Last news in Fakti

19 Февруари, 2023 07:52 5 163 60

Още от субтитрите в списъка "Магнитски"

  • калина андролова-
  • магнитски-
  • бнр-
  • коментар

Въпреки поразителния провал на ПП в управлението външният фактор реши да ги запази като политическа реалност

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изваждането на лица по списъка „Магнитски“ точно преди изборите е натиск за свършването на няколко задачи. Първата ясна задача е, че ГЕРБ трябва да спре да унищожава методично "стажантите" от ПП. "Магнитски" буквално разтвори спасителен политически чадър над ПП, тъй като ГЕРБ ги бяха погнали с поредица от скандали и имаше опасност момчетата от Харвард да стигнат момента на т.нар. спагетизация (термин от физиката) преди да попаднат в черната дупка на политическото необратимо. "Магнитски" дава възможност на ПП/ДБ мързеливо и с протекция да осъществят предизборната си кампания. Явно, че въпреки поразителния провал на ПП в управлението външният фактор реши да ги запази като политическа реалност – както за масовка, така и като рядко срещано, но удобно безразсъдство при налагането на непопулярни решения за нацията ни. Такива решения бяха вече взети и неминуемо ни очакват още в контекста на войната в Украйна.

Външният фактор подсказва, че няма да остави ГЕРБ с два-три удара да затрие напълно и без остатък тази творба на конструкторския интервенционизъм, макар че тя се оказа много недодялана и без механизъм за саморегулация.

Втората задача е, че ГЕРБ, ДПС и БСП трябва да престанат да въртят ДБ на виенско колело за съдебната реформа. ДБ не могат да махнат този главен прокурор без ГЕРБ да се съгласят да съдействат. ДБ/ПП са напълно безпомощни срещу политическата виртуозност на т.нар. системни партии и борбата им досега е безрезултатна. "Магнитски" е натиск нещата да се случат най-после без увъртане и отлагане. И отстраняването на Иван Гешев да бъде задвижено след приемането на законопроекта. Целта е да се промени икономическата архитектура в България, създадена по време на прехода, която произвежда съответната политическа среда. Тази симбиоза е прекалено втвърдена и независима от американския фактор.

Войната в Украйна е критичен момент, който повиши активността за контрол върху съюзниците от НАТО и ЕС, и активността за осигуряване на ясна предсказуемост. Затова натискът от САЩ за деконструиране на досегашните елити видимо се засили. На моменти този натиск е безцеремонен. Принуда върху националната власт да се откаже от своите правомощия, да анулира своята суверенност. Апропо, наблюдаваме това в цяла Европа. Всички сме наясно, че става дума за геополитика, за геоикономика, за това да подкрепим линията на нашия съюзнк САЩ в битката за защита на демокрацията, както казват американците, и глобалната доминация, както казват всички останали. Но би трябвало по-вежливо да стиковаме своите политики, по-интелигентно да пренастройваме релсите на енергетиката ни. В България някой дава отпор. И срещу този отпор се действа недипломатично.

Третата задача, която се оповестява в списъка "Магнитски", е скъсване на АЕЦ "Козлодуй" с руските доставки, взаимодействия и обслужване. Доносите, които възпитано можем да наречем сигнали, винаги са били част от българския исторически натюрел, особено по време на комунизма. Но доносите се ползват избирателно съобразно тактиката и необходимостите на външния фактор. Иначе доноси има много и всякакви. В случая е удобно да се вдигнат сигнали към определени хора, за да не пречат на трансформациите в ядрената ни енергетика. Да се даде знак и на БСП, че също е под внимание. Защото БСП показва, че се лута накъде да тръгне – към американските форми наляво ала ПП, или към сближаване на позициите с „Възраждане“ и референдум за Истанбулската конвенция.

Как реагираха ГЕРБ на списъка "Магнитски"?! Отначало пасивно. И с намалена енергия. Заплахите са безполезни, когато хората не дават знаци, че могат да бъдат пречупени. Това беше и най-важната цел на "Магнитски" – не толкова удар върху конкретните посочени лица, някои от тях са напълно безобидни и имат единствено смисъл на мюрета. Най-важната цел на "Магнитски" е сплашване на останалите, дисциплиниране на средата. Целта беше да се види валидно ли е пречупването, има ли енергия за отговор. Ако страшилката работи ефективно, веднага ще се повиши опасността за още предстоящи списъци. Такива слухове вървят и те стигат до своите мишени.

