Тема: Украйна

2 666 33

Невероятно нещо се случва на Запад: уволняват хора, които лъжат за Русия

 • русия-
 • украйна-
 • война-
 • информация-
 • фейк нюз-
 • лъжливи новини-
 • запад-
 • сащ-
 • associated press -
 • журналист-
 • репортер-
 • лъжа-
 • джеймс лапорта

Американската информационна агенция Associated Press уволни своя доста известен в определени кръгове репортер Джеймс Лапорта за разпространение на откровено невярна информация

Невероятно нещо се случва на Запад: уволняват хора, които лъжат за Русия - 1
Снимка: Россия Сегодня
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на международния анализатор Владимир КОРНИЛОВ, РИА НОВОСТИ

Американската информационна агенция Associated Press уволни своя доста известен в определени кръгове репортер Джеймс Лапорта за разпространение на откровено невярна информация. Изглежда обикновен вътрешен случай, но е забележителен за нашето време. Защото журналистът беше уволнен не просто за фейк, а за антируски фейк. Тоест за дейности, които са доста обичайни за повечето западни медии. Неслучайно самият Лапорта посочи, че е получил подкрепа от "много журналисти и редактори" след новината за уволнението си. Сигурно са се представили на негово място и са се учудили: „Как?! За лъжа за Русия в наше време някой е уволнен?“ Факт е, че бившият американски морски пехотинец Лапорта е същият репортер, който, цитирайки определен "високопоставен източник в американското разузнаване" (разбира се, анонимен), миналата седмица по горещи следи заяви, че руски ракети са летели в Полша, в резултат на което е унищожен мирен полски трактор и са убити двама невинни фермери. Няколко дни по-късно агенцията премахна тази новина от своите емисии, уведомявайки абонатите, че не е вярна.

Още новини от Украйна

Както всички помним, историята от преди седмица развълнува целия свят: лидерите на най-големите страни от НАТО се събраха спешно, за да го обсъдят в кулоарите на срещата на върха на Г-20, проведена в Бали, и някои особено важни лидери на Полша и балтийските държави дори побързаха да говорят за прилагането на член пети от Хартата на НАТО, тоест всъщност за Третата световна война.

За щастие местни репортери веднага публикуваха в мрежата снимки на фрагменти от злополучната ракета, която долетя в полското село Пшеводув от Украйна. Никой от военните експерти, които са видели тези снимки, не се съмнява, че се виждат останки от ракета от системата С-300. А това означаваше, че полските фермери бяха убити от украински ракети, а не от руски: те просто не биха достигнали такова разстояние (поне 600 километра от Пржеводув до територията на Руската федерация). Между другото, ако тези снимки не се бяха появили веднага в интернет, кой знае какъв фалшификат щяха да решат да изградят полските специални служби, за да обвинят Русия.

В резултат на това западните лидери, включително лично президентът на САЩ Джо Байдън, изясниха, че ракетата е украинска, уж е изстреляна, за да прихване руски ракети, летящи към Западна Украйна, и уж случайно е влетяла в полска ферма. Тук би било по-добре да разберем как е било случайно. Президентът на Беларус Александър Лукашенко посочи странната траектория на полета на украинската противоракета: „Защо тази бясна ракета, изстреляна от украинските военни се обърна и отиде в обратната посока (на запад. - Прибл. ред. .) Стреляха на изток, ама оттам летят руски ракети... И това не се случва. Няма такива инциденти”. Но Западът не може да стигне толкова далеч, че да обвинява Украйна в умишлен обстрел на страна от НАТО, в противен случай ще трябва да приложи същия член 5 срещу режима в Киев.

Но какво да правим с твърдението на анонимен „източник от американското разузнаване“, чието мнение беше разпространено от Асошиейтед прес? Оказа се, че Лапорта просто си е измислил този „цитат“. И изглежда, че не е за първи път. Ако анализираме статиите на агенцията, съдържащи подписа на този репортер (често в съавторство), той просто отговаряше за „вътрешни лица“ от различни източници в правоприлагащите органи на САЩ. Почти всяка част от неговия материал съдържа препратки към неназовани офицери от разузнаването, Пентагона, полицията и т.н. Очевидно бившият морски пехотинец е преценил, че анонимността на източниците му дава поле за творчество. Това е, което той сътвори неудачно.

