11 Февруари, 2023 16:02 3 649 67

Бивш държавен секретар на Франция: Западните страни не могат безкрайно да отделят милиарди за Украйна

  • пиер льолуш-
  • помощи-
  • украйна

Според него „времето не е непременно в полза на Украйна, чийто БВП е спаднал с 35%, а инфраструктурата е силно разрушена

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Основателят на Петата република генерал Шарл дьо Гол винаги е предупреждавал да не се въвлича Франция в процес на ескалация, който тя няма да може да контролира. Ето защо той изтегли Франция от Съвместното военно командване на НАТО и особено от ръководената от САЩ Група за ядрено планиране, припомня Льолуш. "Не бива да забравяме, че четири ядрени сили участват в този конфликт, включително Франция. Това, следователно, застрашава нашата сигурност", пише Льолуш. "Може ли да се приеме, че настоящият конфликт се е превърнал в необявена война между НАТО, водена от САЩ и Русия?", пита той.

Западните страни няма да могат безкрайно да отделят милиарди евро за подкрепа на Украйна. Това мнение изрази бившият държавен секретар по европейските въпроси във френското външно министерство Пиер Льолуш в аналитична статия, публикувана вчера във в. "Фигаро". Пиер Льолуш е близък съратник на бившия френски президент Никола Саркози (2007-2012). Бил е председател на Парламентарната асамблея на НАТО (2004-2006) и държавен секретар по европейските въпроси във френското външно министерство (2009-2010).

„Западните страни прехвърлят по 5 милиарда евро на месец в Украйна в допълнение към оръжията вече една година, но колко дълго и с какви последствия може да продължи това“, пита Льолуш.

Според него „времето не е непременно в полза на Украйна, чийто БВП е спаднал с 35%, а инфраструктурата е силно разрушена“.

Оръжията, според Льолуш, се изразходват "с бясна скорост, в нечувани мащаби от Втората световна война насам". „Но запасите в Европа са празни след 30 години съкращения на разходите за оръжие“, пише бившият френски държавен секретар.

Той отбелязва, че в САЩ започват да възникват проблеми с производството на оръжия. „Отбранителната индустрия не успява да премине към релсите на военната икономика, дори въпреки 850 милиарда долара, отпуснати на Пентагона през 2023 г.“, казва Льолуш.

Според него конфликтът в Украйна е донесъл ползи за Съединените щати, позволявайки им да затвърдят лидерството си в НАТО шест месеца след провала в Афганистан. Освен това американската икономика е намерила огромен пазар в Европа за своя втечнен газ и военната си индустрия, посочва френският експерт.

В същото време европейските икономики са в съвсем различна ситуация. „След като изпита последствията от спирането на крана на евтиния руски газ и собственото си ембарго върху руския петрол, Европа напълно усети експлозията на цените на енергията, която американците не са изпитали“, пише бившият държавен секретар.

Тази експлозия на цените, отбелязва Льолуш, води до срив на икономическия растеж, затваряне на множество предприятия и в резултат на това нарастваща безработица в очакване на навлизането на Европа във фаза на рецесия през 2023 г.

Льолуш припомня посещенията на шефа на ЦРУ в украинската столица, делегацията на Обединения комитет на началник-щабовете във Варшава и срещата на контактната група на съюзниците на Украйна в американската база Рамщайн в Германия. След тези дипломатически усилия в Пентагона под натиска на украинския президент Володимир Зеленски е разработен план, който предвижда прехвърлянето на всички нападателни средства към Украйна, казва френският експерт.

Бившият държавен секретар отбелязва, че все по-впечатляващите оръжейни доставки включват артилерия, бомби с лазерно насочване, системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът", бронирани машини, а скоро ще бъдат изпратени тежки танкове - британски "Чалънджър" и немски "Леопард", които ще бъдат взети назаем от арсеналите на Полша, Финландия, Испания и Германия.

