28 Ноември, 2022 10:00 5 939 39

Боян Чуков пред ФАКТИ: Ердоган води самостоятелна външна политика, която влиза в конфликт с мощни глобални фактори

  • реджеп тайп ердоган-
  • боян чуков-
  • турция-
  • сирия-
  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • бежанци-
  • кюрди-
  • бежанска вълна-
  • европа-
  • ес-
  • -
  • ислямска държава-
  • даеш-
  • владимир путин-
  • башар асад

Бежанските потоци се използват активно за реализиране на цели, които са дългосрочни във времето, пояснява Чуков

Боян Чуков пред ФАКТИ: Ердоган води самостоятелна външна политика, която влиза в конфликт с мощни глобални фактори - 1
Снимка: Боян Чуков / личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Боян Чуков е офицер от българското разузнаване. Има инженерно образование. През 80-те и 90-те години на XX в. работи под дипломатическо прикритие в българските посолства в Париж и Мадрид. Специализира в Института за политически науки в Париж (Sciences Po). Бил е член на Националния консултативен съвет към Дипломатическия институт на Министерството на външните работи. Секретар е на Съвета по национална сигурност и външнополитически съветник в две правителства на България - в кабинетите на Сергей Станишев и Пламен Орешарски. Владее френски, испански, руски, гръцки и английски език.

- Г-н Чуков, от край време ракурсът на международната обстановка е изместен напълно в посока на войната в Украйна. Светът сякаш забрави за Сирия и ИГИЛ и войната там. Всъщност, какво става с „Ислямска държава“ или т.н. ДАЕШ? Къде са?
- С времето стана ясно, че "Ислямска държава" е проект, който загуби своето първоначално предназначение. На експертите е ясно, че зад формирования от типа на ДАЕШ стоят мощни специални служби. В периода на „разцвет“ на откровено терористичната организация пропагандата избягваше да дава смислени отговори на въпроси като: Откъде получава оръжие ДАЕШ? Кой финансира мрежите на терористичната организация по света? Защо в ръководството на ислямистката ДАЕШ мюсюлманите са бегло представени? И още ред риторични въпроси. Реално ДАЕШ приключи своята „бурна“ дейност след появата на руските военни в Сирия. Стана ясно още, че проектът се превърна в бумеранг преди всичко за Западна Европа. Историята на ДАЕШ наподобява на личната драма в живота на Осама бин Ладен. Първоначално изграден като агент на ЦРУ за борба с руснаците в Афганистан, а по-късно се обърна срещу своите създатели. Виждаме, че организацията има своите реминисценции в други райони на света, където противопоставянето между глобалните актьори придобива огромни размери. ДАЕШ е инструмент, създаден за решаване на геостратегически задачи. Технологията на такива инструмети е позната от доста време. Първообраз на днешните радикални ислямистки формирования са познатите „Мюсюлмански братя“, които еволюираха във времето. Да напомня. Известният американски генерал Майкъл Флин, бивш шеф на военното разузнаване на САЩ, преди години си призна, че янките имат нещо общо с ДАЕШ. Накратко, проектът се намира в латентно състояние, но е възможно неговото „съживяване“, ако интересите на глобални и някои регионали фактори го изискват.


- Каква е ситуацията в Сирия като цяло?


- Сирия отдавна не е тема №1 в глобалните медии. Руското военно присъствие на сирийска територия стабилизира управлението на Башар Асад. Американците продължават да окупират незаконно част от райони, в които са концентрирани петролните залежи на страната и лишават правителството в Дамаск от сериозни ресурси за развитие. САЩ взаимодействат с определени кюрдски фракции, които им служат като инструмент. Турция методично усвоява значителна част от северните територии на Сирия по протежение на границата. На тези територии вече се разпростират турската администрация и турската банкова мрежа. Всичко това Анкара аргументира с борба срещу кюрдския тероризъм на ПКК. Иран също поддържа своето всестранно присъствие на сирийска територия в икономически и военен план. Днес Турция атакува кюрдите в Ирак и Сирия, които се подкрепят от САЩ. Анкара и Техеран са ситуативни партньори по отношение на кюрдския фактор в региона. Кюрдите са разединени и нямат шанс да създадат своя държава още много години напред. Арабският свят постепенно се обърна към Башар Асад и започна да общува с него и сирийските институции. Даже тези дни Реджеп Ердоган заяви, че е готов да пие едно кафе с легитимно избрания президент на Сирия. Сирия продължава да бъде „котел“, в който бълбукат множество полузамразени конфликти, които могат във всеки един момент след външен импулс да се активират. Нещо като бомба с тиктакащ часовников механизъм, чийто таймер никой не знае в кой момент може да бъде настроен за действие.


- Всички са концентрирани върху проблемите на украинските бежанци. А какво стана със сирийските бежанци, които според западните медии, цитирам : „наводниха Европа“. Та коя бежанска вълна преобладава в крайна сметка: сирийската, афганистанската или украинската?

