Last news in Fakti

16 Март, 2023 18:30 1 246 17

Башар Ал-Асад: Ще се срещна с Ердоган, когато Турция е готова за пълно изтегляне от нашата територия

  • сирия-
  • русия-
  • башар асад-
  • владимир путин-
  • башар ал-асад-
  • турция-
  • становище-
  • реджеп ердоган-
  • тероризъм

Президентът на Сирия даде интервю пред руската агенция Sputnik

Башар Ал-Асад: Ще се срещна с Ердоган, когато Турция е готова за пълно изтегляне от нашата територия - 1
Снимка: САНА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Президентът на САР Башар Асад потвърди, че посещението му в Москва и разговорите с руския президент Владимир Путин ще открият нов етап в отношенията и сътрудничеството между двете страни, тъй като е постигнато споразумение за реализацията на 40 инвестиционни проекта в допълнение към разработването на съвместна сирийско-руска визия за действие в следващата фаза в светлината на променящите се алианси в света.

Президентът Ал-Асад в интервю за руската агенция Sputnik подчерта, че срещата му с Ердоган ще се състои, когато Турция е готова, в ясна форма и без никаква несигурност, за пълното изтегляне (на турските военни) от сирийска територия , прекратяване на подкрепата за тероризма и връщане на ситуацията към това, което беше преди началото на войната в Сирия.

Въпрос 1:

– Г-н президент, много Ви благодаря, че се срещнахте с нас веднага след важните разговори с президента Путин. Доста голяма делегация, дойде от Сирия в Москва. Това са много важни преговори. За първи път делегацията беше толкова представителна. Какви са основните резултати от вашата среща? Какво ще бъде новото в руско-сирийските отношения?

Президентът:

– През последните години, в годините на войната в Сирия, срещите с президента Путин винаги засягаха важни теми. Можем да кажем, че всички посещения бяха важни, но това посещение беше особено важно в два аспекта. Първият аспект е политически, това е първата среща между мен и президента Путин от началото на войната в Украйна и вероятно след края на кризата с коронавируса. Защото коронавирусът и войната в Украйна повлияха на общата ситуация в света. Сега виждаме, че съюзите и подредбите в света са се променили. Беше необходимо да обсъдим и анализираме тази ситуация, за да разработим съвместна сирийско-руска визия, чрез която да определим как ще си взаимодействаме на следващия етап.

От друга страна съвместните руско-сирийски комисии са заседавали няколко пъти, но техните резултати не са тези, към които се стремим. Има и търговски обмен, и развитие, но все още са слаби.

Този път заседанието на съвместната комисия беше различно. На него бяха засегнати въпроси, по-специално инвестиционни проекти, както и споразумението, което предстои да бъде подписано. Става въпрос за 40 конкретни инвестиционни проекта в областта на енергетиката, електричеството, петрола, транспорта, жилищното строителство, промишлените сфери и много други области, но с точно дефинирани проекти. Освен това към тях бяха добавени механизми за контрол и успешно изпълнение на тези проекти. Това е по отношение на икономическата страна и това е нов етап в отношенията. Делегацията, която ме съпроводи в Русия, беше наистина многобройна, защото работата по споразумението продължи не месеци, а години, но през последните месеци тече доста интензивна работа.

Вторият момент са глобалните трансформации, но ние сме загрижени преди всичко за турския въпрос и преговорите с турската страна в уреждането им. Като се има предвид, че (...Турция) е част от войната в Сирия, където нейните сили присъстват, окупирайки територията.

Въпрос 2:

- Ако говорим за търговско-икономическо сътрудничество. Може ли да се определи точната или приблизителната сума, за която е подписано споразумението?

Президентът:

– Не, проектите се разглеждат в момента, споразумението ще бъде подписано по-късно до няколко седмици, но тази точка беше оставена на преценката на всяка компания и всеки проект. Всеки проект ще бъде оценен поотделно по-късно. Това е част от механизма за наблюдение на изпълнението на проектите и тяхната успеваемост. Това обаче ще е по-късно. Идеята беше, че в момента има повече цели на споразумението, отколкото числа.

