Last news in Fakti

6 Февруари, 2023 13:14 7 154 63

Пламен Иванов пред ФАКТИ за влизането в еврозоната: Времето на лесните пари ще свърши

  • пламен-
  • иванов-
  • иконимика-
  • еврозона-
  • българия-
  • държава

Притеснява ме не самата смяна на лева с еврото, а това, че държавата в момента е в политическа криза, казва икономистът

Пламен Иванов пред ФАКТИ за влизането в еврозоната: Времето на лесните пари ще свърши - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Продължаваме да сме в абсолютна безтегловност и не е ясно какво ще се е случва в България следващите месеци, а това рефлектира върху доходите, харченията и спестяванията на хората. Какво да очакваме по пътя към еврозоната. Пред ФАКТИ говори икономистът д-р Пламен Иванов.

- Г-н Иванов, колкото повече се приближава България до присъединяването си към т.нар. “Клуб на богатите в Европа” в еврозоната, толкова повече противоречиви мнения относно приемането на еврото се чуват. Какво трябва да знаят хората…
- Най-общо казано, че не трябва да се притесняват. Това е най-важното, което трябва да се знае. В еврозоната ще имаме повече възможности и за държавата ни като цяло. А в момента ставаме свидетели на политическо говорене, на заигравка със страховете на хората, за което няма реални доводи. В момента темата се използва някой да изпъкне, да привлече внимание, да говори, да трупа гласове или пък недоказал се икономист да покаже знание в областта. Нищо от това няма да се случи. Най-важното е хората да не се притесняват.

- Чуваме разнопосочни мнения, че ще загубим суверенитет, а сега ни пази Валутният борд. Какво се е случило в други страни, когато са влезли в еврозоната, и какви са стъпките, през които ще минем…
- Хората трябва да знаят, че ние сме приели въвеждането на еврото още с влизането си в Европейския съюз. На ниво държава ние вече сме се съгласили. Този Валутен борд, който и вие цитирате, ясно ни свързва до такава силна степен с еврото, че в момента чисто и просто на валутата в обръщение у нас казваме лев. Всичко е в евро. Както знаете, големите покупки като имоти, като коли са в евро. Търговците, които купуват от името на големите вериги – т.н. байери, пазаруват в евро. При по-голяма част от фирмите техните отношения също са в евро. Така че загуба на суверенитет няма да настъпи или пък нещо подобно. Да не би Германия, Италия или Хърватска да се загубили суверенитета си. Притеснението ми за ситуацията у нас идва от това, че темата прекалено много се ползва за политиканстване. А това може да рефлектира върху процеса, когато се сменя едната валута с другата. В такъв момент има един период, в който тече така нареченото закръгляне - обръщането на сметките и преизчислението на цените на различните стоки и услуги. В момента наблюдаваме това в Хърватия.

- Там видяхме, че имаше поскъпване, но държавата се намеси…
- Точно това ме притеснява у нас. Притеснява ме не самата смяна на лева с еврото, а това, че държавата в момента е в политическа криза, в абсолютна безтегловност на контролните институции сме. Да не кажа, че почти всичките са с изтекли мандати. Свидетели сме на прехвърлянето на отговорност от една институция на друга. Когато започнем да изпълняваме този процес, кой ще контролира етапите по закръгляването на стоките и услугите... Как ще се закръгля, как се извършват транзакционните операции... Ние нямаме силна държава, която да се намеси в един такъв момент.

- Говорим за липсата на стабилен кабинет?
- Не е толкова до кабинет, колкото до стабилни институции в администрацията. В България администрацията е много тромава, много тежка и много раздута по принцип. Когато имаме тежък преход, не го наричам проблемен, било то във финансовия сектор, в пътищата и т.н., виждаме, че започва едно прехвърляне на отговорност. И накрая няма отговорност. Това ме притеснява, че у нас няма стабилност на държавата. Вие казахте, че в Хърватска държавата се е намесила и контролира процеса. А тук нашите контролни органи дали могат да се справят в една такава ситуация, ако няма стабилно управление. В такива времена реформите буксуват. Също е добре да се знае, че в един такъв преход, когато нямаме стабилна държава, неминуемо много псевдоикономисти, а още повече и политици, ще надуят веднага сирените и алармите и ще се започне едно говорене срещу еврото. А самото евро няма да има нищо общо с това. Ето това заиграване, това използване на страховете на хората – както беше при Ковид-19, както беше с финансовата криза 2008 година, носи допълнителни трудности. Държавната нестабилност, разделението в обществото също е сериозен проблем.

