Last news in Fakti

28 Януари, 2023 16:30 10 143 94

"Да забравим за братството с украинците, за да победим по-бързо тази антируска държава"

  • виктор алкснис-
  • украйна-
  • русия

Трябва да забравим мита за триединния руски народ

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Виктор АЛКСНИС

Една от основните причини за нашите неуспехи и поражения в Украйна е съществуването на най-големия мит на XXI век за триединния руски народ - великоруси, малоруси и белоруси. Формулирана през ХѴІІ и началото на ХѴІІІ в., концепцията за триединния руски народ има официален статут в Руската империя. По време на съветския период от нашата история то е заменено с понятието "съветски народ". Но след разпадането на Съветския съюз започват активни опити за възраждане на концепцията за триединния руски народ. Включително от ръководството на Руската федерация.

Но не напразно се казва: "Не можеш да влезеш два пъти в една и съща вода! А това, което е било актуално преди двеста години, не отговаря на обективната реалност в XXI век. Ще ви кажа една доста смущаваща мисъл - в момента няма триединен руски народ. И никога няма да има повече! Има руснаци, украинци и беларуси! Има три отделни държави - Русия, Украйна и Беларус.

Единствената разлика между тях е, че Украйна и Беларус имат национални държави, а Русия - многонационална федерация. В същото време както в Украйна, така и в Беларус има доста хора, които все още се смятат за руснаци по националност и дух, обичат Русия и искат да бъдат заедно с нея.

Човек би могъл да пренебрегне теорията за триединството, но в условията на война (да, война) между държави, каквито са Руската федерация и Украйна, този мит и производните му за братския украински народ оказват изключително негативно влияние върху бойните действия, върху бойния дух и мотивацията на нашите войници и офицери.

Подобно нещо преживяхме в началния период на Великата отечествена война, когато след 22 юни 1941 г. политическите инструктори казваха на нашите войници, че германските работници и селяни, облечени във войнишки шинели, се бият срещу нас, но те са наши братя по класа и не е далеч денят, когато ще обърнат щиковете си срещу кликата на Хитлер.

Не ви ли напомня за очакването на цветя и тълпи украинци, които ентусиазирано ще посрещнат нашите танкове на Крещатик след обявяването на СВО на 24 февруари 2022 г.?

През 1941 г. трябваше да преживеем огромни загуби и поражения в началния период на войната, за да забравим тогавашните идеологически догми за братството на пролетариите от всички страни и да заменим всички тези глупости с простия и ясен лозунг "Убий германеца".

И не напразно Константин Симонов пише стихотворението "Ако домът ти е скъп", което завършва с прочувствени редове:

"Тогава убийте дори един!

Тогава го убийте скоро!

Толкова пъти, колкото го видите!

"Убий го толкова пъти, колкото пъти го видиш!

И така, когато прочетох истеричните викове на толкова много наши съграждани по повод атаките срещу критичната украинска инфраструктура: "Това е недопустимо! Жените и децата там страдат от студа и липсата на електричество!", разбирам, че те са жертви на нашата пропаганда за братския украински народ. И нашите войници на фронтовата линия са подложени на същата пропаганда.

А това не е начин да се води война! Не напразно преди време е имало една поговорка: "На война, като на война! (à la guerre comme à la guerre). Или ние ще победим украинската армия, или тя ще победи нас. Няма трети вариант.

Що се отнася до твърденията, че сега украинците ще ни намразят, бих искал да се върна към военния или по-скоро следвоенния опит. По време на войната германците са унищожили около 27 милиона наши съграждани. И ние дойдохме в Германия не като освободители, а като отмъстители. Но ние не повторихме в окупирана Германия това, което германците направиха в нашата страна. Провеждахме сурова политика на денацификация. А в комбинация с разгрома на германската армия, това даде страхотен резултат. Германците от Германската демократична република постепенно се превърнаха в нашите най-верни и надеждни съюзници. И не само в Организацията на Варшавския договор, но и в социалистическата общност като цяло.

Бях в ГДР по време на службата си в армията и мога да кажа, че не сме имали по-братски отношения с никоя друга социалистическа страна. Но през 1989 г. ние предадохме най-верните си съюзници.

