Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Октомври, 2023 14:01 2 188 20

"Лукойл": ще скъса ли България руската енергийна примка?

  • лукойл-
  • газ-
  • петрол-
  • русия-
  • българия-
  • санкции-
  • енергетика-
  • росенец-
  • украйна-
  • ес-
  • война-
  • рафинерия-
  • асен василев

Бургаската рафинерия е най-големият руски актив в България

"Лукойл": ще скъса ли България руската енергийна примка? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емилия Милчева:

Министърът на финансите Асен Василев съобщи през Financial Times (FT), че частната руска компания "Лукойл" е стартирала процес на продажба на рафинерията си в Бургас. Така на практика той озвучи слух, който витаеше от поне 3 месеца. Когато и да приключи, сделката ще окаже силно влияние върху българската икономика, пазара на горива и политическите процеси.

Още новини от Украйна

"Лукойл" и рафинерията: много въпроси чакат отговор

Кой ще е купувачът? Стратегически инвеститор или местен олигарх, прикрит зад чуждестранен инвестиционен фонд? Ще продължи ли монополът, който има "Лукойл" върху пазара на горива на едро, чий петрол ще преработва и дали няма да има шок върху пазара за горива не само в България, но и в региона? Отслабва ли руската енергийна примка? Тези въпроси не трябва да остават без отговори и правителството носи отговорност. Независимо че продавачът е частната руска компания, държавата притежава "златна акция", която ще запази и след продажбата на стратегическото предприятие, отговорно за близо 1/10 от БВП на България.

Макар министърът на финансите да отрича кабинетът да е въвлечен в сделката, това едва ли е така. Със сигурност инвеститорите консултират с правителството намеренията си, както беше при продажбата на рафинерията на "Лукойл" в Сицилия например. Според FT постигнатата цена е била 1,5 млрд. евро за предприятие, преработващо около 355 хиляди барела на ден. Бургаският "Нефтохим" преработва над половината от това количество - 196 хиляди барела.

Управляващите в Италия положиха много усилия да запазят рафинерията ISAB, която осигурява близо 1000 работни места. Най-напред се опитаха да спечелят време, за да се случи сделката, обмисляха възможности за финансова подкрепа с държавни гаранции, тъй като при влизане в сила на ембаргото за руския петрол от 5 декември 2022 година доставчиците и банките кредитори се опасяваха да работят с ISAB. В крайна сметка рафинерията беше продадена на частен капиталов фонд, който си партнира с Trafigura - един от големите международни търговци на суровини.

Форсмажорни обстоятелства

Прогнозите, че "Лукойл" ще се изтегли от Европа, зачестиха след ембаргото, което ЕС наложи над вноса на руски суров петрол по море. България получи изключение до края на 2024 г., но само за няколко месеца парламентарното мнозинство, формирано от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, форсира няколко мерки срещу "Лукойл". Най-напред одържави пристанище Росенец, през което компанията вкарва целия суров петрол за преработка, прие законодателство, което дава право на правителството временно да поеме контрола над рафинерията чрез особен търговски представител - когато има проблеми с доставките на суровини и неспазване на санкциите срещу Русия.

А Министерството на енергетиката най-после успя да смени представителя на държавата в "Лукойл Нефтохим Бургас", който управлява правата ѝ чрез т.нар. "златна акция" - на мястото на бившия шеф на НЕК Красимир Първанов влезе енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Бойко Ницов. За първи път държавният представител в надзора на "Лукойл Нефтохим Бургас" не е заемал постове в държавната енергетика и досегашната му кариера не показва обвързаности с руски енергийни интереси.

Единствено бе смекчено първоначалното намерение за отказ от дерогацията, която България получи миналата година. Договореният график е до 31 март 2024 г. рафинерията да ограничи преработката на руски петрол до 75%, до средата на годината количествата да намалеят до 50%, до 30 септември - до 25% и окончателно да спрат до 31 октомври. Европейската дерогация изтича в края на декември.

Бързината, с която се развиха процесите, роди и спекулации, че са намесени бизнес интереси с български произход. Внезапна настойчивост при парламентарните действия проявиха депутатите Делян Добрев от ГЕРБ и Делян Пеевски от ДПС. Странно, предвид факта, че и при трите правителства на ГЕРБ интересите на "Лукойл" бяха ненакърними - компанията не плащаше данък печалба, а Комисията за защита на конкуренцията, оглавявана от човек на ГЕРБ, не забелязваше пазарното господство на "Лукойл". Лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган пък е в парк "Росенец" на бивш терен на бургаската рафинерия.

Най-големият руски актив в България

Бургаската рафинерия е най-големият руски актив в България, а "Лукойл" притежава и верига от над 220 бензиностанции. След отказа от руски природен газ и постепенната замяна на руското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй", продажбата на "Нефтохим" на инвеститор, който не е свързан с Москва, би скъсала руската енергийна примка. А през нея влизат и корупция, и зависимости, вредни за българските национални интереси.

Дали ще се появи стратегически инвеститор е въпросът на въпросите. През 1999 г., когато правителството на Иван Костов пусна рафинерията за приватизация, се яви само "Лукойл", а с продажбата се бързаше заради изискванията на МВФ. Така една от най-големите компании в Русия купи рафинерията за 101 млн. долара.

