Last news in Fakti

29 Ноември, 2022 12:52 3 754 44

Старите муцуни на БСП: обединение за повече путинизъм

  • бсп-
  • герб-
  • корнелия нинова-
  • георги първанов-
  • ес-
  • русия-
  • нато-
  • путинизъм-
  • русофили-
  • комунизъм

Тези хора ги обединява здрава русофилия и путинофилия

Старите муцуни на БСП: обединение за повече путинизъм - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бившият президент и бивш лидер на БСП Георги Първанов прави опит за ляво обединение на всички политици и формации, отронили се от БСП в последното десетилетие. Заедно с вътрешнопартийната опозиция в Столетницата, те ще се опитат с дружни усилия отвън и отвътре да превземат БСП от окопалата се в нея Корнелия Нинова. Старите нови леви признават, че колкото и да се топи, БСП остава голямото ляво и ще пробват да го вкарат в широка коалиция, ако и да са наясно, че Корнелия Нинова никога няма да предаде крепостта си.

И тя отвърна с контрапредложение – призова отцепилите се от БСП да възстановят партийното си членство. Разбира се, без изключените от партията, като дори не удостои Кирил Добрев с поименно споменаване. Нинова побърза да уточни, че повечето от отцепниците са напуснали партията при председателствата на Сергей Станишев и на Михаил Миков. Тя изтъкна разногласията между тях още преди учредителната сбирка на обединението днес. И отсече вътрешнопартийния напън за изтегляне на предвидения за 11 февруари конгрес с два месеца по-рано, защото няма време по устав за това.

Стари муцуни в ново ляво

Лявото обединение ще се състои от стари и доста изхабени вече политически играчи. Повечето от тях оглавяват формации, които са по-слабо известни от имената на лидерите им. Като „Българска прогресивна линия“ на бившия организационен секретар на БСП Красимир Янков или „Нормална държава“ на бившия червен депутат Георги Кадиев, или различните вариации на „Изправи се!“ на Мая Манолова. АБВ, начело с Румен Петков, пък се радва на още по-мижав успех, както и когато се ръководеше от Георги Първанов, ако не броим номиналната ѝ коалиция с „Български възход“, заради която сега се води парламентарно представена. А след като „Изправи се БГ! Ние идваме“ остана далеч под парламентарната бариера с едва 60 000 гласа на изборите през ноември миналата година, участвалото в коалицията „Движение 21“ на Татяна Дончева благоразумно отказа изобщо да се яви на последния парламентарен вот на 2 октомври.

В начинанието са и стари знакови имена за левицата без собствени структури, като Костадин Паскалев, Георги Пирински, Емилия Масларова, Георги Божинов, Калоян Паргов, Нешка Робева, и по-нови като социологът проф. Иво Христов и евродепутатът Петър Витанов.

Инициаторът на обединението Георги Първанов говори предимно за консолидация в ляво във вид на голяма коалиция, а Кристиян Янков - и за модерна лява политика. Съдейки по биографиите на обединяващите се обаче едва ли може да се очаква какъвто и да е модерен криейтив от тях. Освен различни вариации на носталгичен комунизъм, старомоден етатизъм и ляв популизъм, тях ги обединява, без всякакви вариации, здрава русофилия и путинофилия. От Румен Петков и Светлана Шаренкова, които се изявяват като пажове на посланик Митрофанова и говорители на Кремъл у нас, до Мая Манолова и Нешка Робева – всички в публичните си изказвания декларират „миролюбивата“ си прокремълска ориентация.

Петимни за авторитаризъм, империализъм и олигархия

Както лидерите, така и избирателите на БСП също нямат нищо общо с европейската левица и имат подчертано антиевроатлантическа ориентация. В проучвания на агенция „Алфа Рисърч“, проведени в партньорство с Институт „Отворено общество“ и Центъра за либерални стратегии, електоратът на БСП изпъква като най-русофилски сред парламентарно представените партии, дори повече от този на „Възраждане“.

На въпрос, ако в Европа има ново разделение, подобно на Студената война, къде трябва да се позиционира България, 56% от симпатизантите на БСП казват - в съюз с Русия и Беларус, а едва 21% отговарят – в съюз със страните от ЕС и НАТО. Нагаждането към масови нагласи в полза на авторитарни, империалистически и олигархични режими не е нито лява, нито европейска политика. Така че едно ново обединение на бившите социалисти просто ще разшири путинофилския антиевропейски и псевдоляв терен в българската политика.

Опитът за поредното обединение около и с БСП не е нищо друго освен все същата реинкарнация на ретроградни посткомунистически елити и обществени нагласи. Автентичното, проевропейско ново ляво в България още не се е случило като отчетлива политическа заявка. Българското ляво все повече се обръща с лице на Изток, където няма нито ляво, нито демокрация, нито мир, нито развитие. И докато не се появи нормално, прозападно ляво, българският политически живот ще бъде осакатен. Нещо много по-лошо – страната ще стои постоянно под угрозата да смени посоката и да кривне в глух коловоз.

Заплаха и за дясното в България

Ще пострада и дясното, защото не е далечен денят, когато там ще се наложи да се загърби антикорупционната разделителна линия, в името на запазването на геополитическата ориентация на страната. Предавайки евроатлантизма и лявото на Кремъл, Нинова, ПЛъжата не е друга гледна точка. Кой върти руската пропаганда в България.ърванов и останалите, бивши и настоящи другари предават и антикорупционния фронт в България. Включително чрез конкуренцията на започналия завой на Нинова към ГЕРБ от отдавна по-петимната за колаборация с Борисов кохорта на Първанов.

Автор: Веселин Стойнев


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    34 20 Отговор
    Бесни Страшни Пенсии.......Сирищника ламти да лапа още и още , ненаяли се......не се ли усещат колко са противни и гнусни за хората
  • 2 Дипломат Чукчев

    23 14 Отговор
    Нинова изтича в канала и се събира с изтеклите там.
    Каквато и лакробатика да приложат няма да могат да излязат от канала където им е мястото посочено от народа
  • 3 Ротшилд

    22 16 Отговор
    Хайде на еврейската пропаганда... Хайдеее
  • 4 нормално

    36 14 Отговор
    повече от 30 години ни управлява червената номенклатура и дс агенти.....,а българина все още чака демокрацията
  • 5 Путинофил

    30 19 Отговор
    Гешев, пак спиш!
    Всички поддръжници на страна терорист попадат автоматично под ударите на закона, независимо от коя държава са!
    Поне един русофил арестувай за пред закона и Европа!
  • 6 А пък

    16 20 Отговор
    Старите муцуни на ГЕРБ,СДС,ДБ: обединение за повече байданизъм

    ..хвани единия,удари другия..

    Кога ще има Възраждане и обединение за повече българизъм??

    Коментиран от #42

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Нов

    21 6 Отговор
    До кога едни е същи ? Стига.
  • 9 .......

    14 18 Отговор
    Всъвсем изкукахте.Преди войната даже не знаехме,че Путин е жив,а сега наши български политици обвинявате в "путинизъм"...някакъв измислен термин,който ни е чужд.Защо не ги обявите направо за рептили,анунаки или нещо такова и повече да не се занимавате?Има по-голяма вероятност някой да ви се върже хаха.
  • 10 Украинец

    22 18 Отговор
    След войната Украйна ще изисква някои хора да и бъдат предадени. В Европа вече се готви закон за новите посетители в Хага!

    Коментиран от #14

  • 11 БгТопИдиот

    19 4 Отговор
    ВЕле то търси врагове с партиен билет.
  • 12 такаето

    20 6 Отговор
    обединение за кражбизъм
  • 13 Най-точно го еказал народът!

    25 4 Отговор
    "Нов бардак със стари к...и не става"!
  • 14 Мнение

    17 12 Отговор

    До коментар #10 от "Украинец":

    После защо не ви харесват...дойдохте тук да командвате и да очерняте наши политици.Измислици премислици по цял ден и отгоре на всичко и заплахи.
    На всички ,които защитават българите и българския интерес казвате как били "путинисти","комунисти" и не знам си какви още нелепи неща.Гледайте си вашия Зельо и с нашите не се занимавайте!Щом и на Бойко викате "комунист" значи нещата са много зле при вас и си получавате някакви халюцинации.Не е нормално вашето!!!
  • 15 Фактъ

    22 9 Отговор
    Като гледам , кои са на снимката , нищо добро не ни чака . Путинисти , а чакат милиардите от цивилизованата Европа да ги откраднат .
  • 16 Псевдоним