- Проблемът с бежанците в Европа е огромна човешка драма за хората, които търсят място за по-хубав и мирен живот. Техният етноконфесионален произход няма никакво значение. Трагедията на едно малко сирийче, афганистанче или украинче е позор за целия свят. Страданията на едно дете нямат нищо общо с неговия етнически произход. Но бежанските потоци се използват активно за реализиране на цели, които са дългосрочни във времето. Не е случайно, че се говори за „миграционно оръжие“. Пребразяването на Европа в етноконфесионален план бе предсказано преди десетилетия от граф Рихард Куденхов-Калерги. Концепциите му са представени подробно в книгата му „Паневропа“, написана в началото на 20-ти век. Куденхов-Калерги вижда бъдещето на Европа по следния начин: европейците се смесват с другите раси и народи и изчезват като специфика. Бежанската вълна в Европа от Азия и Африка променя етноконфесионалния характер на Стария континент. Украинските бежанци са като тези от Испания и Португалия след Втората световна война в по-богатите страни на Европа. Разликата е, че украинците бягат от войната, а португалците и испанците са икономически принудени да напускат своите родни места. Сирийската, афганистанската и украинската бежански вълни са основно в резултат на военните сражения, които се водят в техните страни. Икономическата принуда да бягат не е на първи план.

- Изместват ли се терористичните клетки от Сирия към Турция?


- Както споменах по-горе тероризмът в това число и ислямският са инструменти. Те не се самозараждат. Някой с достатъчно големи финансови, организационни и военни ресурси ги създава. Темата „тероризъм“ е много благодатна за академичната общност, която написа много докторати и монографии по този въпрос. Проблемът е, че никой не иска да даде ясен отговор на простите въпроси – кой е създателят, защо сега, защо точно на това определено място и пр. Терористичните клетки не се изместват сами. Някой ги мести. В момента Турция навлиза в предизборен период. Страната отново ще гласува за президент. Прекалено много външни фактори са заинтересовани Ердоган да загуби изборите. Други имат точно противоположни интереси. Терористичните клетки могат да дестабилизират страната и да направят вота непредсказуем. Ердоган ще положи всички сили да остане на своя пост. Кюрдският или ислямисткият тероризъм са нож с две остриета. Зависи кой го ползва. И дали го ползва достатъчно умело.


- "Дипломатическата мисия на САЩ в Турция е дълбоко натъжена от експлозията в Истанбул. Изказваме искрените си съболезнования на семействата на загиналите и пожелаваме бързо възстановяване на ранените", се посочва в съболезнователното послание на посолството на САЩ в Анкара. Според Вас искрени ли са американците с тези думи? Има ли скрит подтекст?


- След терористичен акт като този в центъра на Истанбул винаги следва поредица от съболезнования на много държави. В този случай САЩ не правят изключение. Съболезнованията са клиширани и не носят информация дали тези, които ги отправят, са искрени или не. В случая е по-интересна реакцията на страната, която ги получава. Анкара в лицето на високопоставени държавни служители на практика обвини САЩ в неискреност. Вашингтон бе обвинен в подкрепа на кюрдския тероризъм, който бе посочен от турците за извършител на терористичния акт на истанбулската улица „Истиклял“. Естествено, имаше и версии, че турците са организирали кървавия хаос „под чужд флаг“, но това са само недоказани версии. Истината се знае в Анкара, тъй като там службите разполагат с най-много информация от терена, а не от медиите. Вие сте права относно скрития подтекст. Други открито считат, че този терористичен акт е „дебел намек“ за Ердоган, който води самостоятелна външна политика, която влиза в конфликт с мощни глобали фактори.

- Турция отказва да приеме съболезнованията на САЩ за атентата. Как ще коментирате поведението на южната ни съседка?


- Турция отдавна не е същата покорна в евроатлантическия смисъл страна. Анкара води своята собствена евразийска политика и се старае да извежда на преден план своите национални интереси. Ердоган е амбициозен, смел и последователен държавен ръководител. Естествено, зад него стои турската държава със значителен демографски, икономически и военен потенциал. Няма да е далеч денят, когато Турция ще надхвърли 100 млн. жители. Географското разположение на нашата южна съседка е уникално. Реално свързва три континента. Турция под ръководството на Ердоган се еманципира. От обект на международната арена се превърна в субект. Това е причината Анкара да има понякога рязко отношение към САЩ, когато американците нанасят щети на турските външнополитически интереси и ходове.


Интервю на Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 4 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    17 20 Отговор
    Всеки прави това , което може да си позволи ! Ердоган прави повече , отколкото Чуков може да схване !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Много умен човек е

    27 1 Отговор
    Боян Чуков
  • 4 Йо Несбьо

    13 3 Отговор
    И никой не споменава, че Чуков е известен арабист... Никак не е случаен, макар прогнозите му да не се сбъдват често.

