Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Декември, 2022 14:07 4 296 28

Кой конфронтира Унгария с Украйна

  • унгария-
  • украйна-
  • провокация

Някой действително иска Трета световна война в общоевропейското пространство

Кой конфронтира Унгария с Украйна - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Читателите на Факти трябва да обърнат внимание на ескалиращия национален конфликт между Украйна и Унгария, който заплашва да скъса отношенията между Киев и Будапеща и да доведе до последваща ескалация на граничните спорове. Става дума за Закарпатието - единствената област в Украйна, граничеща с Унгария. Самите украинци обичат да наричат ​​Закарпатския регион „Украински прозорец към Европа“, тъй като регионът, освен Унгария, граничи с още четири чужди европейски държави – Полша, Румъния и Словакия. Но тази година „прозорецът“ започна да прозира.

Всичко започва с факта, че жителите на закарпатския град Берегово, където живеят компактно и украинци, и унгарци, започнаха масово да получават SMS-и със странно съдържание. Текстът на украински беше агресивен: „Мадяри, вървете при вашия Орбан! Берегивщина е украинска земя. Слава на нацията! Смърт на враговете!" Друг SMS гласи: „Закарпатци! Да демилитаризираме региона! Ще върнем украинските имена на села, площади и улици. Площад „Шандор Петефи“ (Национален герой на Унгария. – бел. на автора) в Ужгород трябва да стане първият площад „Степан Бендери“ в Закарпатието. Слава на нацията! Смърт на враговете!"

Четейки тези провокативни текстове, човек трябва да разбере, че територията на съвременното Закарпатие с големите градове Ужгород, Мукачево и Берегово исторически е била част от Унгария. Основният символ на историческата памет на Унгария днес е замъкът Паланок, построен през XI век и впоследствие преминал в собственост на унгарския крал Сигизмунд. Именно тук, на територията на замъка, не толкова отдавна се случи друго неприятно събитие, което като следваща връзка във веригата пада върху украинско-унгарския конфликт. Свещеният за Унгария символ - мистичната птица Турул, беше демонтиран от мемориал и вместо него беше поставен малкият герб на Украйна - тризъбецът.

За унгарците Турул е свещен, което прави обидата по-емоционална и изискваща отмъщение. Според легендата, този орел донесъл загубения в битката меч на Ференц Ракоци – водачът на бунтовниците в националноосвободителната война на унгарския народ срещу Хабсбургите. Бронзовият турул – съборен в замъка Паланок, тежи 850 килограма, което означава, че такъв обект може да бъде демонтиран само със съдействието на украинските власти.

Изпращането на SMS съобщения обаче е възможно само от тези, които имат достъп до мобилни комуникации, което означава не без помощта на сегашния украински атаман. Дали защото след премахването на орела Турул - унгарският премиер Виктор Орбан сложи шал, на който можеше да се види карта на т.нар. Велика Унгария, която в началото на XX век, като съставна държава на Австро-Унгария, включваща съвременни украински земи?

Съдържанието на SMS-и удря и по болезнените точки на националната идентичност на унгарците. Например, използва се думата „madyarons“, която е унизителен термин за унгарците, свързан с национално предателство. Не по-малко предизвикателна е заплахата за преименуване на площада в Ужгород, който носи името на унгарския национален герой Шандор Петьофи, на Степан Бандера, който не се възприема от мнозинството от населението на Закарпатието, смятайки го за палач.

Какво следва? Факелни шествия с лозунги „Нож Мадяронов!“, както, между другото, вече се случи в Ужгород през 2015 г. Преименуване на улици и площади с унгарски имена и прочистване на местните библиотеки от унгароезична литература?

Нека си зададем въпроса - кой е заинтересован от повишаване на градуса на междуетническата враждебност между украинците и местните унгарци, живеещи в Закарпатската област, и като цяло, разбира се, с всички граждани на Унгария? В края на краищата е очевидно, че Украйна сега повече от всякога се нуждае от национално единство. Оказва се, че вътре в държавата действат сили, които съзнателно тласкат Украйна към междуетническа вражда, по-нататъшно разцепление и в резултат на това унищожаването на Украйна като държава, за да се създадат условия за преразглеждане на границите в Европа, установени след световната война. II.

Но тук, Слава Богу, няма желаещи да отворят такава кутия на Пандора. Но някой действително иска Трета световна война в общоевропейското пространство.

Андрей Исмагамбетов


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ротшилд

    27 9 Отговор
    Пак ми налапахте целия грант.
  • 2 Мнение

    28 2 Отговор
    Има нещо такова...някакви и при нас непрекъснато искат да ни разделят на две.Не се поддавайте на провокации особено по интернет.
  • 3 Псевдоним

    47 11 Отговор
    Излиза, че украинците се държат по един и същ начин с всичките си съседи. Ние в България защо нямаме такива проблеми, въпреки историческите вражди?

