Last news in Fakti

27 Април, 2023 13:05 5 479 35

За какво да внимаваме, когато теглим бързи кредити? Габриела Руменова пред ФАКТИ

  • кредити-
  • бързи-
  • такси-
  • общи условия-
  • договори-
  • банки-
  • лихви

Хората не трябва да се съгласяват с незаконните такси, които понякога се поставят като условия в Общите условия, казва тя

За какво да внимаваме, когато теглим бързи кредити? Габриела Руменова пред ФАКТИ - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На какви уловки можем да се натъкнем, когато сме решили да прибегнем до пари от бързи кредити. Банки, лихви, кредити... Пред ФАКТИ говори Габриела Руменова от онлайн платформата „Ние, потребителите“.

- Г-жо Руменова, намираме се в период пред поредица от празници и хората често прибягват до бързи кредити. Какво трябва да знаят, когато предприемат такава стъпка?
- Да, през май месец предстоят много празници, наближава и лятната ваканция, ще ходим на балове, също така и много специални събития от типа на сватбите се организират през този месец. И е факт, че за такива неща са необходими повече средства, а това кара хората да прибягват до бързи кредити. Важно е - колкото и да са притиснати от необходимостта, преди всичко да си направят едно задълбочено проучване на пазара за всички възможности за теглене на кредит. Също така да изчислят и колко ще им струва всеки един заем, който биха взели. Хората трябва да са сигурни, че ще могат да изплатят този заем в срок, а също така не трябва да подценяват и спецификата на времето, в което живеем, защото статутът им може да се промени. Живеем в много несигурни времена от гледа точка на това да запазиш работата си. Може и работодателят да реши в движение да промени условията по договора, да намали заплатата ни, например. Така че е необходимо да се събере цялата информация, да се видят условията. Информацията се съдържа в т.н. стандартен европейски формуляр, който всеки кредитор трябва да предостави на своя клиент. Хората трябва да знаят, че попълването на този формуляр не води до задължително сключване на договор. Кредиторът е длъжен да предостави такъв формуляр, но той е безплатен - без значение дали ще станете негов клиент, или не.

- Какво се включва в този формуляр…
- В него подробно е описана общата сума, която се отпуска, и тази, която ще трябва да се върне, както и лихвеният процент. Също и годишният процент на разходите - точно това е показателят, по който най-лесно може да се направи сравнение между различните предложения. Размерът на вноските, техният брой. Всичко това трябва да се прецени, за да може човекът да е сигурен, че ще може да се справи с погасяването на кредита.

- Кое е по-характерното при бързия кредит, ако го сравним със стандартния банков кредит?
- Хората прибягват до бързи кредити, когато не могат да получат пари от банкова институция. Банката прави доста обстойно проучване на кредитополучателя, а при бързите кредити почти никакви проверки не се правят. Така реално всеки може да получи потребителски кредит. Без значение дали вече има изтеглен от банка, при същата фирма или при друга за бърз кредит. Без значение и дали сме погасили предишен кредит.

- Има много потребители, които теглят кредити, за да погасяват старите…
- Това е така, но точно по този начин може да се стигне до влизането в една дългова спирала. А това е нещо, за което ние много сериозно предупреждаваме и горещо апелираме потребителите да не правят. Да не решават проблемите със своята задлъжнялост именно по този начин. Като цяло нашият апел е хората да прибягват до бързи кредити само и единствено в много крайни ситуации.

- Каква е разликата в лихвения процент между бързите и стандартни кредити…
- При всички положения бързите кредити са много, много по-скъпи. Лихвеният процент зависи от самите условия към момента, когато се иска кредитът. Банките, принципно, предлагат по-добри условия, защото те проучват своите клиенти. Високите лихви при бързите потребителски кредити идват от това, че самият кредитодател поема много висок риск, предоставяйки кредит на лице, което може и да не го върне в срок или изобщо. За сметка на това този риск е калкулиран в лихвения процент, така че да може да съществува фирмата за бързи кредити. По-високият лихвен процент покрива щетите за фирмата, които идват от това, че има кредити, които не се обслужват.

- За какво най-много трябва да внимават хората, когато са решили да изтеглят бърз кредит…
- Първо, хората трябва да проверят самия кредитор колко е сигурен. Това става лесно, защото просто е нужно да проверят фирмата в регистъра на БНБ дали осъществява такава дейност. Казвам това, защото виждаме много обяви в градската среда, на които има съобщение от типа: „Кредит до 5000 лв. веднага!“ Има и оставен телефон. Много трябва да се внимава с това, което се предоставя. При такъв тип кредит „5000 лева веднага“ може да става дума и за събирането на някакъв тип лични данни, а след това да се злоупотреби с тях.

