Last news in Fakti

8 Декември, 2022 08:57 10 379 58

Трафик, секс и работа - рисковете пред бягащите украинки! Камелия Димитрова пред ФАКТИ

  • камелия-
  • димитрова-
  • трафик-
  • бежанки-
  • украйна

Трябва да бъдем много бдителни по отношение на трудова експлоатация, а това е най-рисковият сегмент за България, казва експертът

Трафик, секс и работа - рисковете пред бягащите украинки! Камелия Димитрова пред ФАКТИ     - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Рискът от трафик на украинки, бягащи от войната, е голям и е необходимо да сме бдителни. Как стоят нещата в България… Пред ФАКТИ говори Камелия Димитрова от Фондация "Дигнита", които извършили изследване в рамките на проекта "Украинската бежанска криза".

- Г-жо Димитрова, в момента се намираме в кампанията 16 Световни дни срещу насилието жени. Вие сте изследвали трафика на украинки, бягащи от войната. Какво констатирахте?
- Ние приключихме изследването си за рисковете от трафик на украинските бежанци, а заключението е, че те са много уязвими към трафика на хора, включително и към трафика на лица с цел сексуална експлоатация.

- Какви са изводите от изследването и на какво се натъкнахте като проблеми…
- В изследването направихме преглед върху рисковете за трафик в Европа, но поставихме акцент за случващото се в България. В рамките на изследването говорихме с експерти, проведохме интервюта с доброволци, имахме и фокус група с представители на държавните институции. Това, което установихме, е, че има три етапа, при които украинките, бягащи от войната, могат да попаднат ситуация на трафик. Първо говорим за самото транспортиране. Когато те пристигат на граница – на страни като България, Полша или Румъния, съществува риск да им бъде предложен транспорт към населено място, който да се извърши от недобронамерени лица, които се представят за доброволци и предлагат транспортиране. Имаме примери от полската граница за оферти от съмнителни лица за превоз до Швейцария или в рамките на страната, в която влизат. Но вече има регистри от страна на властите в страните за попадането на потенциални трафиканти. Подобни случаи са известни и от румънската граница. Като втори етап, в който украинките попадат в рисков трафик, можем да говорим по отношение настаняването. В България имаше обяви за настаняване, които бяха насочени към млади украинки, не обвързани, без деца и т.н. Това ни навежда на мисълта, че може да има някаква форма за злоупотреба, за насилие и т.н. Именно заради това редица държава, сред които е и Белгия, въведоха регистри за всички лица, които приютяват украински бежанци. Просто хората, даващи подслон на бежанци, минават през проверка и са известни на властите. В третия етап на риска говорим за трудова заетост и експлоатация. Нашето изследване бе проведено през лятото и констатирахме случаи на злоупотреба с жените. Става въпрос за хотелиери, които се изисквали от украинките извънреден и нерегламентиран труд.

- В какво се изразява това?
- Доста често е трябвало да работят като рецепционистки, миячки, но без да им се плаща. Такива случаи са докладвани и на Инспекцията по труда.

- Колко е масово това в България?
- Трудно ми е да кажа за процент, но във всички случаи такива данни има. Само за периода на изследването бяха докладвани 4-5 случая, но се предполага, че са доста повече. Имаше доказан случай, когато работодателят е задържал личните документи на украинката и е отказал да изплати полагащото ѝ се възнаграждение. Говорим за абсолютно некоректно отношение. Това не може да бъде определено като трафик, но е много лоша практика. Сега правим един обзор на обяви, насочени към украинските бежанци, за да отсеем рисковите. Колегите, които откриват телефонни линии за подкрепа, декларират, че се натъкват на много такива рискови обяви за работа. Трябва да бъдем много бдителни по отношение на трафика с цел трудова експлоатация, а това е най-рисковият сегмент за България.

