5 Февруари, 2023 19:25 6 091 15

"Изискванията за кметове и общинари от 1890 г."

  • изисквания-
  • кметове-
  • общинари-
  • 1890 г.

Публикува се туй с цел да ви ориентира в дългия път на българската демокрация

"Изискванията за кметове и общинари от 1890 г." - 1
Снимкa: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Препоручения за бъдеща деятелност към онези мераклии-поданици на княжеството, които веч са кандисали или все още се назландисват да се надпреварват за кметове и общинари", от 1890г :

1. Откъм Финансиалност.

Лицето-поданик требва да бъде задължително финансиално състоятелен. Туй ще рече, че отнапреж требва да е струпал и заделил парици, имот и добитък, та га седне на кметский или чиновнический стол, да не посегва скрито и тайно в общинската хазна, орезилявайки по тоз начин себе си, челядта си, родата и достлука си (приятелите) пред гражданството и своите душмани.

2. Откъм Външен изглед.

Кога се възправя пред людете, лицето-поданик требва да се напрегва с цел сдобиване на достолепен вид и да придава на ликът си ведро и благо изражение. Одеждите му следва да са в опрятно състояние, взорът бистър, чомбазът вчесан, а мустаките неразчорлени. От само себе си се подразбира за каяфетът (тоалета), тъй щото кошулята да е прана и добре подгащена, поясът пристегнат, беневреците закопчани и опети, а горната дреха –изчеткана и нелекьосана. Ще е добре, ако не личат кръпки тук таме, а ако ги нема хич – още по-добре.

Кога се падне да посетува сборища, вечеринки, градското театро, а също по празници и на черкуване, лицето да е облечено и натъкмено в най-новий си кат дрехи и обязателно с лъснати чизми.

Кога лятос е много жежко и лицето се запотува бая, не вреди по начесто да си мий табаните, чаталът, под мишците, ушите и вратът, та кога се доближава до съмишленици и симпатизанти, да не го позаобикалят от далеч и да си затъкват носът по причина на изригваната воня.

Кога се удаде лицето да е покането от по-преди на попийване и поядване заедно с други хора или съпартизанти, да не се наядва отнапреж с чесън и други таквиз дъхави откъм зловония зелении или престоял и залоен овчи джигерец. Да седи благопристойно на посоченото му место сред дружината, да не гръмогласничи, да не размахва безпричинно членовете си нагоре-надолу, да не пръхти, да не се дръгне и оригва, сумти и попръдва. По тоз начин няма да се погнусяват от него и да го имат за по-долен и нефелен, а тъкмо напротив.

3. Откъм Фамилия.

Добре е лицето-поданик да е оженето, да има мила и свестна булка, послушна и любвеобилна челяд, и добрейши майка и баща, та кога фамилията излезне по празник из чаршията или в черковата, всячески да внушава почтителност, идеалност и умиление. Ако се появи неожидан зор по некой начин да въдворява ред и послушание, да не устройва тутакси сеир на зяпачите, градските кибици и безделниците, а чак у дома си, после произшествието да гълчи и побийва непокорните деца и жена си на скрито, зад дуваря или перделъка.

4.Откъм Ред и Почитание.

Лицето-поданик да признава, уважава и почитува върховенството на законът, по-горните чинове и князът. Ако се случи да бъде избран за кмет или общинар, всячески да подпомага деятелността на приставът и стражарите, с цел сдобиване на почтеното гражданство, търговците и еснафа с най-големо спокойствие и рахат.

Да се явява немедлено денем или по нощята при зов за помощ срещу напаст от чапкъни, нехранимайковци и шашкъни.

Същите тези, що причиняват със своите злодеяния, безчинства или йерхонски пиенски вой всекакви беди или душевно неразположение на почтените люде, да се озаптяват овреме.

По подир озаптените синковци-човеконенавистници да бъдат запирани в кауша, а при повторно провинение, потретяване, почетвъртяване и пр. да бъдат доволно понабийвани, че и обилно понабъхтявани за назидание от некой по-снажен и налят стражар, но само по дебелите меса, пищялите и кунките, а не по главата – по причина придобиване на безпаметност или улавост.

5. Откъм Образователност.

Лицето-поданик да е безсъмнително грамотно, да владей краснописа задоволително, да чете бързо на ум, без да блещи очи и явно да шава с бърни, а най-подир да владей удовлетворително прости сметки, таблица за умножение и други аритметически мурафети.

Твърде добре ще е ако умее да изразява словесно мислите си гладко, ясно, без запъване, мънкане, безпричинно покашлюване и други телесни звуци, като през целото това време ликът му возприема братолюбив, возвишено-ласкав и одухотворен образ. Ако прави ката дневно таквиз упражнения у дома си пред огледалото, лицето-поданик неминуемо ще се изпедепца до подобие на Цицерона.

Кога пристигне в градът или селото по-горен и по-начетен партиен началник, подначалник или друг откроителен заповедник, лицето да слуша осторожно и записва в тефтеря препоруките му. Да си туря любезна гримаса даже кога гостенинът гълчи, попържа и излива ядът си за разни неудачия, серсемлък, слабоумни деятелности и дивотии, сътворени от местната партийна дружина и нейните баш-сайбии. Така лицето ще изпъкне със своята старателност, прилежност и всеотдаденост към делото.

6. И като Окончание.

Ако, прочитайки осторожно 2-3 пъти тез препоруки, лицето-поданик съблюдава точ в точ или се доближава съвсем до горните рекомендации, с Божия помощ и повече късмет може да се надева на успех. Пък сетне…ако работи с пламенност, хъс и жар на ползу роду, кога му свърши мандатността, ще да може честит и с високо издигната глава да мине из чаршията, па достовете, еснафа и другите първенци да му свалят капа, да му казват "Сполай ти" и "Аферим", та даже да му цалуват десницата и да го попримолват да кандише за повторка на мандатът!”


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 78 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Студопор

    73 1 Отговор
    A...! Ей-това сега е статия!! Браво!
  • 2 Леля Гошо

    50 2 Отговор
    Я да видим Чекмеджан на колко от условията отговаря!
  • 3 дядото

    55 1 Отговор
    тези изисквания да бъдат отпечатани и поставени на видни места пред парламент,мс,държавни институции,областни и общински администрации и кметства из цялата страна,че превърнаха българия във феодални владения и държава.
  • 4 Факман

    26 0 Отговор
    Те и сега са такива с изключение за чувството им за малоценност и психичните им заболявания свързани с присвояване и усвояване.
  • 5 Те това е !

    52 0 Отговор
    Сочен, звучен, жизнен български език.
  • 6 Слушай народее

    18 14 Отговор
    Някой няма ли да публикува най-важната новина че България като страна от ЕС приема ембаргото върху руските петролопродукти и преработката им което означава че от утре дефакто лукойл спира и ще се внася петрол сорт Брент от световните борси който в момента един Барел струва около 90 Долара,а руския е наполовина...

    Коментиран от #7

  • 7 Ветеран от Протеста

    22 1 Отговор

    До коментар #6 от "Слушай народее":

    Ми да го Национализират Нефтохим бре,чапкънино....Като преработва Урал,що е толкова цената на дизела??А??Милиарди дерат от гърба на Народа гнусните руски Олигарси!!!

    Коментиран от #10

  • 8 Всички знаят

    25 0 Отговор
    Днес, обаче, сме напълно деградирали! За секретарка във фирма има изисквания, но за кмет, депутат и премиер - не! Затова идиоти са във властите!
  • 9 12340

    9 0 Отговор
    100+!
  • 10 нннн

    20 2 Отговор

    До коментар #7 от "Ветеран от Протеста":

    Ама Нефтохим беше български! Кой ид...т го продаде за сто милиона, при положение, че струва два милиарда долара? Защо не е в затвора за хиляда години? Е, не е Путин. Нашенски майцепродавец е...

    Коментиран от #13

  • 11 Гост

    25 1 Отговор
    Уникално! Браво за станията! И Боже, къде изчезнаха тези българи, трябват ни!

    Коментиран от #12

  • 12 Умен по цялата глава

    13 5 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Езика,на който е написана статията е Архаичен.Руските Окупатори заедно с българските Комунисти измислиха нов ,на който коментираме сега.Тогава 90 % от населението живее на село,занимава се с животновъдство и земеделие,необразовано,неграмотно.Могат да четат без да сричат само Попа ,Кмета и писаря,въз основа на гореспоменатите препоръки...Жените раждали по пет - шест деца,за да оцелеят три - четири...В едно Патриархално общество е имало Морал и Родолюбие,нещо непознато за Образованото днес поколение...Например да се отрече от Рода си и да се нарече Волгин!!
  • 13 дддд

    11 0 Отговор

    До коментар #10 от "нннн":

    Забравил си,ще ти припомня. Иван Костов продаде Нефтохима за шест милиона долара.

    Коментиран от #15

  • 14 За протокола

    5 0 Отговор
    Със съжаление трябва да кажем, че 130г по-късно сме направили пълно отстъпление по всички точки. Пълен разпад на всякакви морални ценности. И мислещите се за много умни и образовани днешни политици да прочетат няколко пъти това писание и да си го набият добре в главите, защото все още много хора в България държат на тези неща и очакват политиците ни да са също такива.
  • 15 Неразбрал

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "дддд":

    Шест милиона за него или за държавата?!?!