26 Януари, 2023 15:50 3 733 32

"Политическата трагедия в България": какво пишат чужди медии

  • герб-
  • румен радев-
  • политика-
  • българия-
  • избори-
  • германия-
  • трагедия-
  • политици-
  • пп-
  • криза-
  • чужди медии

Страната е в трайна криза, доверието на избирателите се топи

"Политическата трагедия в България": какво пишат чужди медии - 1
Снимка: Shutterstock

Германската журналистка Барбара Йортел, която добре познава България и редовно пише по теми, свързани със страната, говори в свой коментар за „Тагесцайтунг“ (ТАЦ) за „политическа трагедия“ и „трайна криза“. А по повод задаващите се вече пети поред избори за парламент в рамките на само 2 години, тя отбелязва: „На фона на сегашното положение, участниците в тях навярно биха могли да си спестят това ново усилие“.

Силно разединение в обществото

Предаването „Тагесшау“ на общественоправната медийна мрежа АРД преценява като много малки шансовете на България да излезе от политическата криза. Цитирани са наблюдатели, които говорят за „задънена улица“. Според тях дори новите избори на 2 април едва ли ще доведат до създаването на ясно мнозинство в парламента. Причината за това, според медията, е силното разединение в българското общество.

Вече дори се обсъжда дори възможността да се гласува още веднъж през есента на 2023 година, когато ще се проведат и местните избори. “ГЕРБ доминира в общините и може да се предположи, че комбинация от общински и парламентарни избори би могла да върне партията на власт”, отбелязва медията. Наблюдатели смятат, че изходът е в това реформаторите в лицето на “Продължаваме промяната” (ПП) и „Демократична България“ (ДБ) да обединят усилията си с консерваторите от ГЕРБ, за да се преодолее кризата.

„Политическата блокада, в която България живее вече две години, води до нарастващо разочарование от политиката и загуба на доверие от страна на избирателите. В тези условия шансовете на националистическите партии да увеличат подкрепата си също са големи“, коментира на свой ред ТАЦ.

Ролята на президента Радев в политическата криза

Заради продължаващата политическа криза в страната президентът Румен Радев се превърна в лицето на България, отбелязва “Тагесшау”, уточнявайки, че президентът на практика управлява страната от месец май 2021 г. Въпреки че през последната година репутацията му спадна от 51% на едва 36%, Радев все още се ползва с най-голямо доверие в България, пише германската медия.

„Под прикритието на кризата президентът Радев бавно, но сигурно разширява властта си. И това е същият човек, който беше обявил, че неговата кауза е да се бори срещу корупцията. Доколко има успех в тази насока може да се види в последния доклад на Съвета на Европа, в който на балканската държава е дадена унищожителна оценка“, коментира на свой ред Барбара Йортел на страниците на ТАЦ. Тя отбелязва и това, че Радев неприкрито гледа към Москва.

На този аспект обръща внимание и германският “Зюддойче Цайтунг”. Ежедневникът не пропуска да отбележи някои от проруските изказвания на Румен Радев, както и наличието на повишена активност на руската пропаганда в България в последните месеци. Ежедневникът пише и за гневната реакция на Радев по повод публикацията в „Ди Велт“, според която София и правителството на Кирил Петков по заобиколни пътища са подкрепяли Украйна с муниции и гориво по-силно, отколкото е било известно.

Пречки за напредъка на България

И трите германски издания отбелязват още нещо важно - продължаващата вече две години политическа криза в България се превръща в спънка за много реформи, нужни на страната. Според ТАЦ и „Зюддойче Цайтунг“ при тези обстоятелства планираното въвеждане на еврото през 2024 г. може и да си остане само неосъществена мечта. Същото се отнася и за присъединяването на България към Шенгенското пространство или реализирането на съдебни реформи. А задълбочаващото се политическо разделение означава, че България е изправена пред трудна битка, въпреки огромното парламентарно мнозинство, подкрепящо приемането на еврото, коментира и “Вашингтон Пост”.

Предвид войната, чийто край засега не може да се предвиди, но която повече от всякога изисква единство в ЕС, това не са никак добри перспективи. Годината 2023 - особено за България, няма да е добра, заключва “Тагесцайтунг”.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Майна

    39 6 Отговор
    ДВ що не пише какво ,,изходи,, Бербок
    ,,Германският външен министър Аналена Бербок директно заяви в нови коментари, че западните съюзници водят война срещу Русия. Забележките бяха направени по време на дебат в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) във вторник на фона на дискусии относно изпращането на танкове Leopard 2 в Украйна.

