16 Март, 2023 16:00 2 750 72

САЩ – световната столица

  • андерй киряков-
  • сащ-
  • световен ред

Вярвам, че съпротивителните сили и в самите Щати и на световно ниво са все още на високо ниво и ще успеят да преодолеят извратеността и алчността, които видимо се противопоставят на световния, божи ред

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Така както столицата на всяка една държава привлича най-активното население на дадена страна, така и САЩ, от много десетилетия, привличат търсещи възможности за работа и развитие хора от цял свят. Понеже САЩ отдавна са се превърнали в нещо като световна столица, искаме или не да приемем този факт.

Отношението на хората от столицата към останалата част от населението на държавата е идентично, както е идентично и отношението на хората от провинцията към съответната столица на държавата. Хората от столицата живеят и работят активно, като използват всички блага, които им предлага провинцията, без да приемат особено лично въпросите за нейното състояние и бъдещо развитие. Без значение дали говорим за отношението на парижани към френската провинция, на московчани към останалата част на Русия, или на софиянци към всички останали части на България.

В този смисъл това важи и за САЩ, като отношение на американците към света. Не може да очакваме от тях особена загриженост за хората от останалата част на света.

Напълно вярно е и обратното – отношението на хората от провинцията към тези от столицата. Такова каквото е отношението на руснаците към Москва, на французите към Париж и на българите към София, такова е и отношението на хората по цял свят към световната столица – САЩ.

Радостта от несполуките и затрудненията на столичани, които те изпитват е малко пресилена, защото колкото и ние, хората от провинцията, да не обичаме столицата, трудно може да си представим какви са последиците от нейното несъществуване. Трудно бихме могли да си представим какво би станало, ако рухнат всички финансови, икономически и комуникационни инструменти на световната столица.

Също така столицата е тази, която налага модел на поведение на цялата останала държава, а в случая говорим и за целия останал свят. Именно тук е отговорността, тук е задължението, което обаче хората от столицата не съзнават и няма как да съзнават и по принцип слабо се интересуват от този факт – те просто работят, творят, живеят.

Тенденциите, които излизат от световната столица Щатите, в последно време се посрещат доста противоречиво от хората по цял свят. Прословутата борба за равноправие, която винаги е била водеща в прогресивните държави, се изроди в една система, станала известна като неолиберализъм, който термин се превърна в нещо отрицателно. Идеята за равноправие, по принцип правилна и хуманна, беше яхната от малки агресивни групи, с известни сектантски, а често и чисто медицински отклонения, които използваха толерантността и хуманното отношение на хората по цял свят, за да налагат и прокарват собствените си възгледи за това кое е правилно и кое не, кое е нормално и кое не и така нататък.

Истината е че от действията и пропагандата на тези неомаксистки групи или неокомунисти, както правилно бяха наречени, страдат най-вече самите американци, както и като второстепенен ефект хората по целия свят. Ще рече, че американците сами трябва да се преборят с този проблем, а хората от останалия свят трябва да им помагат в намиране на правилното решение. Защото веднъж рухнала вътрешната съпротивата на самата Америка, нейната антидотна система, и веднъж съборен здравият ред и правила в самата САЩ, навън трудно вече ще може да бъде спряно разпространението на заразата, в световен мащаб.

Повече изворите на този неолиберализъм се намират действително от Западното крайбрежие, Уест коуст, и това е тенденция започнала от десетилетия, ако и сега да се видяха ясно резултатите от нейното развитие. Като цяло картината е доста жалка, ако се вгледаме в детайлите, но световната конюнктура, така да го наречем, и епохата на глобалната комуникация, позволи нейното бързо разпространение по цял свят.

Вярвам, че съпротивителните сили и в самите Щати и на световно ниво са все още на високо ниво и ще успеят да преодолеят извратеността и алчността, които видимо се противопоставят на световния, божи ред и стоят като противоречие с хода на човешката история.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 фен

    42 4 Отговор
    Беше. Путин я умножи по 0.
  • 3 Отец Дионисий

    43 4 Отговор
    Ню Содом.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 КОНТРАТА

    45 6 Отговор
    Само неудапниците мечтаят за, САЩ които никога не са ходили там.
  • 6 Реалист

    42 4 Отговор
    На това му се казва да се слагаш най бесрамно за грантове.
  • 7 Делю Хайдутин

