Last news in Fakti

5 Декември, 2022 10:00 971 4

Технологиите – съюзник на китайската полиция в следенето на протестиращите

  • китай-
  • полиция-
  • си дзинпин

Фрустрацията, предизвикана от строги и продължителни санитарни ограничения, доведе до мащабни вълнения, невиждани от десетки години

Технологиите – съюзник на китайската полиция в следенето на протестиращите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Програми за разпознаване на лица, локализиране на телефони – китайската полиция използва сложни средства за наблюдение с цел да следи протестиращите, участвали в неотдавнашните демонстрации, и да ликвидира историческата вълна от гняв.

Фрустрацията, предизвикана от строги и продължителни санитарни ограничения, доведе до мащабни вълнения, невиждани от десетки години.

През уикенда демонстрантите скандираха и политически искания, някои настояха дори за оставка на президента Си Цзинпин.

Пекин прибегна към "репресии" и задейства мощен арсенал от инструменти за сигурност, използвайки най-модерни средства за наблюдение, за да следи демонстрантите.

"В Пекин, Шанхай и Кантон (Гуанчжоу, б. пр.) полицията изглежда е използвала твърде високотехнологични методи", обяснява за АФП адвокатката Ван Шъншън, която дава на демонстранти безплатни юридически консултации.

"В други градове те вероятно са разчитали на камерите за наблюдение и на лицевото разпознаване", добавя специалистката по човешки права, работеща в Шънчжън.

Полицията в Пекин имаше възможност да използва данни от локализиране на телефони, засечени със скенери на самото място на митингите. Също и да получи информация от такситата, с които бяха пристигнали демонстранти, като сканира санитарните им пропуски.

Мнозина жители на Пекин "не разбраха защо ги търси полицията, щом просто са минавали край мястото на демонстрацията, без да участват в нея", обяснява адвокатката.

В Шанхай полицията извика на разпит хората с установена локализация и конфискува телефоните им, "навярно за да изтегли от тях всичките им данни", допълва тя.

Страх и параноя

В Кантон местни хора споделили с адвокатката, че акаунтите им в криптирания месинджър Телеграм били хакнати, след като те декларирали самоличността си пред полицията, тръгвайки на демонстрация.

Акаунти в "Телеграм" на демонстранти, задържани в Пекин, останали активни според техни приятели, говорили с адвокатката – това навява мисълта, че полицията е имала достъп до тях.

В случай на тревога демонстрантите общуват помежду си в криптирани дискусионни групи, достъпни единствено с помощта на Ви Пи Ен програми - софтуер, който в Китай е незаконен.

Когато се съобщава за нови арести и полицейски натиск, те си разменят съвети как да не допускат внедряване на полицейски агенти и препоръки от юристи как да се държат на разпити, по време на арести и при изземане на телефоните им.

С оглед евентуални полицейски проверки те трябва на всяка цена да изтриват от телефоните си всяка следа от демонстрации, включително историята на чатовете, видеата и снимките.

Жител на Пекин заяви пред АФП, че в неделя следобед и във вторник вечерта полицията арестувала двама негови приятели, участвали в демонстрации в Пекин и Шанхай.

Шанхайският му приятел бил освободен в понеделник вечерта, но полицията задържала телефона му, добави столичанинът, пожелал анонимност от съображения за сигурност.

Китайските социални мрежи са под строго наблюдение и всеки потребител, публикувал съдържание във връзка с демонстрациите, може лесно да бъде открит, тъй като платформите събират истинските имена на бъдещите абонати.

"Съдържанието на телефоните и на постовете в социалните мрежи с пълна сигурност се претърсва, било то в реалния живот или онлайн", заяви Жуй Чжун, анализатор на китайските проблеми от вашингтонския център "Уилсън".

"Никакъв личен живот"

АФП видя как редица полицаи снимат демонстрантите на митинга в Пекин в неделя - мнозина от тях действаха неопитно, работейки с малки портативни камери.

Една демонстрантка заяви за АФП, че заедно с петима нейни приятели е била извикана в местната полиция, след като групата участвала в неделния митинг в квартала на посолствата.

После, във вторник, била откарана в полицейското управление, но в крайна сметка я изпъдили, защото нямала скоро направен тест за ковид.

В Шанхай репортер на АФП бе очевидец на множество арести и установи, че полицията проверява насила дали в телефона на един от демонстрантите присъстват чуждестранни социални мрежи, блокирани в Китай, които се използват за разпространяване на информация за демонстрациите.

"Какво значи право на личен живот? Вие нямате никакъв личен живот", заявил дори един полицай на 17-годишен демонстрант, който представи аудиозапис от случката, станала в понеделник в Шанхай.

Адвокатката Ван Шъншън съжалява, че "толкова напреднали технологии" се използват "по повод публични демонстрации", а не "когато хора изчезват или ги убиват при криминални престъпления".

Тя казва, че "много я натъжава" използването на тази "толкова ефикасна технология (. . .) по неподходящ начин": "Щом могат да ни вземат телефоните и да ги манипулират, както си искат, щом могат да влизат в нашите акаунти (без наше съгласие), колко свобода ни остава?".


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тъмен субект

    11 0 Отговор
    Една от глобалните цели на тази "пандемия" беше и е тотално следене и контрол на световното население. То е толкова явно, че няма докъде.

    Коментиран от #2

  • 2 Ама то това

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тъмен субект":

    е и планът!
    Да се използват най-новите технологии за превръщане на планетата в тотален концлагер: Елиминиране на несъгласните "поточково" - всеки има единствен (ЕГН) номер и могат точно него с електронен импулс от кулите с антените да го премахнат... Поставяне в главите или в тялото на електронни чипове и вече си биоробот!
    Бездушна марионетка. Дори мислите и чувствата на такова същество няма да са вече негови, но ДОБЪР РОБ за самозваните психопати, "елит"!
    И намаляване на "гърлата" с разни "полезни медикаменти в инжекции" - били задължителни....
    Психопати управляват планетата.
  • 3 Интересно е и друго!

    7 0 Отговор
    Дори ФАЩ, Русия и Китай да са уж "врагове", те на практика всичките изпълняват този план!
    Русия имала план: "Москва-умен град!" И там имаше велика хрема и велики "медикаментки-инжекции"... В метрото не пускаха без каски и маски.
    Китай, няма какво да се говори за тях - там диктатурата и вече електронно, доста е напреднала..
    ФАЩ? Там седят част от тези "елити", които придвижват света към концлагер... И Бай Дзън точно е техна марионетка. Обикаляше до скоро с маска и се ръкуваше с призраци на конференциите :)! Говорителят на тези фашисти е Шваб в Давос - Швейцария! Неговите призиви: "Великото зануляване на света"!
  • 4 Механик

    3 2 Отговор
    Всички тия технологии се ползват почти по цял свят. И не само те.
    Не разбирам какво е новаторското в Китай, та ги сочим с пръст и ги окуряваме?
    А, сетих се защо са на мушката. Щото не слушкат САЩ.
    А ако някой се радва на "технологиите и се има за много модерен- ще го огорча. технологиите не са направени, за да ви е добре на вас. А най-важното, те се ползват срещу вас, а вие/ние си плащаме дори за тях.