Въпрос 3:

– Последните седмици всички скърбим и подкрепяме народа на Сирия, който пострада от ужасното земетресение. Русия се притече веднага на помощ. Нашата агенция Sputnik също имаше своя принос. Събрахме 25 тона хуманитарни помощи и ги предадохме на в град Хама на детската болница. Обсъдено ли е на срещата ви с президента Путин и на срещата на делегациите за предоставяне на допълнителна помощ за преодоляване на последствията от земетресението?

Президентът:

- Тази тема не беше ключова на разговорите днес. Изразих своята благодарност на президента Путин и на руското правителство за помощта, защото руското правителство започна да помага от първите часове, а руската армия участва в спасителните операции на терен и тази помощ продължава и до днес.

Има обаче и друг аспект на свързаната със земетресението подкрепа. Свързва се с възстановяването и завръщането на разселените лица по домовете им.

Преди да поискаме помощ от която и да е друга страна по този жизненоважен въпрос в следващата фаза, трябва да установим механизми и структури в Сирия, отговорни за процеса на възстановяване, и това е, върху което работим.

В основата на това е молбата към страните да участват с нас в процеса на възстановяване и връщане на временно разселените лица в домовете им и по места на произход или други подходящи места на пребиваване.

Въпрос 4:

- Тези дни се навършват 20 години, откакто Съединените щати нападнаха Ирак в нарушение на Хартата на ООН. Оттогава действията на Вашингтон са причинили огромен брой жертви. Хора загинаха и в Сирия, сега умират в Донбас - всичко това е резултат от доста агресивната политика на САЩ и техните съюзници. Как може да се спре това?

Президентът:

– Трябва да действаме в няколко посоки едновременно, за да стигнем до този резултат. Съединените щати остават сила, дори и да вървят надолу, но не можем да кажем, че има държава, която ще спре американската агресия, която продължава поне три десетилетия след разпадането на СССР или дори повече от Корейската война.

Има обаче различни методи. Ако говорим за политическа дейност, тогава е необходима коалиция от няколко държави. Русия и Китай имат значителна отговорност в това отношение. Има страни от БРИКС, има други страни, които започнаха да се отдалечават от САЩ и губят вяра във Вашингтон, чувствайки, че САЩ са заплаха за световната стабилност. Когато казваме САЩ, имаме предвид западния блок в политически аспект.

От друга страна, флотите на САЩ в света присъстват в услуга на едно нещо, всички войни служат на него - това е американският долар.

Освен това, когато има икономическа коалиция, ще има алтернатива на долара от всяка държава и тогава Съединените щати няма да могат да определят съдбата на световната икономика и народите и тогава тези войни ще свършат.

Ако говорим за политически, финансови и икономически аспекти, то, както вече споменах, има страни от БРИКС, част от тази коалиция. Постепенно се формира световното обществено съзнание и след известно време САЩ, които обсебват света, ще бъдат обсадени те самите и в резултат на това ще бъдат изолирани.

Тази държава (САЩ), която иска да завладее целия свят, няма да може да пожъне плодовете на завоеванието и тогава светът ще се промени.

Въпрос 5:

- Споменахте специална операция и това е първата ви среща с президента Путин след нейното начало. На самата среща изразихте подкрепа за действията на Русия. Как може да се изрази тази подкрепа? А има ли сирийски граждани, които като доброволци участват на страната на Русия в тази спецоперация? Колко?

Президентът:

- Ако доброволци отидат там, то те няма да са от сирийската държава - те ще се обърнат директно към съответните руски органи, които се занимават с този въпрос, и ние няма да знаем за това. Въпреки това сирийският народ със сигурност подкрепя Русия с голям ентусиазъм по редица причини.

От една страна, това е солидарност, тъй като Руската федерация подкрепи сирийците в борбата срещу тероризма, от друга страна, има по-глобален поглед върху тази война: именно тази война ще започне да променя глобалния баланс, тъй като част от страданието на Сирия, Ирак и много други страни е причинено от еднополюсния свят.

Когато Руската федерация спечели тази война, както искат повечето сирийци, със сигурност ще се появи нов свят - по-безопасен и по-мирен. Това е реалното въздействие на тази война върху възприятието на сирийците.

Въпрос 6:

- Ако говорим за политическа подкрепа, Сирия признава ли Русия в новите ѝ граници? Ще признае ли Сирия нови региони в рамките на Русия?

Президентът:

- Ние признахме тези региони, преди да се присъединят към Русия, защото имаше референдуми, резултатите от които бяха обявени, и ние ги признахме. Още преди тези референдуми аз приех делегация от Донбас няколко месеца преди войната и им казах, че сме готови да ви признаем сега. Тогава им казахме, че сме ви признали още преди Русия. Този въпрос ни е ясен от самото начало и няма да се колебаем в позицията си. Позицията на Сирия е ясна и в същото време решителна, ние сме убедени по този въпрос, не само в името на приятелството с Русия, но и защото тези територии са територии на Русия. Това е известно през цялата история. Те са предадени на Украйна може би преди около 100 години, мисля по времето на Ленин. Те са обитавани от руски граждани, а фактите на място показват, че това е руска земя. Ние сме убедени в тази позиция.

Въпрос 7:

- Сирия признава ли новите граници на Русия?

Президентът:

- Със сигурност. Казвам, че това са руски територии и дори да не беше войната, това са исторически руски територии.

Въпрос 8:

- Ако говорим за глобални последици. Сега мнозина спорят дали този конфликт ще доведе до трета световна война. Как смятате?

Президентът:

- Смятам, че третата световна война се води, но тя е различна като форма. Искам да кажа, че преди световните войни бяха традиционни. Армиите на няколко държави действаха срещу няколко други. Сега тази ситуация съществува, но поради модерните оръжия, особено ядрените оръжия, има възпиращ фактор за традиционната война, така че войните се движат към прокси войни. Следователно Зеленски сега води война от името на Запада със своята армия, състояща се от нацисти, разбира се. По същия начин терористите са армии, действащи от името на Запада в Сирия и други региони.

Въпрос 9:

- Можете ли да потвърдите съобщенията на сирийската агенция САНА, че САЩ продължават да обучават бойци в базите си в Сирия, където те се намират незаконно, например в Ат-Танф?

Президентът:

„Ние сме пряко изправени пред терористични групи близо до района на Ат-Танф и, разбира се, знаем за тези сблъсъци и за задържаните откъде са дошли. Ал-Танф е цял лагер на терористи и няма друга цел. Какво печелят САЩ от това, че са в този район в сърцето на пустинята? Няма съмнение, че те имат лагери за терористи, в които има десетки хиляди със семействата си. От време на време те изпращат тези хора да извършват терористични атаки срещу сирийската армия, за да разпръснат части в различни посоки. Ние сме уверени в това, доказателствата действително са налице.

Въпрос 10:

- Има ли информация, че оттам се прехвърлят бойци в Украйна?

Президентът:

Нямаме доказателства за това, но е съвсем очаквано. САЩ преместват терористи от едно място на друго, в допълнение към факта, че терористите се придвижват сами. Но терористите в Сирия са тези, които се наричат ​​в скоби „ислямисти“ / "ислямски терористи", които се крият зад религията. Религиозна война в Украйна няма и, но съдейки по видеозаписите, които циркулират в интернет, има такива. Те не отидоха там заради идеята за "джихад". Със сигурност някой е изоставил тези терористи и несъмнено това се е случило под патронажа на САЩ и техните агенти от западните държави.

Това е традиционна тема, която се случва постоянно и не е свързана нито със Сирия, нито с Украйна, тя е свързана с механизма на действие на Америка и западните държави по въпроса за използването на тероризма като техен агент във войните си.

Естествено, има терористи, които са прехвърлени от други региони, включително от Сирия, за да воюват с Русия в Украйна.

Въпрос 11:

– Друг голям проблем е заплахата, че оръжията, които Западът доставя в неограничени количества на Украйна, ще попаднат в ръцете на международни терористи, включително Близкия изток, включително Сирия. Това могат да бъдат различни оръжия, включително системи за противовъздушна отбрана. Имате ли такива опасения, че доставките на оръжия за Украйна ще наводнят Близкия изток с незаконни оръжия?

Президентът:

„Не се притесняваме поради простата причина, че оръжията, които ще дойдат директно от Запада при тези терористични групи, са много повече от тези, които ще изтекат. И това оръжие така или иначе ще дойде. САЩ непрекъснато търсят терористи, за да ги наемат и да им предоставят всякакви видове оръжия. Ако има корупция, продажба и отклоняване на оръжията, тогава това ще се случи, но ще бъде само малка част от това, което ще дойде за тези терористични групи директно от Съединените щати. Разбира се, това се случи и в Сирия. Например, Франция изпрати на терористите най-новите противотанкови ракетни системи. Разбира се, според американските инструкции. Съединените щати им предоставиха хупер модерни ракети за противовъздушна отбрана. Терористите имат всички сателити. Какво означава изтичането на малки запаси от оръжие? Нищо. Те имат всичко, те са алтернативна армия на редовната армия на САЩ и другите страни членки на НАТО. Това е вярно.

Въпрос 12:

- Това налага разширяването, включително и на военното сътрудничество между Русия и Сирия. Тази тема обсъждана ли е сега? Интересувате ли се от разширяване на това сътрудничество? Интересувате ли се например от увеличаване на броя на руските военни бази?

Президентът:

- Разбира се, днес обсъдихме военно сътрудничество, имаше среща на двама министри на отбраната. Обикновено не съобщаваме какъв вид сътрудничество ще се осъществява между нас и Русия. Защото това е военен въпрос, който винаги има някаква секретност. Естествено е. А що се отнася до военните бази, това е свързано с общата визия, която има и политически, и военен аспект. От военна гледна точка не сме обсъждали този въпрос. Що се отнася до политическия аспект, въпросът за военните бази не трябва да се свързва с въпроса за борбата с тероризма. Борбата с тероризма е днешна тема, но е временна. Руското военно присъствие в нито една държава не трябва да се основава на нещо временно. Говорим за международен баланс и присъствието на Русия в Сирия има значение, свързано с баланса на силите в света като държава, разположена на Средиземно море. Свръхсилите днес не могат да се защитят или да играят ролята си от своите граници, те трябва да го правят извън тях чрез съюзници по света или чрез бази. Смятаме, че ако Русия има желание да разшири базите или да увеличи броя им, то това е въпрос от техническо или логистично естество. Ако има такова желание, тогава смятаме, че разширяването на руското присъствие в Сирия е добро, то ще служи на тази идея. Точно както ако това разширяване се случи в други страни, може би в други региони, то ще служи за същата идея. И да, ние казваме, че това е нещо, което може да е необходимо в бъдеще.

Въпрос 13:

- Ако говорим за поставяне на хиперзвуково оръжие. Мислите ли, че може да се доставят в Сирия, например, кораби с ракети "Циркон"?

Президентът:

- Разликата е в качеството на оръжията, но принципът е същият. Разбира се, ако ще строите бази, целта не е да направите базите слаби от военна гледна точка. Предполага се, че базите ще бъдат на съответното място, за да имат възпиращ или балансиращ ефект, те трябва да бъдат въоръжени с най-добрите оръжия, това е естествено и логично. Независимо дали става дума за хиперзвукови ракети или друго по-модерно оръжие сега и в бъдеще, принципът, разбира се, е същият, за който говорех.

Въпрос 14:

- Обсъжда ли се доставка на други системи за противовъздушна отбрана на Сирия, като се има предвид, че сега се засилват въздушните удари на сирийска територия? С-400 или други системи за ПВО с по-малък обсег?

Президентът:

- Както казах, днес имаше среща на двама министри на отбраната, на която обсъдиха всички военни аспекти. Но ние не можем да афишираме какви специални военни въпроси са били обсъждани, особено по отношение на темата за въоръжението.

Въпрос 15:

Да преминем към икономическото сътрудничество. Вече казахте, че се подготвят проекти в различни сектори на икономиката. Кои фирми ще участват?

Президентът:

- Днес бяха представени темите на необходимите проекти, които съвместната комисия обсъди през последните дни. След подписването на споразумението тези проекти ще бъдат обявени публично, след което заинтересованите фирми ще могат да кандидатстват за участие в тези проекти. Това е динамиката, с която ще работи това споразумение. Що се отнася до имената на фирмите, прогнозната стойност на проектите, реалната стойност ще стане известна по-късно, когато компаниите подадат заявка и ще се водят преговори с тях конкретно по тези проекти.

Въпрос 16:

- Споменахте отношенията с Турция. Разбира се, това е важен въпрос. Как сега Москва помага на Сирия и Турция да подобрят тези отношения? Възможно ли е да се срещнете с президента Ердоган?

Президентът:

- Заради войната и негативната роля на Турция в тази война, подкрепата на Анкара за терористите в Сирия, поради факта, че част от турската армия навлезе на територията на Сирия, преките контакти между нас и турската страна бяха невъзможни. За нас Турция е държава окупатор. Тук е важността на ролята на Руската федерация с оглед на това, че Москва има контакти с турската страна и добри отношения със сирийската.

Имаме доверие в руската страна, тъй като тя изигра ролята на посредник за улесняване на тези контакти, като същевременно го прави в рамките, на които се основава руската политика. Сред тези основи са: зачитане на международното право, признаване на суверенитета на държавите, отхвърляне на тероризма, зачитане на териториалната цялост на Сирия и суверенитета на сирийската държава на нейна територия, необходимостта от изтегляне на нелегитимните чуждестранни въоръжени сили от Сирия.

Според нас всяко нещо може да промени хода на войната и да я насочи към край, връщайки изцяло правата на сирийците, окупираните територии, пълния суверенитет на сирийската държава. Трябва да се движим в тази посока и да опитваме, може би понякога нямаме голяма надежда, че ще се получат реални резултати, но не трябва да губим нито един шанс, като не се опитваме да грабнем тази възможност. В крайна сметка именно тази възможност, въпреки твърде слабата надежда, може да се окаже самото решение.

Това е, върху което Русия работи със Сирия, прави опити, заедно с други опити, които знаете: има преговори в Женева, в Астана и други градове. Всички тези (преговори) имат една цел - възстановяване на стабилността в Сирия.

Що се отнася до срещата с Ердоган, това е свързано с достигането на етапа, когато Турция ще бъде готова в ясна форма и без никакво колебание за пълното изтегляне (на турската армия) от територията на Сирия, прекратяването на подкрепата за тероризма и завръщането на ситуацията до тази, която беше преди началото на войната в Сирия. Това е единственият вариант, при който може да се осъществи срещата ми с Ердоган. Освен това каква е стойността на подобна среща и защо да я организираме, ако не доведе до крайни резултати за войната в Сирия?

Източник: САНА / Руската агенция "Спутник"

Превод и редакция: Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бамбука

    11 9 Отговор
    Турция ли е виновна, че милиони сирийци напуснаха страната ? Колко лагера за изхранване на сирийци има в самата Сирия ?

    Коментиран от #4, #5

  • 2 Пучо Капучо

    7 5 Отговор
    Всички злини по света идват от ФАЩ - така е било, така и ще бъде. Докато един хубав слънчев ден злината не изчезне от лицето на земята
    Утопия? Не! Не, защото всяко нещо си има начало и край.
    Дано сте прочели интервюто.
  • 3 Последния Софиянец

    8 3 Отговор
    Време е Ердоган да направи референдум в Северна Сирия по примера на руските референдуми
  • 4 Т.нар. сирийска опозиция

    7 6 Отговор

    До коментар #1 от "Бамбука":

    Туеция и рвжима в САЩ които плащат на брадати главорези в Сирия
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тоя изтрепа

    11 6 Отговор
    Половината си народ, а другата половина му избяга.

    Коментиран от #8

  • 7 Ветеран от Протеста

    6 4 Отговор
    Руснаците чрез този Сирийски престъпник ще обрулят и Сирия като зелен кестен...
  • 8 Алфа херинга

    2 5 Отговор

    До коментар #6 от "Тоя изтрепа":

    Я дай някакви доказателства или си на принципа, САЩ така казаха.

    Коментиран от #14, #15

  • 9 Хохо Бохо

    5 1 Отговор
    Русия праща на Сирия оръжия.
    Следователно Турция воюва в Сирия с Русия..
    А сирийците са пушечно месо...

    а то и руска армия има там
  • 10 Гориил

    3 4 Отговор
    Русия ще действа като гарант за сигурността на Турция Постигнато е споразумение за постоянен наем от руските въздушно-космически сили на най-голямата авиобаза в Близкия изток Ел Камишли (в Северна Сирия).Това ще охлади жарта на проамериканските кюрдски формирования.
  • 11 ааххахахаха

    4 3 Отговор
    Леллллеееееееее башар! Ти още малко ще се изпуснеш, че с путларан ще се преговаря, след като изтегли окупаторите от Украйна! Не се изпускай, докато не си излетял от домодедово, че знаеш ли.....розкомнадзор не спи
    !

    Коментиран от #12

  • 12 Гориил

    1 4 Отговор

    До коментар #11 от "ааххахахаха":

    Става опасно за бъдещето на Европа да крещи силно.Научете се да говорите спокойно. Времената се промениха.
  • 13 Руски сирийските клошари

    2 2 Отговор
    Тоя потомствен цървул на кво е президент,най обикновена пионка,успя да превърне Сирия в руини
  • 14 Не си ли се разхождал зад халите

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Алфа херинга":

    Там ще видиш ходещите доказателства
  • 15 A бе джинджифил

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Алфа херинга":

    Какви доказателства искаш? Ти в друга планета ли живееш,или ми се правиш на теменужка. Милиони бежанци,убити невинни хора,жени и деца,разделена Сирия на две части,половината контролирана от Путин,другата половина от YPG(демек Сащ),които са клекнали около кладенците и смучат петрола.образовай се поне съвсем малко ве пъдар

    Коментиран от #16

  • 16 Алфа херинга

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "A бе джинджифил":

    И как Асад е предизвикал това? Поредната инсценирана арабска пролет от Сащ. Крайни Ислямисти и престъпници са тъй наречените подтиснати от режима на Асад. С помощта на Турция и янките става гражданска война. Путин, който сигурно сега ще обвиниш, като главен виновник за всичко, помогна на Асад. Турция са си окупирали една част от Сирия, а както сам каза САЩ напълно незаконно за им взели петрола в друга част, контролирана от тях. Твърдението че Асад е изтрепал половината си народ е нагло и безочливо. Сирийците имаха много висок Стандард на живот преди тази война и не случайно беше пълно с гастари от България там.

    Коментиран от #17

  • 17 Българските турци

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Алфа херинга":

    Пич неграмотен си по темата Сирия и затова пишеш сантименталности ... От Родопите може да юрнеш има няма стотина хиляди калпака ама от Сирия се изсипа население колкото цяла България в Турция ! И твърдиш че Турция е със САЩ които разбъркаха Сирия за да създадат марионетна кюрдска държава там и да проправят път на израелския ционизъм към "обетованите земи" между изворите на Тигър и Ефрат ! Асад иска само проиранска шиитска Сирия с 2-3 милиона население с мюслюмани шиити и не му пука за останалата "паплач" ! Докато съществува държавата Турция тия блянове няма да се осъществят !