Last news in Fakti

15 Март, 2023 16:00 2 044 30

Огнян Минчев: Краят на стария червен квазиелит

  • червен елит-
  • червени пари-
  • промяна-
  • държава

Хибридната преходна - олигархична квазидържава

Огнян Минчев: Краят на стария червен квазиелит - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Струва ми се, че е съвсем нормално краят на един политически и обществен елит да бъде преживяван от неговите членове като край на света изобщо. И той е наистина край на света - на техния свят.

Това коментира във "Фейсбук" проф. Огнян Минчев.

Това, разбира се, не е гаранция, че този елит има смислена алтернатива - алтернативен елит, който да управлява обществото и държавата. Много народи и държави са изчезвали само защото не са създали алтернатива на това, което е неизбежно да си отиде.

В България през 90-те години и в началото на 21 век беше унищожена възможността за създаване на алтернативен елит, който да вкара страната в европейския 21 век. Старият червен квазиелит (колониалната администрация на СССР от втората половина на 20 век) задържа властта - ръководната функция в управлението на страната.

И създаде хибридната преходна - олигархична квазидържава, разпъната между своето членство в западния съюз и съхранената си зависимост от изток.

Днес на този елит му се налага да си отиде по геополитически причини - поради новото изостряне на конфликта Изток - Запад.

Да не се заблуждаваме - към днешна дата нямаме с какво да го заменим. Дали ще създадем алтернативен елит и кога ще го направим - няма по-важен въпрос на българското настояще и бъдеще.

И с какъв ресурс - интелектуален, стопански и морален - разполагаме като нация за да разрешим повече или по-малко успешно този проблем: създаването на нов национален елит, прехода към нов национален елит с цивилизовани демократични средства.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    18 21 Отговор
    На 9 ти септември 44 година фашиста Кимон Георгиев и Звено заедно с армията правят преврат . Пращат партизаните на фронта където поради слабо въоръжение и подготовка са били очукани до един.После фашистите се пишат комунисти и управляват до днес.Това е на кратко.
  • 2 Хаха

    23 28 Отговор
    Ритат,мечат като чакали ама тоя път работата е дебела.Государя в Мацква се уср...а.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хасан Хасанов от Хасаново

    28 10 Отговор
    Само безмислици не водещи до нищо полезно за Българския гражданин...
  • 5 Професора

    32 14 Отговор
    Това свлачище Огнян Минчев се е угоило точно през социализма
  • 6 Слава на Русия

    31 20 Отговор
    Изгониха петата колона и олигарсите и настана краварски рев. Вова отказа да продаде Русия като Горбачов и пияндето Елцин. Така правят суверенните лидери.
  • 7 Хаха

    31 14 Отговор
    Дебелия и мазен политолог, бивш специалист по научен комунизъм, тръгнал да говори за червен квазиелит...?! Ами от кои си бе? Не сега, разбира се, сега си станал евроатлантик, понеже е добре платено. От къде произлезе, кой те и храни и угои до степен на пръсване? Не си ли рожба на същия червен строй?

    Коментиран от #25

  • 8 ПарапетПетко

    28 11 Отговор
    Другаря Огнян Минчев не беше ли червен едно време? Как само се хвали, че боята на другите пребоядисани комунисти се лющи, а неговата била непокътната и лъскава.

    Коментиран от #11

  • 9 Сила

    24 10 Отговор
    Ма нали майка ти беше червена номенклатура в ЦК бе Оги..... ти верно ни имаш за мамоумни бе, нали и ти си от тоя сой бе синковецо
  • 10 НЯКОЙ

    15 9 Отговор
    Така е, даже в някои предсказания е казано, че част от българите са избягали на запад, за да бъде опазено новото поколение от комунистическата отрова и то ще се върне, за да създаде бъдещето на нова България ! Не се отчайвайте, хора, ще стане каквото има да става и то ще е добро за България !
  • 11 Последния Софиянец

    13 12 Отговор

    До коментар #8 от "ПарапетПетко":

    От 1923 година ни управляват все едни и същи фашисти.Само за малко се бяха писали комунисти заради международната обстановка.
  • 12 Мда

    12 8 Отговор
    А с червения квазиелит си заминава и червения квазинарод.
  • 13 Матей преображенски

