12 Януари, 2023 09:01 3 792 17

Светослав Бенчев пред ФАКТИ: Основният фактор, определящ настоящите нива на цените на суровия петрол, е страхът

  • светослав-
  • бенчев-
  • горива-
  • цени-
  • бензин-
  • дизел-
  • квоти-
  • ек

Националната агенция за приходите се справи безупречно с поставените задачи за възстановяване на средствата на компаниите, казва юристът

Светослав Бенчев пред ФАКТИ:  Основният фактор, определящ настоящите нива на цените на суровия петрол, е страхът - 1
Снимка: БПГА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Цените на горивата е тема, която не само вълнува всеки, а и директно го засяга. Отстъпката от 25 стотинки, която държавата даваше, приключи. Какъв е ефектът? Както и как ще се движат цените на горивата… Пред ФАКТИ говори Светослав Бенчев, главен юрист на Българската петролна и газова асоциация (БПГА).

-Г-н Бенчев, цените на горивата вървят надолу. На какво се дължи това?
- Основният фактор, определящ настоящите нива на цените на суровия петрол, е страхът. Пазарът е уплашен от бързото и изглежда трудно контролируемо разпространение на коронавируса в Китай, както и от опасността от глобално забавяне на икономиката и съпътстващия риск от рецесия. Фактори, които означават намалено търсене на петролни продукти в световен мащаб. Явления, които влияят повече на пазара, ако ги сравним с продължаващия конфликт в Украйна.

- Какви са прогнозите и колко ще продължи това?
- Много е трудно да се прогнозира, тъй като ситуацията е много динамична. Едно засилено търсене на нефт от Китай в следващите седмици отново може да повиши цените. Евентуално по-сериозно застудяване в Европа също може да окаже влияние в посока нагоре. Още повече, че има държави в ЕС, които все още изпитват недостиг на дизелово гориво - особено в Централна и Западна Европа. Все пак факт е, че и големите инвестиционни банки намалиха предвижданията си за стойността на барел с 8-10 долара до около 90 - средна цена за 2023 г. Аз лично съм на мнение, че каквото и да ни се иска, няма да видим стабилност в цената. В краткосрочен план вероятно ще се задържим на настоящите и близки до тях нива. По-нататък и кристална топка няма да ни помогне в прогнозите...

- Но цените не падат с 1 лев, както твърдят политиците?
- Няма как пазарно цените да паднат с един лев. Ако държавата реши да възстановява този един лев, това е друг въпрос, но това вече не е пазарна икономика, а и не знам откъде ще дойдат средствата за това. Но на този принцип политиците могат да решат да ни възстановяват и цялата сума за зареденото гориво, което всъщност учудвам се, че не е станало част от нечия предизборна кампания. Въпросът е кой ще плати за подобно нещо, а в подобни случаи това е данъкоплатецът, т.е. аз и Вие... Цените ни са най-добри в целия ЕС и да, вероятно хората ще кажат, че заплатите ни не са европейски, но това не е от компетенцията на производителите и търговците на горива. Няма как борсов продукт да се продава на желана цена, продава се на пазарна цена и всеки може да провери какви са тенденциите на пазарите в Европа.

- Отстъпката от 25 ст. свърши. Реално тя правеше скъпият бензин на днешните нива. Ефектът какъв бе?
- Ефектът бе по-скоро за потребителя, за неговия бюджет. Всеки сам знае за себе си колко това му е помогнало... Ние бяхме един помощник на държавата, за да изпълним тази социална дейност. Нито сме спечелили, нито сме загубили от нея. Беше ни трудно да я прилагаме през първия месец, тъй като де факто ние я финансирахме със собствени средства, но това е част от това да си отговорен към хората бизнес.

