Last news in Fakti

28 Ноември, 2022 13:01 9 113 42

Кой как добива дърва в района на Самоков? Красимир Бонев пред ФАКТИ

  • долни окол-
  • дърва-
  • сигнал-
  • гора-
  • добив-
  • цена

Фирмите, които режат, режат поголовно – вандалска сеч, казва жителят на Долни Окол

Кой как добива дърва в района на Самоков? Красимир Бонев пред ФАКТИ - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Колко голям е бизнесът с дърва за огрев? Къде, как се прави и на каква цена се карат на хората дърва. Пред ФАКТИ говори Красимир Бонев, който живее в Долни Окол.

- Г-н Бонев, какво се случва с добиването на дърва в селата край Самоков. С какво се сблъсквате в Горни и Долни Окол?
- Всяка година се отпуска за населението сечище на символични цени от горското стопанство. Тази година сечищата бяха две и бяха определени така, че хората няма как да стигнат до позволените за сеч дървета.

Беше в дере, непроходимо – няма как да отиде човек с техника и превоз.

А това е практика от години. Разрешените дати за добив на дърва бяха 5,6 август (петък и събота) и след това на 12,13 август. Първото сечище бе за добив на около 50 кубика. След това горският ни каза, че на второто сечище има повече количество, но пак е разрешено за сеч събота и неделя – 13 и 14 август. Дори хора като мен, които имаме джипове с висока проходимост, тази година не успяхме и се отказахме. Определят ти и дни. Казват ти, че петък и събота може да се сече и ако успееш, успееш. През други дни не е разрешено. И в същото време през седмицата – след 5 и 6 август, на кмета на Долни Окол му докараха дърва със специализиран автомобил, който може да превозва до 20 кубика. На 13 август отидохме до второто разрешено място за сеч, но ни казаха, че дървесината, определена за населението, е изчерпана. Там видях мой познат, който ми каза, че в сечището има непознати лица, който не са от Горни или Долни окол, но добиват дърва. Питам: „Кой им е разрешил?“

- Кой определя местата за сеч?
- Определят се от горско стопанство Самоков и по изготвен списък от кмета на селото.

- За кои села става въпрос…
- За Долни и Горни Окол. В един район сме. Хората не успяха да се снабдят с нужната дървесина. Една сутрин, на 16 септември, установих, че на две места в селото са стоварени дърва – около 40 кубика, без контролни марки. Подадох сигнал до Изпълнителна агенция по горите. Те изпратиха екип за проверка, който констатира, че дървата не са законно докарани и запитаха собственичката на едни от дървата как ги е получила. Тя каза, че ги е поръчала на горски служител и той срещу сумата от 2100 лева ѝ е докарал 15 кубика. По 140 лева на кубик. А ако си ги вземеш сам от определеното сечище, цената е 16 лева на кубик. Попитах я дали има издаден документ за дървата, а тя каза, че няма документ. На другото място, на което бяха стоварени около 20 кубика, дървата също нямаха контролна марка. Проверяващите отидоха и там, но не знам какво е станало. Там дървата бяха набити с червена контролна марка, а това означава, че е незаконна сеч.

- И какво стана с тази дървесина. Когато тя е с набит червен печат, трябва да съхранена на отговорно пазене и да не може да се използва…
- След като мина проверката, собственикът на втората дървесина започна да реже дървата с една циганска група, от 3-4 човека, и да си ги прибира. Подадох допълнително сигнал, че дървесината, която трябва да е на отговорно пазене, се прибира. Информирах и Изпълнителната агенция по горите. Казаха, че ще пратят проверка, но такава не бе извършена. Имаше проверяващи в селото, но те не отидоха на точния адрес, за да проверят. Това ме навежда на мисълта, че има лобиране за тези хора, които са докарали дървата. И най-вероятно са замесени и ръководители на по-високо ниво от местния горски.