    18 3 Отговор
    По същия начин правеха реклама и на Радев.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Бамбука

    13 1 Отговор
    Няма нови играчи. Най-добре ще е да се сбият първо с Нинова, после и помежду си.
  • 19 Анонимен

    9 4 Отговор
    Някои хора не казват, че гн Борисов е комунист, а го казват комунистите на герб, на хората изстрадали от режима на живков. И веднага бкп номенклатурата на герб спорят с нас, а как на тях комунистите да им кажа, че родените през 1968 г са им разрешавали да учат висше, защото 1989 минус 1968, са били само на 21 г, но те спорят и с тях на глава не се излиза. Не даваха на деца от фашиски родове да учат през 60те, 70те години. Всички сте от 1989 деца на комунисти от дс. Ако не сте работа никога не биха ви дали не от 1989,а от 1944.
  • 20 Европейската и нашата левица

    10 1 Отговор
    се притесняват от работника. Работникът е навъсен, изнурен и потен. Той не от значение за шампанско социалистите и богатите партийци. Той е като кофа или метла, забравени в бизнес офис. Разваля и интериора, разваля и настроението.
  • 21 Гражданин

    7 1 Отговор
    Хората от ляво дясно център през тия 35 г си постигнаха с връзки много недвижими имоти. Купуване продаване и така си живееха при Тато, така си живееха и при др Борисов, Нинова и ДПС и там другите преди тях, как бяха АБВ. А за народа трохите и днес все са ергени стари. Ти с тия пари няма как да имате семейство деца, с изключение на социалните. Никой за никой не мислеше и така ще е, защото по манталитет България е по близо до Турция. Но не и кум Европа. Много беден народ и свръх богати.
  • 22 Четец

    5 2 Отговор
    Ако не бе работника, днес нямаше да живеете от построеното от тях. Чудя се на наивните българи, знаеш, че някои си имат множество жилища и пак ги подкрепят, аз да ви кажа, че много хора по живково са работили и са отглеждали стада животни и днес стоят на студ и в разговор ми споделят, от къде ги има младото, без образование, две жилища до родителите ни, 2 малки дечица, кола за 200 хиляди. Не не, не им завиждаме, но бил приятвл на кмета на бкпгерб. Родителите им бедни. 2 жилища наскоро купувани, 2 малки деца, и те със заплати около 1500,2000 двамата, а може и младото да нв работи. Много са нещата, а някои се хващат за дребните риби, че цигането открал 2 кокошки да нахрани преди 10 г дечицата си. А лекари, юристи едвам свързват двата края и много от тях не оцеляха в този бандитски свят и ни напуснаха.
  • 23 Анонимен

    3 2 Отговор
    Верно е, че по малкото зло е гн Борисов. Но той ги прибра при себе си всякакви, лоши добри, бедни богати, учили недоучили, оияндета и трезвеници и сега се виж завили там в ляво, откъдето си бяха те. От родове на БКП, българска комунистическа партия,. Децата им се завръщат от запада и ги устроиват, къде мама и тати си пожелаят, а и много си смениха жените и днес дондуркат бебета по над 55,60 годишните И на това му викам Диктатура.
  • 24 11111

    7 3 Отговор
    Комуниста не е свикнал от номенклатурата да се труди, но и не дава да имаш. Би ви отровило животинчето, само и само да няматв. В ничия земя и човека го потвърди. Гледах животни и ме изгониха от селото. Отидох на една поляна гола и днес е това което виждате, казва човечеца на журналистите. Като не умеете, не пречете на хората с чествн труд да си помогнат на бюджета, за да се лекуват. Не всяко дете пораснало може да помогне на родителите си. Бъдете добри хора, а не сталинисти диктатури, това са хората по тяхни признания на др Радев, по добре комунисти. Кое му е ок бай христо, че децата ти и 2 са болни, едното с психични др опериран с един бъбрек и всеки вие с болни деца чакате на държавата. В бг и ромите и те чакат. Добре че са западните българи да идват за 5 дни и ви оставят по 5000, а те са много идващите и изпращащи пари всеки месец на семействата си по 1000 евро. И накрая за благодарност им казвате за хората поддържащи икономиката на България, вие, децата ви, близките ви, сте Боклуци. Алчността убива. Имайте и вие, но цял живот на младини сте гледали на голо и табаетите не сте ги забравили, жените ви са като ханъми, подгърбени от работа българки и не им давате къси панталони, а вие по предните карпъзки за вас е можело да ги обарватве. Жалват се на мен потърпевлите. Хаха. Ти, вие, за да критикувате, мъжете, следва да сте идеални, мили бкп номенклатурни кадри, но хората не мълчат, писнало им е от отвратени типове, и разни приватизатори, в борда на директо
  • 25 въпрос

