15 Март, 2023 10:00 1 372 14

Финансовите дронове

  • дронове-
  • финанси-
  • божидар чеков

Пазарната икономика се превърна в идеология на успеха и се подигра с „държавата“.  Не беше дори необходимо да търкаш панталони с години в университета, ако измислиш някакво „копче“, което другите нямат

Финансовите дронове  - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

При първото и последно посещение на Калифорния, мой приятел емигрант направи всичко възможно да ме задържи при него. Самотата, която всеки българин в чужбина изпитва, в Америка е по-чувствителна от другаде. Първо той ми разви теорията на „копчето“. Колко копчета ще продадеш във Франция, ако изобретиш едно копче?, попита ме той и си отговори сам. Не повече от 50 милиона, защото пазарът е зависим от броя французи. Докато тук „твоето“ копче разполага с 300 милионен пазар и пред теб възможността да станеш милионер е несравнима с тази във Франция. За да ме убеди допълнително, моят приятел ме запозна с единствения милионер, който му беше под ръка. Той беше с ирландски корени, голяма къща в „Бевърли Хилс“ с басейн и "Форд Мустанг". Успехът му се дължеше на „тапицираните химикалки“, които беше изобретил. Разполагаше с фабрика, в която лепеше разноцветен пух върху химикалките и млади и по-малко млади американки си подаряваха тези писалки вместо цветя, когато ходеха на гости. Моя милост се усмихваше любезно пред десетината химикалки, които милионерът ми подари, но чашата шампанско, която ми сипа ми приседна. Домакинът държеше много да знам цената, която беше платил за скъпоценната течност. Не издържах и казах, че бутилката струва горе-долу 5 пъти по-евтино в Париж и всеки студент може да си позволи да я подели с приятели.
Преди да се върна в Европа видях, че в часовете по аритметика, американските деца смятат с банкноти от долари, за разлика от нас, които в началното училище броим с круши и ябълки.
Години по-късно в „Силикон вали“, там където не останах, бяха създадени Компютрите и Фейсбук, разработиха се програмите Софтуер и Хардуер, Облачните технологии и Криптовалута. Всякакви програми със слушалки, каски и екрани, които позволяваха на хората да посещават Лувъра, без да напускат канапето си. Долината привлече милиони и роди милиардери. Пазарната икономика се превърна в идеология на успеха и се подигра с „държавата“. Не беше дори необходимо да търкаш панталони с години в университета, ако измислиш някакво „копче“, което другите нямат. Някакъв нов MacDonald’s със световно разпространение. Едно и също кюфте от Ванкувър до Владивосток. Чрез униформизацията се получава най-ниската цена. Измислени бяха „Стартъповете“, които привличаха спестяванията, на желаещите да забогатеят без да се изморяват. Духът на златотърсачите от Клондайк възкръсна. Той замая главите на банкерите. Съзнателно или не, алчността ги превърна в неуправляеми Дронове. Един изгърмя и повлече цялата система.
Вчера срещнах мой съученик. Български академик от световна класа, преподавал дълги години в САЩ. Цитиран от Станфордския университет като част от 2% най-компетентни учени в света. Пенсионирал се и се завърнал в България. Говорихме с часове. „Божка, ние не сме за Америка“ – каза ми той. Да, убеден съм, че не сме ние, които ще ги променим. Доне поне те да не ни променят.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Руския другар

    10 17 Отговор
    "Самотата, която всеки българин в чужбина изпитва, в Америка е по-чувствителна от другаде. " ... се е понапънал, но само за употреба на незнаещите. В Чикаго има ОГРОМНА българска колония както и ТОЧНО в Калифорния. :) Какви български хора и празнувания на БЪЛГАРСКИ празници съм виждал там, не съм виждал никъде в България. Та така, някой е платил за "статия" обаче стана друго ...

    Коментиран от #8, #14

  • 2 Калифорния

    16 4 Отговор
    Вече е китайски анклав. Добре че сте се махнали.

    Коментиран от #3

  • 3 В Калифорния

    3 6 Отговор

    До коментар #2 от "Калифорния":

    ... .има огромна китайска колония от 19ти век. И тия хора са с китайски/азиатски произход, но са си американци отвсякъде. По начин на мислене, правене на бизнес и поведение. Само манджите и търговските им връзки са китайски.
  • 4 Видял

    9 9 Отговор
    "Не издържах и казах, че бутилката струва горе-долу 5 пъти по-евтино в Париж и всеки студент може да си позволи да я подели с приятели." Студентите в Париж не пият шампанско. Това е клише. Нито могат да си "позволят" кой знае какво. И шампанското ТОЧНО в Париж не е по-евтино от Щатите, камо ли 5 пъти по-евтино. Тоя другар си мисли, че читателите му не са излизали от село. :)
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ТрампЛин

    6 8 Отговор
    “Вчера срещнах мой съученик. Български академик от световна класа, преподавал дълги години в САЩ. Цитиран от Станфордския университет като част от 2% най-компетентни учени в света. Пенсионирал се и се завърнал в България. Говорихме с часове. „Божка, ние не сме за Америка“ – каза ми той. Да, убеден съм, че не сме ние, които ще ги променим. Доне поне те да не ни променят.”