- Сега сме свидетели на национално допитване от партия „Възраждане“ дали да отложим във времето замяната на еврото с лева…
- Това за мен е чисто политическо говорене в този момент, в което няма икономическа логика. България е минавала през този процес на девалвация на лева. Това стана, когато махнахме двете нули от парите след хиперинфлацията от 1997 година. Процесът, през който ще минем сега, е също познат, защото такава е била и практиката в другите държави. Процесът се изпълнява като стратегия и в комбинация от действия на няколко институции. Практически банковата ни система може да мине на евро още от 1 март. За тях това не е никакъв проблем. Въпросът е за хората всичко да стане плавно и спокойно. И един такъв референдум, какъвто подготвят в момента, е отново заиграване с хората с чисто политически цели, но без нищо да донесе практически.

- Скоро чухме от управителя на Българската народна банка Димитър Радев, че преди въвеждането на еврото на 1 януари 2024-а, цените ще бъдат две - в лева и в евро, 5-6 месеца преди това. А до края на януари 2023-а ще можем да се разплащаме с двете валути. Такава е световната практика…
- Да, така е. Но за мен българската реалност изисква малко по-дълъг период. Казвам това чистосърдечно и откровено. Това, което поставяме като срокове, означава, че в много голямата си част е добре ние вече да имаме двойно етикиране. 5-6 месеца не е малко време, но трудно се променят навиците на хората. Добре е от по-рано и по-дълго да може да се разплащаме по двете цени, така че паричната маса по естествен път да се превърти в евро. Практиката показва, че 6 месеца са достатъчни, но, когато другите държави са го правили, не са били две години в политическа безизходица и не е имало партия да натиска за референдум срещу това. Просто политическата обстановка у нас крие по-голям риск, отколкото чисто физическото преминаване от лев към евро. Заиграването със страховете на хората по темата за еврото не носи нищо положително, казвам го за пореден път.

- Какво ще се случи с доходите на българите, когато влезем в еврозоната?
- Нищо няма да се случи.

- Това, че ще имаме регулация от Европейската централна банка, ще направили ли доходите по- стабилни?
- Дали едни доходи са стабилни, или не, няма общо с преминаването към еврото. Доходите са стабилни на база икономиката на страната. Дали ще са в левове, в евро, в долари, или каквато и да е друга валута, няма значение. Има значение стабилната икономика на страната.

- Това, че Европейската централна банка ще „диктува“ нещата, какво ни носи…
- Влизането в регулациите на Европейската банка ще ни гарантира даването на по-евтин ресурс от гледна точка на кредитиране. Тоест, ако всичко върви както е планирано, кредитите трябва да паднат като лихва. Но в същото време в момента ние сме в процес на вдигане на лихвените нива в цял свят. Така че и това няма да бъде нещо съществено, но е факт, че банките ни ще получават по-евтин ресурс от Централните банки в Европа. Това е регулацията, която настъпва с еврото, и е по-мащабна и доста по-изискваща. Вече няма да може големите финансови институции и различните играчи на пазара да правят каквото си искат. Ерата на лесните пари, общо взето, свършва. Със сигурност влизането в еврозоната ще даде възможност на бизнеса за по-лесно привличане на нови инвестиции. Със сигурност ще се намалят транзакционните разходи, защото това е много подценявано нещо. В момента, ако искате да купите нещо по-голямо, продукт, който е на по-висока стойност, то цената му е евро. Но сега фирмите имат една такса, която не е малка, за обръщане на лев в евро. Това също ще отпадне, а това за бизнеса не е без значение. Сега, когато една търговска верига прави внос, тя също плаща в евро на контрагентите си за доставката. Тук става въпрос за големи суми на ежедневна база, а обръщането лев-евро оскъпява сделката. Вдигането на лихвите на световно ниво започва да дава ефект върху инфлацията. Въпросът е, че ние, когато не сме в състояние този процес да го изпълняваме заедно със страните от еврозоната, изоставаме със 6-7 месеца, а може и година. В ЕС вдигането на лихвите е в третата си вълна, а ние едва миналата седмица вдигнахме основния лихвен процент до 1,82 за първи път от много години насам.