- Маркираните с червен печат дървета ги няма…
- Първата пратка, за която подадох сигнал, собствениците не я пипаха. От втората пратка бяха останали около кубик нацепени дърва, която е прибрана, а другите ги няма. След като ми беше казано, че в определените сечища количествата са изчерпани за два дни, а до там, както казах се стигаше изключително трудно, горските бяха влезли с тежка техника и бяха свалили дърветата. След това го продават по свободни цени. Това може да се провери по документите и по списъка, който е направен от кмета на Долни Окол. Искрено се надявам да се направи проверка по списъка, за да се види кой жител с колко дърва се е снабдил сам и колко са му предложени и докарани на свободни цени.

А сечта се извършва и в частни гори, които не са реституирани.

Но това е друга тема. Фирмите, които режат, режат поголовно – вандалска сеч. И след тях остават купища, защото прибират едрата дървесина. И никой не разрешава на хората да отидат да съберат остатъците и да почистят гората.

- Когато чуят в горското вашето име, приемат ли сигналите ви сериозно, защото имате актове за добив на дървесина?
- Имам един акт от преди две години, който е платен и с това темата е приключена. Тогава пак ме прецакаха, но това е минало, защото ставаше въпрос за 1,5 кубика дърва. А втората случка, която стана, бе направо комична. Имам разрешение за добив на 9 кубика дърва. Но на един от билетите за добив горският ми написа 3 кубика, а не 2. С джипа, който е с твърд покрив, не мога да взема повече от 2 пространствени кубика дърва. Когато се върнах за още един кубик, горските ме провериха. Аз бях още на територията на сечището. Не бях напуснал терена, защото накрая на сечището горският издава документ с какво количество излизаш. Бях спрял да си пълня вода, а горският го нямаше. И вместо да дойде той, идват проверяващи. Документът за трите кубика не бе в мен. И така пак започна разправия и ми задържаха колата. После ме провериха, а вкъщи не намериха повече дърва от разрешените. Имам разрешение за 9 кубика, вкъщи имаше 8 и този въпросен кубик, за който пак стана разправията, допълваше точно разрешената ми квота. Просто ме цакат, защото сигнализирам за нередностите им.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Циганин- бракониер

    13 12 Отговор
    Когато и да отида горския слага на задна и изчезва щом ме види че съм подпийнал!
  • 2 Горската мафия

    29 1 Отговор
    Правим просто бизнес, служебно... От партията ни назначават...

    Коментиран от #6

  • 3 Ако си правиш

    31 1 Отговор
    Шарко-Парко. Или си сиганин. Тогава сечеш дървесина..По принцип има дървена мафия по партийна линия
  • 4 СПЕЦ НАЗ

    17 2 Отговор
    Докато хората си копуват незаконни дърва.Така ще да е.За дървата трябва да има превозен билет и фактура!
  • 5 ДДРОнег

    17 4 Отговор
    "Дървената мафия" ... закриляна от ОПГ герПдпс и техния нов съзюник - пРезидента радеФФ !!!
  • 6 Пазете Българската Гора!

    31 1 Отговор

    До коментар #2 от "Горската мафия":

    Тя е пазила Българите хиляди години! Гората е Майка България ! От народните песни и приказките става ясно!

    Коментиран от #12

  • 7 Българин

    17 1 Отговор
    И в Говедарци има двама хлапака Ушигенови крадат и продават дърва

    Коментиран от #8

  • 8 Боби

    19 0 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    То във всяко село има!
  • 9 Горски дух

    8 1 Отговор
    Едно време се седеше, сега само стригане до голо. Преди мечката е леш ...
  • 10 Матей преображенски

    13 1 Отговор
    В някои полуизоставени села има бракониерство не в околностите,а в дворните места,оградите са порутени,няма жива душа на половин километър наоколо.Отива бан-да-та с каруца или микробус,опатка няколко кубика набързо и изчезва безследно.Не са само ман-га-ли,има и дър-ти мут-ра-фо-ни,биз-бизя с кмета и вся остальная сво-лач.
  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 2 Отговор
    ДЪРВЕНОГОРСКА мафия дпс

    Коментиран от #18

  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Пазете Българската Гора!":

    ВЯРНО е ФАКТ
  • 13 Арнолд

    15 0 Отговор
    Всички знаят, всички говорят, коментират ! И какво от това ? А големият въпрос е: КЪДЕ Е Д Ъ Р Ж А В А Т А ?