В същото време германският канцлер Олаф Шолц „за огорчение на своите партньори дълго време устоя на натиска, отказвайки да разреши прехвърлянето на тежки танкове в Украйна, за да не премине в опасен етап на ескалация“, посочва бившият френски държавен секретар. Шолц се предаде едва след като получи уверения, че Вашингтон ще достави на Киев 30 танка "Ейбрамс". „По този начин той потвърди, че този конфликт се контролира само от Америка и че френско-германският тандем не играе буквално никаква роля в това“, казва Пиер Льолуш. „В същото време ни се казва, че Украйна се бори не само за своята независимост, но и за свободата на Европа и САЩ“, посочва той.

Льолуш припомня, че основателят на Петата република генерал Шарл дьо Гол винаги е предупреждавал да не се въвлича Франция в процес на ескалация, който тя няма да може да контролира. Ето защо той изтегли Франция от Съвместното военно командване на НАТО и особено от ръководената от САЩ Група за ядрено планиране, посочва Льолуш.

"Не бива да забравяме, че четири ядрени сили участват в този конфликт, включително Франция. Това, следователно, застрашава нашата сигурност", пише Льолуш. "Може ли да се приеме, че настоящият конфликт се е превърнал в необявена война между НАТО, водена от САЩ и Русия?".

Източник: ТАСС, Фигаро


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 63 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петьо Петров

    54 6 Отговор
    Хайде пак да се почваме, фили или фоби, добрите с/у лошите
    Филите и фобите са много модерни напоследък. Джендърството и то, ама май аз искам да съм по-малко модерен, само фил или фоб. Например Зеленофил, кой може да ме упрекне, че съм украйнофил или зеленосделковски фил, тип"Грета Тумберг". То пък Зеленски ми е напудрен, а Грета младичка за мен. Ако го ударя на геронтофил пък на франкофон ще мязам. Русофил пък може да любя и блондинки и Путин, ама не е мой тип, а и по пол си не подхождаме, няма да се разберем кой кой номер родител ще бъде при новата реалност. Ако съм книгофил ще съм скучен, ако съм скочофил ще съм буен. Абе май по-добре да съм фоб. Ама кое да мразя по-напред? Да съм мизантроп бива, пак съм някакъв фоб, ама пък що да мразя всички хора. И за русофоб не ставам, обичам Достоевски и Пушкин, ама не по обичайният начин, точно колкото Твен, Буковски и Шекспир. Падам си и по Оскар Уайлд, ама ме страх да си призная, че и той е бил много модерен за времето си. Направо съм изправен пред избора на Софи. Или на Хамлет. Да бъдеш или да не бъдеш...лев опиняк на десен крак, демек фил или фоб. Що ти е да мразиш някой, който не ти е направил нищо или да либиш някой де не е от твоята черга? Та те така сме всите българи, леви опинци, за Украйна, за Русия, за Америка сълзи роним, а за нашето българско огнище се не сещаме. Май трябва да се позамеряме с кръпели, белким припламне искра,пламне огън и се осъзнаем чии чеда сме.

    Коментиран от #4

  • 2 И тоя на издръжка на путин!

    11 92 Отговор
    Вашият човек купи бая западни политици, които вече дават отбой! Руската свинщина не прощава !

    Коментиран от #17, #53

  • 3 Укропат

    57 5 Отговор
    Могат. Могат. Нали Зеленко!? Да дават парици и големи играчки , а ние ще ги обръщаме в прашец и всичко от вноса в носа.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ами

    5 43 Отговор
    Ако не могат да отделят за Украйна, ще трябва да отделят за Русия, мой човек, това е положението !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 буй

    30 6 Отговор
    Спокойно жабар! Като им се види скъпо на западняците, ще изпратят в Украйна ядрено оръжие. Ако им досвидее, ще изпратят синовете си. Даже може да не им се наложи да ги разкарват чак до Украйна, а да воюват на портите на собствените си домове.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 гладна Пена

