Last news in Fakti

31 Март, 2023 13:00 1 859 42

Какво ще означава един съюз на ГЕРБ с ПП-ДБ

  • герб-
  • демократична българия-
  • продължаваме промяната-
  • бойко борисов-
  • румен радев

Затова изборът е наистина труден, дори в някои отношения мъчителен: евроатлантическа коалиция с цялостно оневиняване на Борисов и с отказ от работещо антикорупционно законодателство, но пък с ясна евроатлантическа насоченост

Какво ще означава един съюз на ГЕРБ с ПП-ДБ  - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Призивите за редовно правителство и стабилен парламент крият сериозна уловка. Съюз на двете големи коалиции ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС несъмнено ще е от полза за Борисов. И би бил оправдан само в един-единствен случай.

Всичко звучи много разумно, убедително и отговорно. Национално отговорно дори. И трогателно донякъде: "България има нужда от редовно правителство и работещ парламент, който да приема нужните за страната ни закони" - призив, който се повтаря от почти всички политици, журналисти, социолози и анализатори.

Подтекстът

Този призив, който иначе е смислен, убедителен и трогателен, има обаче и други значения, много по-различни от заявените. Преди всичко той е насочен против промените. Означава: "може си и без промяна" и "по-добре без промяна, ако промяната ще е такава". Защото редовно правителство с устойчиво Народно събрание си имахме и допреди две години.

И ако разумното и смисленото е да имаме същия вид редовно правителство и същия вид Народно събрание, то всичките обществени вълнения и политически усилия от последните две-три години са били напразни. Освен това този призив означава България да се откаже от преобразования, които са насочени срещу продължилото десетилетия корупционно управление. Да се откаже и от промени в съдебната система.

Защото сметката е проста и доста анализатори със склонност към счетоводни занимания вече я направиха: стабилно правителство е възможно само при съвместно управление на двете водещи коалиции - „Продължаваме Промяната“ - „Демократична България“ и ГЕРБ - СДС.

Какво би означавало това за България

Подобно управление обаче означава, че всякакви законодателни промени, които биха били в ущърб на Бойко Борисов и главния прокурор Гешев, ще бъдат невъзможни (двамата вероятно са свързани не само с общи зависимости, но и с общи тайни). Всяко законодателството при такъв вид управление ще създава само привидност за промени.

За да се създаде възможност за действителни законодателни преобразования, народните представители на ГЕРБ би трябвало да се откажат от Бойко Борисов, а това е напълно невъзможно, доколкото ГЕРБ не е партия с определени политически виждания и убеждения, а прослойка, чиято цел е да се възползва от властта. А тази власт досега е осигурявал, а може да осигури и в бъдеще, единствено той - без него партията просто ще изчезне. Тази зависимост от вожда е, разбира се, недостатък от обществена и политическа гледна точка, но при днешните обстоятелства се превръща в предимство - Бойко Борисов може да смени политиката на ГЕРБ и да сключи управленчески съюз с всички партии, които са му изгодни, без да изгуби основните си привърженици.

Натрапчивите призиви за стабилно правителство и парламент

Това по никакъв начин не важи за ПП-ДБ, чийто възможен съюз с ГЕРБ би отблъснал повечето им привърженици. Така че от подобна "голяма коалиция" със сигурност ще спечели най-вече Борисов. Който е достатъчно обигран в политическите хитрости, за да не предложи себе си за премиер и да управлява от разстояние подобно на Ахмед Доган.

Това много добре разбират социолозите, антрополозите и политолозите от обкръжението на бившия премиер, на това разбиране се дължат и техните несекващи и дори натрапчиви призиви за "стабилно правителство и работещ парламент в името на България и националните интереси".

Едно общо управление между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ наистина би имало смисъл и наистина би отговаряло на националните интереси, но само ако проруските и антиевропейските залитания на БСП и президента Румен Радев отидат още по-далеч. (При „Възраждане“ няма залитания, нейният председател Костадинов действа неприкрито в изгода на Путин).

Труден избор

Затова изборът е наистина труден, дори в някои отношения мъчителен: евроатлантическа коалиция с цялостно оневиняване на Борисов и с отказ от работещо антикорупционно законодателство, но пък с ясна евроатлантическа насоченост и с готовност да предостави оръжие на Украйна, или пък коалиция за борба срещу корупцията в ущърб на евроатлантизма?

Доста чудато при тези обстоятелства изглежда поведението на президента Радев (и правителството му), който с всичките си приказки за хаос, разруха, икономическа криза (каквато няма) и други подобни, всъщност подкрепи ГЕРБ с Бойко Борисов. А отказът му да помогне на Украйна с оръжие всъщност насърчава партиите с евроантлантическа насоченост към създаването управленчески съюз. Засега обаче е трудно да се прецени дали действията на президента са целенасочени.

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    43 4 Отговор
    Означава, че предават избирателите си. Означава, че не трябва да са там.
  • 2 ами

    45 3 Отговор
    Означава, че циркът става явен и дори слабо умните ще осъзнаят, че всичко се диктува от чужбина.
  • 3 Вирус

    40 2 Отговор
    Дойчо означава че ще духаме супата с Тея пидлоги
  • 4 Нещо

    12 15 Отговор
    напълно невъзможно !

    Коментиран от #22

  • 5 да де

    36 1 Отговор
    Означава, че Магнитски е сработил, а на българите дупе да им е яко. .
  • 6 Беловеца

    38 1 Отговор
    Означава че,ще се краде двойно повече.
  • 7 накратко

    36 2 Отговор
    означава че мафията на уж изчегъртвачите (прокопиевите боклуци) заедно с мафията на уж изчегъртваните (боковите боклуци) ше ги сложи с шлайфпаста на простия български народ
  • 8 хаха

    38 3 Отговор
    Цяла Европа се чуди как да ги сгоди, за да почне редовно правителство да изпълнява безропотно брюкселките заповеди.
  • 9 Майна

    36 4 Отговор
    Ще означава това, което заяви Бай дън- ,,Трансджендър американците формират душата на нашата нация,,
  • 10 Ясно е

    32 3 Отговор
    Означава обединение на марионетките.
  • 11 БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО

    30 9 Отговор
    Само Възраждане и Костадинов!
  • 12 Емо

    22 3 Отговор
    Това ще означава пълно погребване на всякаква надежда за по-добро бъдеще. Узаконяване на корупцията в евроатлантическа опаковка и тласкане на народа към Копейкин и Русия. Въобще даже съмнението за такава коалиция ще стимулира много повече хора да отидат за гъби в неделя.
  • 13 Ирония

    30 2 Отговор
    Добро утро и от нас, драги радиослушатели. Започваме деня с важна телеграма - ЦИК е готова с резултатите, само чака да минат изборите.

    Коментиран от #16, #39

  • 14 Тиква

    20 4 Отговор
    Ние чакаме всичкото ГЕРБ в затвора, тия Доче идиотите за съюзи бленуват! Или пак искат Бойка на власт и крадене до дупка?
  • 15 Майна

    15 10 Отговор
    Димитър Стоянов директно ви заяви, че българи няма да отидат на ,,фронта,, докато е служебното правителство..Нещо неясно...???
    Т.е. Радев подписа ,,нещото,, ,което ще вкара българите във войната, когато се състави новото правителство...
    То вече е съставено и те го знаят..
    Седемцифрен код за машинките...
    Гласувайте с книжни бюлетини
    Ако сте за България, за нацията ни..
    Спасението е Възраждане
  • 16 Иван

    18 1 Отговор

    До коментар #13 от "Ирония":

    Есента сме пак на избори и то се разбра вече твърдо!

    Коментиран от #32

  • 17 Означава

    16 3 Отговор
    ВОЙНА.
  • 18 Сократ

    14 2 Отговор
    Който се е съюзил с герб изчезва. Примери много. Значи сега е дошло времето на кирчо-кокорчовия експеримент да приключи. И наесен с песен пак на избори.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ох_боли

    11 3 Отговор
    Една "дъвка", която DW и подгласни трубадури се опитват да пробутат в медийното ни поле. Какъв съюз, каква коалиция ? - куче и котка да съжителстват заедно! Може, но само в "домашни" (разбирай евро/англосакски) условия. Видите ли, "изборът бил труден"!, не труден, а невъзможен. Защо тогава публикувате подобни врели-некипели?
  • 21 Теле

    5 2 Отговор
    Война
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ТрампЛин

    4 11 Отговор
    Кой се страхува от Вирджиния Улфс? Кой се страхува от правителство на ПП-ДБ подкрепено от ГЕРБ? Отговора е повече от ясен-възраждане!!! Едно сериозно мнозинство в Парламента, което явно е за Бъдещето на България като член на ЕС, член на Еврозоната, член на Шенген…..стряска съня на копейките! Аз този сценарий го предвиждам и предпочитам, пред безкрайна поредица от извънредни избори и служебни правителства! Ако е останало поне капчица съвест у членовете на ГЕРБ, то те трябва да седнат на масата с ПП-ДБ и да се споразумеят!

