Last news in Fakti

20 Декември, 2022 16:00 2 908 78

Емил Сиколов: Защо "Възраждане" не са патриоти, а обикновени копейки

  • възраждане-
  • костадин костадинов

Всъщност, Възраждането е сближаване с Европа

Емил Сиколов: Защо "Възраждане" не са патриоти, а обикновени копейки - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Възраждане" гръмко обещават ново българско възраждане като едни същи Неофит Рилски, Раковски, Левски и други. Има обаче грамаден проблем с тази заявка - партията на Костадинов, или дълбоко не познава или използва брутално сантимента на българите към тази историческата епоха. Дали от незнание, или нарочно, сегашните пишман възрожденци представят изкривена, аисторична и откровена популистка версия на Българското Възраждане. Това е подмяна. Защо?

Другото име на Възраждането е Балканско просвещение. Просвещението е общоевропейски процес, който се случва между 17-ти и 19-ти век. Тогава Европа се променя коренно и започва да се демократизира. Идеите на Джон Лок, Жан-Жак Русо, Волтер и други помагат на европейците да отхвърлят авторитаризма на абсолютните монархии и постепенно да реализират една по-справедлива Европа, където не само кралете и кралиците участват в управлението, но и гражданите.

Не е трудно да се сети човек защо тези идеи набират скорост и в България. Османската империя е абсолютна монархия и Просвещенските идеи дават на българите възможност да се опълчат на султана. Всъщност, Възраждането е сближаване с Европа. Точно благодарение на българите, които учат и работят извън България и после се завръшат, народът ни започва да възприема част от идеите и културата на Западна Европа. Единствената разлика между Възраждането и Просвещението е ролята на религията, защото в България християнството не обслужва интересите на абсолютната монархия, а е проводник на европейските ценности и свободи.

В същината си Възраждането е процес по откъсване на България от Източния авторитаризъм на османците и интегрирането и в Европейската цивилизация, където ѝ е мястото. През Възраждането България се доближава и подражава на Европа в много отношения, а не се отдръпва от нея. Това е времето, в което българите, пътували и учили навън, помагат на своите сънародници да осъзнаят, че те принадлежът към Европа, а не към Ориента. Последвалите борби за национално освобождение са вдъхновени именно от идеалите на Балканското просвещение, което ние наричаме Възраждане.

Какво обаче ни казва Костадин Костадинов и пишман патритоите? За да се възроди, България трябва да води изолационистка политика, която да я отдалечи от Европа, и да я приближи до Русия. България не бива да се стреми да бъде европейска държава, а трябва да въстане и да възстанови някакви илюзорни отношения с Русия, да стане част от Руския мир на Дугин и други кремълски идеолози.

Казано по-просто, Костадинов обещава на избирателите си не чистата и свята република на Левски, а Октомврийската революция на Ленин, която цели да доведе до диктатура на пролетариата. Визията за Възраждане на Костадинов е нищо повече от отчаян призив за русификация и съветизиране на България. Това 'Възраждане' няма нищо общо с Възраждането, за което българските духовници, учени и революционери дават живота си. Не, Възраждане на Костадинов е опит да се реабилитира пролетарската революционерщина на Съветския съюз на местна почва.

В това няма нищо възрожденско, нито патриотично, нищо българско. Това е подигравка с българската история и някои от най-значимите личности в нея. С други думи, Възраждане и Костадин Костадинов са лъжепатриоти с петолъчки на челото.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 124 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    40 55 Отговор
    Същият ефрейтор, оня си мислеше, че може да рисува, тоя историк се пишел.
  • 2 Глюпости

    46 73 Отговор
    Обиждате ги , чисти рубладжии са ...
  • 3 сирене

    94 38 Отговор
    соросоидно бръщолевене и замазване. Костя отдавна си е казал какво иска и защо, всеки си решава дали му харесва.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Пацо

    48 60 Отговор
    Костя отдавна не е по копейките. От как захвана политиката купува по два имота годишно
  • 6 Миии

    87 27 Отговор
    Защо "ПП и ДБ" не са патриоти, а обикновени центаджии??
  • 7 Псевдоним

    50 15 Отговор
    С тази разлика, че в момента не ни владее Османската империя, а Римската, съответно и способите за освобождение са други.