- При кое гориво се отрази най-много - газ, дизел, бензин...
- Принципно дизеловото гориво е най-използваното от гражданите, а и неговата цена бе по-висока през последните месеци на 2022 г. поради недостига в европейски, а даже и световен мащаб. Особено след ограничаването на доставките от Русия. В този смисъл помощта тук би трябвало да е била най-съществена като отбивка от цената. Пропан-бутанът е второто най-използвано гориво в страната от физическите лица. Знаете, че то се използва предимно от хората с по-ниски доходи и би следвало тук да е най-съществената помощ. Всъщност това беше и може би най-големият проблем на тези 25 стотинки, а именно, че са раздаваха без критерии. Може би евентуалното продължаване на някакъв вид подпомагане за гражданите трябва да е по-целево, към лица с ниски доходи.

- Коректно ли се разплаща държавата с крайните търговски обекти?
- Да, в тази ситуация държавата и по-специално Националната агенция за приходите се справи безупречно с поставените задачи за възстановяване на средствата на компаниите. Искам да благодаря от името на БПГА на екипа на НАП, който работи по въпроса.

- Имаше ли фалити през миналата година на малки бензиностанции?
- Аз поне не съм чул за проблеми пред по-малките обекти. Напротив, повечето от тях се включиха в прилагането на помощта от 25 стотинки. Но цялостно, поради прекомерните изисквания на ЕС, налагани върху сектора, за малките бензиностанции ще става все по-трудно да работят на пазара. Видимо е, че Брюксел иска да приключи с изкопаемите горива. Почти всеки нормативен акт, касаещ сектора, е изключително рестриктивен - от изисквания за намаляване на емисии СО2, през енергийна ефективност и биогорива до инфраструктура за зареждане на електромобили. Дори за международните компании е изключително сложно и скъпо за изпълнение, какво остава за българския бизнес. Но БПГА и нейните членове ще направим каквото можем, за да облекчим натиска върху потребителите, като същевременно изпълним всички необходими изисквания, наложени от европейската нормативна база.

- Как ще се отрази регламентът, който се очаква да наложи ЕК за търговията с емисии на транспортните горива през 2026 г. Това практически ще бъде допълнително облагане на цените на горивата, но с колко…
- Този регламент е поредното доказателство, за това което споменах току що. Впрочем това е и новият метод на действие на Европейската комисия. Тъй като е почти невъзможно да се промени акциза на горивата, тъй като изисква единодушие сред държавите членки и всяка има право на вето - впрочем България, Унгария и Италия са се противопоставили на промените, комисията използва процедури, за които е необходимо квалифицирано мнозинство. Именно чрез такава, тъй като не може да се промени акцизната рамка с оглед включване на СО2 емисиите в таксуването, се прокарва промяна, създаваща търговия с емисии подобна на тази при въглищните централи и задължение за търговците с горива да участват в нея според продажбите си. Все още не е 100% сигурно, но е 90% вероятно механизмът да е същият, което означава малък брой свободни квоти, намаляващи всяка година и търгуване на борсови цени на останалите. Това практически означава, че те ще поскъпват всяка година, оттам и цените на горивата. При цени на емисиите, подобни на тези в електроенергетиката през 2022 г., изчисленията показват поскъпване на дизела, пропан-бутана и бензина в рамките на 60-70 ст. на литър от 2026 г. Но дотогава цените ще растат с малко, но редовно и заради другите изисквания, за които стана въпрос по-горе - енергийна ефективност, биогорива от ново поколение, както и инвестиции в зелена енергия на петролните компании.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 1 Отговор
    БИЗНЕС РИСК печели РИСК губи

    Коментиран от #4

  • 2 Реални терористични групи ни мачкат

    9 4 Отговор
    При наличие на Терористични групи в България незнам защо въобще пишете за икономика, петрол, политика!?
  • 3 държава няма

    13 4 Отговор
    крадци и изедници осъществяват геноцид по желание на запада.