- А икономиката ни готова ли е за този преход?
- За икономиката дали ще оперира в долари, в евро, или лева не е от съществено значение. Ако икономиката е силна, няма проблем. Въпросът е в стабилността на държавата. Също така влизането в еврозоната ще ни даде възможност взимаме по-изгодни заеми на национално ниво, за по-лесно предоговаряне на взети вече заеми. При по-висок рейтинг ще получаваме по-добри възможности за реализация на облигационни и други емисии. При една добра финансова политика ние ще се представяме далеч по-добре. Разбира се, това ще става под някакъв контрол и мониторинг, за да не се получава едно теглене на заеми, които не е ясно как ще изплащаме. Регулацията на финансовия сектор ще е много по-добра в еврозоната.



Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 71 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    76 13 Отговор
    Като падне валутния борд мафията ще направи лесни пари.Ще оберат БНБ и спестяванията на домакинствата.

    Коментиран от #9, #55

  • 2 каменарче

    82 6 Отговор
    По-големи смотаняци не можете ли да намерите?
  • 3 ТаУмВзе

    50 7 Отговор
    НЕ! Времето на печатане на доларес хартия, БЕЗ ПОКРИТИЕ ОТ ЗЛАТО ПРИКЛЮЧИ. ЧЕРНИЯ ЛЕБЕД ТРЕСКА!
  • 4 абе да питам само

    66 6 Отговор
    имаше един кретенминистър, дето си мислеше, че хеликптерни пари означава да го ръсят с пачки от хеликоптер, та тоя кретеноидна снимката какво точно разбира под лесни пари? такива дето се иказравт от лесните жени или примерно се берат по дърветата?
  • 5 Сократ

    86 6 Отговор
    Как няма нито едно мнение против въвеждането на еврото? Яко ни плакнат.

    Коментиран от #7

  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    38 3 Отговор
    РИБА се ЛОВИ най ДОБРЕ в МЪТНИ ВОДИ
    НЯКОИ много ЗАБОГАТЯХА
    други много
    ОБЕДНЯХА
    РИСК ПЕЧЕЛИ
    РИСК ГУБИ
    ПАЗАРНА ИКОНОМИКА
    Капитализъм
  • 7 ТаУмВзе

    44 4 Отговор

    До коментар #5 от "Сократ":

    Каквато и Уж валутка да ни набият е Все тая, ЩОТО НЯМАМЕ ПРОИЗВОДСТВО!

    Коментиран от #11

  • 8 ПъцулВсакенцеИполо

    49 3 Отговор
    Туй лий вий поредния иксперт икунумис ва да ва и-бa у либералмафитите!!!
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ЕДВА ли СКОРО ще ни ПРИЕМАТв ЕВРОЗОНАТА ШЕНГЕН
  • 10 провинциалист

    57 2 Отговор
    Опорка на атлантиците: "Да влезем в клуба на богатите", т.е. "Да станем богати и ние". Цитат от статията, т.е. мнение на специалист, при това привърженик на еврозоната: "- Какво ще се случи с доходите на българите, когато влезем в еврозоната? - Нищо няма да се случи."
  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    49 3 Отговор

    До коментар #7 от "ТаУмВзе":

    след 1989 ГОДИНА бе СЪСИПАНА БГ ИКОНОМИКА
  • 12 Стършел

    73 41 Отговор
    Тея с референдума явно искат да се държим вечно на Германия за фустата и вечно да сме във валутен борд.
  • 13 Абе и този е

    51 4 Отговор
    Поредния разтегач на прокиснали локуми
    Явно някой отвън здраво притиска,да влезем в еврозоната.Смешник- разбирач! Хърватска била" овладяла " скока в цените.Дръжки е овладяла! Ясно на всеки е,че и тамошните власти,( същите като у нас) това ще говорят.Бъркаш в тик ток,и клипчета със обикновени граждани на Хърватия.Те ще ви кажат кое,как е.Стоките масово с 20-25 % нагоре.А масовите храни са над 40% Някой дори са над 50%.Едно обикновено кафе е скочило на едно евро,само за един ден,след еврото.Нсрода пищи масово,но паднал човека и умрял.Да го върнат обратно е немислимо. Този да отговори , като сме били вързани" колко ще получава всеки от нас,в евро? Простичък въпрос - Лично аз отивам от 1300 лв на 700 евро.И това ще бъде със всеки.Дори и със високите заплати отиват 2:1.