    Докато думите на Баербок бяха до голяма степен игнорирани в основните медии, редица експерти в социалните медии отбелязаха с тревога, че германският външен министър просто по същество е обявил война на Русия .,,

    Коментиран от #14, #22

  • 3 Гертруда

    24 9 Отговор
    2023-та година за германия ще бъде лоша. Това е вярно. Но те си знаят, пък ако не са разбрали защо им е трудно , да са разбрали.
  • 4 Илия

    28 40 Отговор
    България е в плен на руския фашистки режим.Радев,Борисов и Доган са продукти на ДС и КГБ .

    Коментиран от #9, #30

  • 5 Адам Хилтън

    35 8 Отговор
    Пък в Дойчеландия народа толкова вяра има в правителството, че правителството накара тайните служби да следи всеки изразяващ публично недоволство срещу "извънредните мерки" последните 2 години.
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    19 27 Отговор
    Импийчмънт и затвор за продажния рублофатмак крадливата му свита‼️‼️‼️
  • 7 Майна

    27 7 Отговор
    ДВ, да си погледне ,,успешното,, германско правителство..
    Бербок, бивша скачачка на батут, студентствал и незавършила политическа специалност в Хамбург, но...завършила по-късно Лондонско бизнес училище...
    Активистка в протести на ,,зелените,, и така се кандидатира щото била много активна срещу ,,вредните,, въглеродни емисии...
    Та този ,,изучена,, скачачка е министър на ВЪНШНИТЕ РАБОТИ
  • 8 ХАХАХА

    23 6 Отговор
    "Силно разделение в обществото. " При наличието на такива като вкиснатото зеле и тази джерманска мисирка какво да се очаква.
  • 9 ПЪРВИЯ

    11 12 Отговор

    До коментар #4 от "Илия":

    Много точен коментар.
    Това е обществото ни.
  • 10 Относително

    16 7 Отговор
    Всичко е много относително.Докато има кой да внася раздор между хората,нещата няма да се получават.Какво беше това с хвалебствията на немски медии за Кирил Петков и Асен Василев, а в България гледат на тях като на предатели.Даже днес има статия,че подлежат на съд,ако са знаели,че краен получател на оръжие по лиценз е преподавател на Украйна без разрешение.Справка -немските танкове(без разрешение на Германия, никой няма право да ги преотстъпва).Нашите сега да си кажат какво са знаели.Само нашите политици на промяната се ХВАЛЯТ,ЧЕ НАРУШАВАТ ДАКОНИТЕ.

    Коментиран от #18

  • 11 Адам Хилтън

    16 18 Отговор
    Политеския елит в клета България е на рублова хранилка от векове, но Зеленски ще приключи тая практика с унищожаването на алкохолната дупка, ревете русоклошари!
  • 12 Сатана Z

    20 14 Отговор
    Няма трагедия в България.Тя винаги е била фашистка държава с изключение на периода 1944-89г.,години на възход в икономическата ,социална и военна област.
    След преврата от ноември 1989 България се превърна в колония управлявана от генерал-губернатор от бункера на Козяк 16.
    Дори СССР не си е позволявал да настанява окупационни войски на наша територия,а сега има 4 Американски военни бази а не НАТОвски на територията .

    Z
  • 13 САЩ са заплаха за света

    19 8 Отговор
    Всяка дума на американските пропагандисти е лъжа! Без Сащ ще има мир! От атомните им бомби насам всички страдания и кризи са причинени от Сащ.
  • 14 отегчен

    14 15 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Статията е за политическата криза в България, ти ми пишеш за Русия. Вие русофилските тролове умора нямате ли? По цял ден изливате кремълската пропагандна помия в коментарите. Поне да влагахте някакво творчество, а то едни и същи опорки и хибридки всеки път.

    Коментиран от #25

  • 15 Хохо Бохо

    14 19 Отговор
    Мечтата на предателя Радев е да ни направи руска република... да станем част от фашисткия им режим.
    Импийчмънт и затвор!
  • 16 Тити

    14 6 Отговор
    Въобще не е трагедия колкото повече са настрана мафиотите Герб ДПС и БZП толкова по добре.

    Коментиран от #19, #21

  • 17 ...

    6 1 Отговор
    Единствения начин България да излезе от политическата криза е да има 2 коалиции ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ и която спечели - управлява.
    МНОГО БАБИ - ХИЛАВО БЕБЕ.
  • 18 Автокоректор

    9 8 Отговор

    До коментар #10 от "Относително":

    Имах предвид,че напр.,ако Полша е краен получател по лиценз(това се знаело с абсолютна сигурност,а и няма как да е другояче),а ако тя препродаде на Украйна без разрешението на България и Кирил Петков и Асен Василев са знаели,това е нарушение на законите и е подсъдно,но нашите се хвалят.
  • 19 ...

