Last news in Fakti

25 Януари, 2023 13:00 2 586 31

Моделът „Радев“

  • румен радев-
  • калоян методиев-
  • политика

Представителна и изпълнителна власт се сливат в представите му – държавата става лична собственост

Моделът „Радев“ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Едно най-ярките проявления на този модел е да биеш с инструментите на президентската институция по политическите формации и да си правиш хоризонтални структури във всички партии и държавни институции. С определена порода хора. И с ясна стратегическа цел. Това коментира във "Фейсбук" Калоян Методиев.

Тук е важно да се направи едно уточнение. В денят, в който Радев се заклева като президент за първи път (януари 2017), прави и служебен кабинет. От този момент възприятието му за политиката и държавното устройство е непоправимо изкривено. Представителна и изпълнителна власт се сливат в представите му – държавата става лична собственост. Без да си работил за нещо го получаваш за едно нощ! Не си готов за него, не си падал и ставал, не си го заслужил, не го разбираш, защото цял живот си работил друго. Останалото го довършват характеровите особености.

Основна линия за раждането на модела е нападението над първите, големите, които виждаш като заплаха, да ги сриваш публично с някой етикет или мантра, и същевременно тайно да се съюзяваш с тях. Единственият начин да се разбере подобна логика е чрез исторически примери.

Когато БСП е на крачка от спечелване на предсрочните избори ( март 2017 г). Радев прави тайно служебен кабинет с ГЕРБ (с конкретни имена – декември 2016), за да осуети спечелаването им чрез подмолни действия и съюзи. Един човек го разкрива и го определя публично като „катил“ (актьорът Стефан Данаилов)

Когато вдигна юмрука (лятото на 2020) започна подмолно да работи за ГЕРБ като направи координационен център на вътрешната опозиция на БСП в президентството (заедно с вицето си), за да отслаби БСП и ГЕРБ да спечелят, което да му позволи да остане алтернативата. Кой европейски президент ще срива подмолно опозицията, докато хората са на улицата? Наивниците се бунтуваха по площадите.

ГЕРБ спечлиха изборите и започна открит бой по ГЕРБ (април 2021). Още преди това участва в структурирането на нови проекти (ИТН, „Мутри вън“, Изправи се БГ). Официално заяви преди изборите: "Подкрепете новите" и "Парламентът е на улицата". Пак трябваше да се удари старата му болка - БСП. Нинова го направи президент – Нинова трябва да бъде унищожена! Една историческа скоба: при всеки новопоявил се диктатор всички, на които е задължен с нещо, и които го познават от битието му на обикновен човек, трябва да бъдат унищожени. Всеки сносен историк ще ви даде примери за сравнение.

След като ИТН, вече като президентски съюзник, спечелиха, така и не „успяха“ да съставят кабинет, защото им въобразиха, че ще взимат все повече гласове с всеки нов избор, ще им се прелива авторитет и подкрепа от поредния служебен кабинет. Отделен въпрос е тоталната им политическа некомпетентност, непригодност и деструктивност.

Паралелно с употребата на ИТН, Мутри вън и сие започна структурирането на „Продължаваме Промяната“. Президентската кохорта и вътрешна опозиция на БСП им направи структури, даде им хора за комисии, осигури ресурси, зали като „Пловдивския панаир“ например, и т.н. С един куршум два заека.

В момента, в който ПП спечелиха изборите (ноември 2021) вече бяха мишена само, че още не го знаеха. Възроди се старият съюз с ГЕРБ (януари-февруари 2022) и започна свалянето на избраното с кански мъки редовно правителство. Оформилата се група успя да го свали. Остатъците от ИТН свършиха мръсната работата и бяха вкупом прибрани в поредния служебен кабинет, заедно с вътрешната опозиция на БСП, която още не си е изпълнила задачата.

Дойде се до прословутото – „Извинявам се за тази шарлатания“ (декември 2022). Същото като с юмрука по-горе. В момента, в който го изрече ги отслаби, разграничи се от тях и започна да ги връща при себе си и да ги подкрепя. Седмици по-късно, при връщането на втория мандат, стояха заедно в президентството близо два часа . Безпрецедентно дълго време. И то с хора, които си обругал и обидил пред дни. Султанът е плеснал котетата си и пак ги дърпа да ги гали…. Типичен ориенталски сюжет.

Особено опасно е, че моделът води до външнополитическа изолация - да поканиш чужд премиер, за да му показваш границата, и да ти забие звучен шамар на твоя територия, че ветото за Шенген остава, е рядък външнополитически гаф. Отделянето ни от Румъния вече е в ход. Служебният кабинет е в европейска изолация.

