Last news in Fakti

16 Декември, 2022 13:32 7 474 18

Защо „Български възход“ не подкрепи състава на кабинета „Габровски“? Георги Самандов пред ФАКТИ

  • георги-
  • самандов-
  • български възход-
  • пп-
  • денков-
  • преговори-
  • герб-
  • дпс

При мандата на ГЕРБ-СДС нямахме никакви гаранции за следването на политики, казва депутатът

Защо „Български възход“ не подкрепи състава на кабинета „Габровски“? Георги Самандов пред ФАКТИ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Как гледа „Български възход“ към втория мандат на „Продължаваме промяната“. Ще води ли разговори с академик Денков… Пред ФАКТИ говори Георги Самандов, депутат от „Български възход“.

- Г-н Самандов, въртележката с мандатите продължава. На дневен ред е кандидатурата на академик Денков с мандата на "Продължаваме промяната"? Как гледате на нея?
- Отнасяме се много сериозно към кандидатурата на академик Денков. Така гледахме и на първата кандидатура на професор Габровски. Академик Денков е един доказан учен. Той е сред онзи 1% от топ учените в Европа, така че се отнасяме с уважение. Ще подходим отговорно към втория мандат.

- Вече участвахте в разговори с „Продължаваме промяната“. Каква беше нагласата за срещата и какво чухте?
- Разговорите бяха публични и пред медиите. Начертаха се потенциални политики, които да се следват, и след широко обсъждане с колегите от всички парламентарни групи се съгласихме, че трябва да се влезе в по-голяма конкретика по отделните политики. С други думи, чисто на експертно ниво да се видят начините за постигане на поставените цели.

- ГЕРБ и ДПС напуснаха този разговор…
- Това си е често тяхно мнение и поведение. Няма как да ги коментирам.

- Защо „Български възход“ подкрепи кандидатурата на проф. Габровски за премиер, предложена от ГЕРБ-СДС, но обявихте, че няма да подкрепите състава на кабинета му…
- Господин Янев изложи от трибуната на Народното събрание нашите мотиви. Професор Габровски е светило в неврохирургията, доказал се експерт. Уважаваме го за това, че той предпочете да излезе от зоната си на комфорт и се нагърби с толкова отговорна и тежка в тези времена задача. Затова ние подкрепихме неговата кандидатура. Не подкрепихме състава на кабинета му, защото и на двете предварителни срещи, които проведохме с контактната група и с проф. Габровски, коментирахме варианта, при който да излъчим двете политически сили работни групи, които да говорят за политики и да начертаят изпълнението на тези политики.

Такива срещи не бяха организирани и в крайна сметка от наша страна нямаше как да подкрепим кабинет, чийто политики не знаехме какви са.

При мандата на ГЕРБ-СДС нямахме никакви гаранции за следването на политики. Как ще се изпълняват тези политики – дали ще бъде само с подкрепа, дали ще бъде сключено коалиционно споразумение, какъв е времевият хоризонт на такова правителство. Тези неща не бяха ясно артикулирани. Така че как да подкрепим кабинет, след като останаха въпроси без отговори.

- Това означава ли, че в разговорите с ПП искате да чуете основно политики…
- От самото начало ние сме казали, че преди да говорим за имената в даден проект за правителство, трябва да знаем какви политики ще се следват. Да, експертизата също е много важна и не подценяваме темата, но политиките са тези, които дават крайната добавена стойност.

- Какво ще предложи „Български възход“, ако третият мандат дойде при вас? Политически лица или експерти?
- Излишно е да спекулираме с третия мандат, тъй като в момента на дневен ред е вторият. Ако се направи кабинет с втория мандат, няма да има трети. Нали така. Принципно, всяка една политическа сила трябва да е готова да го получи, щом е в парламента.

- От "Български възход" готови ли сте?
- Готови сме. А какво ще предложим, зависи от разговорите по политиките, които ще проведем с всички парламентарни групи. Всичко ще бъде на база консенсус. Ние, еднолично, не можем да кажем дали ще предложим състав само на експертно или само на политическо ниво. Ще решим след преговорите с останалите партии.

