Last news in Fakti

13 Септември, 2013 16:20 1 510 2

Трайков: Мавродиев спасява поста си

  • трайчо трайков-
  • мавродиев-
  • спасява-
  • поста си-
  • кфн

Сделката с EVN е минала през КФН

Трайков: Мавродиев спасява поста си - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изказванията на ръководител на държавен регулаторен орган са неуместни в политически контекст по принцип. Това заявява бившият министър на икономиката Трайчо Трайков по повод интервюто на председателя на КФН Стоян Мавродиев пред „Дер Щандарт, в което се казва, че КФН е дала Дянков, Трайков, Прокопиев на прокурор.

В случая дори ми е неудобно да коментирам опитите на притеснени висши държавни служители да спасят постовете и кариерата си, особено когато са гарнирани с професионална неграмотност (подобна на собственика на тефтерче от една друга държавна комисия). Най-малкото защото борсовата сделка за остатъчния дял от EVN е извършена на аукцион според проспект, одобрен именно от Комисията за финансов надзор, чийто ръководител е г-н Мавродиев. Проспектът пък е изготвен от инвестиционен посредник, избран от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Очевидно, че ролята ми като министър се изчерпва с функцията на принципал на държавния дял, преди започване на процедурата от АПСК и няма нищо общо с нейното осъществяване.

Нещо повече, за да бъдат избегнати каквито и да е спекулации с факта, че EVN беше предишният ми работодател, а и защото ставаше дума за сделка на организирания на капиталов пазар, текущото наблюдение и рекламирането и пред потенциални инвеститори в чужбина бяха поети от екипа на Министерството на финансите.

Все пак ако експертите на КФН действително са констатирали такава мащабна пазарна злоупотреба, възникват въпроси, чиито отговори много бих искал да знам и аз:
- Как е изчислен размерът на щетата за държавата и какъв е резултатът от анализа на други приватизационни сделки, извършени чрез борсата?
- Възможно ли е това да се случи на Българската фондова борса и какво е направила КФН като неин регулатор, за да предотврати подобни злоупотреби?
- Възможно ли е от машинации да са пострадали и хилядите институционални и дребни инвеститори, вложили пари чрез многобройните първични публични предлагания на Българската фондова борса?
- Може ли калпавата работа на КФН (ако приемем, че г-н Мавродиев е прав) да е причината БФБ да е една от най-зле представящите се борси в Европа, пострадала най-тежко и възстановила се най-малко след началото на кризата от 2008 г?

И в крайна сметка, ще поеме ли г-н Мавродиев отговорността за клеветенето на хора и компании, ако не е прав, и за несвършената си работа, ако е прав? Или това ще си остане поредната илюстрация за подхода на задкулисието в момент, когато обществото деветдесети ден се бори за осветявянето му.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.