    Коментиран от #25

  • 14 Ефектът

    27 3 Отговор
    Затова Д.П.С като луди строят блокове,фотоволтаици,сечат го.ри....подготвят се с натрупване на кра...дени активи....
  • 15 провинциалист

    32 1 Отговор
    "Времето на лесните пари ще свърши" - Е как ще е свършило? Нали ще се вдигне кредитният рейтинг? Т.е. държавата (т.е. хрантутниците в парламента) ще тегли по-лесно повече заеми, които после ще ги връща пак държавата (но този път обикновения данъкоплатец). С тези кредити ще си правим едни проекти и по документи всичко ще е ок.
  • 16 Да, бе

    39 1 Отговор
    Като ми каже някой да не се притеснявам и... Определено започвам да се притеснявам.
  • 17 Да бе!

    36 3 Отговор
    Имаш примерно в банката 20 бона.Заделени,отгладувани,както казва народа" Бели пари,за черни дни" Влиза еврото и се отказваш с десет хиляди( и малко отгоре) Е,не те ли връщат в първи клас,само с този ход? При тотално обръщане в евро на всички стоки,услуги,хранителни продукти,си обеднял поне с 4045% от раз.Еерото го мечтаят мултимилионери и едър бизнес- когато внася или изнася,да не губи от превалутиране.Това са Велевци,зърнари,едър бизнес.Другата част - скритите такива,да си изперат от раз пачките,скрити по банките.Хем ги изпира, хем безплатно и законно- за един ден,без да си мръдне пръста.Цялата тояга- дори не тояга а бухалка ще отнесе бачкача.Най голямата част от населението.
  • 18 Теляк

    28 2 Отговор
    Поредният лъжец!
  • 19 Рускофилопил

    22 1 Отговор
    Бившият секретар на Алексей Петров, кога стана икономист !?
  • 20 ЛЕКАР

    40 2 Отговор
    Целта на влизането в еврозоната е да обезценят спестяванията на българите. Да вдигнат цените НА ВСИЧКО. Това е лесната част. Проблемът е , че България е заклещена от кърлежи и смучат ли смучат, докато не я довършат и после се прехвърлят на следващия донор на свежа кръв. Кой разбрал-разбрал.

    Коментиран от #39

  • 21 позеленял

    33 7 Отговор
    - Хората трябва да знаят, че ние сме приели въвеждането на еврото още с влизането си в Европейския съюз. На ниво държава ние вече сме се съгласили. / а кои сте вие , от коя държава ? и защо сега казвате на хората , след 15 години лъжи ? а лесни пари за вас мутрите винаги е имало , нали ви плащат от европа да биете населението за покорство
  • 22 редник

    24 2 Отговор
    "България е минавала през този процес на девалвация на лева. Това стана, когато махнахме двете нули от парите след хиперинфлацията от 1997 година."

    Мда-а, експерт с неясна експертиза...
  • 23 Ош Кош

    27 6 Отговор
    споко, влизане няма да има, колкото и да им се иска на чуждите прислужници. Само Възраждане ще ви оправи вас
  • 24 ЕИРЕ

    4 3 Отговор
    Извадена истина от текста.
    Ерата на лесните пари, общо взето, свършва.

    Коментиран от #32

  • 25 ТИРбушон

    2 24 Отговор

    До коментар #13 от "Абе и този е":

    Обикновеното кафе обърнато в куни беше 15% по - евтино. Е, и?! Абе я си мрете там на територията с тия проскубани левчета.

    Коментиран от #28

  • 26 Обективно

    32 1 Отговор
    Така и не разбрах от статията какви ще са ни ползите от приемането на Европа.