    55 5 Отговор
    Избиха индианците и им взеха земята.Сега и нас ни избиват като индианците с огнена вода,глад, болести и войни.
  • 8 Ъхъъ

    56 7 Отговор
    САЩ – световната столица на тероризма
  • 9 Софиянеца

    48 6 Отговор
    Като е толкова убаво у САЩ аре марш в Световна Столица да с пееш в адвентинска църква и да се храниш със скакалци

    Коментиран от #17

  • 10 Шамара

    8 16 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ти брачет си пълен с простащини !
  • 11 Комуниста

    30 3 Отговор
    Ротшилдска подлога
  • 12 Псевдоним

    32 4 Отговор
    Обективно погледнато е прав. Успеят ли джендърите в САЩ да се разправят с останалото там свястно население, ще подпукат всички ни.

    Коментиран от #15, #25

  • 13 Пълен абсурд

    30 4 Отговор
    привличат търсещи възможности за работа и развитие хора от цял свят, предимно бедни помияри . Дори Американците бягат вече от САЩ. За социално неравенство, престъпност, наркотици и т.н няма смисъл просто да се говори..... Коптор на фашизма
  • 14 Сандо

    25 4 Отговор
    Е,тоя археолог би трябвало да знае какъв е края на световната столица Вавилон!Сигурно същият край очаква и тази световна столица,а това е радостно.
  • 15 Последния Софиянец

    19 2 Отговор

    До коментар #12 от "Псевдоним":

    Като гледам новият филм с 7 Оскара са успели.

    Коментиран от #20

  • 16 Освен заплати за робите

    23 5 Отговор
    Никой не може и 3 хубави неща за САЩ даже да каже
  • 17 Дългия

    4 21 Отговор

    До коментар #9 от "Софиянеца":

    Ами ако не са те ти какво телефонче ще носиш или ще си кърпиш окъселите гащи и носиш една ватенка цял живот?

    Коментиран от #31

  • 18 Гал

    11 2 Отговор
    Постно и посредствено.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Шамара

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Последния Софиянец":

    Брачет коментар 10 е за теб!
  • 21 Дааааааа, за тва иде реч!

    28 3 Отговор
    Социалното неравенство е нараснало до почти неразбираеми нива, като 400-те най-богати американци претендират за богатство от над 3 трилиона долара, докато половината от възрастните съобщават, че биха имали трудности да покрият спешна сума от 400 долара. В Съединените щати трима милиардери притежават толкова богатство, колкото долната половина на обществото или 160 милиона души. ....... Шииииибана държава от всякъде.
  • 22 гост

    22 2 Отговор
    Марк Твен, Автобиография, Народна култура, София, 1982 г. стр. 450
    "Ние англосаксонците"
    " За добро или за зло продължаваме да поучаваме Европа. Изпълняваме длъжността на учители повече от век и четвърт. Никой не ни е избирал за нея, просто си я присвоихме. Англосаксонци сме. На миналогодишния банкет на организацията, която се нарича "Клуб на всички краища на света" Председателят, висш запасен офицер от редовната армия заяви високо и въодушевено: " Ние сме англосаксонци, а когато един англосаксонец поиска нещо той просто си го взема!"............
    Великото изказване на този воин, изтълкувано със значението, което влагаше в него, на обикновен английски език значи: "Англичаните и американците са крадци, разбойници, пирати и ние се гордеем, че сме част от това съчетание".
    Нито един от присъстващите англичани и американци не притежаваше необходимото благоприличие да стане и да каже, че се срамува за гдето е англосаксонец, СРАМУВАСЕ, ЧЕ Е ЧОВЕК, ЩОМ ЧОВЕЧЕСТВОТО ТРЯБВА ДА ТЪРПИ ПРИСЪСТВИЕТО НА АНГЛОСАКСОНСКОТО ПЕТНО."...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 В САЩ ......