Министърът на финансите Асен Василев казва, че управляващите ще поддържат поредица от наказателни мерки по отношение на "Лукойл", докато новите собственици влязат във владение. От 13 октомври влезе в сила таксата от 20 лева на мегаватчас върху вноса и транзита на руски газ, който засяга и "Газпром", но и “Лукойл Нефтохим”, тъй като ползва руски газ. От 33 на 50% се вдига и авансовата вноска за свръхпечалбата заради поскъпването на енергийните ресурси. До момента обаче от "Лукойл" са платили само 89 милиона лева, обяви преди месец по bTV изпълнителният директор на НАП Румен Спецов. Ако държавата не може да накара руската компания да си плати, кой тогава? Или се надява да се издължат новите собственици.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИНЖ

    13 33 Отговор
    Ако ЛУКийл беше просто търговска компания - ОК. Но те са проводник на Кремълската политика в Бг. И затова "купуват" когото трябва....

    Коментиран от #6

  • 2 пламен

    9 26 Отговор
    Крадат ни по 3,5 милиарда годишно
  • 3 Небинарен евро-жидо-атлантик с аутизъм

    17 3 Отговор
    И без това не знам какво да си правя огромната заплата от 1800 лева, така че пускай нафтата на 5 лева килото и да не ти пука. БЕХ казаха, че газта ще я вдигат с 50% значи и нафтата спокойно може да я купуваме с 20-30% отгоре.
  • 4 да де

    19 4 Отговор
    Че тя корупцият не е руско откритие даже оттатък голЕмата вода са я узаконили наричайки я лобизъм. Колкото до енергоносителите нямам нищо против, ако има по-евтини, но накрая да не са окаже, че не са руски само по документи, а разликата в цената отива правилните джобове.
  • 5 12345

    10 2 Отговор
    Скасахте ни Говете , 3,2 бензи !!!
  • 6 ОМБРЕ

    11 5 Отговор

    До коментар #1 от "ИНЖ":

    ИКАТО СКЪСА С ЕДНАТА -ДИРЕКТНО В ДРУГАТА -ОТ ТРЪН НА НА ГЛОГ -ЖЕЛЯЗНА ЛОГИКА МАЛКИЯТ МУК И ПАРАПЕТКО КВО ДА ИЗМИСЛЯТ СЕДЯТ И МИСЛЯТ СЕДЯТ И МИСЛЯТ И КАТО СЕ ОГЛЕДАЛИ -------------------------САМО СЕДЯТ
  • 7 Красимир Петров

    11 21 Отговор
    Най-големият и нагъл длъжник към държавата е Лукойл.
  • 8 Хаха

    15 4 Отговор
    И корупцията и другите далавери ще си останат след продажбата и. За това няма как лукойл да носи вина за голямата корупция в държавата ни. Куповсча зад офшорки ще е или Пеевски или някоя американска компания. А горивото лека полека ще върви към нови върхове, защото се плащат едни голями такси за преминаването на танкерите през Босфора, а и газта не се знае за преработката дали ще е толкова евтина и тя. Хубави времена очакват заспалото българско общество, след като и енергетиката се разбии ще сме държава на помощи, защото никой няма да иска да произвежда на нашата територия.
  • 9 "България" е едно нищо

    4 9 Отговор
    Тръгна като "нещо си" през 1878,един търновски татарин я поведе на айната си и досега все така..
  • 10 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 1 Отговор
    Накрая от Всичко Страдат обикновенните Хора в Бг
  • 11 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    6 14 Отговор
    Крайно време е да го разкарат от България
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Коч Ина

    15 4 Отговор
    мдааа, още едно голямо предприятие ще затвори в България...Напред, ганиовски тигри, към ръба на скалата
  • 15 9689

    10 1 Отговор
    Тази искам да я видя когата бензина стане 4 лева......
  • 16 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    11 3 Отговор
    В България не трябва да има нищо руско. Даже и въздуха, дето го носи североизточния вятър идва от Русия и трябва да бъде спрян. Затова, Тиквата, Шиши, Кирчо, Кокорчо да застанат на брега и да духат в обратна посока на вятъра!
  • 17 Зомбайо

    7 2 Отговор
    Примка ни надявате вие, дето откак "късате" с лукойл горивата скочиха с 60 стотинки! Ще ви видим нааканите гащи накрая, но каква файда. когато гориваата станат 4 лева и нагоре?! Кво ме топли мен, че вие гушите едни пари изпълнявайки едни чужди антибългарски заповеги, докато мен ме чака поредното поскъпване на всичко?! Не сте за съд даже, за ешафода сте!!!!

    Коментиран от #19

  • 18 Факт

    1 0 Отговор
    Мен МНОГО ПОВЕЧЕ ме тревожи коя ще бъде следващата примка на вратовете ни
  • 19 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Зомбайо":

    МИ ПРОСТО ТРЯБВА ДА ГО КУПИ МУТРОКОМУНИСТА БОЙКО И ТУРЧИНА ПЕЕВСКИ ДА СИ ИЗПЕРАТ ОТКРАДНАТОТО ОТ ВАС ПР0СТ М@ТРЯЛ
  • 20 Вирус

    1 0 Отговор
    Прокиш проверете си документите не е руска фирма ама май на ротшилдчето хахаха бълвате глупости