    63 1 Отговор
    А,добър ден! Това пуцане в Украѝна все някой трябва да го плаща.Ама маѝ пак,както винаги гольо ще поеме сметката.Юруш на инфлацията,па след нас и потоп да става!
  • 10 Дъртикурти

    57 2 Отговор
    Абе, ще почнете да проглеждат е. Засега само с едното око, но скоро ще се сетите. Че помагате на американчетата, без да можете да покриете загубите си. Защото Украйна ще бъде разделена на руско китайска и американска част. Ще бъде изградена отново и ще бъде модерно изградена, защото великите сили ще искат да демонстрират величието си. А, такива периферни държавици, като Германия, Франция, Италия, ще духат супата. Както е от близо осемдесет години.
  • 11 ха ха

    54 2 Отговор
    Мана небесна е тази война. Освети с прожектор несъстоятелната политика на Давос. Надявам се, хората вече са разбрали истината, че Европа е глобалистки проект. Умело конструиран във времето от елитите с една единствена цел - да се дръпне килимчето на избирателите. Властта и посоката се задава от шепа неизбрани от никого лидери и се привежда в изпълнение от друга шепа комисари. За щастие идеологията и реалният живот са различни неща. Икономиката им е везната и Източна Европа много добре го разбира след опита с комунизма. Сега Западът ще трябва да смени посоката и да спре да жертва свобода за сигурност, защото иначе ще се върнем 300 години назад. Междувременно ще загубим и двете.
  • 12 Географ

    23 1 Отговор

    До коментар #6 от "Киро Острото":

    Що не пратиш женската си рода и ти като евро джендър на околовръстното да заработвате за на цитата? А защо не даром по 1/3 от заплатите си за Сирия? Или това е плитнекоректно?
  • 13 Братята Кабабик

    60 2 Отговор
    Веднага да бъде обявен за путинист! Как си позволява да говори истината??

    Коментиран от #54

  • 14 ИЗИ, ИЗИ

    48 3 Отговор
    Бивш държавен секретар на Франция: Западните страни не могат безкрайно да отделят милиарди за Украйна...................АБЕ ЩЕ ВИ ДОЙДЕ АКЪЛА АМА КЪСНО .......!!!

    Коментиран от #55

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Не е лесно да се управлява държава с

    19 1 Отговор
    273 вида сирена Шарл дьо Гол
    Европа всички правят сирена
  • 17 Хихихи..

    25 2 Отговор

    До коментар #2 от "И тоя на издръжка на путин!":

    С такива като теб все ще сме на планетата на мумуните,слез от палмата бе! Вече продават банани по магазините от трийсе години!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Хомосапиенс

    5 31 Отговор
    Западните държави са накарали Украйна да се откаже от ядрените си оръжия, те са виновни за тази война сега ще помагат.

    Коментиран от #30

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ха-ха-ха

    2 30 Отговор
    Бившият е огладнял и изобщо не се гнуси от руските пари!
  • 22 един

    3 23 Отговор
    Естествено че не могат,затова ще форсират снабдяването на Украйна с мощни оръжия и самолети за да се приключи с тази война час по-скоро!
  • 23 А за зелената

    0 31 Отговор
    сделка не ви досвидяха 1000 милиарда ама някой щеше да се облажи. Дайте 1000 танка и 100 самолета за 7млрд., муха ви ухапала. Един танк е 5млн, а самолет 20млн. (втора ръка). Още толкова за джепане и украинците ще стигнат границата, на 120км са от нея. Вие пак въртите, сучете да има за нашите хора да захлебят.
  • 24 Ммм...да

    40 0 Отговор
    Франция умре отдавна.Следва ефека на доминото.Беше в разцвета си при Ширак и Митеран.Украйна е черна дупка за Запада !
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ош Кош

    31 0 Отговор

    До коментар #20 от "Той не е":

    Всеки, който не пее в козяш киа хор, е русороб? Не е ли твърде плитко това? Ясно е, че сте утай ки, хора без интелект, но дори и на вас не ви ли изглежда банално и фалшиво това?
  • 28 Хм Хм

    1 20 Отговор
    "Западните страни не могат безкрайно да отделят милиарди за Украйна"
    Напротив - могат.
  • 29 Ерик Пърделко

    17 2 Отговор

    До коментар #26 от "Остави го":

    Виж какво е написал и се опитай да го разбереш. В неговия коментар има повече смисъл от всички твои бла вочи накуп
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Айде бе...