Из медиите основателно се завъртя въпросът и защо от десетина европейци, включени в "Магнитски", осем са българи. Не защото България е най-корумпирана. Корупцията е като въздуха, тя е навсякъде, просто трябва да се поддържат мерки за чистотата на въздуха. "Магнитски" се използва у нас, защото се оказва, че България се управлява много ефективно с този инструмент. Ако този инструмент не работи и публичната среда отказва да му отговаря съответно, той няма да бъде употребяван. Изваждането на още един списък "Магнитски" обаче, каквито слухове витаят, ще предизвика обратния резултат и ще девалвира, ще обезцени ефекта му, тъй като ще затвърди усещането за репресия и необективна политическа бухалка. Хубаво е да се преценява степента на натиск, защото вместо ефекта на смирено съгласие, може да се отключи дългосрочна враждебна енергия. Затова понякога, когато имаш силен враг, виртуозната победа се състои в това да превърнеш врага си в приятел, а не да се унищожиш, докато го унищожаваш.

Като отговор на "Магнитски" ГЕРБ трябва да общуват с профила на национално отговорна, суверенна и консервативна сила. Единствено този профил може да им даде предимство, защото е абсолютен антипод на безразсъдството на ляво-глобалисткото обединение. О'Браян дойде основно да разпореди съставянето на правителство на всяка цена. Защото без редовно правителство България не може да участва пълноценно във войната, която разширява своите измерения.

Ако трябва да признаем, късите парламенти и политическата криза в България, невъзможността да се състави кабинет и предоставянето на полувласт в ръцете на президента, дори с всичките забележки, които можем да извадим срещу него, всъщност затрудняват по-твърдото въвличане на България в решения свързани с войната в Украйна. Към този момент в България властта не може да бъде поставена ясно под контрол, защото устойчива власт няма. Властта е прехвърлена на временни правителствени структури, които непрекъснато се сменят и отговорността се размива. Явно има сили, които се грижат далновидно за това. Липсата на устойчив кабинет се представя за случайност, но защо да не си помислим, че е една осъзната стратегия.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 75 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Що за пародия

    52 8 Отговор
    Къде са ББ и Иван Костов?
  • 2 Я виж виж

    55 37 Отговор
    Пешо Волгата- таварищ 4 000
  • 3 Хаха

    32 58 Отговор
    Горките хора.Кирчо и Кокорчо са ги наковали на краварите.А те нищо не са направили само са си стригали българския народ под покровителството на Путин.Ама то им се полага по права.
  • 4 Дааа

    83 16 Отговор
    Обдлужващия персонал на еднокнижника ли е писал този пасквил.. били герб похнали ПП... Да погнаха ги... "Крадеца вика дръжте крадеца". Те знаят дпс-герб как са крали и си мислят, че и ПП са като тях.
  • 5 Стамболов

    67 34 Отговор
    Глупостите на една руска подлога! Едно обаче е сигурно - мутрите и русофилите изпитват животински страх да не би в България да се сформира прозападно правителство.

    Коментиран от #11

  • 6 Кретените

    38 40 Отговор
    Само се впечатляват от колониалният Магнитски ! Мен ме дразни , че видимо ни пробутват какво да правим , в нашата държава !
  • 7 Гмеж

    57 22 Отговор
    Пасквил писан за 4000.Ама като гледам може и Пеевски да е почерпил с някой лев.За стимул.
  • 8 Запознати

    35 38 Отговор
    ЦРУ Козяк вече над 30 г се бърка във вътрешните работи на страната чрез назначените от тях сламени политици от СДС-НДСВ-ДПС-ГЕРБ-ДБ-ПП... КОГАТО ИЗГОНИМ ЦРУ-СОРОС ОРГАНИЗАЦИИТЕ, СТРАТА ЩЕ БЪДЕ ПАК НЕЗАВИСИМА!

    Коментиран от #31

  • 9 Ето защо им трябва правителство

    32 39 Отговор
    на краварите -"Защото без редовно правителство България не може да участва пълноценно във войната, която разширява своите измерения." !? Ако не сте от дебилите, ще разберете написаноно, ако сте от дебилите, ще гласувате за коалицията на войната-ПП,ДБ, ГЕРБ, ДПС, а избирайки ги, значи искате да мрете във война.

    Коментиран от #18

  • 10 Разбирач

    45 24 Отговор
    Откога БНР стана частно радио? Кой позволява на Пешо да пуска жена си и тя да ръси акъл? Има ли СЕМ?