    14 6 Отговор
    Предимно прости хора отиват. Доста под средното ниво на страната донор

    Коментиран от #61

  • 25 хмм

    17 3 Отговор

    До коментар #12 от "Псевдоним":

    Аз предлагам да се съберат едни пари за билети до америка и да изпратим всички наши джендъри там и да се оправят както искат. НИЕ не ги толерираме
  • 26 Щом и простият Киртак

    13 3 Отговор
    От там избяга, прайте сметка кво е
  • 27 Чичак

    12 3 Отговор
    Милиардерът инвеститор Карл аИкан, коментирайки колапса на Silicon Valley Bank (SVB), посочи, че това е събитие, което показва, че американската икономика се срива и добави, че средното домакинство вече няма практическо богатство, докато инфлацията е най-лошото нещо, което може да се случи............ .... каза Икан. „Нетната стойност на средното американско домакинство е по същество нула “, подчертава той......... От вчера има статия човека.......
  • 28 Сащ са лъжа

    9 3 Отговор
    Като бъдат заличени, ще има мир по света!
  • 29 Чичак

    6 2 Отговор
    ...... добави Айкан, подчертавайки:  „...Запили сте, похарчили сте семейното богатство и просто продължавате с безумни разходи. В крайна сметка вие плащате цената за това и това е, което тази страна направи."........
  • 30 байХЪ

    12 4 Отговор
    НАй престъпната държава в света. Долу Фащ !
  • 31 Софиянеца

    9 1 Отговор

    До коментар #17 от "Дългия":

    Яно се обичаш от дрип шоп внос от,, световната " столица
  • 32 ТрампЛин

    4 10 Отговор
    Типично българско мислене. Всичко е пречупено през призмата на нашата действителност, която Няма Нищо Общо с американската действителност! Ама какво да се прави, когато човек, който не е живял извън България, може да погледне само и единствено от височината на собствената си камбанарийка.
  • 33 Половин Америка

    14 3 Отговор
    Е на хранителни помощи, а тука взели някакви изтърсаци глупости да пишат
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Няма САЩ

    10 3 Отговор
    Има ФАЩ
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Мечтата на всеки американец

    7 4 Отговор
    Е да избяга от Америка

    Коментиран от #42

  • 38 Ъхъъ

    8 2 Отговор
    От 2010 г. насам в САЩ са извършени 270 000 убийства, 600 000 свръхдози наркотици (200 000 с опиати), 650 000 самоубийства (130 000 от ветерани) и 85 000 смъртни случая на работното място. Приблизително 700 000 души са починали преждевременно през този период поради липса на здравни грижи. Полицията е убила над 12 000 души от 2006 г. до 2014 г., а до 27 000 имигранти са загинали при опит да пресекат границата между САЩ и Мексико от 1998 г. насам. Правителството е екзекутирало приблизително 850 затворници от 2000 г. насам. Над 2,2 милиона възрастни в момента са затворени в затвори и затвори, с други 4,7 милиона на пробация или условно освобождаване.
  • 39 ивелин

    11 3 Отговор
    САЩ- Империя на злото ; Империя на лъжата; Империя на зелената хартия; Империя на престъпността ; Империя на извретеността ; Империя събрана от цял свят престъпниците , на убийци, бандити, на авантюристите. Не напразно 1494 година Папа при изпращане на втората експедиция казвана Х. Колумб " Направи така никой от тези които заминават повече да не се връща в Европа"
  • 40 Ъхъъ

    6 2 Отговор
    Статистическите доказателства са огромни и ужасяващи. Архивът за насилие с оръжие е регистрирал 214 масови стрелби през първите пет месеца на 2022 г., включително девет през последната седмица в девет различни щата. Като цяло повече от 17 000 души са загинали при инциденти, включващи насилие с оръжие досега тази година, чрез приблизително 7600 убийства и 9600 самоубийства.
  • 41 Ъхъъ

    7 2 Отговор
    Други свързани цифри заслужават внимание. Процентът на самоубийствата в САЩ се е увеличил между 1999 г. и 2019 г. с 33 процента. „Има близо 46 000 смъртни случая от самоубийство през 2020 г., което го прави 12-та водеща причина за смърт в Съединените щати. Според Администрацията за злоупотреба с вещества и психично здраве (SAMHSA), същата година 12,2 милиона възрастни сериозно са мислили за самоубийство, 3,2 милиона са направили план и 1,2 милиона са направили опит за самоубийство през последната година. (Американска здравна класация)
  • 42 ТрампЛин

    2 2 Отговор

    До коментар #37 от "Мечтата на всеки американец":

    ….в проссия?