- Как украинските бежанци попадат в капана на украинската организирана престъпност…
- Вижте, трафикът на хора е сериозен проблем в Украйна още преди войната. Украински граждани са били обект на трафик към много държави, защото такива са регистрирани в 29 страни от целия свят. В Украйна международният трафик се контролира от организирания престъпни групи. Много е впечатляващ и броят на разследванията. В периода преди войната - 2019-2022 година, украинските служби са работили по 722 случая на трафик, а по-голямата част от хората са жертва на трудова и сексуална експлоатация. Основните дестинации, където се насочват жертвите, са Русия, Полша и Турция. След като стартира конфликтът, се констатира много засилен трафик на хора, които са примамени през социалните мрежи и медии. Именно през онлайн платформи много често се примамват жени в посока Европа. Европол направи наскоро много мащабно разследване, което следи 125 онлайн платформи, основно насочени към украинските бежанци. Разследването обхваща 14 държави. Най-често това става чрез пускането на атрактивни обяви – като предлагане на фотосесии, предложения за светло бъдеще, възможност за брак. Вече са регистрирани и 9 лица, за които има съобщения, че развиват незаконна дейност, свързана с трафик на хора. Също така са стартирани 15 нови разследвания. Предвид войната, има още по-голям брой уязвими лица. Разследването също така установява, че много се използва каналът „Телеграм“, който е широко разпространен в украинската общност. В момента трафикантите се възползват максимално от ситуацията в Украйна, за да примамят бягащите украинките с най-различни обяви и обещания, за да ги поставят в ситуация на експлоатация.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Канур

    119 8 Отговор
    Украинки със секс нимойш уплаши!!! Виж с работа можеш

    Коментиран от #8

  • 2 Ристьо

    51 11 Отговор
    Не е вярно, при нас работи една украинка, за чистачка, тихо е момичето и никакви проблеми не прави
  • 3 Последния Софиянец

    36 12 Отговор
    Трябва сериозен фейс контрол за тая работа. Такива украинки съм виждал да идват да искат да работят в заведението ми, а те като тяло змей, като лице крокодил
  • 4 878223067

    38 6 Отговор
    Приютява само млади украинки
  • 5 цербер

    18 1 Отговор
    рисковете пред бягащите украинки.
  • 6 През

    18 1 Отговор
    Рисковетв ПРЕЗ бягащите???
  • 7 завод

    43 13 Отговор
    Не само украинките,жена от ксекс не се плаши.Тя за това е родена.
  • 8 Забелязъл

    71 2 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Канур":

    Наистина е така нямат страх от секса то затова в Украйна има най много болни от СПИН на глава от населението в цяла Европа.

    Коментиран от #37

  • 9 Ей международници

    76 7 Отговор
    Пишете за бягащите Българи от мутри на Борисов и Гешев! Не се срамувайте корумпирана и. змет, и спрете с тези Украинци щото са свръх нагли!

    Коментиран от #35

  • 10 Хеххехех

    53 1 Отговор
    16 Световни дни- 16 световни дни ха сега кое правилно??

    А в добавка статията е ТЪПА щото просто украинките отдавна знаят що е то проституция и трафик!
    По едновреме в БГ-то бе пълно с украински проститутки, после се появиха по Гърция и по Германия.
    В чужбина видя ли украинка особенно по кафенета и ресторанти знам че заработва допълнително.
    Случай в Украйна сядат приятели да обядват в ресторант и след 1 час пиян украинец идва да предлага жена си срещу плащане на пиячката.

    Коментиран от #16

  • 11 Брюкселската зелка

    57 1 Отговор
    На европейките им се стъжни. Нестига, че народа изпедер@стя ами сега и нашествие на евливи украинки. Мъко моя европейска

    Коментиран от #31

  • 12 Нямаме Закон за НПО

    63 1 Отговор
    Отворих в нета за Фондация "Дигнита" и не намерих кои са и спонсорите и.
    От къде получават пари тези хора там за да работят??