И още нещо за омразата към украинците. Защо никой не повдига въпроса за омразата на руското население към украинците, която се появи след началото на ПСВ? Защо никой в Украйна не повдига този въпрос, защо никой не алармира за това? Защото ние сме почти 150 милиона души, докато населението на Украйна е само 41 милиона. Ненапразно някой от древните е казал: "Бог винаги е на страната на големите батальони".

И така, колкото по-скоро се откажем от мухлясалите идеологически митове за триединния руски народ и братството с украинците, толкова по-скоро ще започнем да водим истинска война и ще победим антируската държава, създадена специално срещу нас.

И толкова по-скоро ще настъпи мир в Украйна.

Авторът е Депутат в Държавната дума (2000 – 2007). Председател на обществения съвет в подкрепа на "Луски марш". Председател на партия Народен съюз

Превод: Николай ИЛИЕВ


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 166 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 кюмюря от Драгалевци

    96 12 Отговор
    "А това, което е било актуално преди двеста години, не отговаря на обективната реалност в XXI век."



    Интересно е какво е мнението на автора по въпроса България - С. Македония !?Нямам повече въпроси !С какви финтове ще трябва да се измъква после този коментар ....

    Коментиран от #10, #31

  • 3 Русофил

    47 81 Отговор
    Руснаците за украинците са Каин, който убива Авел.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 копейката

    18 34 Отговор
    Ще ви сервирам на този
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хахаха

    37 40 Отговор

    До коментар #2 от "кюмюря от Драгалевци":

    Честно да ти кажа.......не го вълнува този въпрос. И защо трябва да си пъха носа си в това, което не го засяга. Само невъзпитаните русофоби го правят.
  • 11 Извънреден коментар

    20 8 Отговор
    Според някои хора за мен не трябва да има МНОГО ЖИВОТ, а за онзи, който е опропъстил живота на милиони хора от Българската нация, за него дали трябва да има МНОГО ЖИВОТ?!
    Нали пред БОГ всички сме равни?!
    Аз лоши неща няма да правя!
  • 12 Ши ядете дървото тогава

    75 47 Отговор
    Поредния платен фашист
    Тоз не е етнически руснак но хладилника му определя политическите възгледи

    Коментиран от #40

  • 13 Емил

    39 28 Отговор
    Подобни хора умират от инсулт! Господ не прощава умствените извращения! Отмъщението е отречено преди 20 века!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Софиянец

    58 67 Отговор
    А аз си мислех че просто нямат армия, а то били жалостиви към братята си. Смех ватнишки, бояршик и сАполи.
  • 18 А Бе Шюшляк

    57 39 Отговор

    До коментар #5 от "Сталин":

    Бягай в Сибир да ръсиш акъл. България е на Българите. Никакви чуждопоклонници не ни са нужни ни ватници ни янки
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 русофил

    35 51 Отговор
    Сега на Байрама ще видите колко много руснаци се молят на улицата, понеже джамиите са препълнени ....а украинците, православни християни,православни руснаци ги избиват
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Генерал Де Гол

    61 73 Отговор
    "Руснаците никога няма да бъдат щастливи, ако знаят, че някой живее по-добре от тях. И понеже те не са способни на прогрес, злобата и фрустрацията са тяхно постоянно душевно състояние."
  • 23 Румен

    67 74 Отговор
    Разходете се по руските села, и накрая ще видите че и вие ще станете украинец. Русия е олигархична и терористична държава. Всички по върховете са корумпирани. Богата държава , а народа гладува. Мъжете и жените се пропиват от безисходица.От 1917 година досега няма нито един свестен ръководител. Или е убивал опонетите си, или е пияница. А пък тая мишка Путин е военнолюбец. Чуството за малоценност ще го доведе до гибел. Язък за Кабаева
  • 24 Човека КоZа

    36 41 Отговор
    Прав е човека. До дупка трябва


    💤

    Коментиран от #79

  • 25 Човек

    46 45 Отговор
    Има си генетични изследвания за тези неща, защото историята е просто пропаганда, която се пише от силния на деня според интересите му. В днешно време чисти народи няма - всички са малко или повече омешани, но все пак може да се говори за основа, изградена от най-разпространените генетични маркери при съответния народ. Науката е категорична - украинците са от понтийски тип (също като нас), а руснаците са от фински тип (мигрирали са от Скандинавието, по-точно днешна Швеция). Те помежду си братя не са. Просто руснаците са взели от украинците език и култура и оттам идва усещането за "братски" народ. В същото време ние и укранците сме истински братски народи, което не е изненада, тъй като сме наследници на една и съща древна цивилизация, която в дълбока древност се е родила около Черно Море - тогава най-голямото сладководно езеро на планетата. Не случайно у нас, в Румъния, Молдова и Украйна е открита еднаква древна керамика. Генетиката само потвърждава очевидното. Всичко останало е руска пропаганда.