    2 17 Отговор
    Ако не за Украйна ще ги дадат за войната, която Русия ще разшири към Европа!
  • 32 Европа имат АЕЦ и ако стане като

    8 2 Отговор
    Чернобил където нямаха обучени специалисти ще почнем да мутираме От Фукушима има радиоактивна вода за тихия океан от Ванкувър до Владивосток
  • 33 Търновец

    23 0 Отговор
    Браво на господина, Европа и без това е в криза, най много от войната спечелиха БП и Шеврон тоест Ротшилд и Рокфелер, а Макрон беше топ в банка Ротшилд той не е на страната на хората
  • 34 🇧🇬🇪🇺💯

    16 0 Отговор
    Всички войни свършват един ден, нищо по различно с Окрайната, един ден войната ще свърши по една или друга причина, победителите ще напишат историята или както северната и южната кореа, историите.
    Окрайната е зависима от първият ден на войната, дизел от българията, внесен петрол от Лукойл и прозведен в Нефтохима.
    Оръжие и боеприпаси от цял свят, когато газта щ, натисната до дупка, на снабдителните/логистични операции, се изчерпа, ще има затишие или край на активните военни действия.
    Това е жал за загиналите.
    “ Човек и добре да живее, умира и друг се ражда.” се казва в надписа на Кхан Омуртаг, приблизително 822 година или 1 200 години назад.

    Коментиран от #38, #42

  • 35 Ццц

    28 1 Отговор
    Все още има разумни и независими хора, но нито един от тях не е на власт в момента. Сега ЕС се контролира от една кокошка, с извинение към тези птици, един очевидно тормозен в училище, много наплашен канцлер и един президент Макрон, който е кух като макарон. За Англия да не говорим. Само си представям онова бостанско плашило и край. Всички те поставиха ЕС на нивото на второстепенна колония. И като видях какъв екстаз изпитват тези политици при вида на една надрусана карикатура, какви овации даваха в отговор на гнусната просия на тая облечена в зелените си дрешки циркаджийска маймунка, се убедих, че България отново е в групата на лузърите.....
  • 36 оня с коня

    0 25 Отговор
    може и да е прав Мосю Льолуш че Западът не може безкрайно да отделя Милиарди за Украйна,но пък от друга страна УКОРИМО не си е направил труда да Анализира дали пък Русия може да заделя Милиарди за водене на войната.И тук възниква въпроса:ЗАЩО Льолуш не се опита да осъзнае че ако Западът спре Милиардите за Украйна ,Русия ще излезе победител,т.е. Една Държава слага в Малкото си джобче Целия ЕС и Америка,башка останалите Държави като Канада,Австралия,Япония,Ю.Корея които също са съпричастни с Украйна?А няма ли съвсем логично Русия като отчете този факт и да се каже- "Бе тия Западни Мушмороци дето толкова се перчеха пък излезе че са Въздух под налягане...що не ги Демилитаризираме и да ги вкараме в Кошарата на ОНД?"
  • 37 Кажи честно

    0 24 Отговор
    Написа ТАСС ... :))
    "Украйна се бори не само за своята независимост, но и за свободата на Европа и САЩ" - кое не е така ?
  • 38 Ццц

    26 0 Отговор

    До коментар #34 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    А питал ли си се Зеленски като така мрази всичко руско от къде взима газ??? За американски танкери не сме чували, нито за нов газопровод. И същото това чучало ежедневно досажда с призиви към ЕС да не купува руски горива, които хранят руската армия. Е как ти се вижда това? Достоен лицемер ли е, за да го харесват американците?