    Коментиран от #19, #21

  • 13 Трак🇯🇵🇺🇦🇧🇬🇮🇷🇩🇪🇮🇹

    7 60 Отговор
    Украинките работят за разлика от руските меркантилни про-ститутки

    Коментиран от #18, #29, #44

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Брюкселската зелка

    38 1 Отговор

    До коментар #10 от "Хеххехех":

    Случка в хотел и то луксозен в Киев. Тъкмо се настанявам и в стаята влиза камериерка в униформа и ме пита дали имам нужда от още нещо, отговарям не, благодаря. При което тя се обръща и тръгва към вратата- беше не само с гол хръб ами и с голо д-пе, ченето ми увисна х я ми щръкна
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Надарен

    52 1 Отговор

    До коментар #13 от "Трак🇯🇵🇺🇦🇧🇬🇮🇷🇩🇪🇮🇹":

    Наистина е така много добри работнички са украинките мнго ги хвалят собствениците на публични домове в цяла Европа.👍👍👍
  • 19 Филип Ейджи

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Нямаме Закон за НПО":

    От Хувър
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 това е така

    27 2 Отговор

    До коментар #12 от "Нямаме Закон за НПО":

    защото няма как сащ да си прокарват злодейските си анти-български интереси!!! я пробвай да създадеш НПО да видиш какво ще те посрещне ! това е само за техни продажници не за обикновенни хора !!!
  • 22 Украинките не бягат изобщо от Секс!!

    32 2 Отговор
    Превзели са, Европа!! Улраинки със Секс не плашете!! Статията, маниполира!!
  • 23 Хаха

    34 2 Отговор
    Заглавието кърти...един от рисковете бил " работа" хахахахахахахахахахахахаха
  • 24 ТАТО

    35 3 Отговор
    Украйнките и работа , те са свикнали само да работят върху тях!
  • 25 Софиянец

    32 1 Отговор
    Поне в едно да стават тия окраинки! Народа им може да не е древен, но професията им е! хахаха
  • 26 мадам Урсузела

    26 1 Отговор
    Украинките са най-добрите в най-древната професия.
  • 27 Просто Киро

    23 3 Отговор
    ни вкара таралеж в гащите. Това ще го разберете след време.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Да много

    23 1 Отговор

    До коментар #13 от "Трак🇯🇵🇺🇦🇧🇬🇮🇷🇩🇪🇮🇹":

    Работят по гръб и с вдигнати крака
  • 30 Бягайте

    24 2 Отговор
    Далеч от украинките ходещи торби с болести
  • 31 У Европа

    16 1 Отговор

    До коментар #11 от "Брюкселската зелка":

    Ще останат гладни нема кой да ги такова само джендарлак там
  • 32 Лена Мустачева

    15 2 Отговор
    гоогле сърч:"Как да се науча да бъда добра като окраинка?"
  • 33 Анонимус

    21 0 Отговор
    Някой спомяна ли си,преди ок 3 седмици в Стражица имаше спец акция.Бяха намерени и иззети над 2 млн лева.арестувани са окраинци и роснаци,работещи заедно за изпирането на парите.Това е само една малка част от всичко,случващо се на Територията.Представете си за каква вайна говорим.Никаква!Всичко е фалш!Бежанци?Да бе...
  • 34 Многознайко

    37 1 Отговор
    Кой плаща на подобни същества като това от снимката да се занимават с измишльотини, и кога подобни същества ще се загрижат за експлоатацията на трудещите се българи?
  • 35 Само

    8 14 Отговор

    До коментар #9 от "Ей международници":

    Само престъпниците бягат от Гешев.На мен Гешев не ми пречи,даже много е готин и ви оправя с 200 щом ревете от него!
    Нормалните хора нямат проблем нито с Гешев нито с полицията!

    Коментиран от #53

  • 36 Да Плашиш Украинка със Секс, е като да

    22 2 Отговор
    Плашиш куче със салам!!!
  • 37 сдфгхйкл

    24 1 Отговор

    До коментар #8 от "Забелязъл":

    Може би случайно в полша отчитат рязък ръст на спинозните в последните 6 месеца... Може би, но надали...
  • 38 Ох ли

    13 2 Отговор
    Рускини и Украинки носят много СПИН
  • 39 мучо

    11 3 Отговор
    ама те и преди масово практикуваха най-древната женска професия......
  • 40 Естествено, че ще изберат

    12 2 Отговор
    секса, кой иска труда!? И така и така им плащаме престоят в България, поне със секс да си връщат.
  • 41 Хасковски каунь

