Last news in Fakti

14 Юни, 2021 08:27 2 595 8

Те разкриха истината за Щази

  • щази-
  • германия-
  • шпионаж-
  • шпиони-
  • истина-
  • гдр-
  • досиета-
  • архив

Служителите и папките - с дължина цели 111 километра, преминават към Федералния архив

Те разкриха истината за Щази - 1
Снимка: Shutterstock

Всичко започва на 15-и януари 1990-а година. Тогава общественици и правозащитници щурмуват централата на Щази в Източен Берлин, наподобяваща държава в държавата. През декември 1991-а година влиза в сила Законът за документите на Щази, а пасторът от Росток Йоахим Гаук става първият ръководител на службата, натоварена с разсекретяването на архивите на източногерманската Държавна сигурност.

Когато се повдигне завесата

Нейните разкрития се радват на огромен интерес и нерядко шокират обществото. Така например именно от "службата на Гаук", както бързо започват да я наричат, обществото научава, че председателят на новосъздадената Социалдемократическа партия на ГДР Ибрахим (а всъщност Манфред) Бьоме е бил нещатен сътрудник с множество псевдоними и целенасочено е следял представители на опозицията. След като досието му е отворено, Бьоме се разделя с председателското място и през 1999-а година умира на 55-годишна възраст в пълна изолация.

Подобна е и съдбата на много други известни политици и общественици от онова време - да споменем само Волфганг Шнур, съосновател нова демократична формация, която по-късно преминава към ХДС, или поета Заша Андерсон.

За 16-те милиона източногерманци, на които след Обединението им се налага да се преориентират, дейността на Службата за досиетата на Щази има и още едно значение: държавните служители трябва задължително да преминат проверка от службата на Гаук, като в повечето случаи принадлежността им към Щази води до уволнение, но невинаги. От 1990-а до 2020-а година са обработени 3,5 милиона молби от обществени и други институции за извършването на такава проверка. Поради което в близките до бившата комунистическа партия на ГДР (ГЕСП) среди неслучайно се твърди, че тази служба е инструмент за потискане на източногерманското население.

Пламъчето ще продължи да свети

Когато през през 2000-а година начело на службата застава Мариане Биртлер, истерията от първите години след промените е преминала и обществото вече се вълнува от други проблеми. Тогава става ясно например, че канцлерът Хелмут Кол е бил подслушван от Щази. Именно този въпрос - докъде на Запад е стигала дългата ръка на Щази - е един от централните в дейността на службата по време на мандата на Биртлер.

През 2011-а година тя е сменена и на нейно място е избран Роланд Ян - третият и последен ръководител на Службата за досиетата на Щази. По това време в нея все още работят и 47 служители, които са бивши сътрудници на Щази. За Ян това е неприемливо, той определя този факт като "удар в лицето" на жертвите, настоява за промяна и успява - от 47-те на работа остават само четирима. "Спечелихме всички други дела", казва не без гордост Ян.

А когато става ясно, че затворници в ГДР са произвеждали мебели за известната шведска верига ИКЕА, Роланд Ян е категоричен, че концернът трябва да обезщети жертвите. "Става дума за хора, а не за мебели." След 30-годишна дейност, на 16-и юни 2021-а година Службата за досиетата на Щази ще затвори врати. А досиетата с дължина цели 111 км ще преминат към Федералния архив на Германия. За тях сега започва нов етап. Няма да е като вица, който се разказва по времето на Ерих Хонекер: "Последният да загаси лампата". Това пламъче ще продължи да свети, казва Ян.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й ‼

    22 1 Отговор
    Ти да видиш ! ГДР подслушвали водещ политик от ГФР! О ужас! Друго си е когато САЩ подслушват Меркел!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 С две думи

    14 1 Отговор
    За ЩАЗИ е ясно-минало-заминало...Ама кой ще разкаже истината за тайните затвори на ЦРУ...-които са в днешно време??? В Полша излезна от една журналистическа редакция инфо за такъв затвор около границата и с Германия преди 2 години--няма я вече нито медията-нито журналистите...изпариха се....Та вие от ДВеле пишете за днешните безчинства-а не преди години какво е било--или не ви стиска че не е политкорекно ???
  • 4 Монголоид

    5 3 Отговор
    А тук са по върховете на държавата
  • 5 Петър

    11 1 Отговор
    Хората са работели законно за службата си. Професия! Ама било ЩАЗИ- и какво от това?? Другите служби правят същото! Но победените са лошите.. ЦРУ подслушва всичко, в т.ч в Германия - службите на Германия откровено работят за САЩ!!
  • 6 Гай Турий

    7 1 Отговор
    Въпросът, който следва да си зададаем у нас, кога ще закрият тоя ЦРУ-шки архив на ДС и РУМНО?! Докога разни лешояди на ариви ще тъпчат гушите си от мършата на историята на нашите тайни служби за сметка на нашата продънена национална сигурност. Кои годсподстващи световни служби са си разкрили архивите?! - Няма такива. Само продажниците и фалшиви демократи ни разголвят всячески пред нашите врагове за шепа долари!
  • 7 Перо

    5 0 Отговор
    90% от работата на БГ комисията по досиетата е издателска дейност и печалбарство от авторско участие. Отделно им върви заплатата и пенсията на държавни служители. Тяхната дейност е от повече време,отколкото ефективното съществуване на ДС. Вече бившите служители от службите да отдавна покойници или пенсионери на достолепна възраст,но “проверките” за принадлежност продължават,сякаш тези хора са безсмъртни! Службата по досиетата на Щази е закрита и всички документи са в архива,но в БГ печалбарството на комисията и на някои журналисти,от които нищо не става, продължава,за сметка на данъкоплатците!
  • 8 Павел Пенев

    3 0 Отговор
    Дайте да видим каква е истината и за БНД,как са работили против ГДР и останалите социалистически държави. Фашизирани подлоги.
Новини по държави: