Last news in Fakti

14 Декември, 2022 12:19 3 534 30

Ето защо Израел се инати и не дава „Iron dome“ на Киев

  • израел-
  • украйна-
  • русия

Репортаж, писан с кенче бира в лявата ръка, в съавторство с Българските държавни железници

Ето защо Израел се инати и не дава „Iron dome“ на Киев - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Петър МАРЧЕВ

Официален Тел Авив е на страната на Украйна в тази безспорно дивашка, кръвопролитна и безсмислена война на Путин. Поне на думи. Но на дело отказва да прати свои оръжия на въоръжените сили на Киев. А нуждата на украинците от модерна противовъздушна защитна система от ранга на ултратехнологичния израелски „Iron dome“, след кървавите терористични руски атаки с дронове и ракети срещу цивилна украинска инфраструктура, е повече от въпиюща.

За страничния наблюдател поведението на Израел е трудно обяснимо. За мен, като средностатистически „страничен наблюдател“ – също. Но „живият живот“ снизходително ми дава нелоша възможност да се запозная с еврейския манталитет и оттам – да екстраполирам задоволителен отговор на гореописаната логическа загадка. Бог да благослови БДЖ /Българските държавни железници/ и нейното мъдро ръководство, което не е вдигало цените на билетите от поне 20 години! Поради тази основна причина, бързият влак „Чайка“ е препълнен. Все още времето е топло, старомодните вагони са без климатици и ние, маргиналите, които сме напълнили купето, разчитаме на естествената вентилация на отворения прозорец. Срещу мен – ром, пенсионерка и влюбена двойка на студентска възраст. На първата спирка в купето влиза и мъж около 50-те, с два големи куфара. Наглед – нашенец, със семпла сива ризка с къс ръкав и дънки, черноок, със сивееща вече коса. Когато минава кондукторът, новодошлият излиза в коридора и дълго се обяснява. От доловените приглушени думи, оставам с впечатлението, че е чужденец. На Златица студентите слизат и чужденецът се премества срещу мен. Вече съм извадил от раницата си сандвич и кенче бира и спътникът ме подхваща на къс пас. На руски… Обаче той самият е евреин. Истински евреин, от Израел. Словоохотлив. Работи във военен завод. Успял да се ожени и да се разведе, имал вече големи син и дъщеря, но той живеел в един апартамент със старата си майка. В кой град? Ами примерно в Хайфа.

Дърдорим на руски и аз се хващам, че говоря с грузински акцент, вероятно от многото разказвани вицове за грузинци. Питам събеседника си как му е името. Казва ми някакво руско име, да речем Вова. Но на въпроса ми какво произвеждат в техния завод, замълчава като сфинкс. Еврейската му шпиономания ме развеселява: „Слушай, Вова! Аз съм работил в българския оръжеен гигант „Арсенал“, знаеш ли какво произвежда „Арсенал“?! По онова време ни плащаха по 30 лв. на месец „секретни“, за да пазим тайна. Но цяла Турция, Гърция, Югославия и половин Албания знаеха в детайли какви „яйца“ се мътеха в нашата оръжейница!“

После минаваме и на актуалната тема за войната. Аз съм наясно с неказионната история на българо-руските отношения. Така че, руската имперска пропаганда няма никакви шансове при мен. Но искрено се изненадвам от последвалата тирада в духа на „Русия Днес“. Оказва се, че семейството на евреина Вова са преселници от съветски Дагестан, изселили се през втората половина на 80-те години, по време на Перестройката. Такива като тях в Израел били близо милион, уверява ме спътникът ми. И продължавали да си гледат руските телевизии. Хм, това обяснява доста…

„Добре, поради някакви свои причини ти харесваш и одобряваш Путин… - подмятам аз. – Но украинците са жертва. Представи си, че се прибираш през тъмния парк и чуваш викове, виждаш, че някакъв хулиган изнасилва момиче. Нима ще помогнеш на изнасилвача, а не на жертвата?!“

При много хора това сработва, но не и при Вова: „А ти знаеш ли колко евреи са избили украинците?!“