    Коментиран от #27

  • 27 Обективно

    23 1 Отговор

    До коментар #26 от "Обективно":

    Така и не разбрах от статията,какви ще са ни ползите от приемането на еврото.
  • 28 Хари Потен

    18 0 Отговор

    До коментар #25 от "ТИРбушон":

    този манипулативен подход с осмиване и назидаване вече не върви, не са ли те инструктирали за новите тенденции? Я питай тим лида да не се излагаш
  • 29 Про митак

    30 2 Отговор
    доц. Сарийски предупреди как ще манипулират информацията от Хърватия - разказите на хората постепенно ще изчезнат, ще остане само индексът на инфлацията, който не отразява правилно ситуацията. Образно казано - хлябът скочил два пъти, пианата не са мръднали - инфлация 50%, нищо страшно
  • 30 Тома

    4 31 Отговор
    Нали ако влезем в еврозоната костя копейкин няма как да открадне от субсидията на партията си за да си построи къща
  • 31 Трак🇺🇦🇯🇵🇮🇷🇦🇹🇩🇪🇮🇹🇧🇬

    41 3 Отговор
    Лъжи лъжи лъжи и пак лъжи!! Толкова цинизъм лъжи и манипулации в тая статия че все едно слушаме българоу-биеца Бойко Борисов . Хората да не се притеснявали ??? Абе аланколу ти в магазини влизаш ли ? Всичките цени на стоки от всякакъв ранг и услуги са ЕДНО КЪМ ЕДНО С ТЕЗИ НА ЕС А ДОХОДИТЕ НА ХОРАТА СА СРЕДНО ШЕСТ-ОСЕМ ПЪТИ ПО НИСКИ !!! Кво евро кви пет лева . И ако всички беше Ок и да няма страх и притеснение КВА Е ТАЯ ИСТЕРИЯ И БЯС ДА СЕ ВЪВЕЖДА ЕВРОТО ЧАС ПО СКОРО НА СЕКУНДАТА ? Къв ви е проблема с лева ??? Бързате отново да оберете стотинките на народа ! Видяхме кво стана след 2007 като влезнахме в ЕС !!! Тотална катастрофа и погром над българския етнос народ и държава . Хипер инфлация тотална ЗАВИСИМОСТ никакъв суверенитет нон стоп вмешателство във вътрешните ни работи. Станахме една бездарна и безлична територия на тоя еврейски съюз . КЕ-нефа на Европа . Айде е-:Б-:и си пу-:тк-:ата м-а-й-на ако обичаш
  • 32 кокорeл с крипторубли и лепкави пръстета

    14 0 Отговор

    До коментар #24 от "ЕИРЕ":

    лесните пари за такива като мен никога няма да свършат ама на бедняците нали ви казах от трибуната какво ще правите пак!
  • 33 Банкер

    25 0 Отговор
    Цитат: Да не би Германия, Италия или Хърватска да се загубили суверенитета си.
    -----
    Загубили са го! И веднага доказвам...
    Всяка една национална държава, която успее да сформира здраво национално правителство ( а не марионетно) ще защитава националната си валута по една много проста ( но не известна за плебса) причина - това, че днес в ЕС държавата с евро няма права върху Националната си банка -виж Член 130 и 131
    Националната банка се подчинява на международните финансови институции (100% частни) - Член 131:
    Вижте го в линка: Oфициален вестникна Европейския съюз C 115 (Official Journal of the European Union, C 115)
    “Всяка държава-членка гарантира, че националното й законодателство, включително уставът на централната й банка, е в съответствие с разпоредбите на Договора и Устава на ЕЦБ.”
  • 34 СЕРИОЗНО

    6 0 Отговор
    Милтън Фридман, казва да се повиши лихвата при инфлация, за да влязат парите в банките, да се спестява, но точно при инфлацията в банките има много пари, много спестявания и спад на заемите. дори в САЩ потреблението измерено в долари се запазва, но щом номиналното потребление се запазва, значи при инфлация реалното потребление се понижава. ЗНАЧИ ИНФЛАЦИЯТА НЕ Е ОТ ПОТРЕБЛЕНИЕ, ИЗПРАЗНИЛО СКЛАДОВЕТЕ. И България няма повишено потребление.
    Левицата из цяла Европа трябва да се замисли върху въпроса какво е да правиш лява политика. В най-опростен вариант това е да защитаваш хората, които нямат високи доходи и богатства. Износът на ток е първи по износ, после следват тези които са с дотиран ток с държавни парички от изнесеният ток. КАДРИ: ПЛЯМПАТ ЗА КАДРИ А СЕ ЦИГАНЯТ ЗА МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА, В ГЕРМАНИЯ ТЯ Е ЕДНА ЧЕТВЪРТ ОТ БВП НА ЗАЕТ, СМЯТАЙ: Нека поне 25% от добавената стойност да е минималната заплата по сектори по предприятия, 50% средната, по добавена стойност на зает там.
  • 35 Макробиолог

