чужбина, и за два конкретни избора: законодателни и консулски. БРОЯТ ГЛАСОВЕТЕ ОТ УРНАТА ПРЕД ПУБЛИКА!
  • 85 време е

    4 1 Отговор
    за констинбродските чували и един милион мъртви души

    Коментиран от #90

  • 86 гаранция-францие

    1 1 Отговор
    Гласуването се извършва чрез хартиен носител и ръчно преброяване. Гласоподавателят получава предварително отпечатани бюлетини ( бюлетин ) от маса на входа на избирателната служба (гласуването по пощата не е разрешено във Франция. За всеки кандидат, двойка кандидати (за ведомствени избори) или листа има отделна бюлетина. Тези бюлетини се изпращат и по пощата на избирателите преди изборите. След това самоличността и регистрацията на гласоподавателя се проверяват от длъжностно лице, след което избирателят взема плик. Ако действат и като пълномощник на друг избирател, те вземат втори плик. След това избирателят влиза в кабина със завеси ( изолоир), където са скрити от погледа, и пъха бюлетината на своя кандидат в плика. Те отиват до урната, където председателят на избирателната служба или техният заместник официално проверяват самоличността им. След като служителите са признали правото си на глас, избирателната кутия се отваря и избирателят поставя плика. Един от официалните лица, традиционно високо, обявява „ A voté! (Гласувах!)“. Това е чисто церемониално и има двойно значение: гласът на избирателя(глас) ще бъдат взети предвид и те са изпълнили своя граждански дълг. След това избирателят се подписва в избирателния списък и избирателната му карта се подпечатва. Електронното гласуване се използва само за френски граждани, живеещи в чужбина, и за два конкретни избора: законодателни и консулски. БРОЯТ ГЛАСОВЕТЕ ОТ УРНАТА ПРЕД ПУБЛИКА!
  • 87 Аз искам да

    0 0 Отговор
    Гласувам от телефона си !!!
    Щом мога да си плащам сметките и е безопасни за парите ми да оперирам с тях от телефона , искам така и да гласувам!!!
    Искам 21век , а не средновековието!!!

    Коментиран от #89

  • 88 Антикомунист

    1 3 Отговор
    Цялото шменди- капели направиха учиндолеца заедно с товарищ радев да му осигурят втория мандат. Тези машини са най голямата лъжа, че вота бил " честен".
  • 89 Роко

    2 0 Отговор

    До коментар #87 от "Аз искам да":

    За съжаление в България никога няма да се случи идеята на политиците е да гласуват възможно по малко хора ако допуснат да се гласува през телефона ще гласуват значителна част от народа а това не го иска никой политик. Пък и този вот по трудно се манипулира, значително по - лесно е на бюлетини или на ротативките на Радев (всъщност на тях манипулацията е още по лесна вече не е необходимо да подкупваш стотици членове на секционни комисии достатъчни са един двама IT специалисти занимаващи се с машините
  • 90 Роко

    2 0 Отговор

    До коментар #85 от "време е":

    Се оказаха фейк на Мая Манолова за които тя самата си призна, е след изборите, естествено не получи никакво наказание за костинбродската измама. Е кво толкова е станало поизлъгала малко жената случва се.
  • 91 Роко

    1 1 Отговор

    До коментар #78 от "Факт":

    Не си в час след няколко скандала с пъхане на бюлетини от членове на комисиите Путин въведе машинно гласуване и вече няма скандали всичко се манипулира бързо, лесно и без следи и никакви либерасти не могат да го обвинят в манипулации
  • 92 Не признавам

    0 1 Отговор
    Гледната точка на модела ГЕРБ-ДПС. Това е абсолютно всичко което може да бъде написано по статията.
  • 93 Роко

    4 2 Отговор

    До коментар #77 от "Иво.":

    Да машините не се манипулират ша знаеш. Приятелю задай си един простичък въпрос: Кое е по - лесно да подкупиш няколко хиляди членове на секционни комисии които да попълнят невярна информация в протоколите или един двама програмисти отговарящи за машините да ги манипулират? Пример предишните избори след "всенародните" протести ГЕРБ убедително водят (ако не ме лъже паметта с 8-10% на новите месии от ПП и изведнъж в края на деня хиляди хора отиват да гласуват за ПП (лично аз гласувах в края на деня и не забелязах тълпи от избиратели но сигурно просто сме се разминали😄😄😄) но факта си е факт машината показва че хиляди хора са гласували.
  • 94 Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "Сталин":

    Ти ходил ли си в Естония, че вземаш отношение те са минимум 50 години пред нас.
  • 95 уви ФАКТ

    1 0 Отговор
    (Гласувам от телефона си !!!
    Щом мога да си плащам сметките и е безопасни за парите ми да оперирам с тях от телефона , искам така и да гласувам!!!
    Искам 21век , а не средновековието!!!) За кого е безопасно? за банката която може да смениш, ако те излъже. КАК ЩЕ СМЕНИШ ДЪРЖАВАТА? Правителството ще е в ролята на банката, но може да смениш банката, избори по този начин, правителството ще те излъже ако си против него, или ното-цру ако те са в ролята на банката - тоест управител на системата.
  • 96 уви ФАКТ

    1 0 Отговор
    (Гласувам от телефона си !!!
    Щом мога да си плащам сметките и е безопасни за парите ми да оперирам с тях от телефона , искам така и да гласувам!!!
    Искам 21век , а не средновековието!!!) За кого е безопасно? за банката която може да смениш, ако те излъже. КАК ЩЕ СМЕНИШ ДЪРЖАВАТА? Правителството ще е в ролята на банката, но може да смениш банката, избори по този начин, правителството ще те излъже ако си против него, или нато-цру ако те са в ролята на банката. ...

    .. Може да си преброиш и запомниш парите, но я си провери гласът??? да на картинка ще ти покажат нещо, но за да си сигурен трябва да питаш всички 5 милиона гласували дали са гласували така както си мислят и тогава ще остане твоят глас видим.

    Коментиран от #98

  • 97 Маринов

    0 0 Отговор
    Кичашки,
    НЕ съм смятал че ти си чак толкова ПОСРЕДСТВЕН и голям ГЛЪМАК.

    Американците ли са ПРОСТИ
    та Гласуват МАСОВО с тъй Наречения от Вас Машинен Вод,
    или ти и СИЕ сте ГОЛЕМИТЕ УМНИЦИ
    та ТОТАЛНО го ОТРИЧАТЕ???
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 БСП, промяна, разруха

    2 1 Отговор
    Просто 30 години аватара на БСП обработваше населението от бТВ с негативизъм и соц носталгия. Корнелия Нинова всеки петък на парламентарен контрол крещеше "кражби" без никакви доказателства и насаждаше чуство за корупция. Който за каквото си мисли. Както е казал народа. Е, испяха да подлъжат хората, фалшифицираха изборите поне три пъти. Президент, ПП и сега пак. Разликата е, че докато Корнелия лъжеше просто така, сега прокуратурата има документи . . .
  • 101 Член на изборна комисия

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "Гласувал за Възраждане":

    Не е вярно! Контролните разписки ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ БРОЯТ!