    Коментиран от #27

  • 14 Круша

    2 3 Отговор
    Този дървесен бракониер! Който джипа ощте му е в горското клевети всички защото му секна търговията с дърва. Същият продаваше дърва 20г. На месните хора, а сега неможе и топи и набеждава Горските. Няма такъв НАГЛЕЦ И КРАДЕЦ.
  • 15 Круша

    3 2 Отговор
    Този е известен в района на Самоков с това че продаваше дърва на месните баби и дядовци 20г. Исега от 2г.го погнаха и почна да клевети Горски и квото се сетите прякора му е (112).два пъти му прибират джиповете! Във момента има негов джип във горското задържан с незаконни дърва. Няма такъв наглец.
  • 16 кирлив дол

    5 0 Отговор
    Българи, кога ще се научим да протестираме? Богатите българи, турци и цигани ще ни унищожат само и само да задоволят ненаситната си жажда за пари. Докога ще траем като овце?
  • 17 Дяко, пак ще се срещнем

    5 2 Отговор
    Същия лъжец е известен като местния бракониер и дилър на дърва на черно в последните 20 години. След като му спряха бизнеса и съответно повече не може да краде дърва от гората и да препродава на бабички на завишени цени, съвестта на Господин Бонев се обади и започна да пуска сигнали за проверка на дървата на всички хора от селата, включително възрастни хора и инвалиди... Всичко, което казва в интервюто са долни лъжи.
  • 18 Вие там не ползвате,ли

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Безплатно електричество?

    Коментиран от #25

  • 19 Крадеца вика дръжте крадеца

    3 3 Отговор
    Господин Бонев, паметта ви е кратка. Колко жалко, че с такива дребни душици се губи времето както на медиите така и на хората. Същия този господин Бонев с години ПРОДАВАШЕ дърва на хората от селата и тогава джипа му товареше по 4 кубика. А когато търговската дейност му беше спряна с помощта на горските , злобата в него проговори и сега може да бъде забелязан по всички медии. Браво господин Бонев, очакваме още ваши медийни изяви свързани с болни теми за обществото!
  • 20 един от многото

    2 0 Отговор
    Кой както може!
  • 21 Крадеца

    3 2 Отговор
    Това е джипа на съвестният К.Бонев

  • 22 Въпрос към г-н Каменов.

    3 1 Отговор
    Крадеца вика "Дръжте крадеца". Нагла работа....Господин Каменов, бихте ли запознали аудиторията си с информация до къде е стигнала проверката срещу г-н Бонев, относно придобитата от него незаконна дървесина, и защо джипа му все още се намира в двора на горското в Самоков. Може би проверяващите още не могат да преценят този джип колко събира ...два или четири кубика? Докато продаваше на бабите, събираше четири кубика, а пред горските събира един и половина. Интересна работа.

    Коментиран от #30

  • 23 А бе

    3 0 Отговор
    Горски ли е, не ми го хвали. Само далавера в главите им.
  • 24 Ваня

    7 0 Отговор
    Хора..Живущи постоянно в селото. Съвземете се. Помислете, кой от вас до момента не се е възползвал макар и съвсем малко от тези така наречени дърва за огрев било да си ги купи или вземе сам от близката гора. Човекът подава сигнал за нередност. Вие когато знаехте, че според вас той е продавал дърва незаконно сигнализирахте ли..?
    Всеки иска мекото на хляба, но никой не се замисля, че в България всичко се постига с изкривяване на това каво искам, мога ли да го взема или трябва да го купя и най-вече ако има закон и ред, който да се спазва с високи глоби според мен тази дискусия би била излишна.
    Не защитавам никого, но се замислете.