- Какви документи са нужни, за да изтеглим кредит, и има ли въпроси, които – ако ни се зададат, трябва да ни „светне лампичка“, че нещо не е наред…
- Когато говорим за предоставянето на лични данни, това трябва да става регламентирано – в офис, а не на улицата. Ако ни поискат данни, които нямат нищо общо по отношение предоставянето на тази услуга, трябва да се замислим и да откажем да сключим договор.

- Какви са данните, които „са в повече“…
- Обикновено се записват данните от лична карта, защото така кредитодателят верифицира своя клиент - по имена, за контакт, ЕГН и т.н. Скоро обаче наш потребител сподели, че веднъж, когато е отишла в банка, са я питали за политическата ѝ принадлежност. Тази информация би трябвало да е напълно излишна. Освен това, влиза в графа „чувствителни данни“. Също така е ненужно да се пита за половата ориентация. Много е важно, след като потребителят вече е събрал цялата тази информация за условията за отпускането на заема, още преди да подпише договора, да го изчете много внимателно. Добре е да се консултира още или със самите консултанти, задължително има такива в офисите на фирмата, или с познати, които имат повече знания в тази област. Дори и да се наложи да се вложат средства в една такава консултация при адвокат е много по-добре, отколкото да се допусне грешка, която да им струва много по-скъпо. Също така хората НЕ ТРЯБВА да се съгласяват с незаконните такси, които понякога се поставят като уговорки в Общите условия. Давам пример. Става въпрос за такси за допълнителни услуги, които не са поискани изрично от кредитополучателя, а кредиторът ги предоставя принудително. Примерно известие по телефона за вноската по кредита при просрочие, изготвяне на напомнително писмо, напомняне с есемеси и т.н. Законът за потребителския кредит забранява да бъдат събирани такси и комисионни, които не са свързани с усвояването и управлението на кредита. Визирам точно такива услуги, каквито са тези, които споменах. Така че хората не трябва да бързат с подписването на договора, а трябва да обмислят това действие много добре.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аззз

    20 1 Отговор
    Първо изтеглих спешно един бърз и така стана 4 година не мога да се отърва от бързи кредити.Имам 4 и само на 2 смогвам.Кредисимо ме съдят имах застраховка ,а не я покриха.Измамници и заплашват с мутри от Варна.

    Коментиран от #6, #7, #18

  • 2 Дуньо простия

    19 0 Отговор
    Я не сакам да тегля. Сакам а те опъна.

    Коментиран от #34

  • 3 оня с коня

    7 7 Отговор
    От ясно по-ясно е че Бързите кредити са неизгодни и тря се теглят БАВНИ Кредити.Дебила бавно мислещ и трудно разбиращ обаче оде да се сети затва?Че не се и запиляват из Чужбината въпросните хронично безпарични твари,ами са се закърточили тука на Хранилка и тря им миришем Чорапите?А иначе нямат Пари за Цигари завалиите,ама плюят яростно Черноморието ни,щото се правят на изнежени Баровци и щели да Разпускат в Гърция и Турция?!
  • 4 ТЕРОРИЗЪМ ИСТИНСКИ

    11 0 Отговор
    Защо МВР ПЕРНИК и РПУ Бобов дол две симбиоза с мутри Екзекутират и изтезават хора и никой не им държи сметка за това, в момента това се случва в град Бобов дол България Европейски Съюз !? Мирослав Германов
  • 5 Фалитбанк ЕООД

    32 1 Отговор
    Фирмите за бързи кредити са незаконни по наказателния кодекс, както и половината частни банки, на които БНБ раздаваше лицензи, а после фалираха, а парите изчезнаха. Бързите кредити, колекторските и охранителните фирми са легализирани бизнеси на разни дребни мутри и ченгета, оцелели след началото на прехода.

    Коментиран от #17

  • 6 русенец 2

    18 0 Отговор

    До коментар #1 от "Аззз":

    те мутрите много страшни що ходят по няколко и що не отидат в циганския квартал щото ще играй брадвата
  • 7 КОТарАК

    1 13 Отговор

    До коментар #1 от "Аззз":

    аз съм мутра от Варна/искаш ли да ти се решат проблемите?

    Коментиран от #9

  • 8 Дуньо простия

    14 0 Отговор
    Той кредита на взимане бърз, пък на връщане се обръща изведнъж в бавен.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Токайто

    25 0 Отговор
    Бързите кредити трябва да се забранят със закон! Това е ЧИСТО мутренско лихварство!
  • 11 Брачед

    16 0 Отговор
    Ми беше изтеглил 300 кинта от една кредитна фирма ,на 2та вноска закъсня ден и дойдоха на д-р ден 4ма дебелака с татуировки и почнаха да са праят на велики и да заплашват.Ама не знаеха ,че брачеда е с жълта книжка и наръга двама от тях.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Прецеденъ

    14 0 Отговор
    Бързи кредити-бързи измамници.
  • 14 ГоДски

    17 0 Отговор
    Че то по нашата телевизия всяка 2ра реклама е - "ела за бонуса" и "0% лихва"..едното е свързано с другото.Повечето хора ги направиха комарджии и следователно длъжници на бързи кредити.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 КОТарАК

    0 4 Отговор

    До коментар #15 от "Мен":

    пак ли ще се ,,кредитираш , да ми платиш?