    Коментиран от #27, #37

  • 26 От оня свят

    54 59 Отговор
    Прав е автора и Русия трябва да удари нацистите с цялата мощ, а подстрекателите на Запад трябва да получат такъв урок, че да забравят завинаги за Русия и да се свият в кочинките си, където да живуркат и се радват, че са още живи.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Адски прав е

    50 33 Отговор
    за германците.Руснаците НИКОГА не са били дребнаво-злобни и коварни като техните укри и нашите макета..
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Човек

    30 28 Отговор

    До коментар #27 от "Човека КоZа":

    Да не мислиш, че докато руснаците все още са били в Скандинавието са говорили на "славянски" език? Получили са го когато са влезли в контакт с украинците. Естествено тогава тези народи не са носили тези имена, но надявам се че схващаш смисъла.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Военнопрестъпника Путин

    30 43 Отговор
    Навремето сащ и Англия като наритаха Адолф и спасиха русия,Чърчил каза че света е спасен и раша ще се разпада до първоизточника си княжество Москва

    Коментиран от #44

  • 33 НЯКОЙ

    27 13 Отговор
    Нелепите разсъждения на един ЗЛОДЕЙ !
  • 34 Автора си фантазира

    43 27 Отговор
    Навремето познавах доста Германци от ГДР .и не съм чул от нито един да говори че обича руснаците.

    Коментиран от #46, #49

  • 35 Поручикът

    34 46 Отговор
    Да де, ама ви е свършило "победилото". Окрадохте го!
    Слава Украине! Героям Слава!
  • 36 Распутин

    33 37 Отговор
    Поредният наглец, който показва моралната деградация на руснаците. Падението им е неизбежно, дано се осъзнаят.

    Коментиран от #47

  • 37 РЕАЛИСТ

    46 13 Отговор

    До коментар #25 от "Човек":

    Я иди си изследвай гените и виж, какъв Понтийски народ си. Струва към 100 долара и всичко за става онлайн. публикувай си резултата после, ако не те е срам. Ти контактувал ли си с украинец, да видиш за какви братя става въпрос.
  • 38 Ролф

    29 37 Отговор
    Генетически руснаците не са славяни, а смес на татари с угро-фини. А насилието и корупцията са ги превърнали в дива орда.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 РЕАЛИСТ

    41 7 Отговор

    До коментар #12 от "Ши ядете дървото тогава":

    Човекът е роден в Русия и е от латвийски произход. Бил е депутат и в Русия и в Латвия. Дядо му е бил командващ ВВС на Червената армия. Убит е по време на чистката 1937. Твърдо стои на руска позиция.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Урюрвкос

    36 15 Отговор
    много пресилена статия. Украйна се състои от две части едната е от австро-унгарската империя а другата от руската империя. През 1913г Ленин обсъжда въпроса на украинския национализъм (декларация на IV Държавна дума на социал-демократическата партия том 22 стр.199-203) той казва така----цитирам---украинския шовинизъм и национализъм е лицемерно замаскиран но всъщност е груб и зверски задушава политическото самоопределяне на финландци, поляци, евреи и др народности. Следва 1924г когато вече като вожд на СССРето обсъжда варианти за военно решаване на този въпрос. След 100г. Путин стои пред същата задача.
  • 44 Поручикът

    34 42 Отговор

    До коментар #32 от "Военнопрестъпника Путин":

    Американците на два пъти спасяват Русия от разпад. Първият е през 1941, когато развръзват кесията с LendLease-a И ДОСТАВКИТЕ НА ОРЪЖИЕ, а вторият, когато се разпадна СССР през 1991 и помогнаха на Елцин с пари да плати на армията и да потуши съпротивата. По този начин ядрените оръжия останаха под контрол и не се започна гражданска война. ХРАНИ КУЧЕ ДА ТЕ ЛАЕ!

