Last news in Fakti

17 Декември, 2022 13:00 1 640 56

NBC: Вашингтон е готов да удовлетвори отдавнашното искане на Киев за ракетните системи "Пейтриът"

  • вашингтон-
  • киев-
  • искане-
  • ракетни системи пейтриът

Системата не само ще даде на Украйна жизненоважна нова сила да защитава градовете си от ракетни атаки, но също така илюстрира, че засилените усилия на Кремъл не са допринесли много за подкопаването на западната подкрепа за каузата на Киев, казаха военни анализатори

NBC: Вашингтон е готов да удовлетвори отдавнашното искане на Киев за ракетните системи "Пейтриът"  - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Много вероятното предстоящо одобрение на модерни системи за противовъздушна отбрана на САЩ за Украйна може да предложи така необходимия тласък за нейните сили и навременна демонстрация на подкрепа от нейните съюзници, докато страната издържа на дълга и трудна зима, съобщават от NBC news, цитирани от news.bg.

Вашингтон е готов да удовлетвори отдавнашното и многократно искане на Киев, като изпрати ракетни системи "Пейтриът", изпълнявайки обещанието си да укрепи допълнително способността на Украйна да осуети повтарящите се руски атаки както срещу нейните военни обекти, така и срещу гражданската инфраструктура.

Одобрението на плана от министъра на отбраната Лойд Остин вероятно ще дойде по-късно тази седмица, като съобщението е възможно още в четвъртък, казаха трима американски служители.

Системата не само ще даде на Украйна жизненоважна нова сила да защитава градовете си от ракетни атаки, но също така илюстрира, че засилените усилия на Кремъл не са допринесли много за подкопаването на западната подкрепа за каузата на Киев, казаха военни анализатори. След вълна от зашеметяващи украински победи, новината също така загатва за признанието, че условията са изместили фокуса на войната във въздуха с настъпването на зимата. "Пейтриът"— основното оръжие земя-въздух на въоръжените сили на Съединените щати, което се използва в целия свят - е акроним, описващ как работи неговата система (Проследяващ Радар с Фазова Решетка за Прихващане на Цел).

Системите "Пейтриът" обикновено изискват екипажи от до 90 души да преминат най-малко 10 седмици обучение, въпреки че само трима войници могат да стрелят, ако е необходимо, каза армията на САЩ, а украинските въоръжени сили преди това вече надхвърлиха очакванията по отношение на това колко бързо техните войските са се научили да използват западни оръжия.

Горчивата зима в Украйна се усеща в цялата страна, като много райони са без електричество или отопление след бомбардировка от руските сили, унищожени електроцентрали, линии и подстанции. Температурите бяха определени да достигнат до минус 6 градуса по Целзий в сряда вечерта в столицата.

Студеното време и появата на гъста кал, забележително препятствие за нахлуващите руски превозни средства в началото на войната през февруари, се очаква да забавят бойните операции на земята, но въздушните удари и атаките с дронове продължават.

Войната се превърна в очите на някои западни служители в битка за това кой има най-много муниции.

Експерти казаха, че вероятното предложение за "Пейтриът" идва след месеци на интензивни руски атаки, които са изтласкали украинската отбрана, предимно оборудване от епохата на Студената война, наследено от разпадането на Съветския съюз, до границата им.

"С навлизането в зимата количеството на маневрените операции на земята по време на войната ще намалее поради всички причини, които знаем - времето, условията и т.н.", коментира Джонатан Еял, асоцииран директор в Royal United Services Institute think tank в Лондон.

"Така че е много вероятно Русия да поддържа натиска от въздуха, като се опитва систематично да унищожава украинската инфраструктура. Затова е много важно за западните поддръжници на Украйна да погледнат отново украинската противовъздушна отбрана. Времето и моментът са важни", каза той.

Рано в сряда съществуващата украинска противовъздушна отбрана свали 13 произведени в Иран дрона Shahed в столицата на страната, съобщи градската военна администрация на Киев в канала си в Telegram. Високопоставени американски служители смятат, че Русия предоставя безпрецедентна военна и техническа подкрепа на Иран в замяна на оръжия.