Млъквам, защото не съм запознат добре с историята на Холокоста. Влакът е спрял на някаква гаричка и жегата в купето става още по-непоносима. „Такова нещо в Израел няма, всички влакове са с климатици“, оплаква се и се хвали едновременно с примадонски маниер Вова. Приисква ми се да го попитам защо не си е взел рент-а-кар автомобил, или поне да се беше настанил в първа класа. Но си замълчавам, просто не съм заядлив човек. Предпочитам да изслушам спътника си колко много работи и как за всяка допълнителна смяна в завода му плащат по-скъпо. Всъщност, нашият човек пътува за курорта Слънчев бряг на брега на Черно море, където си е купил преди няколко години апартамент. Предстоят му два месеца отпуска.

„Хубаво е тук… - мята евреинът поглед през прозореца към зеленеещата планина. – И е спокойно, човек наистина може да си почине. При нас атентатите не спират…“

После ми разказва, как навсякъде по улиците, даже и в парковете в техния град жужат дронове. Полицейски. Следят какво се случва, подслушват разговорите… На мен ми заприличва на обстановката от „1984“, но според Вова това е много добре, защото арабските терористи нямат шанс да действат.

Когато се прибирам вкъщи, си давам труд да прочета повече за Холокоста. Оказва се, че не Хитлер е изобретил „топлата вода“ на антисемитизма. Анти-еврейски закони са функционирали и в Руската империя. А кървавите погроми срещу евреите са били нещо обичайно. Самият Николай Втори, последният руски император е бил убеден, че 90 % от руските революционери са от еврейски произход. Най-активни в гоненията са руските „черносотници“. Но погромите продължават и след абдикацията на царя. Според изследователи, в размирните времена, последвали ВОСР от 1917 година и Гражданската война, на територията на бившата Руска империя са избити от 70 000 до 250 000 евреи. Най-минималистичната статистика от онова време сочи, че на територията на съвременна Украйна са регистрирани близо 1300 погрома, при които са убити 31 071 човека. Но след разпада на СССР са разсекретени архиви, които дават основание да се твърди, че избитите украински евреи може би надхвърлят цифрата 100 000. След смъртта на Ленин, бащата на народите Йосиф Джугашвили, известен и като Сталин, поема щафетата на антисемитизма. Даже по едно време самият Хитлер е във възторг от неговите чистки на евреи с партиен билет…

Омер Бартов е израелския историк с галисийски, т.е. украински корени. Той е един от най-авторитетните изследователи на Холокоста, а понастоящем преподава в щатския университет Браун. Бартов е автор на книгата „Приказки от граничните райони“, в която разказва историята на едно градче в Западна Украйна, откъдето произхожда семейството му. Исторически Бучач е принадлежал на Хабсбургската империя, по-късно е бил в състава на Украйна, след това в състава на Полша. А между 1919 и 1991 г. той е в Украинската съветска социалистическа република.

Като цяло галисийската култура е своеобразен прототип, прото-образ на общество, което днес наричаме мултикултурализъм. Поляци, украинци и евреи са живели заедно от столетия. Мнозинството от хората не са могли да си представят нищо друго. През XVIII и XIX в. не е имало големи войни и насилие. И все пак, към края на XIX в. украинският национализъм започва да избуява.

Майката на Омер успява да се добере до Палестина през 1935 г. заедно с родителите си и двамата си братя. Останалата част от голямото им семейство остава в Бучач – и никой не оцелява. Преди началото на ВСВ около половината от населението на Бучач е било еврейско. От тези 8000 по време на войната са били убити и погребани в масови гробове близо 7000 души. Разбира се, основната заслуга е на нацистите, но техни доброволни помагачи са били много от украинските националисти.

Такава е историческата истина. От друга страна, днешна Украйна се е променила много. От опита на Германия, Франция и много други страни знаем, че признаването на партийните престъпления е много дълъг процес. Украйна днес – това е една много разнообразна страна. И все пак, най-удивителен е фактът, че сега тя се управлява от президент евреин.

С две думи, моят спътник от българския влак не ме е излъгал. Но със същото основание Вова би трябвало да се сърди и на руснаците, а не да приема за чиста монета руските пропагандистки лъжи от екрана. Не е ли така?!

