Last news in Fakti

15 Март, 2023 13:41 4 165 12

Красимир Манов пред ФАКТИ: При търговията с емисии има огромна измама

  • красимир-
  • манов-
  • газ-
  • емисии-
  • ковачки

Цената на газта ще пада още, казва експертът

Красимир Манов пред ФАКТИ: При търговията с емисии има огромна измама - 1
Кадър: Нова тв
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Европейската прокуратура в София извърши десетки претърсвания и действия по разследване на измама със системата за търговия на ЕС с емисии парникови газове, а загубите са за милиони евро. От пресслужбата на Европейската прокуратура в Люксембург съобщават, че частно дружество, отговорно за проверката на емисиите парникови газове на ТЕЦ-ове и отоплителните централи в България, е разследвано за подаване на фалшифицирани доклади до българските власти от 2017 г. до ден днешен. По темата пред ФАКТИ говори Красимир Манов, енергиен експерт.

- Г-н Манов, какво се случва в енергетиката ни. Защо европрокуратурата ни показва проблеми. Говорим за търговията с въглеродни емисии и проверката, която върви у нас…
- Европрокуратурата ни показва проблеми, защото нашата прокуратура не ги вижда. Просто е. А става въпрос за огромна кражба, огромна измама при търговията с въглеродни емисии. Става въпрос, че така се ощетява европейският бюджет. Проверката в тецовете не е случайна, защото те всичките са свързани с „консултанта“ Христо Ковачки. Каквито и неща да се говорят, той е собственикът им. И това някак никой в България не иска каже, въпреки че всички го знаят. Проблемът е, че никой не иска да нищи тази огромна измама.

- Как става това...
- Например, с неиздаването на нормални фактури. Всеки, който потребява парно или топла вода, получава фактура. Да де, но тези същите фактури, които стигат до хората, не стигат до НАП. И така се укриват огромни финансови ресурси. Става въпрос стотици милиони.

- Възможно ли е Европа да наложи санкции на България и в какво ще се изразяват те?
- Със сигурност ще има дело и ще ни осъдят. В това съмнение няма. За какво ще ни осъдят… Това вече е друг въпрос, защото тук по веригата има и фирми верификатори, които преглеждат договорите… Въпросните фирми трябва да извършват контрол на тази дейност. Фирмите трябва да удостоверят, че това, което получават като документи, защото става въпрос за работа с документи на тези топлофикационни дружества, и да кажат на обществото, че написаното в документите е вярно и толкова емисии ще бъдат изпуснати. А то не е така, както се видя се случи. Мога да се обзаложа, че европейската прокуратура ще стигне до края и санкциите за България ще бъдат жестоки.

- Емисиите стават все по-скъпи. В този смисъл бъдещето на тецовете как го виждате…
- Ние искаме да удължим срока на експлоатация на Мариците… Но нека видим накъде отива светът. Той се движи в посока на възобновяема енергия. Ние се опитваме този преход да го удължи малко, за да запазим работни места, за да можем през това време и ние да наваксаме в посока на възобновяеми източници. Има и един спор за ядрената енергетика дали е „зелена“, защото Франция основно залага на ядрена енергетика.

- Нали Европейският съюз призна ядрената енергия и газта за „зелени“…
- Все още има спорове по този въпрос. Има 10 страни, в това число е и България, които заставаме на позиция в подкрепа на ядрената енергия. Всички знаем и за Чернобил, и за Фукушима. При Чернобил беше човешка грешка, при Фукушима природата и земетресението предизвикаха повреда на ядрената централа. Но, в крайна на сметка, целият този преход няма да се случи бързо. Скоро Урсула фон дер Лайен каза, че целта на Европейския съюз е до 2050 година изцяло да се мине на възобновяема енергия. Аз лично не вярвам, че това ще се случи. Като гледам темповете… Някои държави работят с много високи темпове в тази посока, но в други нещата не са толкова добре и едва ли ще успеят всички до 2050 година. Ние трябва също да работим много в тази посока.

- Успокои ли се пазарът на газ… Преживяхме зимата, а ни плашеха, че ще е трудна и студена…
- Още май месец миналата година казах, че нещата ще се успокоят. Но, за съжаление, това служебно правителство не слуша какво му се говори и купуваше газ в най-скъпите периоди - август и септември. Ако се бяха вслушали, нямаше да платят с няколко милиарда повече. А въпросните пари щяха да бъдат спестени. Оказа се, че съм бил прав. Можеше да си спестим едни сериозни разходи. В момента цената варира около 500 долара за 1000 кубични метра газ. Малко е по-скъпа в България цената, защото в момента използваме част от скъпия нагнетен газ в Чирен. Но ще се изчерпи този скъп газ и нещата ще се регулират. Цените падат и ще вървят в тази посока през лятото и есента. Очаквам, че ще бъдат доста по-ниски от това, което е сега. Има и друго. Средната запълняемост на газовите хранилища в момента е 57- 60%. Никога не се е случвало това.