Една скоба: ДПС ту са питани коя им родината майка, ту са гарант за етническия мир на прехода. ДБ ту са завършили руски академии, ту са приятели за съдебна реформа. Биеш – галиш, биеш-галиш, докато всички се объркат, границите се размият и всички се овъртолят в едно кално блато.

Новата мишена са отново ГЕРБ (ако не е поредния театър), защото са първи по социологически проучвания. ПП се прибраха в орбита и млъкнаха рязко за безобразията на служебния кабинет. Отново са в скрит съюз. До след изборите.

Логиката е проста: тотално разделение! Първият трябва да бъде бит. Другите да се подчиняват. Редовните правителства да се свалят. Системата да се разбива. Всички да се калят и етикетират. И винаги да има един в бяло, който да е отгоре. Това е есенцията на модела – жажда за власт, алчност, разрушителност, разграждане на държавността, използване на държавните институции като бухалка към несъгласните, злоупотреба с власт, овладяване на икономическите структури. Затова отиваме за пети път на избори. Европейски рекорд. И ще изринат земята да има и шести. А ако след новите избори се състави някакво редовно правителство съм убеден, че кръгът „Радев, Йотова и оредяващата им кохорта“, ще започнат да го свалят само месец-две след като бъде съставено, независимо дали ще им оставят министри и места, които да си контролират.

Това е разрушителен модел, който се развива и трупа ресурси с всеки нов служебен кабинет. Овладява, в нарушение на основния закон, все по-дълбоко и грубо държавните институции. Моделът „Радев“ обяви открита война на гражданското общество, партийната система и конституционния ред в държавата. Негови съюзници са апатията и опростачването, некадърността и хаоса. Негови врагове са гражданската активност, редът, меритокрацията, държавността, стабилността, партийната система, парламентаризмът, интелектуалците и свободната икономика. Политическата война в е ход. И всеки трябва да избере от коя страна е.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    26 24 Отговор
    Моделът на Радев: натовски генерал отвън, руска слуга отвътре.
  • 2 Калоян е

    22 9 Отговор
    Калоян е просто Еди РЕНЕГАТ, сър
  • 3 Сила

    23 19 Отговор
    Акъл под фуражка не вирее..... сега разбирам думите на дядо ми
  • 4 Адам Хилтън

    30 13 Отговор
    12 години ни управлява бодигарда на главния секретар на БКП, обаче за неговият "модел" никой не пише - вместо това за президента който още реално няма никакви правомощия, че да го държите него от всички отговорен за сегашните проблеми.
  • 5 Рап

    11 21 Отговор
    Много точно написано за Мунчо! Ние пак сме си виновни!
  • 6 Мдаа

    11 22 Отговор
    Радев ни води към диктатура, и това е по заръка на Кремъл. Нещо неясно?
  • 7 Тъп гласоподавател

    27 11 Отговор
    Г-н Радев може да не е най-добрият политик, но за момента е най-доброто което се предлага на политическата сцена у нас. За съжаление общият партиен интелект е по-нисък от неговия. Когато покажете нещо по-добро, ще подкрепим и вас!

    Коментиран от #18

  • 8 статукво

    18 4 Отговор
    Е как да не му дадеш някой лев на тоя анаизатор.
  • 9 Да бе...

    22 7 Отговор
    Радев им е виновен, че нарочно разделиха (раздробиха) народа на десетки парчета, вместо да го сплотяват и обединяват. Радев им е виновен, че хората не щат да гласуват за лакеи на 52-ри щат, които изгониха народа си по запада, правейки ги роби по заръка на господарите си. 34 години шу тове ни управляват, които не се ползват с 0,000000001 процента доверие. Господин Радев и той нещо взе да клони в тази посока, която ще му изиграе лоша шега. А обещанията, какви обещания само раздават преди избори, които не граничат с реалността.
  • 10 поглед

    8 11 Отговор
    моделът е проба-грешка. срина партиите като ги подкрепя и после отхвърля една -по една.вината е на тези , които го издигаха и подкрепяха. а някои дори му се кланяха като на бог.
  • 11 Верно ли

    22 7 Отговор
    Хахахах, на този методиев сигурно му плащат +200 за всяка плюнка срещу Президента!
  • 12 Ти си

    8 0 Отговор
    Калояне , много хубаво пишеш ама не казваш кой крепи "Модела Радев" - Вашингтон , Москва , Берлин или Брюксел ( нали знаеш че никой неможе да оцелее сам) ? Кой има интерес от тоя модел ? Докато не одговориш на тези въпроси писането ти е в сферата на теория на конспирацията и дори откровена фантастика....