Очевидно, както във всяко демократично общество, в Израел битуват различни мнения. Работникът от военния завод в Хайфа явно съпреживява руската агресия срещу Украйна като своеобразно възмездие за хилядите избити евреи. Ако тръгнем по тази логика, би било редно да очакваме някой друг да „накаже“ и руснаците за техния не по-малък анти-семитизъм в миналото. Кой, вероятно Китай? Да не забравяме, че за евреина Вова няма друг закон, освен вехтозаветния „око за око, зъб за зъб“…

Но по-близка на цивилизования свят, към който искаме да принадлежим и ние, е позицията на Омер. Той също е евреин и макар да осъзнава, че солидарността с Украйна със сигурност е болезнена за евреите, е убеден, че трябва да се помогне на Киев. Защото Украйна представлява контра-пример за Кремъл – тя символизира това, което Путин не иска. Той не може да понесе факта, че Украйна има култура и език, които са много близки до руските, но е демократична държава. Той иска на всяка цена да унищожи това, защото украинският пример може да се окаже заразен за руския народ. Ето защо Путин трябва да бъде спрян.

И нека да затворим рамката на този квази-репортаж. Като ме вижда, че се готвя да слизам, Вова ме моли да звънна от моя телефон на негова позната рускиня от Слънчев бряг, да го посрещнела на гарата. Тогава ми светва лампичката, че цялата любезност на Вова всъщност е била, за да икономиса някой шекел от роуминг. Браво, Вова, перфектна еврейска работа! Само че нали знаеш анекдота, че „евреин“ не е националност, а професия? Сега аз ще публикувам твоята история и ще спечеля повече от теб. Да видим кой е по-голям евреин!


Поставете оценка:
Оценка 3 от 62 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен- _Язовец

    54 15 Отговор
    Диво соросоидно племе вие сте довиждане с конфликта който сътворихте в Окрайнината вашия 500 годишен ред е довиждане.

    Коментиран от #7

  • 2 честен ционист

    12 9 Отговор
    Щото ще го даде на Ганчо и после ще поеме стопанисването на територията-кибуц.
  • 3 Философа

    25 13 Отговор
    Пога соросоидна еврейското ПВО не става за нищо старите ракети на Хамас го прехвърлят
  • 4 фдфс

    54 13 Отговор
    По глупава статия, само от бесарбски фронт

    Коментиран от #18

  • 5 ти да видиш

    34 13 Отговор
    "за да икономиса някой шекел от роуминг"!?
    Хаха, ако е истина тази история, последното, което е искал е да икономиса шекел, по-скоро да се сдобие с телефонния ти номер, балък! Хаха
    Как си ги измисляте тия, хаха

    Коментиран от #19

  • 6 Българин

    37 10 Отговор
    Да.Доста залупен материал, типично за соросоидните изчадия.
  • 7 Тиква американска

    17 5 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен- _Язовец":

    Горкото колко е умно,чак прелива, силен му е наркотика на девойчето!
  • 8 днешна Украйна

    41 13 Отговор
    "днешна Украйна се е променила много" - А дали е така?
    Унищожават (най-вече физически) всички опозиционни партии. Пълен и тотален контрол над всичко. Поддтискат и ограничават свободите на всички малцинства (не само руснаци, но и българи, поляци, румънци, унгарци). Издигат за свои герои изявлени фашисти. Приравняват управляващи, народ и територия. Т.е. щом Путим им е враг, то врагове са и всички руснаци и всичко, дето е на територията на Русия.
  • 9 Икарди

    33 10 Отговор
    Израел уважава Путин.
    Това е причината да не продава на Киев.
  • 10 От мишлинг - ариец

    33 11 Отговор
    Водопад от логорея,но същността е прозаична - украинските нацисти са изтребили съпоставимо количество евреи с тези изтребени от немците. В Галиция исторически е имало много вълни на антисемитизъм. Не е само Волинското клане, нито пък изцепките на днешните бандеровци. А един евреин като една птичка пролет не прави - евреите са известни като услужливи колаборанти на властта когато ги притиснат. Над 150 000 евреи служат във Вермахта - мишлинг първа стерен и мишлинг втора степен. За военни заслуги на 328 офицери-евреи от Вермахта им е присвоено званието "ариец". В Израел този срамен колаборационизъм го знаят и затова не бързат да се възторгват от Зеленски. Не се знае дали бандеровците няма да вземат да признаят Зеленски за "ариец.".. заради заслуги.
  • 11 Чеп