    Коментиран от #58

  • 45 Уса

    48 24 Отговор
    Украйна е унищожена държава.До тук се хвърлиха 100 милиарда долара да бъде унищожена а колко са нужни да бъде възстановена,вероятно 1 трилион долара или евро.Запада ги няма тези пари,защото е длъжник и консуматор без ресурси.Сега в сащ умуват на кой да продадат дълга от 31 трилиона долара,за да пуснат отново печатницата.В същото време са готови да се бият с всеки,който не иска да задлъжнява

    Коментиран от #77, #80

  • 46 Правда

    32 23 Отговор

    До коментар #34 от "Автора си фантазира":

    😊Каква любов когато става дума за честни, почетни и истински приятелски взаимоотношения между две такива държави ?! Никога ГДР не е била асоциирана с онази хитлерова Германия и не в подлагана на унижението, на което САЩ и сие и до днес подлагат Германия. ГДР е освободена от всякакви репарации, а руският контингент е там символичен като численост, като присъствие, регламентирано от условията за капитулация, докато САЩ ( Франция и Великобритания са формално в тази група и също подчинени ) окупира всичко - огромни военни бази, власт над радио, телевизия, печатни и други СМИ, подскушват даже канцлера, а за унизителния Канцлер Акт само мравките не знаят.

    Коментиран от #48, #72, #75

  • 47 Ветеран от Протеста

    25 35 Отговор

    До коментар #36 от "Распутин":

    Тия червени комунистически цървули няма да мирясат,докато украинската армия не влезе в Масква по един или друг начин....
  • 48 Ханс-Дитрих Геншер е казал

    29 33 Отговор

    До коментар #46 от "Правда":

    По-добре е американците да окупират, отколкото руснаците да освободят.

    Коментиран от #51

  • 49 Хахаха

    14 13 Отговор

    До коментар #34 от "Автора си фантазира":

    Ти пък......те трябва не да ги обичат, а вечно да молят руснаците за прошка.
  • 50 Зевзек

    30 22 Отговор
    Когато Червената армия окупира Хитлеристка Германия започва да прави същото като в украинската Буча. Изнасилват германки и мародерстват, товарят влакове с открадната германска покъщнина. Такива са били законите на войната преди 2000 г.
  • 51 РЕАЛИСТ

    31 20 Отговор

    До коментар #48 от "Ханс-Дитрих Геншер е казал":

    Що, сега ти цъфна и върза ли, като имаш американски бази? При планът Маршал, САЩ печатат долари без покритие и цял свят плати възстановяването на ГФР, докато ГДР разчиташе на себе си и на СССР.

    Коментиран от #53, #55, #81

  • 52 Распутин

    23 25 Отговор
    Поредният наглец, който показва моралната деградация на руснаците. Падението им е неизбежно, дано се осъзнаят.
  • 53 Сравнявай

    14 11 Отговор

    До коментар #51 от "РЕАЛИСТ":

    В България се има 50 американеца и 60000 руснака.
  • 54 Инкогнито

    24 19 Отговор
    Бай кравар където се появи с неговата Пета колона и Ротшилдската ,, демокрация" се случва война.
  • 55 асистент

    14 13 Отговор

    До коментар #51 от "РЕАЛИСТ":

    ГДР беше огледалото на соца.Сссрето я подържаше изкуствено до изнемогване и това беше една от причините за перестройката.

    Коментиран от #62

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 БРАВО ШЕФЕ,

    15 10 Отговор
    Даде карт бланш М.О.Ч.А. и....альоша
    Да бъдат сринати до основи
    От бригада чевръсти роми от Б.К.С.
    Да се построят детски площадки
  • 58 Статистик

    30 14 Отговор

    До коментар #44 от "Поручикът":

    Тоя твой ленд - лийз не е подарък. Руснаците са си платили всичко до стотинка, заедно с лихвите! И, между другото, самият Чърчил твърди, че цялата тази западна помощ е под 4% от разходите на СССР за войната. Така че не преувеличавай нещата. И не забравяй нещо друго - никога и никъде САЩ не са правили нещо безвъзмездно!