    Коментиран от #59

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Някой

    79 33 Отговор
    Още един плювач. Явно на американска хранилка.
    Хубави или лиши, но от "Възраждане" да единствената партия в народното събрание, която защитава българския интерес. Не интереса на кукловодите задокеански.

    Коментиран от #30

  • 11 хммм

    27 55 Отговор
    Те са комуняги. В никакъв случай не са патриоти! Щом имат кафяв фюрер значи не са българи..
  • 12 Прокопа съм

    58 14 Отговор
    Днес получх 40 бона и пускам в атака всички -айномети.

    Коментиран от #15

  • 13 Смешко

    60 18 Отговор
    А пък с други думи ПП, ДБ Емил Сиколов са лъжепатриоти с пречупени кръстове на челото.
  • 14 Ха ха ха

    56 11 Отговор
    Всеки тъпанар с недостатъчно Айкю блесва с лични обиди. Така е като нямаш аргументи, но пък невежеството ти е предостатъчно.
  • 15 Прокопа съм

    38 5 Отговор

    До коментар #12 от "Прокопа съм":

    Пояснение - от вашите данъци са паричките.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Време е за Истината

    66 26 Отговор
    Точно Възраждане са единствената Българска партия. Останалите са американски и една турска.

    Възраждане са ви трън в очите, защото ви осветяват далаверите и това ви дразни. Всека с малко повече от 2 грама мозък би гласувал за Възраждане, а който гласува, за която и да е друга партия след 1989 г. е мазохист и обича да живее като скоT.

    Коментиран от #37, #44

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 нека позная

    42 10 Отговор
    този емил е астрален близнак на онзи миганин емил жаcим - от съзвездието сорос са
  • 21 Мики Маус

    15 51 Отговор
    Много точна статия. Браво на автора!!! Плювачите по горе като нямат нормални аргументи си плюкат ли плюкат.

    Коментиран от #25

  • 22 За какво

    46 5 Отговор
    Сближаване с Европа бръщолеви тоя? Сегашния ЕС няма нищо общо с ренесансова Европа на Просвещението на Русо, Волтер и Хегел. Тази на която са се възхищавали и дедите ни, и самата руска аристокрация. С тия миграционни и джендърски простотии, това не е ЕС, а WC. Явно толкова могат днешните европейски "корифеи" на мисълта. И най добре по далеч от тях, докато не са съсипали напълно и нас, докато унищожават себе си, и европейската цивилизация. Това скоро ще е джендърска Еврабия, а не Европа.
  • 23 Не си рублата

    21 2 Отговор

    До коментар #19 от "рублата":

    Цента си ти,цента.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ама как

    15 2 Отговор

    До коментар #21 от "Мики Маус":

    Ти отива Ника.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Преминаващ оттук

    32 6 Отговор
    Треска ви тресе от партия "Възраждане" и Костадин Костадинов.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ДДРОнег

    8 31 Отговор

    До коментар #10 от "Някой":

    Навремето много народ се излъга по зъщия начин с атака-та на лидерофф !
    А този е още по-проЗД !!!

    Коментиран от #36

  • 31 Бивш от възраждане

    10 26 Отговор
    През 2018 година, искахме да има национален референдум против въвеждането на еврото . Три месеца събирахме 221000 с 21 хиляди повече от изискването за всеки случай, докато Копейката се криеше и мързелуваше, а ние обикновените хора и членове три месеца не спяхме да ги съберем и накрая тоя след като се снимахме с папките пред парламента, копейката ни изпрати по живо по здраво и скри и унищожи папките, а така и възможността българите още 2018 да се произнесат веднъж завинаги по въпроса❗
    През 2015 г. Костадинов се кандидатира за кмет на Варна и общински съветник от партия "Варна утре" на Красен Кралев (виден министър на ГЕРБ и любимец на Борисов) въпреки, че вече има своя регистрирана формация - Възраждане през 2014г.❗Защо го прави мислите❓Питайте го❗
    3️⃣ Костадинов е назначен за директор на музея в Добрич лично от Вежди Рашидов, по препоръка на менторите си Красен Кралев и д-р Врабевски❗
    ✅ Въпрос към сектантите "По времето на ГЕРБ какви хора се назначаваха за директори❓Само верни, лоялни или...❓" и Нека копейкин да си покаже трудовата книжка, как е попълнил декларация, че отговаря на изискванията на Закона и конкурса, за притежание на 5 години стаж към момента!
    Ако НЕ, значи трябва да бъде съден за измама, подправяне на документи и съставяне на документи с невярно съдържание по чл.313а ...
    Само след 1,5 години на поста Директор на РИМ Добрич, копейкин е уволнен скандално, след като се разбира от сигнали на правоохранителните органи, че липсва част от кол
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Бивш от възраждане