Ракетите "Пейтриът" не решават проблема с дроновете, които са твърде малки, за да бъдат открити от повечето системи за противовъздушна отбрана, добави Еял, но новите оръжия наистина осигуряват важен допълнителен слой за противовъздушна отбрана на украинската армия.

Също така, като се има предвид тежкият, изтощителен характер на войната - която вече е повече от 300 дни - доставката на най-съвременни оръжия показва, че западните поддръжници на Украйна няма да толерират многократните нападения на руския президент Владимир Путин срещу гражданска инфраструктура.

"Политическото послание към руснаците е, че не могат да продължат безнаказано да унищожават инфраструктурата на Украйна, което Путин прави всеки ден. Те не могат да направят това, без Западът да достави по-добри и по-сложни оръжия на украинската армия", каза Еял.

Бившият руски президент Дмитрий Медведев, който е заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, каза, че ако Вашингтон предостави на Киев системи "Пейтриът", те ще станат легитимни военни цели.

Запитан дали е съгласен с това на ежедневния си брифинг за пресата в сряда, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза: "Определено", преди да каже, че чака повече информация, преди да коментира повече.

Украйна иска увеличаване на огневата мощ земя-въздух много преди пълномащабното нахлуване на Москва тази година.

Докато руските танкове преминаваха през границата през февруари, настоящи и бивши американски служители и експерти по отбраната казаха на NBC News, че редица опасения - включително, че оръжията могат да провокират Русия или да попаднат в руски ръце - са попречили на САЩ и техните съюзници да удовлетворят украинските искания.

За някои анализатори това нежелание е резултат от руска кампания за сплашване на Запада, която едва сега се игнорира.

"Това е още една стъпка в стабилното преодоляване от САЩ на усилията на Русия да я възпира от помощ за Украйна", каза Кийр Джайлс, експерт по Русия и консултант в Chatham House, мозъчен тръст в Лондон.

"Видяхме постепенен процес на САЩ, които предоставят по-съществени способности на Украйна, тъй като става ясно, че "червените линии" на Русия не са нищо повече от блъф и самохвалство, като голяма част от реториката на Кремъл", каза той.

Джайлс добави, че предложението за "Пейтриът" от САЩ също е признание, че природата на войната се е променила: от поредица сухопътни офанзиви в опит да се превземат големи градове през февруари до бомбардиране на цивилни центрове и борба за запазване на превзетата територия.

"Жизненоважната битка за бъдещето на Украйна не е на фронтовата линия - вместо това тя е в защитата на цивилното население и ключовите центрове от кампанията на Русия с дронове и ракети, предназначена да сложи край на съпротивата на Украйна, като направи страната необитаема", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тошо

    37 9 Отговор
    Модерни само като реклама.
  • 3 Шпеки Леки

    34 12 Отговор
    С Патриот украинците по-лесно ще целят........блоковете си,че С300 слабо бие.

    Коментиран от #20

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ами ДА...!

    33 11 Отговор
    Давайте ,,Пейтриът на Украйна...!
    Немците като им дадоха супер-модерната и супер-скъпарска ПВО-система-,,Ирис",че какво...?!
    Оказаха се безсилни пред суперефтините ирански дронове -камикадзе-,,Шахид"...!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ок,така да бъде!

    14 6 Отговор

    До коментар #4 от "Фашист":

    А ти драги,какво направи толкова много години за ,,умъртвяването на комунистите" в БГ,че още продължават да ни управляват...!Например Дъртата Комуняга-Бойко Методиев Борисов ни управлява цели 12 години и още ми се разхожда жив и здрав,раздавайки Банкянски акъл по разните му там тв-студиа...!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 От Мордор с любов

    7 7 Отговор
    Давайте каквото има,така или иначе сме набрали скорост и тях ще ги трошиме като яйца заедно с "военните съветници" които ги управляват. Както се казва 2 в 1.Само едно се чудя ,как ще се справят с увеличеният брой пратки "бодибег" които изпращаме обратно на запад .
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    20 6 Отговор
    Преди няколко месеца:

    Украйна няма да получи в близко време от Съединените щати системи за противоракетна отбрана „Пейтриът“, съобщи представителят на Пентагона Пат Райдър, цитиран от „Гласа на Америка“.