    Коментиран от #12, #15

  • 11 Стоилов

    9 16 Отговор

    До коментар #5 от "Стамболов":

    И какво като се сформира? Такива като тебе требва да са на първа линия на фронта!
  • 12 Петър

    7 7 Отговор

    До коментар #10 от "Разбирач":

    Има другарю Живков! Ще вземем мерки!
  • 13 Наблюдател

    30 13 Отговор
    4000 са си 4000!
  • 14 Евала

    37 18 Отговор
    Платената от Русия мисирка открито симпатизира на крадците от партиите на статуквото и очевидно не иска промяна във България..както казаха от руското посолство във страната корупция нямаме
  • 15 реру

    32 11 Отговор

    До коментар #10 от "Разбирач":

    "Откога БНР стана частно радио?..."

    "Двамата лика-прилика,
    като два стръка иглика"
    /П. Р. Славейков/
  • 16 Люси Дяковска

    26 6 Отговор
    Тази пак е праснала снимка от последните класове в гимназията!

    Коментиран от #22, #30, #35

  • 17 Наблюдател

    31 13 Отговор
    Гаджето на Волгин е по-голяма путинистка и от него!
  • 18 Прокопий

    22 17 Отговор

    До коментар #9 от "Ето защо им трябва правителство":

    Не, искаме някой, които е нападнат, да се защити, което просто е свързано с образуването на огромно количество ГРУЗ 200. Най-хубаво би било Путлер да не жертва 200к млади хора, защото е сенилен кгб старчок, но... особености на руската мистична душа, там животът не е важен, а Гундяйката каза, че по-добре да мрат ватничетата, нежели да пият и те покорно мрат...

    Коментиран от #45

  • 19 Идеята беше

    7 24 Отговор
    г-жа Андролова да постави аплика-
    ция на генезиса, към днешна дата.
    Ако я четат ,80 процента от нашите
    сънародници,то герб ще имат
    абсолютно мнозинство.Мюретата
    Кирчовци,ще бъдат за фон.А
    Козяк,ще смени караула.Донев е
    в болница и сигурно ще го сменят.
    Краварите пият студена вода.
  • 20 Изненадан

    18 12 Отговор
    Ми че те руските агентчета с Иво Христов включително си получавали парите от Вирджинските острови как да не симпатизират на Путин..тия освен че не трябва да работят в бнр представляват терористична клетка достойна за затвора
  • 21 Разбирач

    23 15 Отговор
    Пешовата изгора се нарежда плътно до гербавите ми.сирки Соня Колтуклиева, Ива Николова.... Какво падение.

    Коментиран от #27

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Фори

    19 10 Отговор
    Еи ,и тази защитава баце.! Според нея баце е наклеветен а Гешев последният защитник на българските интереси. Кремълски те журналисти могат да си сменят позицията веднага!
  • 24 Мики Маус

    27 12 Отговор
    Страшен бълвоч ала Пешо Руската волга
  • 25 Касапин

    10 21 Отговор
    А ЗАЩО КОСТАДИНОВ НЕ Е В ТАКЪВ СПИСЪК АМ ЧИ ЩОТО НЕ МУ ПУКА А ОСТАНАЛИТЕ ДА ТЪРЧАТ КАТО НАС....НИ ДЕЦА ДО АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО ТА АКО НЕ ИСКАТЕ ДА ВИ УПРАВЛЯВАТ ПОСЕ....КОВЦИ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ

    Коментиран от #28, #29

  • 26 Герболизачката

    26 18 Отговор
    Моме, дълбоко си се объркАла. ПП управляваха 10 пъти по-успешно от ГЕРБ, въпреки саботажа на герберските кадри от втория ешалон във властта.
  • 27 Къде забрави

    12 7 Отговор

    До коментар #21 от "Разбирач":

    Оня клеветник-Дачката?
  • 28 Тов

    22 11 Отговор

    До коментар #25 от "Касапин":

    Ща е най-грубата ни грешка. Въzраждане са рашистка партия, вредна за България.
  • 29 Ей ся

    12 13 Отговор

    До коментар #25 от "Касапин":

    Ще гласуваме за варненският въшкар.
  • 30 реру

    20 4 Отговор

    До коментар #16 от "Люси Дяковска":

    "Тази пак е праснала снимка от последните класове в гимназията!"