- Вие следите енергийната тема изкъсо. Продължаваме да говорим за компенсации за горива и електричество. Колко и докога може да си го позволим?
- През следваща година, ако се гласуват едни потенциални 13 милиарда лева за компенсации, защото дотук за тази година са изплатени над 10 милиарда лева, ще има облекчения за бизнеса и хората.

Въпросът е с тези 10 милиарда ние какво си купихме? Дали не си купихме една близо 50% инфлация и едни галопиращи цени.

И причината е, че няма никакви гаранции за харченето на тези пари. За нас е по-важно да гарантираме на малкия и среден бизнес, както и на домакинствата, преминаването през кризисния период през зимата. От „Български възход“ сме повдигнали темата за изпълнението на регламент 1854, който целево преразпределя свръхприходите на производителите на електрическа енергия. В това число говорим и за частните производители от ВЕЦ и ВЕИ. Нашите изчисления показват, че с облагането на тези субекти може да бъдат събрани едни допълнителни 3 милиарда лева. В момента само и единствено държавната енергетика плаща тези компенсации. И тези 3 милиарда лева мога да бъдат преразпределени като енергийни ваучери или като финансови помощи, остойностяващи се на около 1000 лв., към всяко българско домакинство. Ако се сложат допълнителни социални и икономически критерии, сумата може да стане за бенефициентите още по-голяма. Припомням, че този регламент е в сила от 1 декември и аз апелирам, за пореден път, изпълнителната власт да го изпълни в цялост, защото България ще бъде под мониторинг. България ще трябва да докладва изпълнението на този регламент в края на януари и в края на април следващата година. Ако не го изпълним, може да има сериозни санкции на европейско ниво.

- Как тези пари ще стигнат до семействата и до домакинствата…
- Имаме разплащателни агенции – НАП и НОИ. В момента търговците получават тези компенсации през тях. Ние считаме за нередно да товарим още търговците с несвойствени функции, а от друга страна държавата да зависи от търговците. Само в НОИ работят над 5100 служителя в 31 регионални дирекции и над 280 офис в страната. Те знаят всичко за всеки един от нас в областта на финансовата част. А по този начин ще се осветли голяма част от сивия сектор. Например, предприятие, което дължи на държавата 10 единици, а трябва да вземе компенсация от 15 единици, директно разликата ще бъде прихваната от вземането. Ако недобросъвестна фирма прикрива ДДС, защото при търговците се стига до момент на възстановяване на ДДС, а пък вие консумирате по-голямо количество електрическа енергия и получавате компенсации, така може да се стигне до насрещни проверки от НАП и да се осветлят процесите в дружеството.

- С колко се увеличава потреблението на ток в страната. Вече сме в зимния сезон?
- Увеличението е нормално за този период на годината. В пиковите стойности сме на около 6500-6800 мегавата. Българската енергийна система се балансира от АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица Изток 2, така че се гарантират безпроблемното доставките и снабдяването на всеки потребител.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДДРОнег

    21 3 Отговор
    Измислената "партия" "Български възход" ще нарпви всичко, което й нареди пРезидента ...
  • 2 женерал Янки Дудъл

    27 4 Отговор
    Какъв в тоя малкияпосерко в козашкия ми проект?
  • 3 Ела и виж

    21 0 Отговор
    Ако ви връчат третия мандат,вие ще издигнете за премиер Габровски.Така ще си осигурите подкрепа от почти всички и ще управлявате с мнозинство. Доста хитър ход от ваша страна при гласуването за първия,мандат. Но ще видим.
  • 4 Българка

    20 0 Отговор
    Добре де, кога някой политик ще излезе и вместо думата политики, ще говори с факти и цифри. Например, по политиката енергетика, вместо дрън,дрън, дрън, да излезе и каже: ще работим за снижаването на цената на газа, активно тъсейки най-добра цена. Ще елиминираме фирмите кърлежи на входа и изхода, чрез създаване на фирма тип ЕООД. Ще премахнем фирмите кърлежи тип топлинни счетоводители и изобщо ще работим ЗА ХОРАТА, а не на техен гръб. Сега такива словестни ч..йй слушаме , че няма на къде.
  • 5 Поп

    14 0 Отговор
    Оправете си заглавието, пишете без понятие какво се случва
  • 6 Самандов!! Защо лъжеш така Нагло!!