    Коментиран от #40

  • 24 Тодор Живков

    7 1 Отговор
    Ще означава още шкафове с пачки и кюлчета и по голям глад за народа.
  • 25 Отвратен

    5 7 Отговор
    Означава Че Радев ТРЕПЕРИ и Разделението на Народа свършва както и властта на Предателя Радев !
  • 26 геобразен соросоид

    9 1 Отговор
    На запад кражбите у нас не ги интересуват , за тях най важно е неофашистката коалиция ГЕРБ-ПП да е на власт . Така че автоголаджиите са единствено тези които не гласуват .
  • 27 Махмуд

    7 3 Отговор
    Ще означава тотална щита за българския народ. Идиотите като Атанасов от ДБ ще ни вкарат във война.
  • 28 Хатлер с ка пут

    8 1 Отговор
    Ще означава, че Запада има двоен аршин за що е то корупция
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 койчо от койнаре

    5 3 Отговор
    Аз не нога да разбера само едно нещо . Русия и Китай се борят против световния жандарм САЩ за многополюсен свят , т.е за право на всяка страна сама да решава каква политика и как да развива икономиката си . С какво не са съгласни "булонките" на чичо САМ не става ясно ? Никой не натрапва социализъм или комунизъм поради простата причина че света е станал материален а да не говорим че комунизма е по близко като идея до социални държави като Германия ,Швеция ,Норвегия и т.н
  • 32 И аз да кажа

    4 5 Отговор

    До коментар #16 от "Иван":

    И кво ще избереш, хубавецо? Копейкин ще има време още 6 месеца да сее страхове и лъжи, лумпените ще се налудуват и напротестират, магистратите ще се нагушат още, държавата ще затъне в нови борчове, а Радевите хора ще усукват и ще ни отдалечават от белите държави
  • 33 здрасти

    8 1 Отговор
    Как какво означава ? Означава че крадците и мошениците ще се съберат на едно място и измамени ще останат избирателите им .
  • 34 деНАТОфикация

    6 2 Отговор
    Неофашистите от пп и дб плюс мутрите от герб означава втора Украйна!!
  • 35 НЯКОЙ

    8 0 Отговор
    Дойче веле да не сте се побъркали ??? Малка прясна риба + Малка вмирисана риба = ГОЛЯМА вмирисана риба !!! Достатъчно дишахме вмирисана риба !!!
  • 36 Ще означава

    6 2 Отговор
    въвличане на България във войната и хиляди убити българи!! Това ще означава!!
  • 37 Означава

    5 1 Отговор
    Означава пидалска диктатура и война .
  • 38 Марков

    3 0 Отговор
    Не разбрах кой е авторът, който се е скрил зад ДВ. Вярно е, че ГЕРБ няма да жертват Борисов. Вярно е, че с ББ, ПП не може да хване цялата власт необезпокоявани и да добавят още 30-50 млрд кредити за сметка на нас и в интерес на тях. Добре ще е Европа и тук у нас да се говори за европейска, а не за евроатлантическа насоченост, във всичко. Това е бъдещето. След изтичане но поколение светът ще е друг.
  • 39 Ама сигурно си прав!!!

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ирония":

    То тази тиха подготовка прилича досущ избора на Байдън. Там се работеше да се докара формалния показател - болшинство, с помощта на пощите и на отдавна починалите. Да са казали, че избирателните списъци са прочистени? Колко са? Бюлетините от тяхно име вече са попълнени и разпределени.
  • 40 В Еврозоната?

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "ТрампЛин":

    За какво ти е? Наясно ли си от ползи и негативи? Ще има ли стартова девалвация? Защо редица страни в Европа си пазят финансовата независимост?
  • 41 Касапин

    3 0 Отговор
    ПъТВО НЕ РАЗБРАХ КОЙ Е АВТОРА ВТОРО СЕ МИ Е ТАЯ ТРЕТО МНОЗИНСТВО ГЕРБ СДС ПП ДБ Е НАИСТИНА НАЙ ГОЛЕМИЯ ТЮРЛЮГЮВЕЧ КОЙТО МОЖЕ ДА СЕ ИЗМИСЛИ И ЩЕ ИМА ФАТАЛНИ ПОСЛЕДИЦИ КАКТО ЗА ГЕРБ ТАКА И ЗА ШАРЛАТАНИТЕ ТАКА И ЗА СТРАНАТА ЗАЩОТО ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО ЩЕ ГИ ОБЕДИНЯВА Е СЛУГУВАНЕ НА ИНТЕРЕСИТЕ НА САЩ И БЮРОКРАТИТЕ ОТ ЕС ТЕЯ ПРОСТО ЩЕ ИЗПЪЛНЯВАТ БЕЗПРЕКОСЛОВНО ЧУЖДИ ЗАПОВЕДИ И ЗАБРАВЕТЕ ЗА АЕЦ ТЕЦОВЕ И ИКОНОМИЧЕСКИ ПРОСПЕРИТЕТ ЩЕ СЛУГУВАТ И НИЕ С ТЯХ ЪАКА ЧЕ ПО ДОБРЕ Е КОАЛИЦИЯ ВЪЗРАЖДАНЕ ДПС ПОНЕ СЕ ЗНАЕ КОЙ КОЙ Е
  • 42 Зоолог

    2 0 Отговор
    ГЕРБ СДС ПП ДБ ПРАВИТЕЛСТВО ОТ БЕЗГРЪБНАЧНИ МЕДУЗИ СЛУЗЕСТО И ПОДМЯТАНО ОТ ВЪЛНИТЕ ПО ЗЛЕ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