    13 26 Отговор
    Развежда се фиктивно с жена си Велина, за да може да закупи на нейно име имоти без да е длъжен да подава справка в КПКОНПИ и да дава обяснения, откъде изведнъж се сдобива с толкова пари, като на всички е ясно, че е безработен❗
    През 2019, изведнъж се сдобива с още една нова кола Форд Мондео , платена кеш за 52 хил.лева, нов апартамент, триетажна обзаведена къща...❓
    - На постоянните искания от моя страна, като член на нац.ръководство да даде справка за парите в партийната каса, Копейкин постоянно се измъкваше и мънкаше, докато не разбрахме, че липсват над милион от партийната каса...
    ✅Предизвиквам всички сектанти да ми покажат разпечатка ма партийната сметка за периода 2017-2020г.❗
    Прословутият му арест през 2020 за който му бе определена гаранция от 20000 лева е свързан с демонстративното му неявяване на водено срещу него наказателно дело за документните му измами, а не както лъжеше копейкин в медиите, че е заради организиране на протести❗

    Коментиран от #48

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 TъпитеКозяци

    28 7 Отговор
    колкото повече плюят Костадинов и Възраждане на фона на собствните си падения толкова повече им вдигат рейтинга продължавайте да храчите боклуци
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 тикви продажни

    6 18 Отговор
    Гледа си вилата как изглежда откъм пристанището крадеца!
  • 41 гост

    27 1 Отговор
    То и сегашна европа няма нищо общо с онази от времето на Френската революция, която издигна призива за СВОБОДА, БРАТСТВО И РАВЕНСТВО, който в последствие се оказа действащ само за някои . Сега Европа е абсолютно подчинена на САЩ от "европейските лидери" - Марионетки и безумци!
  • 42 Стършел

    8 21 Отговор
    Двуличната копейка го интересуват само парите, печели си от YouTube реклами, прибира си субсидията в джобчето и си свирка щастлив, а електората да му вярват на лъжите.
  • 43 Истински ВЪЗРОЖДЕНЕЦ

    5 11 Отговор

    До коментар #33 от "От къде ги смучеш тези тъпотии?":

    "Руското правителство, кое досега лъстеше нашите добродушни българи със сякакви лукави и лъжовни обещания, днес вече открива булото си и явно показва убийствената и злобната си политика към тях. То е наумило и труди се с всичките лукави и безчестни средства да разори и опустоши милото ни Отечество България и да уникакви нашата народност, самото нам скъпоценно и свято наследие!"
    "Послушайте, братя Българе, а особено вие от Видинска област!

    Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част.

    Българите са ги най-напред покръстили, дали са им писменост, Свещеното писание и първото образование.

    Това е познато беки от целия свят и техните учени го признават. Но какво благодарение са отдали тия на българите за това благодеяние! Ето: Разорили и завладели Волжското им пространство и порусили досущ тамошните българи, като им наложили насила езика си.
    До времето Великаго Симеона, Царя Български, южните страни на Русия, които днес назовават Малорусия, са били населени от българи, съставяли са част от Българското обширно царство, но и тия са паднали в руските мъчителски ръце и днес са досущ порусени. Освен историята, коя свидетелствува, техният език, песни и обичаи са още живи доказателства за това. Те още не приемат да се назовават и руси!"
    Г.С. Раковски
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Бивш от Америка за България

    22 3 Отговор

    До коментар #34 от "Бивш от възраждане":

    Кви са тия смешни няколко хиляди лева?

    Христо Иванов борави с МИЛИОНИ - грантове и фондации..

    Коментиран от #77

  • 49 Истински ВЪЗРОЖДЕНЕЦ

    5 24 Отговор
    Доста ограничено Zигане, борави с около 50 заучени фрази и ги повтаря непрекъснато за да надвика събеседника.