    16 1 Отговор
    Пуерто Рико е също в клуба на богатите.Населението му е от американски граждани....и влиза в състава на уса като територия.Парите са американски долари.Средният семеен годишен доход е 34хл долара,малко под полувината от този на материка.....Извода ,черно на бяло за получилите образованието си в условията на демокрацията----членството ти в клуба на богатите по полит причини и ползването на тяхната валута не те прави богат като тях......За да обясня на същите обаче защо тая обща валута ти отнема дори теоретичния шанс да станеш някога богат като тях са нужни поне 2-3 страници обяснение.
  • 36 МАРКСИСТ

    12 0 Отговор
    За да се спре бъдещият социализъм, който идва чрез технолгията и индустриализацията, първо приложиха деиндустриализация, вече е време да върнат развитието назад чрез ядрен апокалипсис. Науката само за атлантическият елит, другите ще играят ИГРИТЕ НА ГЛАДЪТ. ...... Либералите са просветени десни, консерваторите са непросветени десни. Сега чрез Украйна, либералите се опитват да спасят отново капитализмът. Унищожаване на оръжията, и закупуване на нови оръжия за за 30% от БВП, заеми. Че банките са задръстени, а парите трябва да се въртят. 11 септември беше старт на кредитният бум, затихнал 2009г. Въжето което капитализмът ще продаде за да го обесят е изкуственият интелект и тенологиите. НО ТЕ ГО ЗНАЯТ! Чужди инвеститори значи ниски заплати и ниски данъци за фирмите. Народът мизерува и плаща данъците. Ето защо и Мексико не се развива. ....... в договорите има изискване да не се вдигат заплатите и данъците за фирмите.. И вътрешните чорбаджии натискат за това, но външните дори са по-силни, и тъпата управляваща класа ги смята за ценни.
  • 37 уви ФАКТ

    17 1 Отговор
    Чужди инвеститори значи ниски заплати и ниски данъци за фирмите. Народът мизерува и плаща данъците. Ето защо и Мексико не се развива. ....... в договорите има изискване да не се вдигат заплатите и данъците за фирмите.. И вътрешните чорбаджии натискат за това, но външните дори са по-силни, и тъпата управляваща класа ги смята за ценни.

    ... Зърното е на световни цени, това отказа селяните от животновъдството. .... За да няма марксистка революция в развитите страни, са намислили свободният пазар с еднакви борсови световни цени, но с ниски заплати в бедните страни. Така стоките заминават за богатите страни и малко остава за бедните, а добавената стойност отива в банките но не за достатъчно потребление в бедните страни. И се вижда, бизнесът има 50 пъти повече от трудещите се като спестено, В БЪЛГАРИЯ ПО БАНКИТЕ. .... Освен това мафията която е невидима, но е купила всичко и всички, прави монополен внос и монополен износ, и има интерес да не се произвежда в тази страна, освен зърно и рапица, които да изнасят монополно, и монополно да внасят палмово масло, сухо мляко, отпадъчно месо, плодове и зеленчуци, подсладители.. Невидимата мафия прави същото преди 1944 г., но изнася и тютюн, внася всичко.. ТАКА Е ПРИ КАПИТАЛИЗМЪТ, успяват само имперските държави, със силна държавна политика за развитие, картелна политика и чупене на гръбнаците на слабите.. КОНКУРЕНЦИЯ-ВОЙНА-МОНОПОЛ!!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 И като....