    Коментиран от #22

  • 17 Гост

    0 6 Отговор

    До коментар #5 от "Фалитбанк ЕООД":

    Много си заблуден, мой човек! Огледай се и провери, а не пиши клишета да се излагаш.

    Коментиран от #29

  • 18 Новичок

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Аззз":

    Тия "Кредисимо" са най големите измамници.Преди време се оказа ,че работят с пари от дарения.Пфу...
  • 19 Ами

    10 0 Отговор
    Най - добре не си сваляйте гащите!
  • 20 Тома

    10 0 Отговор
    Нищо незаконно няма понеже някой депутат си е взел рушфета и им е направил закона в тяхна полза както моб.оператори
  • 21 Тя страната

    9 0 Отговор
    България е влязла в дългова спирала , още от времето на Луи 14 от Банкя. А при пълен провал ,ПП стана видно!

    Коментиран от #24

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ххх

    9 0 Отговор
    Какво да внимават нуждаещите се? Те толкова могат и разбират!?
    Има ли Бързи кредити в Германия, Франция, Австрия? Има ли Заложни къщи?
    Ако няма трябва де са забранят...
  • 24 хихи®

    6 0 Отговор

    До коментар #21 от "Тя страната":

    Луи 14 от Банкя създаде илюзия за държавност, ПП ППодмяната, разрушиха и илюзията
  • 25 Ало

    7 0 Отговор
    Внимавате да не ги теглите

    Коментиран от #26

  • 26 Да ама

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Ало":

    Енергото не прощава...Не си ли платиш тока в определеното време...ти дърпат шалтера даже и без да те уведомят...без да се интересуват,че тока е жизнено важен за теб...А после за да ти вкл. ,,Шалтера" трябва да ги чакаш ТРИ дена,а ,,бързата" услуга обикновенно е колкото дължимата.

    Коментиран от #28

  • 27 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор
    Чси Колекторите Лихвари са мутри
  • 28 хъ хъ

    4 1 Отговор

    До коментар #26 от "Да ама":

    И в двата случая ще останеш без ток, но поне няма да те бият.😉

    Коментиран от #30

  • 29 ЗЗЛД

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Заблуденият си ти, а с "мой човек" ще се обръщаш към познатите и приятелите си, за да си нямаш излишни проблеми.
  • 30 Да ама

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "хъ хъ":

    Не ме успокои...остана ли без ток...закъсвам...вероятно други ще ме бият,че не си изпълнявам договореното с тях.

    Коментиран от #33

  • 31 Уса

    6 2 Отговор
    Чета и не вярвам,какво излиза от главите на имащи се за специалисти.Когато отиваш да теглиш кредит никой не те пита съгласен ли си с лихвите и таксите,защото знаят,че си пълен цървул от никъде защитен и ще си играят с теб или не теглиш и оставаш нормален човек.Кредит за мебели,скъп телефон и стара кола е най-глупавия кредит затъването почва винаги от там
  • 32 Уса

    3 0 Отговор
    Ако кредитите бяха лесни за връщане първо американцие биха ги върнали а не с кредити до гроб
  • 33 хъ хъ

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "Да ама":

    Приятел, докараш ли се до там да си плащаш тока с бързи кредити или да ходиш на море или каквото и да било друго, пиши се бегАл. Не ти го казвам с лоши чувства.
  • 34 ммммммммм

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дуньо простия":

    викай ако има нужда от помощ
  • 35 Дейвид

    0 0 Отговор
    Българина се сърди, като му кажат, че е с ниска финансова култура. Ама е така, за съжаление. Навремето имахме един преподавател от Университета в Делауеър - дърт унгарски евреин, беше от екипа на Шорош. Та той ни казваше така - кредита е за платежноспособните, за тези, които изкарват много пари. Те могат да си позволят големи заеми, защото знаят, че могат да ги върнат. Не вземайте кредити за глупости и не си залагайте собствеността. Вие, българите не сте бедни - над 80% имате собствени жилища, казваше той, и тези жилища не са ипотекирани. Така че, когато имате собственост и нямате дългове, дори и за момента да нямате работа и пари - в играта сте и никой не може да ви накриви шапките.