    7 1 Отговор
    Изборът е на всяка жена, било украинка, рускиня, .....Никакво насилие! Но любов.....
  • 42 аналитик

    9 2 Отговор
    Не мой уплаши ,кучето със салам г-жо
  • 43 Студопор

    18 1 Отговор
    Експлоатация има и спрямо българските граждани. И за това трябва да сме бдителни. Още един вид експлоатация е, когато ние трябва да работим, за да си плащаме сметките и да ги издържам с данъците си, а те получават всичко на готово + 40 лева на калпак... дневно и казват, че не могат да си поемат прехраната
    И като говорим за което - хотелиерите нали казаха, че нямат пари да ги хранят вече? Какво стана? Или и това поемаме ние с данъците си??
  • 44 Студопор

    10 1 Отговор

    До коментар #13 от "Трак🇯🇵🇺🇦🇧🇬🇮🇷🇩🇪🇮🇹":

    Ами тогава защо нямат пари да си поемат прехраната и чакат хотелите да им плащат? Или просто сме длъжни?
  • 45 Хаха

    1 4 Отговор
    Местните онанисти като Кърджали и прочие комундели които живеят в коментарите на жълтата преса тъкмо си бяха помислили, че най-после ще имат жени 😂
  • 46 Българин

    3 22 Отговор
    Робите не мразят най-много господарите си. Те мразят най-много свободните и тези, които се борят за свободата си. Мразят ги от дъното на душата си.
    Украинците са свободни и искат да останат свободни. Нищо друго. Но робите искат те да се предадат на руснаците и да се превърнат в роби. Затова изпитват неистова омраза към украинците! Защото те се борят за своята свобода и не желаят да бъдат руски роби!

    Коментиран от #52, #54

  • 47 Ламбо

    15 1 Отговор
    Алоооо , експеркалата , а българките , май тях ги забравихте? Както и пострадалите от бедствията , тях кучета ги яли, важно е чичко сорос да е доволен.
  • 48 ...

    3 0 Отговор
    ...Рисковете,ОТНОСНО бягащите от войната украинки................Някои журналисти са карали стаж при Баце.
  • 49 Да се продъни дано

    13 3 Отговор
    Не ни занимавайте с украинките, погледнете хората от собствената си държава. Украйна не се интересува как живеят хората от другите държави, заради тяхната политика, така че и нас не ни интересуват какво става с украинците.
  • 50 Аршлох

    6 0 Отговор
    Май имаше някаква българска поговорка,на каквото си постелиш,на това ще легнеш.Даже и малкото състрадание което имах към укрите съвсем се изпари. Както се казва на Zапад: зиъроу,нада.Съжалявам единствено възрастните хора на които им са разрушили жилищата,най вероятно никога повече няма да имат някакъв шанс да имат собствени такива.
  • 51 Ром ама кубински

    1 0 Отговор
    Братко,защо се срамуваш от ромските си корени.Как те познах,че си от нашите ли?Прекалено емоционално реагираш.Може и да сме емоционални,но сме искрени и истински.
  • 52 Ром ама кубински

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "Българин":

    Братко,защо се срамуваш от ромските си корени?Как те познах,че си от нашите ли?Прекалено емоционално реагираш.Може и да сме емо ионални ,но сме искрени и истински.
  • 53 Мразядебили

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Само":

    Имам проблем с Пернишки мутри на Гешев, Двуметрови мутри главорези, не със закона!
  • 54 Студопор

    3 2 Отговор

    До коментар #46 от "Българин":

    Как ще са свободни, като са под робството на САЩ? Каквито каже Байдън, това ще е. Като им кажат догодина да върнат парите, дето са им дали, такава свобода ще настане, че и ние ще отидем да живеем при тях.
  • 55 Българин

    2 6 Отговор
    Няма по-гнусно и омразно същество от русофила!
  • 56 Украинското МНЗ

    0 1 Отговор
    Предупреждава, че работата е опасна за вашето здраве !
  • 57 Украинското МНЗ

    0 0 Отговор
    Предупреждава, че работата е опасна за вашето здраве !
  • 58 Украинското МНЗ

    0 0 Отговор
    Предупреждава, че работата е опасна за вашето здраве !