    Сигурно си има някаква причина...
  • 31 А как

    19 7 Отговор

    До коментар #8 от "Запознати":

    Да се справим с влиянието на СССР от последните 80 години?
  • 32 пешо

    20 5 Отговор
    санкициите магнитски е следствие на грабежите извършени от герб и прикривани от прокуратурата
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Демократ

    17 11 Отговор
    Поразителният провал на България
    е толкова много имена в списъка Магнитски, които се всеизвестни в държавата от много години ,отдавна трябваше да бъдат в затвора, откраднатите от тях пари и имущества върнати на българския народ. Тогава имената им отдавна щяха да бъдат забравени, вместо на резилят сега името България пред света ,ако имахме истинска работеща прокуратура,а не прикриватура. Благодарение на такива продажници като тези на снимката руски агенти, виновниците се изкарват невинни, а тези,които казват истината са виновни. Виновните за трагедията в България лъжци и крадци мафиотска ОПГ управляват и сеят отрова чрез такива продажници като тези двамата, клели се във вярност на Кремъл срещу България. Затова сме на дъното.

    Коментиран от #36

  • 35 Сега е по-зле

    9 3 Отговор

    До коментар #16 от "Люси Дяковска":

    От Дърева.
  • 36 Да изселим

    6 4 Отговор

    До коментар #34 от "Демократ":

    Бялата Златка от България!
  • 37 Читател

    17 8 Отговор
    Госпожа авторката е образована симпатизантка, защитничка а вероятно и бенефициент на българската мафия. И разбира се враг на всичко ново, което не е в съгласие със статуквото. За съжаление интелектуалците тук се купуват на кило, но пък и качеството им е подобаващо.
  • 38 Българин

    10 16 Отговор
    Много ясно,че списъка Магнитски е по сигнал на ПП И ДБ предизборно,за да могат те да спечелят изборите и после да се вихрят като подпомагат най-вече войната в Украйна.Народе, мисли за кого ще гладуваш.Защото,ако тези спечелят майка ни жална.
  • 39 Българин BG

    8 18 Отговор
    Отлична статия ! А ние сме вероятно най робския народ , щом се свиваме пред политическия шантаж ! магнитски с който краварите сплашват робите си .

    Коментиран от #44

  • 40 д ъъъ

    10 4 Отговор
    Авторът на статията работи на смукач.
  • 41 Доказано

    14 7 Отговор
    Бг комунистите обичат Русия безплатно във долари..мухаххаха
  • 42 Бамбука

    12 4 Отговор
    С комсомолски плам, толкова.
  • 43 Наблюдател

    15 9 Отговор
    Не разбирам как откровената пропутинска пропаганда на Андролова може да предизвика конструктивен дебат!
  • 44 Българин

    11 8 Отговор

    До коментар #39 от "Българин BG":

    Доброволните руски роби не сте българи а само роби. Ненавиждани от българите и презирани от руснаците, защото знаят, че продалият собствената си родина ще продаде и господарят си.
  • 45 Чак сега ли прогледна бе Фарфорий?

    10 12 Отговор

    До коментар #18 от "Прокопий":

    Къде ти бяха очите, когана украинската армия бомбеше Луганск и Донецк? Сляп ли беше, че тогава тези фашисти избиха 15 хиляди мирни граждани, жени и деца? До кога да ги търпи Русия, а сега реват като им начукват дървените глави. Защо сключват договори които не спазват? За какво са се подготвяли бандеровците през тези 8 години, да напълнят Азовстал с плъхове-фашисти ли? Каквото повикало, това и отвърнало, фашистите си го искаха и си го получават, ще бъдат смачкани, този път няма спиране!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Артилерист

    11 16 Отговор
    Много умно, обективно и аргументирано е описана реалността в България. Всяко изречение и пасаж трябва да се четат внимателно, за да се схване цялостната картина на американската цинична всепозволеност с делата български и пълната безгръбначност и предателство на платения управляващ елит или назначена колониална администрация, казано по-точно. Видно е, че е задействан целият купен от американците контингент да отрицава, ругае, обезценява, омаловажава и прочие обезсмисля всеки и най-малък опит за несъгласие с американското. Искрено съжалявам колегите действащи офицери, принудени да се подчиняват на американския диктат. Сега изпращат 50 български военнослужещи да обучават укронацисти как да убиват руснаци! Вероятно пробват реакцията на пропагандно ошашавения народ. След това ще изпратят български войскови контингент да се бият, да бъдат пушечно месо, като укронацистите срещу Русия. За 3 до 10 хиляди долара на ден "войници на късмета" вероятно ще се намерят. Или ще ги задължат! С натовската, разбирай американската, солидарност...