    Коментиран от #41

  • 39 🇧🇬🇪🇺💯

    13 0 Отговор
    Французи и немци да не се правят на ударени с мокър парцал, ако искаха, войната в окрайната можеше да бъде уредена без кръв, но това не е в сметките нито на Макрон, нито на Меркел или Шолц.
    Токова, кой какво е спечелил, от тук нататък ще се смятат пропуснатите ползи а тези пропуснати ползи ще нарстват с всеки изминал ден❗️
    След “безпаметно пиянство”, “отрезвяването е бавно и мъчително” , европата е като след безпаметно пиянство всички да се грижат за нея, и ето виж ти вече не се получава нали❓
  • 40 Курадо Катани

    22 0 Отговор
    Лека по лека пропагандата се пропуква и истината си проправя път. Последни ще останат няколко трол мохикани да ни предлагат до болка банални тези как украйна защитава западния начин на живот и правото ни да ядем мухи без да ни питат искаме ли

    Коментиран от #46

  • 41 🇧🇬🇪🇺💯

    7 0 Отговор

    До коментар #38 от "Ццц":

    Зеленски е Stand Up Comedy Actor преди всичко и след това всичко друго, взима от там от където намери, и до днес но в по малки количества газ и петрол преминават през украйната.
    Разбира се от русията, много вероятно и от другаде, незнам точно, не следвам войната отдавна, сега покрай Соледар и голямата дандания нещо почнах да нещо прочитам.

    Коментиран от #48

  • 42 хихи®

    17 0 Отговор

    До коментар #34 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Всички войни съвршват, а България е от страната на Булката
  • 43 Пиер

    16 0 Отговор
    Май на франсетата взе да им идва ума. Може ли толкова да се олигофреняса Европа, че да раздава толкова пари на ония от Украйна. Не съм сигурен дали тези пари отиват по предназначение или в офшорките. Това едва ли ще се изясни скоро. Стига сме наливали масло в огъня, а да сядат на масата за преговори и се спира тази братоубийствена война. Пълним гушите на военните, производителите на горива, печатащите пари, както и фармацията. Това е само повърхността на айсберга, отдолу е адът. Да не му врътне шайбата на някой и натисне бутона и тогава край на всичко, да пази Господ !!!!.
  • 44 🇧🇬🇪🇺💯

    7 4 Отговор
    Засега България не е никъде, в тази война реално победители няма и не може да има.
  • 45 Студопор

    20 0 Отговор
    Почнахте да се усещате, значи... На прост Ганьо - както го наричате, му беше ясно още от самото начало, че САЩ предизвикаха войната направо от нищото, за да има къде да си продават оръжието и горивата, за да спасят икономиката си.
    Ако утре войната рязко приключи (по някакво чудо), ако изведнъж Америка бъде изритана от целия конфликт, то те ще фалират до има-няма една година, защото няма да могат да си продават продуктите. А те освен горива и оръжия, други нямат...
    Това в момента не е просто една война, а е въпрос на оцеляване. Оцеляване за САЩ, които са в невиждана рецесия или поне бяха, преди да предизвикат войната. Няма нищо чудно във факта, че колкото повече викат за мир, толкова повече оръжие продават на Зеленски...!
  • 46 Ццц

    24 0 Отговор

    До коментар #40 от "Курадо Катани":