    19 9 Отговор
    Това типче си мисли,че все още е в детската градина и си играят на, на ти,дай ми.И къде са ми куклите и кой ми пика в гащите.Анализ тип трети клас.........у Карлуково.
  • 12 Средностстистически

    25 9 Отговор
    Платен евроатлантик е автора а не българин защото и по анкетите над 60-65% подкрепят Русия а не като тоя .относно примера с момичето в парка авторчето забрави Азов,десен сектор,как урките започнаха преди Крим да тормозят руснаците,се приготвиха да дадат Крим на Америка за военна база като в Косово,забрави избитите 14 000 руснаци в Донбас от Украйна потвърдено от ОССЕ, неспазване на минските споразумения които Меркел призна били само да се спечели време за Украйна
  • 13 Много елементарен материал

    22 10 Отговор
    за ученици от пети клас
    Цитат:
    " Но украинците са жертва. Представи си, че се прибираш през тъмния парк и чуваш викове, виждаш, че някакъв хулиган изнасилва момиче. Нима ще помогнеш на изнасилвача, а не на жертвата?!“
  • 14 Тоя наш грузинец

    13 8 Отговор
    с промит мозък от сайтове като фейк..алии
  • 15 Много елементарен материал

    18 6 Отговор
    цитат:
    "Самият Николай Втори, последният руски император е бил убеден, че 90 % от руските революционери са от еврейски произход"

    Над 90% от руските революционери са от еврейски произход. Списъците черно на бяло на болшевишкият властов състав от тогава ги има вече поименно
  • 16 След пасквила

    19 9 Отговор
    разбрах че:
    - Путин и руснаците са лошите
    - евреите са пак жертвите
    - ние сме незнаещи и тъпите

    ... нищо нова, това ще ти го каже всеки евроатлантик
  • 17 пенко

    12 9 Отговор
    ЕВРЕИТЕ ЗНАЯТ ,КОЙ ОКОНЧАТЕЛНО ГИ Е СПАСИЛ ОТ ХИТЛЕРОВИЯ ГЕНОЦИД !!!! ЕВРЕИТЕ ЗНАЯТ КОИ СА БАНДЕРА И МАХНО !!!! ЕВРЕИТЕ СА НАЯСНО -КОЙ И КАК СЪЗДАДЕ НАЦИСТКИЯ- "ДЕСЕН СЕКТОР " -ИЗБИЛ ХИЛЯДИ НЕВИННИ -НАВСЯКЪДЕ В УКРАТА !!!!!!!!! А , ВЛАСТТА В РУСИЯ Е НА ...!?!?
  • 18 Да,наистина!

    11 7 Отговор

    До коментар #4 от "фдфс":

    Главата ме заболя.Но тоя с кенчето и с 30-те кинта секретни в заводите Казанлък не е виновен за писаницата си Толко знае момчето.Държавата Израел не може така да раздава на поразия на тоя и оня.Причини,причини!
  • 19 Извън ЕС разговорите

    0 8 Отговор

    До коментар #5 от "ти да видиш":

    стават много оскъпени.Вероятно същото важи и за тия отвън,както е тука.Услужил му.А за харашлуко,дет пише,че го правел оня,всеки си знае сметката.
  • 20 Много елементарен материал

    13 8 Отговор
    цитат:
    "последвали ВОСР от 1917 година и Гражданската война, на територията на бившата Руска империя са избити от 70 000 до 250 000 евреи"

    А колко милиона са избитите руснаци???

    Или не е удобно да се пише - колко милиона са избитите руснаци от еврейско-болшевишкият команден състав тогава???
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 НЕ СИ ГУБЕТЕ ВРЕМЕТО ДА ГО ЧЕТЕТЕ

    15 10 Отговор
    "че Украйна има култура и език, които са много близки до руските, но е демократична държава."

