Last news in Fakti

23 Ноември, 2022 13:46 6 320 14

Това би било скандал във всяка нормална демокрация. Не и в България.

  • герб-
  • бсп-
  • скандал-
  • демокрация-
  • народно събрание-
  • доналд тръмп-
  • виктор орбан-
  • недоверие

От заплаха за властта съмнението се превърна в нейно оръжие

Това би било скандал във всяка нормална демокрация. Не и в България. - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Няма да съм първият, който го казва: недоверието в света ни започна да придобива невиждани размери. Преди време Иван Кръстев публикува книга с показателното заглавие „Вярваме в недоверието“. Което по един политологически начин ни връща към Декарт, баща на модерната философия: търсейки върху какво да се опре, той отхвърля илюзия след илюзия, за да стигне до единственото нещо, което е безспорно - че се съмнява във всичко, което изглежда сигурно.

Разклащането на обществата, което следва от този обрат към вечното съмнение, са белязали новата ни история. Но докато идеологическите режими на национализма, комунизма или фашизма наказват съмняващите се и налагат силово вярата във властта, последните две десетилетия направиха остър обратен завой: от заплаха за властта съмнението се превърна в нейно оръжие. Нарекохме го с малко смътното название популизъм. Политици внушават на народа недоверие към политиците, нови журналисти – към старата журналисти, медийни експерти – към скучната традиционна експертиза. След италианските „5 звезди“, Орбан и Брекзит, връх на този обрат беше отказът на Тръмп да признае изборното поражение през 2020. Той обвини в манипулации пощите, медиите, щатските съдилища, като доведе страната си до ръба на гражданска война. Последно бившият президент на Бразилия Болсонаро отказа да признае загубата си защото… резултатите от машините, с които се гласува, не можели да се проверят. Предстоят протести.

Ето как подкопават доверието

Слава богу Борисов още не е стигнал дотам и впрочем не помня досега голяма българска партия да не е признала изборния резултат. Казвам „слава богу“, защото демокрацията се крепи на едно единствено нещо: готовността опонентът да признае поражението си и да поздрави победителя.
Но пътят, по който тръгна коалицията на реставрацията, наложила промяната на изборните правила и съмнението в машините, очевидно подкопава доверието в държавата ни. Ретроспективно – защото внушава усещането, че изборите ни досега са били манипулирани. Проспективно – защото в една голяма част от обществото се създава усещане за връщане към масовото купуване на гласове и анулиране на бюлетини за противника като невалидни. Нещо, което може и да не повлияе сериозно на парламентарния, но ще има драматични последствия на местния вот.

Абсурдно е да се налагат изборни правила против волята на 4 от 7-те парламентарно представени партии, с евентуално мнозинство от само пет гласа. При това правила, които се отнасят за избори, които по всяка вероятност предстоят до броени месеци. Това би било скандал във всяка нормална демокрация. Аргументът, че и предишните промени, когато се въведоха машините, били приети по подобен силов начин, само утвърждават убеждението ни, че в тази страна няма честно състезание и единият отбор налага правила, които му отърват. И ако няма състезание и всичко така или иначе е нагласено, защо да ИМ гласуваме?

Да не си помислите, че съм фен на машинния фетишизъм. Цифрите показват, че последните няколко избора решиха проблема с фалшивите или фалшифицираните протоколи, но сигурно е можело това да стане и другояче. Ако например бяхме дали тия 60 милиона за преброителни центрове, обучение и граждански контрол, вероятно щяхме да постигнем подобни резултати (при 6 милиона избиратели това прави по поне 10 лева за контролиране на всеки отделен вот!). Само че при отприщената вакханалия на недоверието всеки нов елемент от уравнението става повод за нови обвинения. Защо реформаторите толкова държат на тия машини, дали пък не е защото са овладели кода? Какво ли има на тая вълшебна флашка, дето обикновеният човек не може да го види и пипне? Не са ли тайните на диктатора Мадуро? В публичния дебат се завъртяха „аргументи“ за това, чия майка гласувала с машина и чия се притеснила да не се изложи.

Самоубийствена лудост

Боя се, че цялата тази самоубийствена за държавата ни лудост няма как да бъде спряна. Политикът почувствал недоверие и почва да го излива върху нас в медийни монолози. Няма как да го поставим на място, защото той по определение е кандидат за суверенната власт над тази страна – има право да чувства и да се изказа както намери за добре. Нали видяхте колко беше трудно да бъде озаптен Тръмп заради лъжите му за уж откраднатите избори – наложи се частни компании като Туитър да свалят акаунта му. Само че в България такова нещо не може да стане – никоя голяма медия няма смелостта да притисне политика до стената на фактите. Колко са тия баби, дето са се притеснили, кой е този дето пипа кода? Политикът у нас стои над журналиста - колкото и да лъже, пак ще бъде канен да излага чувствата си. Впрочем когато се наложи, се включват и социологическите агенции, които подават услужливо данни за чувствата на избраните от тях респонденти (напоследък излязоха две противоречиви цифри за и против машините, може би поръчани от двата лагера).

