22 Ноември, 2022 13:00 1 682 31

Евгений Кънев: Служебният кабинет на Румен Радев защитава интересите на Путин

  • лукойл-
  • цени-
  • мерки-
  • дерогация

"Лукойл" финансира с милиарди военната агресия на Кремъл

Евгений Кънев: Служебният кабинет на Румен Радев защитава интересите на Путин - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сигурно много българи са поели захарчето за едни 700 млн лв на Лукойл - като едва ли не дарение на компанията у нас.

Всъщност това е PR захарче на Радев към русофилската публика, благодарение на чиято безусловна подкрепа все още е президент. За да може спокойно да работи в полза на Путин под слогана за защита на националния интерес.

За какво става дума. Това коментира във "Фейсбук" Евгений Кънев.

Лукойл е една от малкото, ако не единствената руска корпорация, която засега избегна санкциите на ЕС, въпреки че нейният основател и дългогодишен шеф Алекперов попадна под тях. Засега този неин статут се крепи на официалната ѝ позиция, че е против войната и че е регистрирана в Нидерландия като холдинг и Швейцария като най-голямо търговско поделение.

На практика обаче, компанията - въпреки ширещата се заблуда, че на ниво собственост не е руска - е основен контрибутор в руския бюджет, където отиват милиарди да финансират войната на Путин.

Оцеляването на компанията изисква дълбоко преструктуриране, което е в ход. Защото санкциите чукат, а Германия вече национализира поделенията на другия руски нефтен гигант Роснефт. В Италия се търси купувач за рафинерията на Лукойл в Сицилия, на която западните банки отказват оборотно финансиране и тя засега оцелява с кредит от самия Лукойл.

Втората рафинерия в Румъния също е под напрежение, заради напрегнати отношения с румънското правителство във връзка с неспазване на данъчното законодателство. А заради наличието на румънски добив на петрол, Лукойл там не може да установи монопол.

Голяма част от операциите на Лукойл всъщност вече са трансферирани в Дубай, въпреки твърденията, че идват в Бургас. Но Третата рафинерия в Бургас остава най-ценната, заради политическата и дори банкова подкрепа на нейните операции у нас.

В какво се състои тази подкрепа?

ЕС наложи ембарго върху покупката на транспортиран по море руски петрол, което влиза от 6 декември. България обаче извоюва дерогация за внос на руски петрол до края на 2024 г под предлог, че ще бъде застрашена дейността на рафинерията, работните места и ще се създаде втори шок след спирането и на руския газ, което ще даде нов силен тласък на инфлацията.

Но дерогацията важи само за внос, не и за износ на продукти от руски нефт за трети страни, вкл в ЕС. Ето тук идва “разсеяността” на кабинета Радев, който в един хор твърди, че дерогацията важи и за износа и така уж облекчавали напрежението на европейските пазари. Наложи се дори изявление отново на ЕК за обхвата на дерогацията, което радевистите се правят, че не са чули.

И така идва мястото на “подаръка” от 700 млн лв. Преместваме си операциите със седалище Бургас - казва Лукойл - което ще ви даде годишно 700 млн в бюджета - но САМО ако продължи износът. Иначе няма как.

За да продължи износа, България трябва да влезе в конфликт с Европейската комисия. И това със сигурност ще го видим в следващите дни. Рафинерията спокойно може да работи и с неруски петрол, но тогава кой ще купува руския и кой ще финансира войната на Путин?

Заблуда е, че ще плащаме цената на руския петрол, а не цената на брент петрола по бензинстанциите. Ако въобще нещо влезе в бюджета от тази разлика - то това ще е цената на продължаване на нашия колониален статут. Затова Радев вече удължи и концесията на Лукойл за Росенец - с която надали ще ни приемат скоро в Шенген.

А как се плащат 700 млн. лв. в бюджета? Те биха представлявали 10% от чистата печалба от 7 млрд. лева, която ще отиде в Русия.

Както в случая с Газпром, с опита за блокаж на интерконектора ( заради който се намеси ЕК!), с руското ядрено гориво, с руските самолети, с опита да се блокира помощта за Украйна - Служебният кабинет на Радев работи - без преувеличение - като изнесено задгранично представителство на Коминтерна, пардон Путинтерна.