    Държава, която забранява на гражданите си да говорят и пишат на майчиния си език, държава на която трябва американците да и кажат кой е "корумпиран", т.е. неудобен, не може да бъде наречена демократична. Не ми се занимавам да изборявам други примери, но предполагам че укрo-фaшагите са дори по-зле и от нашите васални политици. А от бълвoча на този пишмaн джурнaлист не става ясно защо евреите не дават оръжие на нацистите.
  • 23 Реалист

    10 11 Отговор
    Много маниполативна статия, очевидно измислена. Защото ми е много като в приказка за една жена, в случая евреин, случайно срещнат ей там и се оказа ама точно тоя човек дето ми трябваше, че да разбера и виж сега да ти кажа... Автора е прекалил с гледането на индийски сериали. На бабите в махалата може и да му се получи, но пред останалите едва ли. А що се отнася до Украйна, о да, украинците са си чисти нацисти. А това, че Зеленски е евреин е още по-зле за горките свестни и нормални евреи. Защото подхранва теориите на конспирацията. С което Израел е двойно ударен от поведението на Украйна. Съжалявам, но видяхме с каква любов същият евреин Зеленски гледаше нацистите от Азов. Това ми беше достатъчно. Нямам нужда от мнението на някой който ей там случайно срещнал някого. Вярвам на себе си и на това, което виждам с очите си.
  • 24 Хихата

    12 1 Отговор
    Самите руснаци - бежанци от червения терор след ВОСР са наричаликомунистите "чифутята-комуняги". И да - идеолозите и реализаторите на тоталитарния "комунистически" режим са все евреи.
  • 25 геноцид

    9 6 Отговор
    Не , че нещо ама между галицийски и галисийски май няма прилика ! Нерде Португалия , нерде Украйна ! Авторчето явно не е много на ти с българския език !
  • 26 1520

    6 1 Отговор
    еврейте помнят Бандера ,затова не дават
  • 27 Читател и зрител

    1 0 Отговор
    Към автора на коментара: Чукча, надо читать , потом писать. Извинявайте за руския език, не ми е роден. Евреите в Русия са преследвани периодично за това са се заселили в Украйна. Когато и там ги подгонили много от тях са се заселили в Германия. Когато и там станали много се явява другаря Хитлер. Вярно е , че мнозинството от руските революционери са евреи. Но прочетете червеноармееца Исак Бабел /евреин/ за гражданската война в Русия. Цитирам по памет: "Петка внимателно закла евреина без да се изцапа с кръв". Бабел е разстрелян от сталинския режим. Сталин продължава традицията на Руската империя. Разстрелва всички евреи от революцията. Изселва евреите и им прави република Биробиджан някъде в Сибир. По късно вече Хрушчов изпрати бомбардировачи до границите на независим Израел. СССР /Русия/ въоръжаваше арабите и палестинските терористи. Евреите не са преследвани само в Турската империя и България, но трудно могат да живеят в Търново и Габрово с най голяма концентрация на чисто българско население, защото сме по интелигентни. Господин Марчев, вашият познат е заблуден от съветската/руската/ пропаганда. Преведете му на руски това , което съм написал, а може да напишете и друг коментар. Препоръчайте му и украинската телевизия Freedom на чист руски език е. Тогава
    вашият познат ще е убеден и ще работи оръжия за Украйна.
  • 28 Вирус

    1 1 Отговор
    Егати помията и къв е тоя че му дават трибуна
  • 29 ал бънди

    2 0 Отговор
    Хм, "бързия влак Чайка" а? ами той е за Варна май? А еврейчето пътувало за Слънчев бряг.... странно и съмнително. Авторчето, нещо ни будалкаш май
  • 30 ЧОВЕК

    1 0 Отговор
    АВТОРЧЕТО ЩОМ НЕ ПОЗНАВАШ УКРОФАШИЗМА ЗАЩО СИ СЕ ЗАЕЛ ДА ПИШЕШ ТАКИВА СТАТИИ,, ИЛИ ЗА НЯКОЛКО ПРОБОТИ ДОЛАРА ОТ КОЗЯЦИТЕ