Нещо повече, този репортер на АП е автор на много сензационни истории за "спецоперацията" в Украйна, които обиколиха целия свят. Например, той беше този, който в първите дни на кампанията беше замесен в съобщения за улични боеве в Киев или, че Русия възнамерява да смени режима в Киев с неговите „марионетки“.

И именно Лапорта е единственият източник на широко разпространения по света „цитат“ на Володимир Зеленски, който уж гордо отхвърли предложението на САЩ да организират евакуацията му в чужбина: „Борбата се води тук. Трябват ми амуниции, а не таксита." Този „цитат“ беше разпространен в почти всички западни медии и вече попадна в литературата за „подвизите“ на Зеленски. „Той още не е преодолял руския Голиат, но вече е най-смелият политик в демократичния свят“, въодушевено възкликна полската Жечпосполита, цитирайки тази фраза в края на февруари. „Удивителната трансформация на украинския президент от телевизионен комик във военновременен лидер“, пише канадският The Globe and Mail, който анализира „цитата“.

И само един американски вестник (The Washington Post) се усъмни, че Зеленски наистина го е казал. Изданието проведе отделно мини-разследване на източника на този „цитат“ и стигна до извода, че всички, които се възхищават на „героизма“ на ръководителя на киевския режим, разчитат само на анонимен „американски служител, който пряко е знаел за разговора " на Зеленски и когото репортерът "цитира" AR Джеймс Лапорта. Тогава вестникът посочи, че Белият дом няма представа кой разговор цитира агенцията. Опитът да се разбере от самия Лапорта, когото WP нарече „добре информиран бивш морски пехотинец“, кой от Белия дом е предложил на Зеленски евакуацията, завърши със загадъчна усмивка на репортера: „Разбирам защо отричат. " Авторите на The Washington Post не смятат, че самият бивш морски пехотинец може да измисли този „цитат“. Сега, след скандалното му уволнение, се оказва, че за него този подход на работа е норма. А фразата на фалшивия Зеленски вече се разпространи по целия свят, и вече е трудно да я премахнете от книгите за „борбата на украинския Давид с руския Голиат“.

Тоест Лапорта, разпространявайки фейк за „руски ракети, ударили Полша“, не направи нищо необичайно, като се зае с обичайното насаждане на антируски лъжи. Сигурно затова е изненадан от такава реакция на ръководството. В края на краищата никой във Великобритания не е уволнен, затова, че лъвският дял в тамошната преса едва ден след инцидента в Пржеводов блесна със заглавия, че Русия е нападнала Полша. Не последваха извинения, никой не започна да чисти "сензациите" от интернет, никой не беше наказан. Британската преса прави това, което прави през последните няколко месеца - издава антируски лъжи без доказателства, без проверка на фактите, без сянка на съмнение. Защо АР предприе безпрецедентна стъпка, като за първи път наказа свой служител за разпространение на антируски фейкове? Очевидно редакторите са преценили, че той е прекалил в работата си, измисляйки "цитати" от анонимни източници. Едно е, когато съчинявате „героичната фраза“ на Зеленски или измисляте „руски военни престъпления“. И съвсем различно е, когато докараш планетата до ръба на световна война, измисляйки изводи за американското разузнаване, които то не би могло да направи.

Тоест все още е възможно да се лъже безконтролно за Русия. В края на краищата, никой не беше уволнен от същата Асошиейтед прес за откровената лъжа за „спешната хоспитализация“ на руския външен министър Сергей Лавров при пристигането му в Бали. Но подходът беше същият - препратка към анонимни "индонезийски служители". Най-вероятно също не съществуващи измислени герои. Но Лапорта не разбра, че с лъжливото си „цитиране“ на фантомен източник от разузнаването, той прецака повече американските специални служби, отколкото Русия. Ако признаеха достоверността на цитата, щяха да се изложат като пълни непрофесионалисти, които не разбират видовете ракети и далечината на полета им. Тоест бившият морски пехотинец е уволнен не заради набързо компилиран фейк за Русия, а за това, че използва твърде бели конци, за да го създаде. Така че уволнението му не означава пълно отхвърляне на антируските лъжи на западните медии. Въпреки, че някои невероятни промени в медийния свят на Америка все пак се забелязват. Изведнъж един от лидерите в разпространението на антируска пропаганда, The New York Times, публикува собствено разследване на ужасяващите кадри от екзекуцията на руски военнопленници от украински бойци и всъщност потвърди факта на военно престъпление от Украйна. Това, което предизвика истински шок в Киев: разбира се, не избиването на затворниците, а фактът на публикация в американски вестник, който в Украйна вече беше обвинен, че работи за "руските инфлуенсъри".