    15 3 Отговор

    До коментар #16 от "Тити":

    Ма те новите ви оправиха... Като оня цар с 800 дена. Как па не си взехте урока тогава?
  • 20 кви

    5 3 Отговор
    реформатори и консерватори са подмяната, продай бг и на буци опг-то хахахаха
  • 21 бсп

    6 3 Отговор

    До коментар #16 от "Тити":

    нали бяха с прокопиевите убитляци подмяната и продай бг, тогава нищо им немаше п@плач мръсна ограничена
  • 22 Майна

    10 8 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Бербок , посетителка и ,,млад глобален лидер,, от Давос заяви във вторник ,,Но най-важната и решаваща част е, че го правим заедно и че не играем на обвиняваща игра в Европа, защото водим война срещу Русия , а не един срещу друг.“

    Интересно е това е ДЕКЛАРИРАНЕ НА УЧАСТИЕ НА НАЦИОНАЛНИТЕ АРМИИ НА ЕВРОПА във война с Русия ,това ,което е удобно на САЩ, да не се декларира участие на НАТО , щото те са ,,нипричом,,...
    Ще се борят до ,,последния европеец,,...
  • 23 В лицето

    11 6 Отговор
    на ПП и ДБ чавката виждала реформатори!? представяте ли си! Само като им видиш физиономиите на Киро, Кокора и Лореалчето и като сложиш до тях Ристе и малкото генералче и ти става супер реформаторско.Тия от ДВ преди да качат нещо, четат ли го изобщо?
  • 24 абсолютно

    16 8 Отговор
    НЕ НИ ИНТЕРЕСУВАТ ТЕЗИ, НЕ НИ ЖЕЛАЯТ ДОБРОТО, СМЯТАТ НИ ЗА ВТОРА КАТЕГОРИЯ НЕ НИ ТРЯБВА ТЯХНОТО ЕВРО НИТО ШЕНГЕН
  • 25 Офффф

    12 9 Отговор

    До коментар #14 от "отегчен":

    Изгладен, с това изявление на Бербок се подготвя мобилизация на страните членки от Нато за фронта в Украйна... Или заа теб това не е важно? За теб е важен цирка в. България,. Амаа дано имаш синове и да ги пратят в Украйна, да стават танкисти на леопардите и тигрите:))) Ти вземи, че ги подготви.. епилирай им краката и налакирай ноктите...за фронта трябва да са фешън..
  • 26 Ранко Петров

    9 3 Отговор
    Що не пишат за Израел тия журналя?????????Колко време и те не можаха да излъчат премиер!!!
  • 27 Българи юнаци

    11 10 Отговор
    Ей еееее западни месирки НЯМА ДА ИМА НС ДО КОГАТО УПРАВНИЦИТЕ НЕ ПОЧНАТ ДА СЛУШАТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД !! НИЕ НЕ СМЕ РАЯ ПОКОРНА ЗА ДА НИ БИЧАТ НЯКАКВИ АМЕРИКАНСКИ ПОДЛОГИ ЕС ДА СПРЕ ДА ЗАБЛУЖДАВА НАРОДА НИ С ФАЛШИВАТА СИ ДЕМОКРАЦИЯ,, НАТО ДА НЕ КАРА БЪЛГАРИТЕ ДА ВОЮВАТ СЪС РУСИЯ ЗАЩОТО КОСТИТЕ НА РУСКИТЕ НИ БРАТЯ ОЩЕ СЕ БЕЛЕЯТ НА ВРЪХ ШИПКА!! БЪЛГАРИТЕ ВИНАГИ ЩЕ СМЕ ЗА РУСИЯ🇧🇬🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇧🇬🇧🇬
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Алито

    1 0 Отговор
    Не може, а герб като наблюдавам. Ще се върнат герб и дпс и част от бкпбспсталинистите крайните. И именно много са не гласуващите. Те са на държавни служби цели фамилии, а дпс си плаща и то сме свидетели. Нареждат се на опашка и чакайки да им дадат пари срещу подписал се. Без значение на етноси, има и нареждащи се българи но преобладаващите са турци и роми, а за герб българомохамедани и българи.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 бомбето

    0 1 Отговор
    То туй е главния проблем. Декларативни възгледи и цели , а реално всичко си остава в коловоза на чиновническо-интересчийския модел от времето на бай Тошо Яшаров . Лакоми и кьопави устакяри поддържат илюзията за правилните промени , оглавявани единствено от тях.