    14 0 Отговор
    Габровски го подкрепят ГЕРБ 67, ДПС 35 депотата, и вие БВ- 11 депотата!! Защо лъжеш така Нагло!!!??? Наглеци, снимка от таблото ли искаш!!! ТО бива Наглост!!

    Коментиран от #7

  • 7 ДДРОнег

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "Самандов!! Защо лъжеш така Нагло!!":

    Лъжат като лидера си пРезидент !!!
  • 8 дебела кратуна

    3 1 Отговор
    Защото всички искат да крадат и делят само със съпартийци. Няма леви, няма десни, няма либерали, демократи, евроатлантици и русофили, всичко е крадлива измет. На нас ни трябва едноличен режим като на Северна Корея примерно и яко трепане. Да, покрай сухото ще изгори и част от мокрото, но който оцелее ще живее добре.
  • 9 Самандов, как може тана нагло да Лъжете

    8 1 Отговор
    Български Възход подкрепи Габровски със 11 гласа, ДПС 35 и ГЕРБ 67!!!!общо113 за Габровски, против 125!!Какви са, тези Лъжи Самандов, че не сте подкрепили Габровски!! Каква, е тая Наглос, Какви са, тея лъжи от Български Възход, та това гласуване беше преди няколко дни само!! С 11 подкрепихте Габривски. БВ Самандов, вие се оказахте на тоя етап най Голямите лъжци в Н С!!!!
  • 10 Самандов!! БВ Паталогични нагли Лъжци!

    8 0 Отговор
    Цял нарид гледа и видя, че гласувахте 11 депотати за Габровски!! Нагли Нагли, дебело оки Лъжци!!! Не били подкрепили Габровски??? Български Възход 11 гласа, за Габровски!! Такава Наглост нее имало в Н С!!! Това е отбора на Лъжците!! Наглеци!!
  • 11 Хасковски каунь

    4 0 Отговор
    Каба човек излезе Стефан Янев
  • 12 Евроатлантическа

    5 0 Отговор
    Пасмина
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Самандов Лъжеца!!! Неподкрепихте

    5 0 Отговор
    Габровски, БВ, Български Възход не подкрепил Габровски??? Каква Наглист!!
    11. Ваши депотати Подкрепиха Габровски!!! 35 на ДПС и 67на ГЕРБ!! Самандов, хора ли сте или улични Лъжци??? Да не говорим, че сте депотати!! Цял Народ видя, че подкрепихте Габровски!!! И сега бърже скок в Казана с Боята!! Лъжци, та Лъжци!!
  • 15 Никакъв 3 мандат няма да дойде при Янев(

    5 1 Отговор
    (БВ) Янев, е, Марионетка на Стефчо Усмивката и В Божков!!! Янев е Никой Бушон, Фигурант!! Не Успяха да се Изтъргуват при Борисов, и сега завъртя ха нова врътка със Следващите!! Босовете на БВ са познати На Всички коиса!! Стефчо Усмивката и В Божков!! Тея могат да продадат и майките си по 3 пъти!!! Маргинали от най висша Класа!!!
  • 16 гого

    6 0 Отговор
    ДБ-сорос за България и български възход на следващите избори са бай бай .пп ще са някъде макс 7% на хората им писна от спасители на България
  • 17 Бай Ганьо

    2 1 Отговор
    Ох, разплетох си чорапите от притеснения защо Български възход не са дали подкрепата си. Цял тръпна от напрежение, загубих си съня, толкова се вълнувам...
  • 18 Уве Зелер

    2 2 Отговор
    България НИКОГА няма да влезе в Шенген! Над Народното събрание отново ще изгрее ЧЕРВЕНАТА ПЕТОЛЪЧКА! ЧУКОВЕТЕ НА КОМУНИЗМА СА БЛИЗО!