    Човекът си е написал кой какво е спечелил, кой какво е загубил и кой за какво е помогнал. Как иначе да се обясни на европейците, че трябва да плащат четворно за американска газ, защото руската не носи печелба на американците? Старият номер с демокрацията и човешките права все още минава, защото европейците сме превърнати в усти, чийто глави им служат само като поставка за зъбите. Ескалацията в Украйна се случи точно когато Меркел заяви, че Северен поток 2 е в европейски интерес и няма да го изостави или бъркам? Изведнъж Меркел се умори от политиката или бъркам? Беше подслушвана от партньорската ЦРУ или бъркам? Първо замразиха Северен поток 2 или бъркам? Добивът на шиистов газ е всичко друго, но не и "зелена енергия" или бъркам? Но тука има кратуни, които са фили и фоби и искрено вярват, че украинците или американците им мислят доброто. Както казах - глави/поставки за зъби.
  • 47 Шаран БГ

    17 0 Отговор
    Никога Западът като цяло няма да поумнее. Отделни политици / най-вече бивши/ осъзнават, че с Русия трябва да се прави бизнес. Това е така, защото младите са нвапълно подвластни на "Чичо Сам". Коя по-рано, коя по-къснои, но всичките те ЩЕ ДАВАТ милиарди, докато САЩ им нарежда.. Нали има НАТО, което отдавна е забравило , кога е създадено, с каква идея , но всички знаем кой и защо "дърпа конците" на европските велики.......Те така !!!
  • 48 Ццц

    15 0 Отговор

    До коментар #41 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Не, количествата газ, които черпи Украйна са само от Русия, защото друга инфраструктура липсва. Колкото до актьорчето... гледах го на едно новогодишно шоу, когато още се базикаше с украинските политици и печелеше добре покрай Филип Киркоров. Та когато видях това разбрах, че все пак повече го харесвам като политик, макар от една година да мечтая да му видя изтръпналата мутра под веригите на някой руски танк, именно, защото го "харесвам" като политик.
  • 49 ???100

    1 16 Отговор
    ВАЖНА ЗАБЕЛЕЖКА :ТОЗИ АНАЛИЗ Е НАПРАВЕН ОТ БИВШ -ЗНАЧИ ЗЕРО - 0 !!!!!

    Коментиран от #50

  • 50 Нямам Срам

    14 0 Отговор

    До коментар #49 от "???100":

    Забележка дори и да е бивш анализа е от запада държава която подкрепя укри .. за едно изказване пак могат да ти вземат всичко западен модел на тоталитаризма
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Тоя да мълчи...

    5 7 Отговор
    ...,че Зеленият потник ще му прати някой бандеровец да му запуши устата ...
  • 53 СЕРИОЗНО ЛИ БЕ...?!?!

    18 0 Отговор

    До коментар #2 от "И тоя на издръжка на путин!":

    Та нали има плурализъм и демокрация...!Нека чуем и друго мнение,различно от това на официалната власт...!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Лошото е друго!

    24 1 Отговор

    До коментар #14 от "ИЗИ, ИЗИ":

    Че всички тия безконтролни давания на пари и оръжия на Украйна от ЕС,се пишат на нашият за@ник...!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 1020

    15 1 Отговор
    Божееее, как са публикували такова мнение. В последно време смислените мнения ги заклеймяват. Не грачиш ли истерично актуалната опорка, си репресиран генерално. А иначе човека е съвсем прав.
  • 59 Урюрвкос

    15 0 Отговор
    Зеленски защитава западни ценности и ще си върши работата докато му плащат. Никъде където ходи и дава интервюта не казва че защитава украински интереси.
  • 60 Двамата

    2 0 Отговор
    Флюбени Макрон бабое.... И зелено то....
  • 61 аааааааа

    2 4 Отговор
    могат могат - толкова дълго колкото е необходимо най-малко още две години
  • 62 Само едно

    7 0 Отговор

    До коментар #57 от "🇧🇬🇪🇺💯модер-то":

    Пропусна скоро ще има червеи и бръмбари в изобилие
  • 63 Така е!

    0 6 Отговор
    Време е да се приключи с агресора!

    Коментиран от #66

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 ганю

    5 0 Отговор
    много скоро ще светнете ама е късно вече ще гризнете дървото
    после ще ви начешат и задниците