    Коментиран от #74

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 бай Даньо

    28 0 Отговор
    Дано и българите се поучим като пренесем изводите върху ситуацията с РСМ. Сърбите ни изклатиха вече мача за Македония е свирен и ние загубихме. Ако се объркат балканите македонците с оръжие в ръка ще застанат до сърбите срешу нас, опичай си акъла Ганчо!

    Коментиран от #66, #73

  • 61 !!!?

    17 5 Отговор
    Броят на жертвите, докладван от Залужни на Пентагона и НАТО , е 232 000 убити и 129 000 тежко ранени. Според частната компания Stratfor Forecasting безвъзвратните загуби на Украйна надхвърлят 410 000 души, от които 305 000 са убити
  • 62 Умен по цялата глава

    22 20 Отговор

    До коментар #55 от "асистент":

    При обединението на двете Германии ГФР пое 500 милиарда дълг на Окупираната комунистическа ГДР в бюджета си,за да възстанови Държавата си....Нямаше окупирана комунистическа държава,която да не е фалирала от Плановата Икономика и липсата на Частна собственост върху средствата за производство,наложени от им от Руския Окупатор ,включително България...Нашия дълг беше само 20 милиарда и Комунистите от БСП спряха плащанията по него след 1989 та...Главните герои по събитията и до днес са в НС - Румен Овчаров,Румен Гечев и плеяда комунистически престъпници....

    Коментиран от #78

  • 63 008

    19 15 Отговор
    Този самия си е истински пример за нацист…
    Днес обаче няма СССР, нито Руска империя…
    Заседнали безвъзвратно в носталгия по отминала слава… Все-още мислят, че големия мускулест мужик може да натупа 100 по-малки от него… Но греши… Историята го е доказала многократно…

    Коментиран от #67

  • 64 Като е

    20 7 Отговор
    друг народ защо им се месите във вътрешните работи? Били фашисти, били националисти. Изградете добри взаимоотношения, съседни държави сте, защо така с лошото напред?
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Да, ама не...

    20 1 Отговор

    До коментар #60 от "бай Даньо":

    Ако някой раздрънка оръжие на Балканите няма да е балканска държавя. Толкова вече са ни надробили на дребно и настроили един срещу друг, че всякакво обединение е невъзможно. Никой не е в състояние да се противопостави самостоятелно на другия, а ако някой все пак се реши да пробва всичко е толкова добре пресметнато, че още на секундата могат да стъпят на врата който и да било. Тук даже да се обединим всички пак не можем да си наложим интересите на големите, а какво остава някой да решава самостоятелно. Най много да се появят още няколко държавици от типа "Косовски републики".
  • 67 На руснаците

    15 16 Отговор

    До коментар #63 от "008":

    им се вдигна самочувствието от победата на половин Германия с чужда помощ. Всъщност победата беше на 2 пъти по-големия СССР. После се противопоставиха успешно на запада, но заедно с още 6 държави от Варшавския договор и СИВ. Сега си приписват всичко това на себе си, а не виждат, че са останали само 70-80мил. руснаци в 146мил РФ където живеят още 84 националности.

    Коментиран от #68

  • 68 Кой разбрал, разбрал!

    17 18 Отговор

    До коментар #67 от "На руснаците":

    Знаеш ли каква победа щеше да бъде ако не бяха подпомагани на всяка крачка от запада и партизанските движения от всички европейски държави? Много е лесно както по време на Руско-турската война (1877 – 1878) българските опълченци да ти разчистват пъта на първа линия и ти после да побеждаваш с армия от украйнци, молдовци, бесарабски българи и малко от ония с дръпнатите очички..
  • 69 Телепат

    20 10 Отговор
    Този другар чете телепатично мислите на Путин. Иначе е безмилостно и жестоко прав. Това е истинската руска гледна точка. Пуският свят е само за заблуда. Както и по-малкия му брат - Сръбския свят. Целта и в единия и другия случай е пълна доминация на руснаци/сърби над останалите. Който не е съгласен - убий го, както казва поета Константин Симонов. Това обяснява в голяма степен политиката на Сърбия в Македония, и не само там, но и в Косово, Черна гора, Босна и Херцеговина, към албанци, бошняци,българи, хървати, черногорци и пр. Пак излиза истината, че най-близките най-много се мразят, а брат брата убива, да е по неговата.