    Коментиран от #44

  • 43 Ъхъъ

    6 2 Отговор
    Насилието към себе си и към другите се увеличава отвсякъде. Около 108 000 души са починали в САЩ от свръхдоза наркотици през 2021 г., което също е рязко увеличение. Националната администрация за безопасност на движението по пътищата изчислява, че 43 000 души са загинали при пътнотранспортни произшествия през 2021 г., което е увеличение с 10,5 процента спрямо 2020 г
  • 44 Ъхъъ

    3 2 Отговор

    До коментар #42 от "ТрампЛин":

    Сега, разбира се, източникът на проблемите на Америка се крие в „руснаците“. Ако можеше само да се отърват сцените, игрищата и ефира на тази страна от руски оперни певци, музиканти, поп изпълнители, спортисти и други, животът щеше да се върне към предишното си непокътнато и идилично състояние. 

    Коментиран от #46

  • 45 Ъхъъ

    8 1 Отговор
    И като влезете в сайта на Mass Shooting Tracker —— и видите колко са само ​масовите стрелби през 2022 г., и 2023 и ще ви настръхне косъма и ще се чудите с кого воюва в момента САЩ.........тоя велик САЩ.......
  • 46 ТрампЛин

    1 2 Отговор

    До коментар #44 от "Ъхъъ":

    Не знам, но щом така мислиш….аз просто попитах дали се канят да бягат в руЗЗия?
  • 47 Ъхъъ

    7 3 Отговор
    И този Андрей Киряков- археолог .....не го знам кой е, но невероятни глупости му е родила главата .роста.....
  • 48 мдда

    3 9 Отговор
    Слава на САЩ !!
  • 49 Верно ли ?

    11 1 Отговор
    Тоя джендър ми говори за Содом и Гомор в едно ! Най-скапаната и пропаднала кочина ! Без минало и без бъдеще !
  • 50 калифорниа дрийм

    5 1 Отговор
    витрината на либералкапитализъма се строши
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Пппп

    9 1 Отговор
    САЩ - световната столица на престъпността , масовите убийства , корупцията и наркоманията.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 НЕ УМЕН МОСКВИЧ😡

    2 4 Отговор
    МОЛЯ НЯКОЙ МОСКВИЧ
    ДА МИ КАЖЕ
    КОЛКО БЪЛГАРИ ЖИВЕЯТ В
    МОСКОВИЯ
    И КОЛКО БЪЛГАРИ ЖИВЕЯТ В
    АМЕРАКАНИЯ
    И КОЛКО СЕКЦИ ЗА ГЛАСУВАНЕ ИМА
    В МОСКОВИЯ И КОЛКО В АМЕРАКАНИЯ🤔

    Коментиран от #57

  • 56 Търновец

    8 1 Отговор
    САЩ са световна столица на многокултурно безумие и глобализацията, на печатането на пари и свръхпроизводство на военна техника, но те приеха само 100000 Укри а ЕС милиони, дори в България бяха много
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Хаха

    1 2 Отговор
    Рушляцииии, защо никой не защитава сащ, а сми си коментирате? Нали било пълно със соросоиди и грантаджии, къде са? Май само вие сте ромчетата на чужди интереси.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Дългия

    1 3 Отговор

    До коментар #24 от "В САЩ ......":

    Ами сигурно си прав затова са най развитата страна в света!
  • 62 ТрампЛин

    2 4 Отговор
    Всеки русофил има една мечта, един А-мерака!!
  • 63 хахаха

    3 2 Отговор
    истинската, неподправена столица на щатите е Филаделфия, а най-готините, истинските американци, заседават на Кенсингтън авеню....:)))))
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Оракулът от Каспичан

    6 7 Отговор
    Велика Америка продължава да бъде световен лидер номер 1 и това няма да се промени скоро.Нито в икономически,нито във военен,нито в политически план.Именно затова,дребното кремълско човече се опита да лансира някакъв "многополюсен модел",защото е напълно осъзнал,че фалиралата тоталитарна дупка русия,в най-скоро време ще "изпадне зад борда"Естествено в САЩ му се присмяха,но дори в "братски" Китай другарят Си обяви "новият двуполюсен свят",в който полюсите са,изненада-САЩ и Китай.
  • 69 никога мошенници в Човешката история

    1 1 Отговор
    никога няма да има мръсни мошенници на прекрасната ни Земя!Или Финито с тези маймуни За винаги!
  • 70 123456

    2 2 Отговор
    с откраднатите пари от другите държави САЩ си купуват прескъпо най-добрите мозъци от същите ограбени държави и си ги опитомяват да работят за тях , а грабенето на колониите продължава ....
  • 71 Альоше Рейгънов

    1 1 Отговор
    От западно крайбрежие идва злото и сърфистите идват от там, Дугин пръв го прозря.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.