    Коментиран от #26

  • 25 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Вие там не ползвате,ли":

    НЕ госпожо госпожице господине плащамеси ТОКА друго е защото някои се прикачват към ЕЛ МРЕЖАТА но и ГЛАДЪТ е по СИЛЕН и от ТОКА а ТОК ПРИРОДА нямат ПРИЯТЕЛИ не се подигравам на никой много ХОРА студуват гладуват мизу мизерстват
  • 26 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Ваня":

    госпожо госпожице ВАНЯ много сте ИСКРЕНО ОТКРОВЕНА до БОЛКА ВСИЧКО ДОБРО
  • 27 Исторически парк

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Арнолд":

    Държавата умря през 1989 г.
  • 28 Хънтъра

    2 0 Отговор
    Явно защитниците на горските престъпници са се облажили от безплатни дръвца и сега вият в един глас, че пак да им докарат. Утре при тия промишлени кражби ще ходите в гората с чадъри ,защото няма да е останала сянка.И ще си водите децата в зоологическата градина да видят диви животни. Жалки сте.
  • 29 Хънтъра

    0 0 Отговор
    Някой горски в района на Самоков държаха заведения и ги затвориха, за да се отдадат на бизнеса с дърва, че там имат само приходи без разходи.В училище са учили само събиране.
  • 30 Реалист

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Въпрос към г-н Каменов.":

    Всички сме свидетели на поголовната сеч на горите в България след 10 ноември 1989 г и няма нито оправдание, нито обяснения за изместване на глобалната тема и опитите да се търсят оправдания за случващото се!
    Наивно е и като махленска клюка звучат коментари, опитващи се да хвърлят вина за поголовната сеч в страната ни върху конкретния подал сигнал местен жител.
    А бе хора, вие наистина ли не схващате мащаба на унищожените гори в Родината ни , та сте седнали да коментирате и да мерите 3 или 4 кубика събира един джип?
    Ами интервюираният ви съгражданин денонощно да кръстосва България и да сече дървета из цяла България, нямаше и да забележим.
    Жалка работа!
    Всеки любител на природата е минал през огромните сечища, на които като на бойно поле стърчат пънове на хиляди "обезглавени" дървета!
    На всеки е ясно, че не става въпрос за отсечените за огрев дървета. Поколения наред хората са се отоплявали с дърва, но гори винаги е имало, дори бракониерите са имали мяра при сечене.
    Сега мащабите са потресаващи, а огромните камиони , извозващи дървесина в неизвестна посока са безброй.
    А ние вместо да се обединим срещу голямото зло и големите натоварени тирове изнасящи горите ни , търсим цаката на комшията с джипа?!
    Не е за вярване!
    Очевидно дребнотемието цели да отвлече вниманието от сериозното обсъждане на темата за поголовно унищожените гори в ЦЯЛА България!
    Това води и нас, хората към бавно , но сигурно самоунищожение!
    Жалко за нас и най-вече за онова, коет
  • 31 Цецка

    2 0 Отговор
    На мен Краси дълги години ми е карал дърва, винаги са били на по-ниска цена обявена от горските, също така са били законни с печат. Защо не се търси отговорност на тези, които са удряли печата? И защо се държи сметка на Краси за няколко кубика, а никой не подава сигнал за камионите с дърва които се изнасят? Защо 20 години си мълчахте като мишки, чак сега се вдигнахте на бой? Нали сте големк родолюбци, подадете и сигнал срещу тези които незаконно изсичат горите на нащо мило село в пъти повече с които Краси ни е снабдявал честно с години
  • 32 Относно незаконната сеч до с.Долни Окол,