    "Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука..."
  • 50 Колев–Босия

    3 27 Отговор
    Научете се да пишете правилно името на партията на Копейкин!
    А то е "ВГЪЗраждане"!

    Коментиран от #62

  • 51 факт

    28 3 Отговор
    Соросниата газ пиккае от злоба. Щото техните смешници от ПП и ДБ са чао и сбогом.
  • 52 666

    22 4 Отговор
    Г-н Соколов, вие сте един много болен човечец.
  • 53 Mangala e в Парламента

    4 19 Отговор
    благодарение на хилядите лумпени- русофили в територията!
  • 54 Срам

    7 21 Отговор
    Многократно сме казвали,че тази партия е истинска гавра с великото българско Възраждане,с великите българи възрожденци,благодарение на които съществува държавата България. Тези цинични,агресивни,науки руски подлоги са срам и позор за българското възраждане.В България за жалост в политиката няма морал.Думата Възраждане беше опозорена преди 25 години,когато изникна клуба на богатите, назначени от БКП крадливи милионери начело с Васил Божков и сега случайно или не се появява тази партия-политически боклук, което доказва,че КГБ-ДС мафията определя българската съдба.Колко жалко за хубавата ни завладяна от Кремъл държава.
  • 55 Никола Гешев

    4 19 Отговор
    Молим работническо-селската Ентилигенция, бивш елекрорат на Болен и сегашен на Копейката, спешно да си пие "Тройной", че два дена натовски разузнавателен самолет лети над 16 -тата Република и ръси кемтрейлс!
  • 56 НЕУТРАЛНО

    4 11 Отговор
    Вярно е че отблъсква хората с крайните си позиции и абсурдни предложения, но Възраждане имат и добри предложения - примерно законодателните промени за смяна на Гешев, разработени с Ченалова, там не са направили нищо по-различно от това да вкарат предложенията на Венецианската комисия за съдебни реформи. За другите глупости няма кой да му обърне внимание и ако в повечето случаи говориш щуротии, естествено и да не те приемат насериосно ако кажеш нещо полезно. Но пък личното ми мнение е че Възраджане не е по-зле от козяшките подлоги ПП и ДБ. Т.е. спорно е кои са по-зле от другите.
  • 57 Русенец

    25 2 Отговор
    Авторът говори много за освобождението ни от Османската империя, но удобно премълчава фактът, кой ни освободи и кой застана на страната на султана? Лонг стори шорт (както казваха прадедите ни): Руснакът на няколко пъти се опита да изтласка османците от земите ни, но Австро-Унгария, Франция, Германия и Англия редовно му се противопоставяха и поддържаха могъществото на султана. Колко английски военчачалници се преименуваха и отидоха да командват османски войски?
  • 58 Емо оди се прегледай

    22 4 Отговор
    Емо оди се прегледай на доктор, момче. Не ги разбираш политиките и си личи от км каква платена подлога си.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Курт

    22 3 Отговор
    Абе Емилчо, къде точно Левски,Ботев, Захари Стоянов ......, са учили по Европата. Аман от емигранти. Добре ви го каза проф.Христов " Пази боже сляпо да прогледа с канадски очила"
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 д ъъъ

    3 10 Отговор
    Путлератора е КОПЕЙКА.
  • 64 асдаа

    14 3 Отговор
    Емилчо, пиле продажно - ходи да си върнеш дипломите. Ако въобще имаш такива.
  • 65 Анонимен

    13 1 Отговор
    Не за първи път този автор пише разпалено против Възраждане! Предполагам, че такава е поръчката. А в момента това е единствената българска партия, която не обслужва задокеански интереси! Дали все още някой се съмнява, че сме на командване отвън?
  • 66 Матей преображенски

    9 2 Отговор
    Ай,направо ги заклейми и разгроми идеологически,той да те набара Костадинов ,ще ти дръпне такаВА ЛЕКЦИЯ,,ЩЕ ЗАБРАВИШ ХИЛАВИТЕ СИ ПСЕВДО-ИСТОРИЧЕСКИ ПОСТАНОВКИ.Историята не се повтаря едно към едно,тогава е имало турско робство,сега американско,държавността и народността са залязли дотолкова,че се нуждаем от ново възраждане.А без руска помощ не може да стане,а междувременно народа ни се нуждае от подобни на Левски апостоли,да повдигат духа и да не умира надеждата за възстановяване на българското величие.Ти какво ,на Кириак Стефчов ли се правиш,зловиди ли ти се българското възраждане или не щеш някой да буди народа против негово величество султана?Или трябва да дочакаме да превърнат бостатъците от българската армия в еничерски корпус и пратят в Украйна или друго някое без-у-мие?