    Само едно нещо е разбрал правилно автора на това пътешествие-Че не става за там! Нито е разбрал живота в Америка, нито американците! Като всеки Шоп е стоял пред клетката с жирафа и е повтарял добре познатата Фраза-Е па нЕма да ни променАт американците! Нема!
  • 7 Хризантемов

    7 2 Отговор
    Разказва ми хареса има дълга времева нишка.Обхвашта широк пласт мигранти.Изразява колоритно и има живец. Става за четене,за разлика от повечето списвания/преписвания и т.н. в Украинското начинание Факли в BG,защото има и Украинско начинание Факли в UA и т.н...
  • 8 от Швеция

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "Руския другар":

    Проблема със бездействието на българите в чужбина,и намиране на" копчето"
    е почти винаги свързано с претенциите им,
    за работа , въз основа на възпитанието , знанията и ценностите получени в къщи!!
    Заитересувах се малко, как е да си търсиш работа , като зъпочнеш от" а-б ", в България!
    Видях няколко проблема , които ми направиха силно негативно впечатление!
    1. Индивида в България ,е уплашен от това няма "наличните връзки", които да му помогнат ???
    2. В Швеция е голям минус ,ака някой друг ти търси работа ,с български думи е фатално,
    вместо ти самия ,но пък в България е практика , стига да познаваш директора!
    3.Претенцийте на българина, са на невероятно високо ниво , спрямо опита, който има!
    4.Невъзможността да бъде мобилен, е също фатален момент, който не се осъзнава!
    5.Търпението да пуска молби ,за да си търси работа е нулево , а това е много работни часове!
    6.Начина да оформи CV си е също проблем!
    Всичко това , толкова различно от "дивия запад", ме кара да си мисля ,
    че нещо в държата България ,не работи за изравняване на възможностите за
    за едно и също възпитание и опит , на толкова общата" ЕО" !

    Коментиран от #10, #12

  • 9 ПЕТОЛЪЧКА

    2 1 Отговор
    ЩЕ СЕ РАЗПЛАЧА
  • 10 Руския другар

    1 3 Отговор

    До коментар #8 от "от Швеция":

    В България в няколко големи града и няколко сфери има реален пазар на труда: основно в АйТи сектора, лекари, някои инженери, и разни нискоквалифицирани но с много текучество. ВИСЧКО ОСТАНАЛО е изгнило до дъно. Такива хора (които не са участвали в свободен пазар) НИКОГА няма да разберат нормален човек как се търси работа, какви са правилата, и т.н. И това не се отнася само да пазара на труда а до всичко, но си прав, че бългрина генерално има някакво самочувствие до небето що се отнася до това какво може.
  • 11 За протокола

    4 1 Отговор
    Вече ще игнорирам всички статии от Чеков, защото ми крият критичните коментари към него. А той нито е компетентен, нито безпристрастен по повечето теми по които пише. Заработва човечецът някой и друг лев, ясно е. Да си го прави, но аз няма да увеличавам кликовете на сайта, като чета и пиша за негови статии.
  • 12 Претенцийте

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "от Швеция":

    се пишат претенциите от дъщеря ми, която е втори клас. Така че всичко ми е ясно за претенцийте.
  • 13 Матей преображенски

    0 0 Отговор
    Какво да не ни променят,тепърва ли?Ми те отдавна ни подмениха,правят го от 34г.,а това си е исторически период,малцинство вече оставаме ,които помним онова ,доброто старо време,добре го помним.Тук да се говори за пари се считаше за неприлично,да се държиш неприлично пък,се смяташе за срамно,за разлика от сега,когато повечето му отпуснаха края и се държат досущ като хамали и файтонджии.Американците били търгаши и някои успяват ,а другите пропадат и стават барАби,условията им са такива,див капитализъм.Докато тук хитрините не бяха на толеранс,властта активно ги преследваше,имаше относително равенство,задоволеност и нямаше хър-мър.Когато някой некадърник стане милионер,а можещия му е ратай,това е предпоставка за колизии,макар след десетки години търпение.
  • 14 Да де,

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Руския другар":

    И като имаме " огромна" българска колония направо се редят на опашка при провеждане на избори.На 2 Април нашите американци са подали заявления .Общ брой- 1200 човека! Не могат да платят само разходите за хартията,отделно превоз на същата,летищни такси.Иначе,дуят бузи за Рая на земята.Познавам няколко такива.Духнаха още през - 90 те.Продадоха апартаменти в центъра,къщи по селата и натам.Единия( тук беше със добър,дори много добър стандарт) сега е бригадир в цех за мебели.Затънал в кредити,който са му затворили пътищата завинаги.Другата мечтателка за Рая, е събирала 10 години пари за самолет,за да си дойде.С основна цел - да си оправи накладките в устата.Защото там- в Рая трябва да плати над 30 хиляди.за двете накладки .Я си задайте въпрос: Зашо ви връткат от десетилетия за безвизово пътуване до там? Защото ще ръгнете с хиляди! Но там ще видите опакото на Рая.И не само ще се разочароватв,но ставате опасни.Защото разочарования е най страшен противник.