    Днес ,
    " всичко за фронта , всичко за победата !"

    😀😀😀

    И кой ще работи със тези системи -
    укрите ли 😀😀😀😀😀

    С две ракети за по 500 000$
    ще свалят дрон за 50$ ли
    😀😀😀😀😀

    Коментиран от #18

  • 13 Пор Чвор

    18 5 Отговор
    Добра душа е Вашингтон, продава оръжие на всички в нужда, евтино го дава, по две за милиард. Ай хаирлия да е

    Коментиран от #29

  • 14 Макробиолог

    14 2 Отговор
    Не бих рискувал крехкия имидж на тия системи щото военните експерти по света не четат сайтове като Факти,а анализират фактите от бойното поле.
  • 15 „ПАТРИОТ”,

    7 17 Отговор
    БЛАГОДАРИМ ЧЕ ПАЗИШ ЕВРОПА ОТ ПУ.ИН И ЧЕРВЕНАТА ЧУМА👍
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Васил

    7 15 Отговор
    Колкото по мощни оръжия получи Украйна толкова по бързо ще бъдат изгонени Рашистите.

    Коментиран от #21, #22

  • 18 БАЙ Х@ЙМАНЕ

    8 15 Отговор

    До коментар #12 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Те и с Хаймарси не знаеха да работят ... Не ги мисли .. Всеки се учи , докато е жив . Само руснаците - не ...🤭

    Коментиран от #19, #26, #27, #28

  • 19 Кон Шонъри

    10 6 Отговор

    До коментар #18 от "БАЙ Х@ЙМАНЕ":

    Там е работата - укротата не живеят дълго...

    Коментиран от #25

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Бен Навлек

    10 5 Отговор

    До коментар #17 от "Васил":

    Или пак поляците ще го отнесат...
  • 23 Край, руснаците

    6 8 Отговор
    изгоряха !

    Коментиран от #30

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Бийт Койн

    3 3 Отговор

    До коментар #19 от "Кон Шонъри":

    Е , с руснаците имат еднакъв ген .🤭😁
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 5 Отговор

    До коментар #18 от "БАЙ Х@ЙМАНЕ":

    Да, доста църкви и блокове улучиха с тези "ХайМарси" ‼️
  • 28 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 6 Отговор

    До коментар #18 от "БАЙ Х@ЙМАНЕ":

    За ученето си прав !
    И укрите и рашките са един дол дренки❗
    Ката взиемат да ми гаворят и падладиявам, ката ги слушам ❗
  • 29 А на нас-най-ефтино...!

    11 2 Отговор

    До коментар #13 от "Пор Чвор":

    Само 2 милиарда ,за супер-технологични чертежи...!

    Коментиран от #38

  • 30 Колкото ,,изгоряха"...

    8 4 Отговор

    До коментар #23 от "Край, руснаците":

    ...с немската ПВО-,,Ирис" и френската-,,Сезар"...!
  • 31 четреж на самолет

    9 5 Отговор
    На чертежи ли ще са ?Дали ще са нещо по-ново от 60 годишни самолети като бъдещите наши?

    Коментиран от #37

  • 32 Дядо Гъдю

    12 4 Отговор

    До коментар #6 от "Око за око":

    Абе ,всички са загрижени за световния глад,а всеки тика оружие в yкрайна.Никой не иска мир и посеви.Искат война и смърт.После с ,,пейтриъти" ли ще изхранват Африка?
    Ама лани,когато започна Специалната Военна Операция ,нивите бяха засадени,а сега не са.И няма да има кораби,които тръгват за Африка и акостират в Европа.