- Но по същото време, когато ние купувахме скъпия газ, купувах всички в Европа, защото не се знаеше какво и как ще дойде. Такава беше конюнктурата на пазара…
- Ами, точно в това е разковничето. Да бъдеш хитрия, да бъдеш умния в цялата тази история. Защо трябваше да правим това, което правят всички те – разбирай страните в ЕС. Всички се набутаха. Както виждате сега цените са в рамките на 450-500 долара за 1000 кубични метра. Иначе можеше да бъдат още по-ниски. Това е положението. Каквото е - такова. В крайна сметка тогава имаше доста сериозен риск, а рискът е основен фактор в калкулирането на цената на една стока. Не е страшно, не е болка за умиране, ще се оправят нещата и то доста по-добре отколкото очаквах.

- Колко ни помогна азерският газ…
- На нас специално много ни помогна, защото цената му е много по-ниска. Това е така, защото там формулата, по която се изчислява, е друга – 70% цена на нефт и 30% спот пазар. Хранилищата се напълниха, зимата беше що-годе мека и цените се сринаха на пазара. Преди няколко дни гледах цените по борсите и ако ги сравним с това, което беше миналата есен, говорим за 88% намаление. Най-скъпа беше газта на 26 август 2022-а - 3500 долара за 1000 кубически метра.

- Ще пада ли още цената на газта, или ще се движим в тези граници…
- Тази по-висока цена ще се задържи още известно време в Европа, защото бе купуван скъп газ и зимата в Англия и Германия бе по-студена. Очаквам да падне цената доста през лятото. Предполагам, че така ще стане, защото хранилищата са доста пълни, а това е безпрецедентно. В същото време ще се нагнети още газ. Има и още един фактор - войната в Украйна. Нещата около газта зависят и как ще се развият събитията там, но предполагам, че до есента или до края на годината войната ще приключи.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    13 3 Отговор
    То и държавата България е една голяма измама

    Коментиран от #10

  • 2 Ъхъ виц....

    10 0 Отговор
    Емисиите стават все по-скъпи. Но на никой не му трябват
  • 3 Сталин

    21 0 Отговор
    Търговия с емисии е другата голяма измама на глобалната ционистка мафия след ковида,сега ще плащате данък на евреите само за това че дишате и отделяте со2
  • 4 Дългия

    1 10 Отговор
    Затваряйте тези,,Марици" ! Шепа корумпета пълнят джобове милиони плащат,страдат и се разболяват?!
  • 5 КАНДИДАТ

    8 1 Отговор
    да взема и аз да се пиша за енергиен експерт, само аз не съм се изказвал май...
  • 6 Хе хе

    5 0 Отговор
    Каква е тази мазна гадь?
  • 7 долу ЕС

    14 2 Отговор
    всяка търговия по документи, измислена от ЕК е ИЗМАМА! НИКЪДЕ ПО СВЕТА НЯМА БОРСА ЗА ЕМИСИИ!
  • 8 Матей преображенски

    12 0 Отговор
    Това е част от брюкселските хитрини,да скубят яки пари от въздуха.Мислите ли ,че ги екахър какъв въздух дишаме,обзалагам се ,че пет пари не дават за нас.Именно за това са организирали тоя мръсен бизнес и мега-корупционна среда.направили си ,разбийш,в Брюксел канцелария,в която продават индулгенции за въглеродни емисии,в милиони тонове,та как ги изчислиха!?И се почва една наддаване ,като на търг,и печалбарство от изтъргашване на тия индулгенции,далавера за милиони,че и милиарди.Отвори им се ищаха и разшириха обхвата на разрешителните,за газови инсталации,за АЕЦ,за всичщо що мърда.Даже настояват да се изтребят кравите,защото произвеждали много метан,той бил вреден за природата.НОН СЕНС!!!аМИ ПО ТАЯ ЛОГИКА И ХОРАТА СА ВРЕДНИ,точно за това стремежа на световното управление е намаляване на населението,прогресивно,докато остане 1 милиард или по-малко.ГЕНОЦИД!!!
  • 9 ама друг път

    8 0 Отговор
    За нас няма да е евтина , през приятелски фирми та до нас ще стане зланта тая газ !
  • 10 555555

    1 5 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    А ти който плюеш по България най вероятно си руски трол.Няма как Българин да плюе страната си.
  • 11 Павел пенев

    1 0 Отговор
    Търговията в ЕС за всички стоки и услуги е измама.
  • 12 Информиран

    0 0 Отговор
    МОСВ и ИАОС трябва проверяват докладите на фирмите верификатори. Как на никой не му направи впечатление огромните количества слама. От декар овес или пшеница се добиват 6-8 Бали, т. е. Около 240 кг слама. В Министерство на земеделието изплащат субсидии на зьрнопроизводителите и могат да дадат количеството произведена слама. А министъра на МОСВ заявява, че чака данни от европрокурорите, а МС си прави оглушки. вместо да санкционира виновните дл, жностни лица!!