Явно това Радев е учил в американската военна академия, с която се гордее.

А ние с какво да се гордеем?


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ясни

    18 7 Отговор
    са като бял ден още от самото начало !
  • 2 Теле

    22 5 Отговор
    Не на путин, на българия бе
  • 3 Последния Софиянец

    41 6 Отговор
    За 12 години Бойко Борисов е ощетил държавата от Лукойл с 9 000 000 000.А е прибрал 2 млрд подкуп само от тях.Пък вие се чудите как да си платите сметките и заемите.

    Коментиран от #9

  • 4 Солей

    20 34 Отговор
    Кратко, точно и ясно какво представлява Радев, за кого работи, и кои фирми още са източник на пряко руско влияние у нас.

    Коментиран от #27

  • 5 3.14К

    24 16 Отговор
    Само ли този соросоид Кънев е кръстен ЕвгенИЙ?
  • 6 Хихихи..

    26 12 Отговор
    Евгенчоо,що всички да сме кравари като теб бре? Утре ще си първи с питката и шарената сол на Орловиа да ревеш като лъв-Здравствуйте братушки,знаем се..
  • 7 Вирус

    26 10 Отговор
    Кънев провери точно собствеността на лукойл и не пиши глупости ще останеш изненадан че е на ротшилд
  • 8 Бравос

    29 11 Отговор
    Да разбирам ли, че и Шолц и Урсула са заклети русофили след като Германия си плаща като поп на Газпром? Всеки си гледа интереса, в това число и Кънев, който с тази статия заработи 10 долара от Козяк.
  • 9 Голям праз

    17 16 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Кирчо само за три дни открадна 9 000 000 000:)

    Коментиран от #10

  • 10 Българка

    11 8 Отговор

    До коментар #9 от "Голям праз":

    Истина е!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Азз

    15 11 Отговор
    ДрЪвен философчо,а нещо за краварксото нашествие в територията ни да кажеш? За онова страшилище мУстафата,която реди удбно наведените уж наши политици?За безплатното ползване на военни бази от същите кравари,които са бомбандирали преди години наши градове.Та накрая ни накараха да направим паметник на хартисалите им пилоти...Айде стига д-педавство....
  • 13 Путинофил

    14 11 Отговор
    А иначе, до вчера русофилите раздуваха, че Лукойл не е руска!
  • 14 Да си върнем руските анклави

    19 14 Отговор
    Росенец и Камчия!
    Да изгоним Лукойл както направиха румънците!
  • 15 Радев

    11 13 Отговор
    Ние русофилите в територията ще хрантутим рускините на Путин от Одеса с украински паспорти в 5 звездните хотели на море и планина и ще седим без газ, скъп ток и бензин и чудовищна инфлация !
  • 16 Ванчо от Драгалевци

    9 5 Отговор
    Аз съм само цвят лилав, люляк съм, люляк съм...
  • 17 Васил

    5 3 Отговор
    Нали се сещате тези пари къде ще отидат за заплати на държавните служители и за техните облаги каквото влезе от данъци в хазната чиновниците или го крадат или го изпапкват
  • 18 Евгений Кънев:

    14 5 Отговор
    Служебният кабинет на Румен Радев защитава интересите на Путин.........
    Да! Върховният главнокомандващ защитава интересите на ВРАЖЕСКА държава!
    Главният прокурор защитава интересите на мафията!
    Шефът на Парламента е Мултака на Републиката!
    А после се чудим ЗАЩО армията не е модернизирана, границата не е охранявана, полицията пази наркотрафиканти, не сме в Шенген и еврозоната, най-бедни сме, най-бързо изчезващи....................
    Ами докато работим срещу себе се, какво друго да очакваме 🤔🤔🤔