    Коментиран от #10, #11, #12, #15, #38

  • 5 Ей такива хора са нужни

    22 1 Отговор
    На българският парламент. Честни патриоти с морал и мозък

    Коментиран от #35

  • 6 Двама братя

    11 1 Отговор
    Ама другият е гола вода
  • 7 електрически Москвич

    19 1 Отговор
    Турция е свободна и независима супер сила, президентът Ердоган ще прави каквото е нужно, за да защити народа си от американски натиск и провокации.
  • 8 Анева

    16 1 Отговор
    САЩ отново предадоха съюзниците си, за кой ли път
  • 9 Бай Пешо саламурата

    4 5 Отговор
    Имам златна монета "независим Кюрдистан" печатана от САЩ , една от най добрите ми инвестиции, с печалба 1/112

    Коментиран от #22, #27, #33

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 АРАБИСТЪТ

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Йо Несбьо":

    Брат му е известен арабист, не той!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Верно ли

    15 1 Отговор
    Това, което нас ни касае в случая е дали нашите "съюзници" не са ни спазарили с Ердоган за бъдещ "курбан" срещу някоя услуга, след като "наместниците" ни отрязаха всякаква дипломация с Русия!
  • 15 АРАБИСТЪТ

    12 1 Отговор

    До коментар #4 от "Йо Несбьо":

    Владимир Стефанов Чуков е български арабист, професор, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма. Автор е на редица книги и изследвания в тази област. Интервюто, което е много стойностно, е с Боян Чуков, който не е арабистът. Авторката правилно е написала, тя самата е известен арабист и журналист и си знае работата.
  • 16 Боян Чуков

    17 2 Отговор
    Една от малкото публични личности в България която заслужава уважение . Поздрави наборе!
  • 17 Дааааааа

    17 0 Отговор
    САЩ им обещаваха държава на кюрдите, а до къде се стигна. Всеки който е повярвал на САЩ бастуна е ял.
  • 18 Българин 🇧🇬

    12 0 Отговор
    Статия , която задължително трябва да се прочете . Не че ще научим новини , но отново ще осмислим настоящето на базата на подминаването и позабравеното .
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Нещастник

    2 9 Отговор
    на който щедро се предоставя поле на изява🎈🙋

    Коментиран от #23

  • 22 Стаменов

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Бай Пешо саламурата":

    Тея монети (независим Кюрдистан, златните) сечени от монетният двор на САЩ бяха в много малък тираж и до колкото знам и Турция ги извзе и претопи ? Знам ги!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 само питам

    2 13 Отговор
    Този е доказан агент за влияние на ГРУ и с всяко интервю го потвърждава. Защо все още не е арестуван от ДАНС? Ало, ДАНС, спите ли?

    Коментиран от #25, #28, #29, #31, #32, #36

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ковачев

    3 9 Отговор
    Докога ще се дава трибуна на ДС агенти?

    Коментиран от #30

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 сирене

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "само питам":

    Има си закони и да питаш и да не питаш, ако не са ти ясни кел файда.. Върви прочети няколко, пък ви отговори сам.
  • 30 И на теб.....

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Ковачев":

    мамиту
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Кво питаш

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "само питам":

    Дали има и нормални хора ли? Има!
  • 33 АхмедШол

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "Бай Пешо саламурата":

    По интересно е от къде я имаш кюрд долен
  • 34 Шабан

    8 0 Отговор
    Турция може да си позволи да води каквато си иска самостоятелна политика и го прави, защото разполага с човешки потенциал, управленски ресурс и стратегическо местоположение, който използва оптимално въпреки цялата злоба и ненавист на другите! И понеже живеем в България, въпроса е защо България не може да си позволи самостоятелна политика!? А само клечи като недъгав просяк пред всеки който и предложи някоя и друга троха от апетитната икономическа баница на света, която други народи разпределят..........................
  • 35 Верно е колега!

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ей такива хора са нужни":

    Точно такива хора са нужни в българският парламент, а не малоумни същества без морал и разум
  • 36 Питаш ама не мислиш

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "само питам":

    Атлантическата пропаганда ти е промила мозъка
  • 37 Ал Бунди

    2 4 Отговор
    А защо уважаемата авторка не спомена, че резултатът от разузнаваческата дейност на тоя случайник е кражбата на формулата на верото. И че по най-аджамийски начин е разконспириран, когато се е опитал да вербува някакъв клошар от под мостовете на Сена. След като се прибира тук, на него му възлагат единствено да организира празниците и рожденните дни на колегиъте си. Абе, абсолютен лузър, по новому. Иначе тоя е толкова встрани и далече от истината, че се доказа като най-големия клоун от масата т.наречени анализатори.
  • 38 Да ти кажа

    3 4 Отговор

    До коментар #4 от "Йо Несбьо":

    Брат му е арабист. А на тоя ако му размениш обувките няма да разбере. Абсолютен клоун..

    Коментиран от #39

  • 39 Да допълня

    1 2 Отговор

    До коментар #38 от "Да ти кажа":

    По едно време даже се бе писал кандидат депутат от листата на Торбалан Велики- ВМРО...И не го огря, разбира се...