    1 0 Отговор
    Г-н Красимир Бонев е абсолютно прав. Всичко, което казва е истина. Нещо повече:Преди около 2г. бяха изрязани 300-годишните буки от наследствената гора на рода ми.Трупите дълго стояха в двора на дърводобивната циганска фирма в Самоков. Обаждах се и писах до всякъде. Директорката на РИОСВ-София започна да лъже, че трупите не били 300-годишни, а цялото село и половин Самоков ги видяха.Тя лъже и че от р.Искър в района на в.з. Мечката не са добивани и не се добиват инертни материали от реката, както и от р.Палакария. Добивът е забранен от чл.1, ал.3 от Закона за подземните богатства.Половин София се направи с инертните материали от р.Искър и БКС на Цоло Вутов продължава да кара всеки ден бетон за София. Направиха стотици милиарди, издълбаха реката на 5-6м до скалите от долу. Концесията им в м. Индризица до в.з. Мечката се изчерпа преди 15г.Но печалбите са много милиарди и шефовете РИОСВ и МОСВ получават огромни рушвети. Само като погледне човек бостанското плашило, поставено за кметски наместник на с.Долни Окол, ще се хване за главата.Напълно неграмотно, нагло, поставено там от селския крадец, който поради много присъди за кражби-не бе назначен...Крадецът и още един, преди години откраднаха и двата емлячни регистъра и не можем да си върнем горите.Подали сме заявления по чл.14 ЗВСГЗГФ, но съдът 20г. ни разиграва...
  • 33 Иван

    0 0 Отговор
    Отиват 4 собственици на дърводобивни фирми от Самоков в магазина на Ауди в София да си купуват коли."Искаме 4 броя Ауди А8!" Отговарят им-"Имаме АQ, А8-нямаме!" "Не, ние искаме А8!" За сведение- АQ -струват по 350 хил.лв., а 4-те фирми годишно отчитат печалби по 4-5 хил.лв...Втори случай: Отива човек при комисията провеждаща търговете за сеч: "Искам да спечеля този търг! Какво трябва да направя?" "Даваш 30 хил.лв., половината сега, другата половина като го спечелиш! Идваш последен на търга." "Отидох последен, отвориха пликовете на другите и казаха: Пиши 50 стотинки повече/за 1 куб.м/" "Написах!" "А честито, ти спечели търга! Давай и другите пари!" "Дадох ги и питам: А сега как ще си избия парите?" "И това ли да те учиме? Режеш колко искаш и това е!" "Резах, резах, резах, отрязах 30, 30 пъти повече от количеството по търга.Иде горския: "Стига бе!" "А бе аз съм дал 30 хил. лв. на шефовете ти, на ти още 2000 лв. и бягай от тука!" Така се "стопанисват" чуждите гори в Самоковско и в цялата страна!
  • 34 Патриот

    1 0 Отговор
    Но най-голямо е престъплението, извършено с "възстановяването" на близо 20 хил. дка държавни гори на Симеон и сие, които наследодателите им НИКОГА не са притежавали.И тъй като в НП Рила реституцията е недопустима, Симеон сам си избра най-хубавите строителни парцели в к.Боровец в разширените му граници и по-край шосето за с.Бели Искър.Общата цена на откраднатото е над 10 млрд. лв.Дойде гол като пушка, а ограби над 10 млрд. с помощта на угодливи родоотстъпници! Реално Фердинанд е имал само 42 дка ливади с по малко гора.От стр.2 на ДВ. бр. 123/1922г. е видно, че Фердинанд е имал само вещно право на паша и водопой за добитъка в 3 държавни гори -т.е. яйлаци, което на осн. законите за горите от 19043 и 1922г. е било одържавено и заплатено за 15г. напред както на всички български граждани.Фердинанд е получил 29500лв.Въпреки това на 17.09.1930г. синът му нарежда на самоковския съдия Кулов да издаде констативен нот. акт по давностно владение на Интендантството за 20 хил. дка държавни гори -и от двете страни на р.Мусаленска Бистрица, въпреки, че законите за горите тогава НЕ ДОПУСКАТ ПРИДОБИВАНЕ ПО ДАВНОСТ НА ДЪРЖАВНИ ГОРИ, а действуващата тогава Търновска конституция абсолютно забранява на княза/царя/ и семейството му да придобиват държавни имоти! От горе на всичко Фердинанд е лишен от граждански права по Ньойския мирен договор, което означава от 1919 до 1930г., т.е. не може да придобива нищо в България! Соф. окръжен съд вероятно под давление на Симеоновия храненик
  • 35 Грозде