    2 11 Отговор

    До коментар #20 от "ЛЕКАР":

    Приемем еврото как ще се обезценят спестяванията бе ш@.м@.н.ду.®о????
  • 40 пфууууу

    28 0 Отговор
    Поредния лаладжия не се притеснявайте, само не обяснява защо трябва да приемем еврото? Защо Швеция, една от най-силните европейски икономики, въобще дори не отваря дума да го приема. Защо?! Същото важи за още доста държави. Какъв е тоя зор евро та евро?! Щом някой така бърза и то без аргументи, то значи ИМА ИЗМАМА. Кажи кога ще имаме европейски заплати на тия швейцарски цени, бе, "експерт" смотан. Влез в магазина - хляб, сирене, две кисели и две пресни - 25 лева. Аре гръмни се.
  • 41 Платена реклама

    20 1 Отговор
    10-те милиона наши пари, отпуснати(?) за реклама на еврото, не свършиха ли най- после? Щом една стока я рекламират всекидневно, нищо не струва. Лъжа и измама е.
  • 42 Краси Марков

    14 0 Отговор
    "А икономиката ни готова ли е за този преход?
    - За икономиката дали ще оперира в долари, в евро, или лева не е от съществено значение."
    ======================
    В такъв случай предлагам да въведем МОНГОЛСКАТА ТУГРИЦА.
    Както казва доктора по икономика, това няма съществено значение. А монголската икономика, благодарение на полезните изкопаеми и животновъдството, е една от най-стабилните в света.
  • 43 Иван Дочев

    9 0 Отговор
    Като го гледам гусин доктора Иванов, имам чувството, че и той има хормонални проблеми като Асен Василев, завалията.
    На бас, че няма жена, но майка му го храни добре!
  • 44 Истината

    21 0 Отговор
    Поредния...бе не разбра ли, че не искаме еврото, защото имаме останал разум? Защото 33 години ни лъжете за всичко - политици, цоциолози, всякаква сган, платена от Америка против България...Защото сме на дъното по всички показатели и за разлика от вас, непрекъснато си дрънкаме стотинките! Нямаме бизнеси и хотели, работим за една мизерна заплата...
  • 45 Бай Иван

    15 0 Отговор
    Че то ние и сега сме с евро. Имаш фиксиран курс дали пише лев или евро се тази.
    Ама виж влизане в еврозона съвсем друго нещо! Щот нямаме нито една българска банка тия всичките бандити ще изтеглят моментално всички резерви към централите си. Един куп държави има с дълг над 100% от БВП ще трябва да плащаме и за това да им покриваме дълга дето те са го излапали вече. Колкото до нисли лихви, ми вижте ги сега колко са в България и колко са в Еуропа. От туй по-надолу едвали ще пусне някой. И т.н.
  • 46 Леле

    16 0 Отговор
    Ей такива " специалисти" всеки ден ни облъчват с красиви обещания. Щом сме влезли в ЕС, това означавало автоматично, че трябва да влезем и в еврозоната!!!! Така ли бе? Хаха! Ами питай чехи, унгарци, румънци, поляци, шведи...защо си пазят националната валута и никой не може насила да ги застави да приемат еврото? ЕС ни натискат, за да плащаме после дълга на другите държави, а ЕЦБ ще прибере нашите милиарди, с които досега гарантираме борда. У нас само богаташи с евро сметки ще спечелят, спестяванията на хората в лева ще се обезценят.
  • 47 ха сега де!

    1 11 Отговор
    Тази част от заглавието казва всичко: "...за влизането в еврозоната: Времето на лесните пари ще свърши"
    Как да не се съгласиш, когато всичкия истеричен вой на противниците на еврото са единствено затова?

    Коментиран от #48

  • 48 Ош Кош

    8 0 Отговор

    До коментар #47 от "ха сега де!":

    добър тробски опит, но те липсва една критична съставка, наречена аргумент. Повече старание, повече!

    Коментиран от #54

  • 49 Анонимен

    15 0 Отговор
    Обработката на общественото мнение продължава с пълна сила! Нали има отделени пари за целта!
  • 50 Дефинирай лесни

    9 0 Отговор
    Защото вече съм без кръст...крака.. рамене..та чак пръстите ме болят от работа...мдм политически.Б
  • 51 Коментар # 47 ха сега де

    11 0 Отговор
    Напротив, с еврото ще се легализират"лесните пари", то затова е този вой за въвеждането му, надаван от не по-вече от 10-тина банкери и финансисти. Охранените им физиономии контрастират очебийно от екрана на Бнт, Нова телевизия и BTV в опитите им да заблудят отново българина. Този път това няма как да стане. Еврото ще бъде въведено само като политически акт, против волята на народа, така че тези отпуснати милиони за рекламирането му са хвърлени напразно.