    Коментиран от #13

  • 13 Мдаа

    6 7 Отговор

    До коментар #12 от "Ти си":

    Радев е лично посочен като кандидат на БСП от Решетников, тъй че Москва е правилния отговор.

    Коментиран от #15

  • 14 българка

    6 8 Отговор
    Когато един радиоприемник не е на точната честота, се чува бъркотия от различни станции - така е май и в главата на нашия президент ! И не забравяйте и за сигналите от руската "станция" !
  • 15 Ти си

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Мдаа":

    И какво общо има БСП с Решетников . .....

    Коментиран от #20

  • 16 АХА

    9 5 Отговор
    Какво да каже друго човекът. Президентът го изгони от хранилката и той сега обикаля около нея и лае от време на време против него.
  • 17 Защо

    6 3 Отговор
    тиражирате такива жалки душици, тиражиращи евтини лъжи? Такива същества, трябва да бъдат игнорирани от всякъде, за назидание на следващата из мет!
  • 18 Дедо Пене

    6 5 Отговор

    До коментар #7 от "Тъп гласоподавател":

    КАКЪВ ИНТЕЛЕКТ В ЧОВЕК СЪС ЗЕЛЕНИ ЧОРАПКИ? НЯМА ДЕМОКРАЦИЯ В СВЕТА, КОЯТО ДА ИЗБИРА ГЕНЕРАЛ ЗА ПРЕЗИДЕНТ В МИРНО ВРЕМЕ!!!

    Коментиран от #26

  • 19 горски

    5 3 Отговор
    За няколко дни всички грантаджии се изредиха да плюят по Радев.Та Дайнов ,Методиев, Андреев вероятно трябва да напишат на фактурата какво са свършили,та да си получат превода.
    Гнусна история,типична за псевдоградската измислена интелигенция.Ние сме голямата работа,вижте как ни уважават от Запада.Уважават уши.Просто плащат на просяци и си мият ръцете след това,както прави стопанина, като нахрани прасетата.
  • 20 ДАНС

    3 3 Отговор

    До коментар #15 от "Ти си":

    НИЩО ОБЩО...само Корнелка се среща тайно с Решетников за да получи указания
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Анонимен

    3 3 Отговор
    Той лош, а вие многобройни глупави човечета. Какво искате от Руменчо.
  • 24 АЛОООО

    4 2 Отговор
    КАЛОЯНЕ ОЩЕ ТЕ Е ЯД КАК ТЕ ИЗРИТАХА ОТ ПРЕЗИДЕНСТВОТО КАТО МРЪСНО КОТЕ.АМА ТАКА Е КАТО СНАСЯШЕ НА НИНОВИЩА КАКВО СТАВА ТАМ
  • 25 Васил

    2 2 Отговор
    Видехме модела Фатмак пожарникар тракторист таксиджия един дол дренки.
  • 26 Тъп гласоподавател

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "Дедо Пене":

    Щом в случая зелените чорапки са за предпочитане, можеш да си направиш сметка колко е ниско нивото на останалите босоноги представители.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Жреца на Ботунец

    2 3 Отговор
    Изхвърлете,като мръсен парцал този мазен,путлерастки плужек,комундел и лицемер.Вън от Президенството този кремълски петоколонник и национален предател-рубладжия.
  • 29 Всеки импотент е

    1 1 Отговор
    Всеки импотент е заплахаза обществото. Доказано.
  • 30 хммм

    2 3 Отговор
    Моделът крадев на България..
  • 31 Матей преображенски

    2 1 Отговор
    Вижте сега,радев не може да го разглеждаме като самостоятелен политически субект и не е ясно доколко се дължи на негови лични хитрини цялата днешна ситуация.Че е умел самороден въжеиграч,няма как да се отрича,възползва се от конюнктурата и най-много от благоволението на американците.На тях им трябва точно такъв послушко,който да изтиква и други на авансцената,трябва им еднолично управление,военна диктатура ,възглавявана от радев.С оглед събитията на източния фронт.Вътрешната политика не ги касае особено американците,залагат на стопански упадък и феодализация,внос на всичко,почти никакъв износ и тлъсти заеми.Да не се учудите ,ако един ден радев си облече генералската униформа и се изтъпани като Пиночет,да обяви военно положение и мобилизация,да прати военна помощ на горките бандеровци.