    Коментиран от #12

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ГУМЕН КРАДЕВ

    15 37 Отговор
    Това е работа на Путин ( Лелин ) !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Верно ли

    52 12 Отговор
    Опаааа, украинските нацки защото са се оправили с рускоезичните украинци, сега са се захванали и с маджарите??? И кой ли ги изпраща тези СМСи, а??? Някой с достъп до украинските мобилни оператори. Кой ли ще е тпой, ммм? Путин????
    Продължавайте да поддържате киевската хунта!!!

    Коментиран от #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Убаво, но няа начин.

    41 11 Отговор
    Тази ОсРайна е една измислена държава. Нещо като Маклаяланд и Косьово. Т.е. химера. А знаем кой се кара/влиза в конфликт с илюзиите. С ръководител като Орбан, не виждам как това ще стане. Знаем кой има интерес от целия този конфликт да стане световен, но той е Омиращ опосум, взел се за тигър. Има и такива дето биха се навели и се навеждат на тази груба намеса, но вярвам, че ако не умът, от инстинктаът за оцеляване би се намесил. Единственото ми притеснение идва от наЩе антибългарски шушумиги, самообявили се за политически елит, нямащи аналог в света да не заемат любимата им Гстойка и да овършеят лука. Те са доказали своята крадлива, мижитурска, предателска същнос и то многократно за тея 33г димУкрация. Вожд на индианско племе от амазонските джунгли има в пъти, пъти по - отговорно и държавническо мислене от тях.
  • 10 Браво, Сорослямчо!

    24 10 Отговор

    До коментар #4 от "Само московеца е способен":

    ВеУик си! Ти пренаписа световната история. Да не си учил в Харвард? От там все такива излизат.
  • 11 И зад всичко това

    37 11 Отговор

    До коментар #7 от "Верно ли":

    се очертава грозния профил на чичо Сам. Това е негов почерк и нали той напътства и направлява укронарковермахта? Орбан не слуша и не изпълнява самоубийствените му "съвети", сега ще иска да го накаже. А продажни безгръбначни бол.
  • 12 Ама май така излиза

    6 16 Отговор

    До коментар #3 от "Псевдоним":

    Накрай да заеме Путин да ги насмете от там и да ги засели в Донецк

    Коментиран от #26

  • 13 Руските ZV. иne

    20 25 Отговор
    Искат да скарат Унгария и Украйна, на кого не му е ясно!
  • 14 Не те разбирам

    4 18 Отговор

    До коментар #4 от "Само московеца е способен":

    Пиши по темата
  • 15 Тъщата

    45 9 Отговор
    Изводите в статията са неверни. Това, което е описано обаче, е вярно. Освен това подобни проблеми имат не само унгарците, но и др. етноси в украйна - поляци, българи, румънци....
    Май руснаците ще се окажат прави за нацитата в окрайнината.

    Коментиран от #17

  • 16 българин

    11 38 Отговор
    Трудно е да се сети човек КОЙ, ами комай ще са кремълските военнопрестъпници, те са изродите воюващи и искащи война.
  • 17 Верно ли

    35 10 Отговор

    До коментар #15 от "Тъщата":

    Разбира се, че са прави. Всеки, който си е направил труда да потърси информация по въпроса, е наясно какъв точно режим подкрепят т.нар. "управляващи" в ЕС и краварника в Украйна и само някой, който не може да си даде сметка за реалната опасност от поддържането на подобен режим за Европа като цяло, може да приглася на т.нар."медии" в истеричното крещене срещу рашките!
  • 18 Рашавия

    11 32 Отговор
    "Кой конфронтира Унгария с Украйна"

    Това риторичен въпрос ли е?
    Кой има полза от това?
    И кой европейски лидер има нужда от подобни мероприятия за да оправдае пропутинската си политика пред унгарския народ и ЕС?
    И кой воюва с тактика и пропаганда от 19 век?

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Сресания

    21 6 Отговор

    До коментар #18 от "Рашавия":

    миии, сащ
  • 21 Урюрвкос

    25 5 Отговор
    унгарците масово раздават паспорти а след като администацията на Закарпатската област изпя унгарския химн, Кулеба веднага извика посланика Иштван Идярто и му връчи нота. Унгария обясни че това е молитва а не химн и според украинския закон за малцинствата имат право да си я пеят. Случката е от 2 дек 2020г.
  • 22 Ццц

    29 8 Отговор
    Путин ще ви отърве от този някой. Той бие укронацистите като зайци на лов.
  • 23 Джамбaза

    4 2 Отговор
    ...граничи с още четири чужди европейски държави – Полша, Румъния и Словакия.
    Някой ще преведе ли тази безсмислица на български?
  • 24 Джамбaза

    3 2 Отговор
    ...установени след световната война. II.
    Еех, Гугъл, Гугъл.
    И за този превод някой във Аки.бг е взел пари.
  • 25 1520

    8 1 Отговор
    всичко се забърква от сащ ,само те не искат силна Европа
  • 26 Адолф

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ама май така излиза":

    По-скоро ще е в Сибир-там е слабо населено!
  • 27 Виталий

    0 0 Отговор
    приказки
  • 28 Вирус

    0 0 Отговор
    Е как кой нашите любими партньори