И друг флагман на пропагандния фронт в борбата с Русия, CNN, обяви промяна в редакционната политика. Новоназначеният шеф на новинарския канал Крис Лихт започна работа, като уволни редица известни пропагандисти, които бяха повече "комисари", отколкото журналисти там. Някои издания дори нарекоха тези уволнения "чистка". Самият Лихт обяви курс към по-"неутрално" представяне на новините и отдалечаване от едностранчивото отразяване на събитията в света. Честно казано, трудно е да си представим "неутрален" канал на CNN - той беше толкова омразен и едностранчив, че представяше всякакви събития. Можете да включите всяко предаване на тази телевизия и да предвидите предварително основните послания: „Тръмп е лош“, „Байдън е гений“, „Русия е ужасна“, „Тръмп + Русия = колапсът на света, основан на правилата.

Но зад обявените промени в политиката на пропагандния ресурс, както в случая с уволнението на Лапорта, не се крие желание за връщане към журналистиката, а елементарна сметка. Си Ен Ен, някогашна основателка на 24-часовия новинарски формат, отдавна е загубила лидерството си по гледаемост (и следователно по приходи) от Fox News, което дава възможност на американския зрител да избере алтернативен източник на новини. А на 8 ноември, в изборната нощ, за първи път в историята на CNN този показател отстъпи не само на Fox News, но и на MSNBC (съответно - 2,6 милиона, 7,4 и 3,2 милиона зрители). Американската публика явно е уморена от едностранчивото, напълно безспорно, политически пристрастно отразяване на всякакви събития, както в самите САЩ, така и в чужбина.

Разбира се, това съвсем не означава, че утре западните медии внезапно ще „прогледнат“ и ще започнат да пишат цялата истина за събитията в Украйна. Но дори и да изоставят толкова очевидните и толкова опасни за целия свят лъжи за Русия, разпространявани от пропагандисти като Джеймс Лапорта или водещи на CNN, това вече ще бъде значителен напредък.

Източник: Владимир Корнилов, РИА Новости

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 4 от 33 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 ЛИЛИ

  47 1 Отговор
  ЗНАЧИ МНОГО ХОРА ЩЕ УВОЛНЯТ НА ЗАПАД,,,А В БЪЛГАРИЯ КОГА ЩЕ ГИ УВОЛНЯТ ЛЪЖЛИВИТЕ ЖУРНАЛИСТИ
 • 2 да бе

  31 3 Отговор
  какво толкова странно има в това? излъгал - уволнили го. само в блатата награждават журналисти за лъжи

  Коментиран от #6

 • 3 Българин

  8 31 Отговор
  небивалици на ватенка
 • 4 ФАКТИ?

  35 2 Отговор
  ЗАЩО ВАС СТРАХ ЛИ ВИ Е.

 • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

  29 2 Отговор

  До коментар #2 от "да бе":

  Ами защото е
  ПЪРВИЯТ УВОЛНЕН
  ЗА ЛЪЖА СРЕЩУ РУСИЯ
  ‼️‼️‼️‼️‼️
 • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

  35 3 Отговор
  "Ледът се пука, дами и господа, съдебни заседатели!"
 • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 9 Адам Хилтън

  30 4 Отговор
  Кое му е невероятното - те уволняват и хора които "лъжат" че има и само 2 пола!
 • 10 Краварска медия

  19 3 Отговор
  Добре че сте вие да казвате кое е истина...
 • 11 Верно е

  16 1 Отговор
  24 часа в денонощието лети ауакс..много добре знаят кой къде какво
 • 12 Биби Кинг

  4 21 Отговор
  Не е излъгал бе, казал е истината ма по руски табиет!
 • 13 Тома

  14 2 Отговор
  А тези от пик трябва да ги вкарат в затвора за фейк новини ако бяха в Америка
 • 14 Този коментар е премахнат от модератор.


 • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 16 Беее

  17 1 Отговор
  А вие да не би да пишете само истината
 • 17 !!!?

  12 10 Отговор
  Фейк ли са тези кадри !!!?

 • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 19 ачо приятелят на оля

  6 1 Отговор
  кога ше праим пак спаринг 😉
 • 20 Пурко

  27 4 Отговор
  Tози не уволнен заради самата лъжа,а защото не е успял да излъже по-професионално по-убедително.
 • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 22 ббрр

  4 14 Отговор
  Проблема на Запада е, че не ги вкарва в затвора вербуваните руски агенти, както в Русия.Що материал се е изписал за доказано вербуван от руските служби морски пехотинец.След като това може да се поднася като информация, трябва и да се напише ответ от Юрий Швец, бивш офицер от КГБ.Описал ги е всичките агенти и МЕДИИ, дето работят за Терористична Русия.Има и един Сайнц, намърдал се чак Капитолия.
 • 23 Култура миянко

  9 5 Отговор
  Поредният ам. цар вуул,взел се доста насериозно,без да си дава сметка,че е заменяем и са го употребили.Голямо шоу,ще е а ко си е надскочил възможностите,в очакване на бързи и лесни пари и се е преместил в друга по голяма и скъпа къща и си е купил по големи и луксозни коли.Какво следва ли,измаменото овчарче.След като секнат лесните кинти,почват проблеми с вноските и в един момент кредиторите идват и си вземат всичко,което той си е мислил,че е негово и го заслужав.а той от Лапорта,става портиер.Най вероятно,тези по които досега е плюл,ако му предложат добра оферта,не би отказал.
 • 24 Матей преображенски

  11 7 Отговор
  Интересно как се самоуспокояват,заявявайки ,че руски ракети не можели да долетят до Полша.Могат,и още как,не може РСЗО И с малък обсег,но руснаците имат всякакви ,и западняците ха са се опитали да се намесят чрез натовско нахлуване,ха са отнесли поражения с далекобойни и мощни ракети.Същевременно ПВО-то им не чини пукнат грош,поне това дето са го подарили на всу.Успокояват се,,че руснаците свършили и ракети и снаряди във все пак ограничените бойни действия срещу Украйна.Ако беше така,нато щеше да нахлуе и безпрепятствено да стигне до Москва.Истината е ,че нато няма никакви възможности и просто със сетни усилия удържа неизбежното руско настъпление.

  Коментиран от #29


 • 25 Сандо

  11 2 Отговор
  Май наистина Факти се подготвят да посрещнат Новото време със заслуги.Малки,но все пак героични!
 • 26 Оля, мани го тоя Корнилов

  4 10 Отговор
  той е най големият пропагандист на Путин! Лъже като дрът циганин!
 • 27 Даамм

  10 2 Отговор
  Журналистиката, медиите отдавна загубиха ролята си на четвърта власт, която работи в полза на обществото като коректив на самозабравили се властници. Медиите даже си създават реалност, която няма нищо общо с действителността. Някога имаше правило за проверка на информацията - достоверна беше новината, потвърдена от три, три! независими източника! Почтено редакторите обявяваха политическите си пристрастия и чак тогава едностранчиво отразяваха света, в обявената посока. Сега масово се съчинява действителност, дори в повечето случаи е долнопробно четиво, написано без въображение...Манипулацията и лъжата се оказват доходоносен бизнес за гилдията в света на тоталната посредственост, смят, в който парите са всичко, а професионална чест и истина - досадна отживелица.
 • 28 гойда орки!

  3 8 Отговор
  орки а какво стана със спинозния федерал дето щеше да убива украински деца
 • 29 ХАРМ

  4 6 Отговор

  До коментар #24 от "Матей преображенски":

  и ти ли си безан@ллогов?абе къде гвардейския крэйсэр мацкна 😆

  Коментиран от #32

 • 30 Алохаааааааа

  3 8 Отговор
  Жалка болшевишко изкривена пропаганда от страната на лъжата - мацква и околните селца ......
 • 31 Вирус

  4 0 Отговор
  Абе нещо започна да се обръща палачинката що така
 • 32 7676

  0 3 Отговор

  До коментар #29 от "ХАРМ":

  Ду дна.От един фас загина , ако беше
  срещнала овцевоз......
 • 33 бай Даньо

  1 2 Отговор
  Пълни глупости ! Не се учудвам че в Русия не разбират че това за което те уволняват на запад е непрофесионализма защото точно за това говори статията със всички мисирски подвоизи на тоя юнак лапорта