    Коментиран от #21

  • 19 Объркано Атлантиче

    13 7 Отговор
    Сто пъти ви се обясни и даже Кокорчо публично го каза- Лукойл не е руска, а само работи с руски нефт. Даже в чуждото Уики си го пише -"Номиналните притежатели на акциите на ЛУКОЙЛ и тяхната счетоводна отчетност са: 61.78% - Bank of New York , 10.79% - кипърска компания LUKOIL EMPLOYEE LIMITED (контролирана от Банката на Кипър чрез Odella Resources Limited ..."
    Кой ще остави при тези санкции от марионетната американска територия, да цоца руски анклав????? От Козяк могат да спрат Белене, Южен поток, да изгонят от тук най-много руски дипломати в света, да ни изнудят да платим на 100% милиарди за хартиени самолети и..., да не могат да се справят в един "руски" Лукойл!!!!?
    Изобщо нещо между ушите да мислите останало ли е?
    Елементарна логика - обвиняват Лукойл в лоши неща и е истина, че ощетява и страната ни, но забележете, евроатлантическите политици и "умове" като горния само врякат, че е руска, но никога не предприемат реални действия.
    Т.е, в действителност Ликойл не е руска и краде от държавата, но я обявяват за руска. Гениално -с един куршум, два зайчока - партнерите ни крадат, а виновни са руснаците и ги мразим!! Яко, а!?!?
    .. и овцете блеят.., бе,бе..,бееее...
  • 20 Нашите Путинисти и да се напъват

    6 5 Отговор
    В крайна сметка нещата ще се решат на високо ниво в ЕС,колкото и да не им се иска на някой "другари".Така като се решиха за Южен поток.Никакви изнудвания и лъскави обещания няма да помогнат на Лукойл!Или спазват Европейското законодателство и разпоредбите на Евро-Комисията,или се прощават с бизнеса си тук
  • 21 УРА,, УРА

    9 5 Отговор

    До коментар #18 от "Евгений Кънев:":

    Браво за точния коментар! Лошото е, че тук е пълно с чугунени глави и с неориентирани тролове. Докато е така ще сме последни винаги и навсякъде. После- живеели сме лошо. Е няма как да е, сами сме си виновни.
  • 22 Сандо

    4 3 Отговор
    Кънев,хващай ги за ... реверите и право в Белене - да строят АЕЦ-а на Путин!Да видим и ние някаква полза от тях,а и от теб.
  • 23 .......

    3 3 Отговор
    Уф накрая ще ни оставите без петрол от прекален стремеж да слугувате.Акъл нямате въобще.
  • 24 МИ КОГО ДА

    4 6 Отговор
    ЗАЩИТАВА Д.ЖЕ.Н.Д.Ъ.РС.КА ЕВРОПА ИЛИ П. Е Д. Е. Р А. С. К.А
    КРАВАРИЯ?!!! СЛАВА НА ВЕЛИКА БРАТСКА РУСИЯ! СЛАВА НА ПРЕЗИДЕНТА , ГЕНЕРАЛ РАДЕВ!!!

    Коментиран от #25

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Демократ

    4 5 Отговор
    Всичките пропутлерови роби са много богато възнаградени за това предателство, КГБ плаща на родоотстъпниците в България от много отдавна.15 години кремълския троянски кон България в НАТО И ЕС се управлява от продажници,които държат на дъното държавата.Трагедията е пълна.

    Коментиран от #28

  • 27 Курци

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Солей":

    Работи за България,кратко ,точно и ясно.Щом се налага ще подкрепя Русия ,щом е необходимо да ще подкрепя ЕС.
  • 28 Реалистът

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "Демократ":

    Ха,33 години демократи с крадлива демокрация и сме назад с 133 години.Никога повече демократи.
  • 29 Евг Кънев поредния Идиот!!

    2 0 Отговор
    Поредното Плямпало на Хранилка!!
  • 30 няма по-добро

    0 0 Отговор
    Най-доброто което може да направи за България господина Радев е да направи пълни самопризнания и да подаде оставка.
  • 31 НИКОЙ НЕ НИ ПРЕЧИ ДА КУПУВАМЕ КАКВОТО СИ

    1 0 Отговор
    ИСКАМЕ И ОТКЪДЕТО СИ ИСКАМЕ ------- КАКТО ПРАВЯТ АМЕРИКАНЦИТЕ ! НЕКА ДА НИ БОМБАРДИРАТ ГАДОВЕТЕ !