Нямам съвет за това как да се гласува. Струва ми се обаче, че основните участници в едно бъдещо състезание трябва да обсъдят това заедно и да постигнат поне относителен консенсус. И по възможност да го направят малко по-задкулисно, т.е. без да представят караниците си пред медиите. Защото цялата тази техническа тема се превърна в абсурдна предизборна агитация, в която всеки е противопоставен на всеки. Г-жа Нинова опитва да отклони обвиненията за срива на партията си с предполагаемата сенилност на своя електорат, който се стряска от един екран. Борисов ловко вкара клин между реформаторите и БСП и, както изглежда, ще разхлабва леко хватката, за да подмами ДБ да го приеме за партньор. Президентът си намери повод да се дистанцира от БСП, която опитва да превземе отвътре; очакваме вето на готвените промени, което ще засили вътрешната опозиция в партията. Кретенизъм, който ни връща към дебатите за Истанбулската конвенция, ковид-ваксините и норвежките крадци на деца. Е, този път малко по-скучно, ама това измислиха.

Режат си клона

Всеобхватният популизъм, който е обладал политическата сцена, се занимава с едно: да реже клона, на който политиката седи. Никой не може да ни убеди, че партии, които се захванаха от първата минута с изборното законодателство искат наистина да съставят правителство. Че някой легитимно се готви да управлява. Че изобщо сме държава.

Автор: Ивайло Дичев


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    22 11 Отговор
    Ако имаше демокрация в чиста форма в България, щяхме да имаме перманентно скъсани отношения с Германия заради Берлинският договор.
  • 2 Национални предатели!

    20 39 Отговор
    Руснаците имат 500 000 имота в България благодарение на нашите продажници. Повечето от собствениците на тези имоти са руски генерали и полковници. Това е истинска заплаха за националната ни сигурност, защото утре могат да решат, че не им се спазват правата и да обявят "референдум".

    Коментиран от #4

  • 3 ХАХАХА

    33 11 Отговор
    Дичев,Дайнов, Кръстев все отбор юнаци с калпаци!Заработващи, заработващи за борсалино!
  • 4 ХАХАХА

    25 11 Отговор

    До коментар #2 от "Национални предатели!":

    Смешен плач!
  • 5 аман от

    29 9 Отговор
    дойчезелвските говорители, увредени по всеки един начин!
  • 6 Кое точно

    23 10 Отговор
    е скандалното, че близо 120000 души се разписаха за смесено гласуване, ли!? Не е по-скандален смешния плач на "демократите" за свещените им машини?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ПЕТКО ЛИЛОВ български пед-ас

    18 13 Отговор
    Ивайло Дичев ли си и;ли нуй тричав но много та накрая нищо . Пропусна да споменеш само Фидел Кастро но мир на праха му добър ръководител който не се уплаши от държавата на злото . Принципно подобни разсъждения са ежедневие вече и е безсмислено човек да си губи времето . Нищо ново като е пропуснал само Истанбулската конвенция .
  • 9 Време е!!!

    17 3 Отговор
    Кога се разпуска парламента и партиите се обявяват в незаконни?
  • 10 Мнение

    15 7 Отговор
    Казвате "популизъм" когато някой иска да се съобрази с народа и така ни мачкате.Ей,няма ли да се засрамите?!
    Давате примери със САЩ и Бразилия...явно си има някакъв проблем с тези машинки и докарват на хората гражданска война.Това ли искате тук?!Аз лично не искам никакви граждански войни!
  • 11 Артилерист

    14 4 Отговор
    Ивайло Дичев е безспорно много умен човек. Може би го е наследил от баща си, който също беше журналист по време на социализма. Аз се привързах към писането на проф. Дичев от една статия, вече при демокрацията, в която той обясняваше как се е срамувал от простотията на Тодор Живков. Рекох си: този е смел и обективен журналист и сега ще разкости всички демократични простаци, начело с мутрата Борисов, които се изреждат във властта. Но, не би! Бившият сериозен другар Дичев нищо подобно не написа и се оказа, че статията за др.Т. Живков е била за избиване на наследствените родствени комплекси и за да се хареса на новите ни американски господари. Не е било напразно-вече е приет и публикува при отявлените атлантици DW. И сега, още като стигнах до Кръстев, друг бивш сериозен другар и приписваното на Декарт съмнение във всичко, което всъщност е съвета "съмнявай се във всичко" на Маркс към дъщеря му, разбрах, че тук нищо повече от пропаганда няма да има...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 да да

    4 0 Отговор
    на сорос 5 колона..политолози, курторолози и всички завършващи с ози..гавновози..Същия дичев пропагандираше.. за да подпишем пускане на макъдонци в ес...а сега виждаме как отгварят те..с оръжие..
  • 14 DW и Ивайло Дичев! Лъжи и маниполация

    1 0 Отговор
    Же се чете, Лъжи, Плюене, както винаги!!!