    16 8 Отговор
    бЕЗСПОРНО ПЕРИОДА Е ПРЕХОДЕН,но не е коректно да се използват такива определения като червен елит,той отдавна е мутирал и се е приспособил към новите условия.Американците зададоха основния тон,още в зората на псевдо-демокрацията,помните РАн и Ът ,оная знаменита фотография,където Желев се ръкува с оня с пиратската превръзка на окото,А ДРУГОТО ХИЩНИЧЕСКИ ВПЕРЕНО В НЕГО, Желев с раболепна чупка в кръста.Американците поеха щафетата на управлението в движение.Съветските другари ни оставиха ,американците ни поеха,не е имало лабаво,Луканов се опита да се излукави,но го гръмнаха показнО.И така се понесе,мина се и през управление на бандитизма,анархо-мутро-бандитизма и вече отиваме към фашистка диктатура и щовинистично залитане с опасни последици.
  • 14 Хаха

    20 9 Отговор
    Тоя пък, човека който лижеше дътата и на Костов, и на царя и на Бойко взел да размишлява над неща който не разбира. Сигурно и тази титла професор му е останала от Костов за подарък
  • 15 Сандо

    16 10 Отговор
    Тоя тулуп преди няколко години го питаха защо е преподавал в АОНСУ /ако не греша/.И той най-нагло отговори,че имал семейство да храни.От как стана експерт-демократ,виден усвоител на грантове и всякакви привилегии,семейството му сигурно са станали шопари.
  • 16 Така е

    2 12 Отговор
    Спряха да го канят проруските медии в БГ. То национални, български няма. Могат много да научат, ама не им се слуша другата страна.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Гост

    11 7 Отговор
    Утре ако избухне революция и разни такива "елитни" професори, министри, депутати, кметове и обикновени рушветчии си намерят заслуженото в Белене, дали след 20 години ще има "анализатори", които да твърдят, че по времето на революцията е унищожен елита на нацията?! Боце, фандъчката, Кокорчовците и Минчев - най големите елити на елитите! Пази Боже!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 8 Отговор
    Проскубаните русоподлоги ще изгният на бунището, пак и завинаги‼️
  • 21 Трябва

    7 7 Отговор
    ... постоянно да се говори за престъпленията на т.нар. Комунистически режим, но всъщност режим на Държавна сигурност (клон на КГБ) и лъжите, на които се основава фалшифицирането на историята ни под влиянието на руснаците. Това е задача номер едно на всеки, който се смята за елит в областта на политиката, икономиката и социалните науки. Всички българи трябва да научат за паралелната "реалност" която беше създадена с цел манипулация на нацията и де факто унищожението ни в полза на руския окупатор.
  • 22 бай Даньо

    3 6 Отговор
    Минчев ако се чудиш с какъв ресурс разполагаме , чети коментарите тук и пълней ! Ресурс , ресурс ...
  • 23 гост

    6 7 Отговор
    Огнян ли си или само пушек ,НО СЪЩИТЕ РАБОТИ ГИ ПИШЕШЕ В ИЗВЕСТИЯ НА ИНСТИТУТА ПО ИСТОРИЯ НА БКП, КЪДЕТО В ЕДИН ТОМ СТЕ С ЕВГЕНИЙЙЙ ДАЙНОВ И ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ. сАМО, ЧЕ ТАМ ГИ ПИШЕШЕ С ОБРАТЕН ЗНАК!
  • 24 Гошо мексиканеца

    1 6 Отговор
    Картинката се отнася за княз Вова. А писачът вероятно се преструва на наивен и незнаещ как стават нещата. Щом знае къде е хранилката, значи знае от къде идва папкането.
  • 25 Копейкин Костя

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хаха":

    Я коментирай назначението от Десовия последния шеф на ДКМС Росен Карадимов за шеф на държавната банка! Другаря Карадимов преподаваше социология от 1990-та до сега ,но вече е коскомджамити банкер!
  • 26 Ам чи глюпости

    5 2 Отговор
    В крайна сметка Джаба нищо не каза, но медиите го побутват по заръка, че скоро ще дотрябва
  • 27 Много му се иска

    2 0 Отговор
    Тъмноцървеният даскал по научен комунизъм много,много иска да се впише в новия национален елит,ама му се получават само пърдешки.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Миш маш

    0 0 Отговор
    Независим човек съм, но руските предориятия бяха закупени от една банкерка и днес са турски хотели. Извода за вас, а свекървата, много добри хора са помаците, правилно бабе, българина е гол, а ре от багажника пълен ви пъкнят с еко храни хладикниците и отпрашвате за Гърция, в къща купена от тях и бедни българи ограбени, селото до града николово пчеларово все вие комунистите сте и станахте капиталисти и вие да ми говорите и пасувате ссср путин, който ви даде възможност да крадетв след 1944, а и след 1989, не зная някой си с малки изключения, безпартиен да е пробил в живота от вас 78 комунистите на бкп дс