    Коментиран от #34

  • 33 Марков

    8 9 Отговор
    То рубладжиите казват ,че не са хубави ,обаче всъщност треска ги тресе от Пейтриът.
    Гърция пък ще предостави своите С 300 ,но в замяна иска Пейтриът с отстъпка . А нашите управляващи си човъркат носовете , за такива работи не се сещат.
  • 34 Ами

    3 3 Отговор

    До коментар #32 от "Дядо Гъдю":

    първи и най много оръжия вкараха орките. Защо мълчите по въпроса.
  • 35 Абе

    6 7 Отговор
    Кво става, вчера 40 ракети към Киев, 37 свалени! Рашките скоро нищо нема да удрят!

    Коментиран от #36, #40, #41

  • 36 И то

    6 6 Отговор

    До коментар #35 от "Абе":

    без "Пейтриът". Рашките са в дееп ши...
  • 37 Все пак

    4 3 Отговор

    До коментар #31 от "четреж на самолет":

    нямат руски аналог. Няма и да имат, чака ги средновековие, защото не са си научили урока.
  • 38 А ти

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "А на нас-най-ефтино...!":

    си купи е"ф"тини от Китай.
  • 39 пешо

    2 2 Отговор
    на фронта до последния украинец
  • 40 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 4 Отговор

    До коментар #35 от "Абе":

    И само с ТРИ има поразени над ТРИДЕСЕТ цели ❗
    Украинска му работа ‼️
  • 41 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 5 Отговор

    До коментар #35 от "Абе":

    Абе какви са тези ТРИ ракети
    ( от 40 свалени 37 нали)
    "От различни градове на страната, включително Киев, имаше съобщения за експлозии и щети на енергийната инфраструктура. Кличко съобщи, че в града има прекъсвания на водоснабдяването, топло- и електричеството."

    Коментиран от #52

  • 42 От Мордор с любов

    4 3 Отговор
    Абе давайте ги и тях ще ги трошим като орехи,срамота е да не се справим ,хусите от Йемен ги пробиха.Само има един малък детайл,оказва се че всяка една такава самостоятелна единици се нуждае от 60 западни "военни съветници" за да функционира.Единствено наше условие е вие да се оправяте с транспорта на утилизирания персонал,така нареченените "бодибег" ще трябва да си ги транспортирате сами ,тъй като наши самолети в момента не летят на запад ,а се очертават доста пратки.
  • 43 Гост

    3 3 Отговор
    В петък, 16 декември, беше нанесен мощен удар по системите за военно командване и управление, военно-промишления комплекс и енергийните съоръжения на Украйна, осигуряващи им високоточни оръжия с голям обсег на въздушно и морско базиране“, ведомството сресиран.

    Уточнява се, че са поразени всички зададени обекти. Благодарение на масиран удар руските военни прекъснаха трансфера на чужди оръжия и боеприпаси и не позволиха на украинските резерви да се придвижат в районите на бойните действия. Освен това те спряха работата на отбранителните предприятия на противника.

    Министерството също така отбеляза, че по време на ракетната атака украинските системи за противовъздушна отбрана са били разсеяни от фалшиви цели, като по този начин са изразходвали своите ресурси. В същото време, поради непрофесионализъм, екипажите на противниковата ПВО нанесоха щети на цивилни обекти на земята.
  • 44 Матей преображенски

    4 2 Отговор
    Хубаво ще я втасат като придобият Пейтриът,руснаците винаги имат възможност да вдигнат още повече мизата,а ук-ри-те едва ли ще могат вече да я платят.Обстрелите стават все по-опустошителни,украинските съоръжения се сриват последователно и достигат до предела на своята украинска печална слава и печално известни герои.
  • 45 ха ха

    3 3 Отговор
    ще ги пратят с няколко батальона инструктори , че май украинците са на приключване
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Моряка

    1 1 Отговор
    Още една крачка към разпалване на ТСв.В.Този път обаче американците ще се изпарят заедно с всички,а може и десеттина минути по рано.
  • 52 Моряка

    2 2 Отговор

    До коментар #41 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Че то Байо,ко се чудиш,всяка вечер е така.Те ги изстрелват,Зеленото ги сваля и половин Украйна на тъмно,неизвестно от какво.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Котка ученият

    1 0 Отговор
    Ще има мла.тене на алкохолните страхливци за коледа, ще квичат и бягат на където видят!