    VV
  • 52 Тоя

    4 0 Отговор
    Пацо не ми се види читав чиляк?!
  • 53 русенец

    14 0 Отговор
    поредната мръсно долна подлога
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Пламен Иванов- икономист!! Още един

    6 0 Отговор
    Платен Маниполатор ни Облъчва с Лъжи за Еврото!! Крадците със Сметки в Овшорките Реват за Еврото, Народа Не Иска никакво Евро!! Не, не е никакъв "клуб на Богатите" това е една голяма Лъжа!! Искаме да, сме "бедни" като държавите не приели Еврото!!! НЕ НА Еврото!!
  • 57 Мренки и Паламуди

    2 2 Отговор
    Логиката на жълтопаветния планктон:
    който иска спасяване на лева и запазване на борда,
    значи иска рублата...
    Който не се ваксинира и не яде щурци и гъсеници - значи е прос Ганя, плоскоземец, кемтрейлс, пептили бла бла, не вярва в науката, ходи по врачки; Който не се навежда на ФАЩ, значи е чугунен комуняга и путлерист
  • 58 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 1 Отговор
    За България, "влизането" ни в Еврозоната през 2024 г. ще бъде като поредната смяна на парите ни....За последните от 60-70 години сме имали 4-5 такива смени. Ниe oтдaвнa cмe въвeли Eврoтo, a cлeд 1. Януари 2024г., caмo щe прeмaхнeм бюрoкрaтичнитe фoрмaлнocти, oблeкчим cчeтoвoдcтвoтo нa бизнeca и oблeкчим бaнкитe oт двoйнaтa пaричнa cиcтeмa. Дoри и ceгa, нямaш никaкъв прoблeм дa тeглиш нa кacaтa в бaнкa Eврo, oт лeвoвaтa cи cмeткa. У нас фактически има двойна парична система – ЛЕВ и ЕВРО. Теоретично в България още утре може да въведем еврото за плащания по магазини и пазари едновременно с това в лева....
    ...Цялата тази дандания около приемането на Еврото у нас ПОКАЗВА НЕЧИСТИТЕ НАМЕРЕНИЯ НА УПРАВЛЯВАЩАТА ВЪРХУШКА...
    • копи-пейст: "........правителството ще похарчи 10 МИЛИОНА ЛЕВА за разяснителна кампания за ползите от еврозоната...."
    За да се оправдае изразходването сега на тези 10 МИЛИОНА ЛЕВА, тарикатите ни разиграват сценката на "доброто и лошото ченге"!
  • 59 Кой68

    1 0 Отговор
    Който е имал......ще има!
    Сметката ще я плаща този които никога е нямал.......
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Е то и

    0 0 Отговор
    ЮКЕЙ нито евро прие, нито в ЕС остана. Гледам ги, че не са затънали.
    Навремето Христо Мута вчиев се възмущаваше на хората колко били тъпи, че вярвали, че КТБ щяло да фалира, що вярвали на слухове... Аман от платени папагали.
  • 63 Момчил

    0 0 Отговор
    Напротив - лесните пари за държавата под формата на заеми ще потекат като река. Защо заблуждава този хората ? В еврозоната се дават заеми много лесно само и само да задлъжнеят икономиките членуващи в нея. Германия само за 1 година е получила 290 млрд заеми уж с промоционални условия ,но си вдигна стабилно външния дълг и вече е 59.8% ,което за еврозоната се води много нисък дълг. Еврозоната като крайна цел е фалиране и задлъжняване на националните икономики и после плащане от всички солидарно към закъсалия. Отричат го сега,но всички помним Гърция през 2009г.като закъса как немци и холандци недоволстваха ,че държавата им помагала за спасяване на гръцки банки с парите на немските и холандските данъкоплатци. Сега твърдят,че нямало такъв вариант България да плаща нещо за спасяване на чужда държава и това било лъжа.