    Коментиран от #76

  • 67 Реки от кръв

    8 0 Отговор
    Всъщност какво докара на политическата сцена прехваленото Просвещение? Пръкна се либерализмът,а от него като от мравуняк се нароиха всички по-късни и днешни - изми / марксизъм,болшевизъм,троцкизъм,анархизъм,фашизъм,нацизъм,джендъризъм,уокизъм... В практиката избухнаха Холандската,АнглийскатаАмериканската,Френската,Младотурската,Двете руски революции,а днес арабски пролети,цветни революции и Майдани и съпътстващите ги кървави войни - от Кромуел,през Наполеон,Ататюрк,Троцки та до Килъри,Колин Пауъл,Бушовците и Байдона. Не десетки,а стотици милиони са загиналите в тия Просвететелски револУции. Тъй нареченото Просвещение сервира на народите само реки от кръв.
  • 68 Обелиски и други

    4 1 Отговор
    За съжаление много от нашите възрожденци от 19-ти век са и масони и в София е пълно с обелиски и други масонски символи.
  • 69 Мнение

    11 1 Отговор
    Защото Емо Соколов вероятно е отроче на А за Б!!!

    Поредния политически анаЛизатор?!
    С такива като тоя, чуждестранни врагове не ни трябват!!!

    САМО ВЪЗРАЖДАНЕ!!!
    ДО СЕГА НЕ БЯХ АГИТИРАЛ ТАКА УСЪРДНО, НО ГЛЕДАЙКИ ОЧЕИЗВАДНИТЕ ЧУЖДОПОКЛОННИЦИ НА МУСТАФАТА В ПАРЛАМЕНТА И ИЗВЪН НЕГО, ЩЕ ПРОДЪЛЖА ДА ГО ПРАВЯ!!!

    Само един пример от неотдавна за "обективната истина" на грантаджиите!
    На пресконференция близките на моряците от кораба "Царевна" публично обявиха, че укрите ги държат като жив щит срещу Русия, обаче мисирки, мисирчоци и др грантаджии, като тоя анаЛизатор, дружно обясняваха как Зеления наркоман им бил най-големия партньор???!!!

    Такива като тоя, заедно с останалите на хранилката от А за Б и Козяк 16, моментално в зандана за дълго!!!
  • 70 Вирус

    6 1 Отговор
    Някакъв младеж дето ако гръмне до него автомат сигурно ще се омокри тръгнал да разсъждава
  • 71 Един

    10 0 Отговор
    Емо, а ТИ какво ми казваш? Че ЕС е слънце?! С тази евроцентристка политика я докарахме до тук : ЕС ни затвори 4 блока от АЕЦ Козлодуй, Кремиковци, Девня, Тежко машиностроене Химкомбинат - на скраб; електрониката - шутаут! Нефтохима е Швейцарски! Бирите са Хайнекен и ...
    Децата в чужбина ! Арабите по "Витошка" ! Политиците подг@зуват на ЕС Нато и щатите! НАЙС А?! Къде е България , а Соколче - при Доган ли?
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Стършел

    0 3 Отговор

    До коментар #66 от "Матей преображенски":

    То и др. Сидероглу го сравняваха с Левски, а сега кой знае как страда с чаша уиски и пура в ръка! Та така и с новия ви "спасител" ще стане, но излъганите ще са всички.
  • 77 Некой си

    1 4 Отговор

    До коментар #48 от "Бивш от Америка за България":

    Спокойнио, и далаверите на варненското копанарче ще лъснат И тогава разочарованието сред овцете ще е пълно...уден народ..кълве на бастун, даже не и на гола кука...и си заслужава съдбата.
  • 78 И нищо

    1 0 Отговор
    за приносът на Българското Възраждане за църковна независимост и утвърждаване на Билгарската църква, но видиш ли,сближавало ни с Европа. Тази, която беше глуха и сляпа за Батак, например...