    Коментиран от #50

  • 48 Обективно

    7 7 Отговор
    Голям рев на евроатлантици.Иначе статията е много точна.
  • 49 Гневен

    8 4 Отговор
    Калинке признавам, че прочетох само няколко реда от пасквил-а ти. Другото го скролнах да видя дължината му. Не вярвам някой да прочете до край монолога на един луд с картечница. Единственото нещо от което имаш представа са спагетите и то в сготвения им вариант. За физиката ме е страх и помисля.
  • 50 Гневен

    6 0 Отговор

    До коментар #47 от "Артилерист":

    Извинявам се на Калинка, ти си бил тоя с картечницата
  • 51 абв

    1 0 Отговор
    ХУБАВО ДУ ПЕН ЦЕ !!!
  • 52 Стефан Стамболов

    5 3 Отговор
    Има само една важна подробност - СИТЕ СА ЗА КАНАЛИЗАЦИЯТА НА ИСТОРИЯТА, СИТЕ СА ЧАСТ ОТ БИВШАТА НОМЕКЛАТУРА НА БКП/БСП, ТЕХНИ ДЕЦА И ВНУЦИ!, СИТЕ НА ХРАНИЛКА ПРИ ПУТИН.
    ИДЕ РЕЧ, ЧЕ ЗА ДА СЕ ПРОМЕНИ ПОЛИТИЧЕСКАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ В БЪЛГАРИЯ, ТРЯБВА ДА СЕ СЪЗДАДЕ МОЩНО ГРАЖДАНСКО ОБЕДИНЕНИЕ, НА ПРИНЦИПА НА ЛЕВСКИ И НЕГОВИТЕ КОМИТЕТИ.
    ТОГАВА НА ИЗБОРИ, ТЕЗИ МУШМОРОЦИ И МАНДРАДЖИИ ЩЕ БЪДАТ ИСТОРИЯ !
    НЯМА ДС ИМ ПОМОГНЕ НИТО ТЕХНИЯ ГУРУ - ПУТИН, НИТО ПРОКОПИЕВ, БОЖКОВ, ЦВЕТАНОВ И ЦЯЛАТА КРИМИНАЛНА И ОЛИГАРХИЧНА СГАН!!!!
    ВРЕМЕ Е ДА СТАНЕМ ОТ ДИВАНИТЕ И ДА ВЗЕМЕМ ЖИВОТА СИ И ТОЗИ НА НАШИТЕ ДЕЦА В РЪЦЕТЕ СИ !
  • 53 Да бе!

    8 2 Отговор
    Досадно е да се четат глупости!
  • 54 Кой знае

    6 4 Отговор
    Коментарът е добър и проницателен. Като средностатистически избирател казвам, че големият брат нещо се заблуждава ако си мисли, че с бухалката Магнитцки ще ни повлияе. Да ни пробутват притоплена манджа с Горанов, или с онзи "руски шпионин" е много елементарно. Няма как да не се питаме защо в този списък ги няма двамцата хардвари? Лесно е, случаят е пресен, схема за стотици милиони с мирис на газ. Но това удобно е пропуснато. Питаме се обаче Герб и Борисов дали ясно разчитат знаците. Нещо куца в посланията, нещо много се прикляква на ДБ, с което се унижават избирателите, а те трябва да са сигурни, че гласувайки за Герб няма да са избрали ПП.
  • 55 Кой знае

    5 6 Отговор
    Коментарът е добър и проницателен. Като средностатистически избирател казвам, че големият брат нещо се заблуждава ако си мисли, че с бухалката Магнитцки ще ни повлияе. Да ни пробутват притоплена манджа с Горанов, или с онзи "руски шпионин" е много елементарно. Няма как да не се питаме защо в този списък ги няма двамцата хардвари? Лесно е, случаят е пресен, схема за стотици милиони с мирис на газ. Но това удобно е пропуснато. Питаме се обаче Герб и Борисов дали ясно разчитат знаците. Нещо куца в посланията, нещо много се прикляква на ДБ, с което се унижават избирателите, а те трябва да са сигурни, че гласувайки за Герб няма да са избрали ПП.
  • 56 ИНЖ

    1 4 Отговор
    Поредната "калинка"...."Рупор" на Москва. Иначе статията е просто "съветска отрова". Има ли все още някой който да се "хваща" на кремълските лъжи и заблуди(след 24.02.2022г.)!?
  • 57 хихи®

    2 1 Отговор
    Гласувай!
    Купи на Хардвардските Измамници билет за Титаник.
    Спаси .... България...
  • 58 Сашо

    1 2 Отговор
    Калина Андролова рЕзко смени възгледите от либерална към умерена тръмпистка… Жената е информирана и разбира, че демократическата кауза е перверзна и издиша, затова се прелегитимира в неоконсервативна кожа с надеждата да продължи да получава грантче
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 краси

    0 0 Отговор
    Тази е комунистка от отбора на комуниста Радев!