    Коментиран от #82

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Тоzи директно пита:

    14 13 Отговор
    КОЙ е по-велик Хитлер или путин? И двамата с еднакви доводи влезоха в Судетите и донбас.
  • 72 Руската окупация

    11 6 Отговор

    До коментар #46 от "Правда":

    130 000 войници с танковете, ядрените бомби и всичката бойна техника са били в неокупираната Германия.
  • 73 Моряка

    9 1 Отговор

    До коментар #60 от "бай Даньо":

    И без армия какмо правим?Наистина,ВМС успя да спаси част от корабите си от зловредната амереканска ръка,но с кораби срещу Сърбия и Македония някакси не става.Най малко пречат Рила,Пирин,че и Витоша даже.Пък и Искаро тече в друга посока.
  • 74 Аде бе,

    6 7 Отговор

    До коментар #58 от "Статистик":

    Подвижната луд Ница от къде изкара пари да плати.Ленд-лийза беше дар небесен.Иначе Нюрнберг някъде из уралските градове би бил изигран.
  • 75 Стар кашик

    11 2 Отговор

    До коментар #46 от "Правда":

    Символични били..бе ти нормален ли си? Още през 1982 година СССР почна да се зтегля от ГДР Тогава в БНА се напълни с танкове от изтеглящия се контингент. В моето поделение като влязох, танковия батальон бе на 34ки..а пролетта на 83 та вкараха 55ци. А през същата тази година бяхме на учение в СССР, сегашна Украйна. Имаше аскер от целия ВД. И съм бил свидетел как ГДР ейците не даваха да припарят съветски войници и офицери. Стояха на бариерата на лагера и чакаха придружител за да отидат там където са тръгнали.
  • 76 Валери

    14 11 Отговор
    Типично руско-фашистко изявление!
    Винаги другият е виновен.
  • 77 да ти кажа

    13 5 Отговор

    До коментар #45 от "Уса":

    Знаеш ли какви глупости си напраскал? В тубата има видео на един американец, който прави сметка каква цена плаща всеки американец седмично за войната в Украйна..и ги сметна , че са някъде около 4$..и бе доволен, че толкова малко му струва ликвидирането на Русия
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Русофоб

    5 6 Отговор

    До коментар #24 от "Човека КоZа":

    Изобщо не е прав , пълни глупости е написал !
    Но как да обясня на коZи и руски магарета .
    Ще гризнете дървото!
  • 80 Русофоб

    6 6 Отговор

    До коментар #45 от "Уса":

    Пълни глупости , ме ми се смята колко репарации ще изплати Расия за да компенсира щетите , които е нанесла.
    Всичко това ще го плати руския народ , но да не си е траял !
  • 81 Бай Яни

    3 4 Отговор

    До коментар #51 от "РЕАЛИСТ":

    А в руссия започнаха купони без покеитие да печатар както е било по времето на СССР през 20-те години на миналият век.реално си прост ама безбожно прост. Драскаш много но нищо съществено не пишеш ,като бесен русснак давещ се от яд.
  • 82 Вале-каро

    5 3 Отговор

    До коментар #69 от "Телепат":

    До колкото разбирам това се отнася за Бай Дън и неговите другаре от военно промишления комплекс на САЩ.
  • 83 007

    7 5 Отговор
    Страхотна демонстрация на московската империалистическа доктрина. Убивай който видиш. Ма децата и жените и старците страдали. Ма теб кво те интересува. Ти си убивай наред. Поне си го казва а не като п0дл0гите ни , които се мъчат да говорят за мир ама само ако капитулирате. Ми това мир ли е да те направят ГДР?????🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮
  • 84 Пияндурникана снимката

    4 5 Отговор
    Пияндурникана снимката много е падал не само под масата, но и на главата си. Белезите му личат.
  • 85 Сър Пичук

    7 4 Отговор
    Преди да са украинци, белоруси или руснаци, това са преди всичко хора.
    А призивите да се избиват едни хора защото не са от "нашите" са си чист фашизъм и призив за геноциед и ми е чудно как може да се дава трибуна на такива писания?!?!?!
  • 86 ганев