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Христо Божилов

    3 5 Отговор

    До коментар #3 от "държава няма":

    Защото си мислиш, че бензина и дизела скочиха над 3 лева и после забравиха да паднат без знанието и офобрението на Кирчо, Кокорчо и служебното правителство ли?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 🇧🇬🇪🇺💯Riпост

    2 3 Отговор
    Войната в Украйна ще преподреди приоритетите на ЕС, Европа която е лишена от ефтини енергоносители❗️
    Войната в Украйна ще преподреди и приоритети в световен мащаб, като пак повтарям Третата Световна Война е на прагът❗️Не е моя работа, нито мога да знам дали ще има Трета Световна или не, но мога сигурност да потвърдя.
    Да Третата Световна Война е на прагът.
    💯Светът се промени на 24 Февруари 2022, това е “тектонична промяна” която касае най важното в нашият “общ свят”,💯 Е Н Е Р Г О Н О С И Т Е Л И💯
    Всичко което виждате около себе си е П Е Т Р О Л или Г А З, тоест или е произведено на базата на петролни продукти, от точка А до В и С и т.н. са изполвани петролни продукти за да бъде доставено💯 или произведено от П Е Т Р О Л като за целта е използван
    Г А З💯
    Към горното прибавям Коментар от мрежата които не е мой но е в точно в целта❗️
    Вярно!И никой до сега не отбелязва, че "агресора" си има ресурси и то почти неограничени, а всички досегашни войни са се водили от агресори за по-вече ресурси (и Германия и Япония, и колониалните империи преди това та чак до Рим...). Русия не би използвала ядрени оръжия (та било и тактически), защо и са радиационно замърсени територии дори и за буфер…
  • 9 🇧🇬🇪🇺💯

    1 3 Отговор
    Само бих добавил едно, :) че, ако, :) или, :) в случай се стигне до размяна на Ядрени Удари❗️, с други думи в случай че се изполват “ракетите”, “nukes” ще бъдат използвани Тежки, от 200 килотона нагоре, целите и за двете страни ще бъдат стратегически а не тактически❗️
    Накрая за разведря обстановката, пожелавам здрава и добра нова година.
  • 10 🇧🇬🇪🇺💯

    0 1 Отговор
    :) Това което движи пазарите e здравата логика а не страхът, :) зад страхът на пазарите е “безкомпромисната” логика на “supply and demand”, тоест колкото? , толкова? а не според максимата :)
    “колкото повече толкова повече”.
    Ние сме в самото начало на процес който ще трае с години❗️Световната Индустрия OILGAS е една най дълго срочните индустрии, изисква се “significant amount of time” за капиталовложения да бъдат трансформирани в “продукт” тоест петрол и газ, веднъж затворени мощности не могат ей така, с едно щракване на пръстите да върнати в обръщение❗️Тепърва, в близките 3 до 5 години ще бъдем свидетели на това което се случва на пазарите за oilgas.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ввв

    2 1 Отговор
    Вижте един боклук!
  • 13 Дааааааа

    2 1 Отговор
    Светослав Бенчев пред ФАКТИ: Основният фактор, определящ настоящите нива на цените на суровия петрол, е страхът======категорично не е вярно ! Санкциите срещу Русия и логичното съкращаване на добива от ОПЕК са причината ! Арабите да не ги мислите че трева с камилите пасат а?
  • 14 Дааааааа,

    2 1 Отговор
    Европа ще купува на борсови цени а умните с отстъпка от до 30%......Европа дали ще е конкурентноспособна а? Индия кво каза примерно а ? ..... : НЮ ДЕЛХИ, 2 декември (Ройтерс) - Индия ще продължи да купува руски петрол и дори ще търси срочни договори, тъй като санкциите позволяват покупки, при условие че не се използват западни услуги, каза източник от петролното министерство в петък
  • 15 Дааааааа

    2 1 Отговор
    Много умници се навъдиха ей ! Все млади разбирачи.....
  • 16 Дааааааа

    3 2 Отговор
    Европа вече е под водата с тези малоумни същества наричани "Лидери".... Въпроса е къде е дъното.
  • 17 Никой

    2 0 Отговор
    Оня черничкия ни каза ,че като дойдат на власт,ще има за нас 1 лев келепир. Ти сега ни баламосваш с някакви пазарни хватки или черничкия лъже като гол ром ? Пък и оня пълния дето всички застарели лелки го любят и той рече същото за левчето. Знаем ,че той е най подготвения да ни краде, и на него ли да не вярвям ? Само питам, щот не сте си синхронизирали приказките. Той не ти ли е ДОН ? Не си ли целувал ръка и ти ?