Last news in Fakti

29 Ноември, 2022 14:52 1 318 6

Емил Соколов: Не съм оптимист за новия модерен ляв блок

  • позитано 20-
  • бсп-
  • ляво обединение

Криза има както в лявото, така и в дясното

Емил Соколов: Не съм оптимист за новия модерен ляв блок - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ситуацията вляво е доста сложна и претендентите за това кой е по-ляв са много. На последните избори БСП останаха след Възраждане.

Лидерите на партиите, целящи ляво Обединение, са фигури които имат сериозни личностни вражди и епитетът „ново“ наред с Мая Манолова, Татяна Дончева, Румен Петков и Георги Кадиев звучи меко казано смешно. Там няма как да говорим за нещо ново. Това припомня във "Фейсбук" Емил Соколов.

Криза има както в лявото, така и в дясното. Не съм оптимист, че може да се получи нещо смислено, тъй като всеки дърпа чергата към себе си и не виждам как може да се сформира по-голям ляв блок. ПП иззе голяма част от инициативата на левите поради простата причина, че се позиционира в центъра. В момента се заявяват като едни модерни социалдемократи със силен акцент върху социалните придобивки и държавата на благоденствието.

От всичко разиграващо се най-големи победители ще се окажат ГЕРБ и ДПС по простата причина, че редица проучвания са показали, че при хартиените бюлетини купеният и контролиран вот се покачват. Тъжно е, че машините бяха купени през 2020-а с решение на МС, а БСП бяха едни от най-големите радетели, че машинното гласуване гарантира честността на изборите.

От началото на съществуването си ГЕРБ загубиха около 1 млн. гласа, а само в последната година – около 500 хил.Не мисля, че БСП може да спечели повече от процент-два с връщането на хартиените бюлетини, а вота при ДПС е константен. Най-голяма ще е разликата при ГЕРБ.

ПП и ДБ показаха, че са много против връщането на хартията и в момента мобилизират електорат и твърдите си ядра, а връщането към хартията е по-скоро знак, че вървим към предсрочни избори.

Във вътрешнополитически план единственото по-съществено решение, взето от това НС, ще бъде връщането на хартиената бюлетина и това е ясен знак от страна на политическите сили към гражданите.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Никой

    2 1 Отговор
    В България на терен в парламента няма десни партии.ДБ и отчасти ГЕРБ са леви партии имитиращи в дясно.Ние винаги сме били " най верния сателит " на Съветския съюз.Новия " ляв " политически проект със стари комунистически муцуни е нищо повече от русофилска и путинска реставрация на старото БКП статукво.Тук нищо модерно ,европейско няма да видим.По презумция лявото не може да се обвърже с тоталитарна и олигархична държава.Глупака не може да разбере това становище,той и затова ще си остане глупак.
  • 2 Нов бардак

    3 0 Отговор
    Със стари к...чанти? Мисия невъзможна !
  • 3 Рашка с прашка

    3 0 Отговор
    Аз пък сам оптимист, че ще се провали :)
  • 4 Нострадамус от Злокучене

    3 0 Отговор
    Жалки корумпета.Със стари к.р.и нов бардак няма как да направят.В България понятията ляво-дясно отдавна изгубиха всякакъв смисъл.
  • 5 Какво

    0 0 Отговор
    Му е новото!?Същите стари муцуни от памтивек .И всички от БКП-БСП.
  • 6 Тоз кой е

    1 0 Отговор
    Оооо кво праиш бе мисир