    13 2 Отговор
    А къде е на снимката резидента?
  • 26 Васил

    15 1 Отговор
    Само като им погледна мутрите ми се повръща.
  • 27 ХаХа

    7 1 Отговор
    Всички да минат за одобрение првз лоста на др. Радев и кой се справи ок.
  • 28 фен

    9 1 Отговор
    МУМИИТЕ,СЕ ЗАВРЪЩАТ.
  • 29 село

    9 1 Отговор
    отг.до1-ТЕСА ОПЕРИРАНИ,ЗА ДА НЯМАТ,ЧУВСТВА.ДЕ СИ ВИДЕЛ,ЧЕСТЕН,КОМУНИСТ.
  • 30 Емо

    6 1 Отговор
    Ако вместо Путин и Русия обичахте поне малко народа или хората, които гласуват за вас, досега щяхте да направите нормалните неща за една лява партия, а именно: Законово да премахнете уволнението от работа, или да го направите толкова неизгодно за работододателя, че да предпочете да плати едно обезщетение, за да напусне някой работа; да приемете закон за личния фалит; да приемете закони за нормални социални помощи и раждане на деца; да подкрепите малкия бизнес, а не мутрите и олигарсите... и т.н. Сега нямаше да сте партия, отиваща уверено към 4% бариера с висок шанс да се спусне и под нея.

    Коментиран от #34, #36

  • 31 росс

    3 7 Отговор
    по-добре путинист, отколкото продажен соросоид
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Олелеее

    1 4 Отговор
    Предпочитам Нинова,тези другите са свирепи хищници
  • 34 Иван

    5 2 Отговор

    До коментар #30 от "Емо":

    Няма как да станем нормална държава докато БСП не падне под 4%
  • 35 ИзбираТела

    2 0 Отговор
    Боклука взел ли е пари от братужките няма измъкване - ще правят каквото им кажат.
    Няма значение че тези пари са откраднати от родителите им, или от нечии други родители в бегето.
    Освен това знаят, че излязат ли от власта напиращите нови полютици ще ги занулят, под благосклоният поглед на Кремъл.

    Коментиран от #38

  • 36 ИзбираТела

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "Емо":

    Тези всичките са назначени да доизтупват чувала, не да го пълнят.
  • 37 Кочан

    1 0 Отговор
    Е, те затова инсталираха ПП за да имитират Западното и с присъствието си да го компрометират. Нека припомним че Радев легализира ПП в нарушение на конституцията.
  • 38 Иде ПП

    0 1 Отговор

    До коментар #35 от "ИзбираТела":

    Партията на Престъпниците. По-млади, по-алчни, по-безогледни, по-напористи. БКП са вече стари, немощни. С единя крак при свети Петър. На тях и осъвременяване на пенсийката им стига. ПП ще хвърли малко сус пай колкото да не е без нищо и тези тримата ще останат без последователи.
  • 39 ТИЯ БОКЛУЦИ СА ПРЕДАТЕЛИ

    1 0 Отговор
    ПУТИН ПЪРВО ТЯХ ЩЕ КЛОНИРА НА ОРЛОВ МОСТ !
  • 40 червени смешници

    1 0 Отговор
    Където са плюли сега ще лижат
  • 41 Люси Дяковска

    0 0 Отговор
    1.89% ще спечелят! Престъпници!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Мая Манолова

    0 0 Отговор
    Искам да вляза в парламента за да се грижа за лявите хора , готова съм за отстъпки , готова съм да седна на масата за преговори , а мога и права да стоя на договарянето
  • 44 Корнелия Нинова

    0 0 Отговор
    От Кремъл на мен дадоха властта , аз решавам , толкова жертви направих , дума да не става за други лица желаещи да ми отнемат партията