    0 0 Отговор
    Последната мода в с. Долни окол е пак от Айдуко, за кой пишат преди мене: Пуща димки, че кмето на Самоков уж бил на госкье на Никулден на сино му и толко се напил, че лазил под масата.Демек страшни дружки са и да пишеме против них, кел файда. Че уж сино на Айдуко и кмето на Самоков одат на почивка заедно семейно на Гърция, че зето на Айдуко бил в НСО и уредил на жената на кмето на Самоков бизнес далавера за 200 хил. лв. и т.н. и т.н. ТТа никой да не смее да гъкне. Как да разбереме дали е верно.
  • 36 Ябука

    0 0 Отговор
    Долнооколските айдучаги- баща и син, въртат айдуклуци и у Самоков. Дъртийо обикаля входовете у кв.Самоково, вербува по 1-2-ма старци от вход, че требе да се сменят "щранговете на водопроводите на целийо вход"- по 170 лв. на апартамент, наредили уж от Общината, демек сино му, дека е бригадир на строительете към Общината."Вербуваните- не плащат, а взимат по 100лв.... Праща майстор и чирак, за половин ден свалят старите щрангове и на техно место слагат тия от съседнийо вход и оп- 5 бона чисто у джебо на долнооколските айдуци.Кмето Георгиев нема как да знае, до сега! Сега вече требе да ги изгони и двамата Пульпазе от Долни Окол!
  • 37 Кара Колъо

    0 0 Отговор
    Така в цяла България бизнеса с дърва е под зоркият контрол на горските който вольо - невольо се явяват и най големите бракониери. Гората се сече поголовно но приходите в държавната хазна са минимални ,по голямата част от парите потъват и се разпределят от горската мафия.
  • 38 Петков от с.Долни Окол

    0 0 Отговор
    Прави се редовния опит- подалия жалбата да бъде изкаран ако не луд, то поне- и той крадец. Очевадно и безспорно е, че горският стражар на с. Долни Окол е откарал на място и продал голямо количество дърва, които е откраднал от държавната гора. И първото, което трябва да се направи, е той да бъде уволнен и даден на съд да получи присъда и имуществена санкция! Защо ДГС-Самоков мълчи като риба? Защото горските дават процент на директора - който е десетки хил. левове годишно- контрибуция за това, че те са откраднали и продали поне 10-20 пъти повече дърва и материал. Да не говорим за дърводобивните фирми...Ей, държаво, хайде мръдни поне малко, уволни поне горския и км. наместник на селото, който прибра незаконно към 40 куб.м дърва- 20- от горския и 20- от фонда за инвалидите, какъвто той не е...И набута местните в едно дере, от което изкарване няма, а в хубавото сечище пуснаха външни хора-цигани и т.н.-хора на горските, пак срещу рушвети!
  • 39 Пенчо

    0 0 Отговор
    И какво чака още директора Кроснев на ДГС-Самоков и не офиска горските на Долни Окол, след като е очевадно, че крадат дърва от гората и ги продават на бабите, а на околци нарочно дават контингент в пропасти, за да купуваме дърва от тях, от горските. Но дават пари на Кроснев и той не смее да ги уволни!
  • 40 Мълчаливото мнозинство

    0 0 Отговор
    Ние питаме- защо не се изкарат от дворове на доскорошния кметски наместник на с. Долни Окол- Войко Филипов откраднатите от него над 40 куб.м дърва- към 20 куб.м -напълно без пари и още 20- платени по тарифата за инвалидите?! Уволниха го точно за такива кражби, защо тогава директорът на ДГС-Самоков и полицията не изземат крадените дърва от двора на престъпника Филипов??? Иначе селото ще му ги изземе...
  • 41 Петков от с.Долни Окол

    0 0 Отговор
    Искаме уволнение за директора Кроснев на ДГС- Самоков!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.