    5 2 Отговор
    НЕ СЕ ПРАВЕТЕ НА ОТВОРЕНИ И ДЕОКРАТИЧНИ ТОЧНО ТАКА ДЕО ТОВА КОЕТО Е УКРАИНА ЗА РУСИЯ Е ТОВА КОЕТО ЩЕ БЪДЕ МАКЕДОНИЯ ЗА НАС МИСЛЕТЕ ИМАТЕ ГЛАВИ
  • 87 Иванова

    2 2 Отговор
    Ако иска Путин да излезе чист от американските планове, може изведнъж да обяви край на войната - тогава цялата земя ще го приветства, а тези, които искат да печелят, властват и агресират, сами ще се откажат от намеренията си, защото ще изплуват на повърхността, а те не са се подготвили за това.
  • 88 Иванова

    2 0 Отговор
    Ако иска Путин да излезе чист от американските планове, може изведнъж да обяви край на войната - тогава цялата земя ще го приветства, а тези, които искат да печелят, властват и агресират, сами ще се откажат от намеренията си, защото ще изплуват на повърхността, а те не са се подготвили за това.
  • 89 Латишът не може да вдене

    3 3 Отговор
    Значиии един латиш като Алкснис няма как да има капацитет да вдене защо това в Украйна е специална военна операция. А то просто и ясно е казано - денецифициране и демилитаризиране. Това въобще не е случайно ,а произлиза от етническите,религиозните и в крайна сметка от цивилизационните реалности в тая земя. В Галиция и Волиния са прокатолици-униати,както и малко протестанти. Там украинците са омесени с поляци и евреи,а и навсякъде личи немският отпечатък. Там нацистите и проноцистнките настроения са подавляващи. В Източна Украйна е обратното - там са православни,там са руснаци от времената на Екатерина Велика и княз Потьомкин и неслучайно там Русия е създала тежка промишленост. По средата са смесените региони, които са православни,не знаят украински,но руският който говорят е суржик - руски с диалектни думи. И в тая каша са омотани унгарци,румънци,българи,гърци татари. Ееее... няма как всички тия етноси да са еднакво виновни и по еднакъв начин антируски настроени. Тая гмеж от етноси въобще не може да се сравнява с враг като едновемешните немци - нацисти. Няма как руснаците да водят война подобна на тази срещу немците и те не я водят. За близо година съм наблюдИЛ ,че руснаците с особена охота и стръв не жалят ракети и боеприпаси да унищожават наемници,особено поляци, нароилите се азовски подразделения и куп пронацисти и технически наситените родове войски,т.е.= демилитаризация. Точно и затова така стръвно унищожават Бахмут/Артьомовск - чисти и просто мелят
  • 90 Не вдява

    2 4 Отговор
    Точно и затова така стръвно унищожават Бахмут/Артьомовск - чисти и просто мелят като мелница пронацистите. На руснаците живи нацисти,да ги хрантутят и саботират не им трябват. Не им тябват и забягналите батальони от укровски олигарси - Дубай,Монако,Испания...,даже и батальоните Слънчак и Албена от България не им трябват,Ако и да се дребни мушмороци в сравнение с укровския батальон Дубай,където Юлия Тимошенко командорства.
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Това

    2 1 Отговор
    Тук вече трибуна за руски шовинисти ли е ?!

    Коментиран от #93

  • 93 Фрустрираната им природа

    2 0 Отговор

    До коментар #92 от "Това":

    Коментари 89 и 90 са емпиричен разрез на цивилизационното,етническото и религиозното състояние на това което все още го наричат Украйна. Можем да продължим и с популацията считащи се за баш украинци. Ядрото както се каза е популацията в Западна Украйна - това са хора доста отдавни отцепили се от Киевската Рус и прели печата на католицизма преди повече от 400 години. Бидейки в Австро-Унгария са се пръкнали и протестанти. Етнически фрурстрирани защото до 1945г. са били или в състава на Полша или в Австро-Унгария. И понеже там след разгрома на Хазарския хаганат са се заселили много хазари,по подобие на поляците ,периодично са им правили погроми - последният е Волинското клане. когото са клали и поляци,и хазари и роми. Това е такава сЪтвор приела най-лошите черти на немци,поляци,хазари и мажджари присадени на славянски ген и като такива нацизмът в най-пълна степен отговаря на фрустрираната им природа.
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.